"Ha már a nosztalgiánál tartunk, mikor fog még egy olyan zseniális kalandjáték kijönni, mint pl. a Day of the Tentacle... (szerintem a válasz: soha). "
(Előre mondom, az én kedvenc típusom a kalandjáték:) Szóval a DOT-t készítő csapat 1996-7-ben elkészítette a (szerintem) világ legjobb kalandjátékát; a Grim Fandangot! Hogy is lehetne jellemezni ezt a csodát? Hmmm...
Gyönyörű renderelt tájak, a játék nem játszódik végig egy helyen, szinte az egész világot beutazod,
mexikói folklór, és '30-as Jazz zenék olyan választékban, hogy te sem fogod elhinni (minden egyes képen más zene van, márpedig képből van bőven),
a bejátszások filmbe illőek, egyszerűen tökéletesek, és van belőlük jó sok, irtózatos mennyiségű szereplő, minddel lehet kommunikálni,
több tízezer párbeszéd lehetőség,
irányítása pofon egyszerű, nem kell pixellel vadászni a képernyőn, hanem amikor a srác feje ránéz valamire, megnyomod az entert, és felveszi/jellemzi/használja/beszél vele,
a szinkron színészek fergetegesek,
a renderelt hátterek előtt 3D-s figurák mozognak,
a képet nem oldalról látod, hanem egy bizonyos kijelölt kameraállásból, amely az adott helyszínen (akár egy szobában is) többször váltakozik,
és végül (de nem utolsó sorban), a történet brilliáns!
A magamfajta kandjáték rajongónak hatalmas boldogság az ilyen játék
Most ugorjunk el kicsit a LucasARTS cég játékaitól, menjünk át egy kisebb cég tevékenykedéseibe: A Neverhood cég összefogott Spielberggel, vagyis a Dream Worksszel, és 96-ban létrehozta a világ legegyedibb kalandjátékat (nálam osztozik a GF-fel az első helyen!!!), a Neverhood Chronicless című játékot;
Ami a legkönnyebben felismerhető "apróság": a helyek, a személyek, a területek, még a menü is mind-mind gyúrmából vannak! Igen, stop-motion tehcnológiával létrehozott játékról van szó, tele abszurd humorral! Ha belépsz egy szobába, mindjárt felcsendül Terry Taylor fura zenéje (a fura nem azt jelenti, hogy rossz, mert a zene itt is tökéletes), és ekkor Klaymant oldalról nézve irányítjuk, ha pedig kimész a házakból, FPS-ként irányítod emberünket, hatalmas belső udvarokon- parkokon...
Abszurd humor... Ilyen például:
Egy szobából úgy jutsz ki, hogy egy kar irányította óriás kalapáccsal addig ütöd az ajtót, míg az be nem szakad,
egy ágyúval kilövöd a forrást, mire a tó lefolyik a lefolyón,
egy körtefa, amelyről ha szedsz, és eszel, az emberke 5 percig megállás nélkül böfög, hogy aztán ne törtnénjen semmi,
egy rohadt hosszú barlang, amin ha elindulsz, 40 képernyő után eljutsz egy létfontosságú kazettához (a barlangban elámultam, ugyanis a falon ott van Neverhood története leírva, és ha akarod, el is olvashatod. hát képzelhetitek, ha ilyen hosszú a barlang, milyen hosszú a szöveg. gondoltam, ezzel egy külön cég foglalkozott:)
Már említettem: minden gyúrma. A minden alatt tényleg MINDENT kell érteni: területek, szereplők, átvezetők, a lehetőségek és az ötletek tárháza kifogyhatatlan, meleg szívvel ajánlom mindenkinek!!!
Jöjjünk most vissza Európába, ott is Lengyelországba, ahol 98-ban a (azóta sajnos csődbe ment) TOP-WARE cég létrehozta másik kedvenc kalandomat, a Jack Orlandot. A játék 1933-ban játszódik. Kisváros (New Yorkra hajaz), szesztilalom vége, élénk éjszakai élet! Jack Orlando, volt magánynyomozó a lakásától egy saroknyira lévő kisutcában gyilkosság szemtanúja lesz, őt pedig leütik! Természetesen másnap őt gyanúsítják, de mivel a rendőrfőnök jó barátja, 48 órát kap, hogy kinyomozza a történteket, ezzel tisztára mossa magát!
Jellemzői:
Az egész játék egy nagy rajzfilm; csodálatos megoldások, aki ismeri a Monkey Island 3-mat, az tudja milyen ez a "teljesen rajzfilm" stílus,
Töménytelen mennyiségű párbeszéd,
Igazi nyomozás, az események nem mindig jönnek egymás után, át kell gondolnod a vallomásokat, a nyomokat, helyszíneket, vagy a gyilkosság emlékeit (a játéknak ez a része tökéletes),
a Beverily Hills Cop zeneszerzője, Harold Falltermeyer zenéje hol melankólikus Jazz, hol remek dúdolható, pörgős Dixieland, hol egyszerű bár hangulatú zenék,
csavaros, szórakoztató, nagyon izgalmas történet,
rengeteg hely.
A játék sajnos DOS alapú, ezért az új gépeken nem indul, de erre is van megoldás, a 2001-ben megjelent Jack Orlando: Director's Cut, mely új gépekre van optimalizálva, néhány új rejtély is belekerült (írtó trehányak), szóval nagyon érdemes megvenni!
Nálam a második kedvenc adventure...
És mégegy (de tényleg a legutolsó), a 2003-4-es két részes Syberia! Mivel még viszonylag új játék, nem árulok róla el semmit, mindenképp próbáljátok ki az elsőt (a második nekem nem annyira jött be)...
Huhh... Hát ez jó hosszú lett, köszönöm azoknak, akik végigolvastak! JézusKirály, szerintem ezeket próbáld ki, ha legalább DOT szintűen szeretnél szórakozni!
Üdvözlet