The Last Express
Szóhoz sem tudok jutni... Csak ma vettem meg, és az első döbbenet után gyorsan megírom észrevételeimet... ilyet én még nem láttam...
Történetünk főhőse egy amerikai úriember, aki egy bizonyos Larry Whithin nevezetű fickót keres Párizsban. A jelek szerint Larry a híres Orient Expressen van, és Konstantinápoly felé robog (Budapest érintésével:).
1914-ben járunk az VH kirobbanása előtt néhány nappal. A Békeidők órája az utolsó másodpercekhez ér, s nem csak a kutyák ugatnak, hanem a balsors is.
Hősünk egy csinos hölgyemény segítségével feljut az Orient Express-re, s a kalauztól megtudja, Larry az 1-es fülkében van. Vagyis volt. Hősünk csak Larry földi maradványait találja a fülkében. Mivel a kalauz látta őt ide bejönni, attól fél, őt fogják gyanúsítani a gyilkossággal, így a tetemet elrejti, véres kabátjától pedig megszabadul...
Jordan Mechner (Prince of Persia sorozat szülőapja) játéka olyan hatást gyakorolt rám, amit a Grim Fandango óta nem pipáltam.
Ennyire mesterien kimunkált, minden apró részletre odafigyelő, profi játékot ritkán láthat a megrögzött kalandjátékos. A vonat káprázatos. Fényképek alapján összerakott, renderelt képekből állnak a vagonok, csoda. Amik azonban piszok jók, azok az aktív objektumok. Minden egyes mozdulatunk hatással van környezetünkre, minden cselekedetünkre van valami reagálás. Alig fél óra játék után a következő észrevételeim voltak: elkezdtem szaladni a vagonban, az egyik kocsiból egy kutya kezdett ugatni. Odalépett a kalauz, résnyire kitárta az ajtót, és bekiáltott, hogy este kilenckor ne ugattassa a kutyát, majd ezek után rám is szólt, hogy miért szaladgálok.
Az emberek jönnek-mennek a vonatban, a gyerekek szemtelenkednek, egészen egyszerűen csodálatos. A dialógokra egyelőre nem találok szavakat. Ha kedvünk van, egyszerűen kihallgathatjuk néhány ember beszélgetését (minden, nem angol nyelv feliratova van), elképzelni sem tudom, ehhez hány órás felvételre volt szükség.
A vonat eközben robog, mint a mérgezett egér. A főmenüben láthatjuk a térképet (Párizs-Strasburg-München-Bécs-Budapest...). A kalauz időnként elindul a kocsikban, és mindenkinek szól, hogy terítés van , vagy ez és ez az állomás következik ...
Egy másik személyes tapasztalatomat is megosztom veletek. Az étkezőkocsiban az egyik asztalon találtam egy menetrendet. Azt írta, hogy indulás Párizsból 20:35-kor, érkezés az Eperney Állomásra 21:05 perckor (mondanom sem kell, a főmenüben ott a kis arany zsebóránk). Nem sokkal később a kalauz beront az étkezőkocsiba, és azt mondja Hölgyeim és uraim, elnézésüket kérjük, de nyolc perces késéssel érkezünk meg az Eperney állomásra . És valóban így történt, 21:05 helyett 21:13-kor futott be a vonat az állomásra.
A kis történet egyébként azzal végződött, hogy a kalauz megtalálta az általam elrejtett holttestet a kabinban, és természetesen le is csuktak gyilkosságért. Ekkor jön a java; itt vettem észre, hogy a főmenüben lévő térképen és zsebórán bármikor visszatérhetünk egy korábbi időpontra, azaz megváltoztathatjuk a múltat. Zseniális!
Egyelőre sajna elakadtam, mert az a szemét kalauz folyton megtalálja a hullát, de kitűzött célom, hogy eljussak Budapestre :)