Doom 3
SPOILEREK
A csinos külső ellenére a Doom 3 koncepciója semmit sem változott az első két rész óta. Sajnos ma már ez édeskevés. A látvány és a hangulat érdekében feláldozták a játszhatóságot: az ellenfelek egy részét egy helyben állva, esetleg ide-oda oldalazással, a többit vaksötétben össze-vissza lövöldözve lehet kinyírni. A szörnyek fajtája kevés, számuk viszont annál több, intelligenciájuk primitív, túl kiszámíthatóak. A legijeszőbbek az egyszerű zombik, a többi béna. A helyszínek kilencven százaléka unalmas folyosók, termek, átjárók tömkelege, jól besötétítve persze, de a többi sem ér fel a Half Life első részével sem, de még talán a Quake is érdekesebb volt. A pokol volt az a rész, ahol elismerően bólogattam, de kb. ennyi. Emellett a játék még hard fokozaton is fájóan könnyű, sem az agyunkat, sem a reflexeinket nem kell különösebben erőltetnünk. A főellenségek szánalmasan gyengék, Sarge-ra például első nekifutásra ráküldtem a soulcube-ot, majd öt rakétát, és kinyiffant mielőtt elböffenthette volna magát. A CyberDemon előtt fel lehet tankolni millió lőszert, miközben 20 rakéta és a soulcube elég a fél perc alatti kinyírásához. Tény, hogy nagyon lehet rajta parázni (ha éjjel, sötétben játszanak vele), aki erre vágyik nem fog csalódni, de mindezt olyan olcsó trükkökkel éri el, mint a világítás hiánya, semmiből előugró szörnyek, rémísztő hanghatások, stb... idegesítően rontva a játszhatóságot. Fegyverből sok van, de ezekből csak 2-3-at van értelme használni, rakétavetőt, bfg-t talán 2-3 alkalommal használtam az egész játék során. Van 1-2 hangulatos momentum, de általánosságban gyötrelmesen unalmas a játék, egyik sablonos pálya követi a másikat, és hiába vannak szép aprólékosan kidolgozva, a sötétség miatt ebből alig látunk valamit. Sajnos sokat tompítottak a játék vérességén is, itt már nincsenek karóba húzott, megcsonkított, vonagló áldozatok, mint az első két részben. Persze nem azt mondom, hogy feltétlenül ilyenekkel kellett volna telerakni, de így túl light-os lett.
Egy jó engine, sok szép effekt, ennyi a Doom3 semmi több. A zombik és a pokol jó, a többi felejthető szerintem.