Keresés

Watchmen - Az Őrzők - Limitált, fémdobozos extra változat (Steelbook) (2 DVD) (DVD)

2020. október 13., kedd 18:46
Köszönöm és értékelem, hogy ekkora és ilyen szinten szenvedélyes élménybeszámolót generált nálad szerény pár soros bejegyzésem. Remélhetőleg valamennyi belső feszültséget, indulatot sikerült kiadnod magadból azokkal a filmrajongó társaiddal szemben /is/, akik esetleg nem úgy gondolkodnak a modern öööö... "megjelenítők";) szuper felbontásának szükségességét illetően, mint te.

Visszaolvasva az írásomat, valóban ott volt az a bizonyos "csak", ami előtte nálad nem volt ott. Jogos az észrevételed, én is a felháborodás lehetőségét fontolgattam volna a helyedben. Bár csak a szimpla hatásvadászat kedvéért nem használtam volna vastagított betűket. De így legalább sikerült kimaxolnod a hosszúra nyúlt kisesszéd második felét. Lejött a szavaidból a jóindulatú oktatási szándék igénye is, de ha nem haragszol, ezt most nem veszem magamra. Ugyanis tisztában vagyok az öncélú technológiai fejlődés kényszerű folyamatával, aminek egyetlen tartalma van csupán: Fenntartani a fogyasztói társadalom zavartalan működésének látszatát. Felesleges keresletet generálva a minél újabb szórakoztatóipari termékek irányában, nem létező szüklégletek kielégítésének céljából.

De amiről igazából beszélni szeretnék, az egy sokkal fontosabb téma: szóba került a mozgóképes alkotások esetében a minőségi tartalom és a magas színvonalú vizuális megjelenítés kapcsolatának kérdése. Ebben nem fogunk egyetérteni továbbra sem, de azt vallom, hogy a két dolognak semmi köze nincs egymáshoz. Sőt, ne haragudj, hogy ismét W. A.-nel példálózom: szerinted miért forgat 4:3-ban, monó hanggal, szemcsés képpel, néha ff-ben a mai napig? Valószínűleg azért, mert tojik a szuperfelbontású modern képi eszközökre és azt vallja, hogy nála az üzenet mindig fontosabb, mint a csomagolás. De tovább megyek: olvastam tőle, hogy nem nézi vissza az elkészült filmjet. Nála az alkotási folyamat már a forgatás kezdete előtt lezárul. Ha a saját fejében összeállt a történet, ott ő már végzett, és maga a forgatás, a konkrét film legyártása már csak felesleges procedúra. De nyilván simán el lehetne beszélgetni vele arról, hogy milyen felbontásban hány "K"-s tv-re szánja az éppen aktuálisan készülő filmjét. Ja, erről inkább nem:) Na mindegy...

Részemről itt lezárnám a témát - főleg ebben a topicban - megyek és gyorsan kidobálom az egyébként hibátlan Hitchcock-digipackokat, meg a Columbo-díszdobozaimat. Mert a hozzáértők szerint a DVD már lejárt, elavult technológia. És egy utolsó gondolat: innen ismeretlenül is szeretném megköszönni mindazon fanatikus emberek munkáját, akik látnak még fantázát abban, hogy Magyarországon bármilyen film, bármilyen formában /igen, DVD-n is/ megjelenhessen.

Elnézést a hosszúra nyúlt OFF-ért...

0
2020. október 13., kedd 13:06
És világegészség! Az most a legfontosabb... ;-)
0
2020. október 13., kedd 0:45
Egyébként minden relatív. A mobilom hategészakárhány colos 4K-s kijelzőjénél a négyszer nagyobb területű PC-SD nekem szórakoztatóbb volt. Pláne a képregénynél, ahol nem árt látni a betűket. :)
De a filmnél is mondhatom ugyanezt. Aki negyven évig tévézett, videókazettázott, dévédézett, annak nem derogál ilyen hitvány minőségben filmet nézni. Ha úgy van, elvagyok egy sima AVI-val, de UHD-készlet is van. :)
most posts by TM
0
2020. október 13., kedd 0:17
Világbéke! :))
most posts by TM
0
2020. október 13., kedd 0:08
(Mea Culpa... a termék borítóképét látva, azt hittem, a Blu-ray változat topic-jában vagyunk. A többit pedig leírtam az imént. Peace!)
0
2020. október 13., kedd 0:06
Tisztelettel megjegyzem, hogy a hozzászólásom egyes részeit félremagyarázod, egyes részeit pedig félreértetted.

Menjünk sorjában! A DVD bizony retro dolognak számít. 1997-98 körül kezdett elterjedni az egész világon. Immár 20+ éve van jelen, és éppen olyan karriert futott be, mint az elődje, a VHS (a 70-es évek eleje-közepétől). Még az élettartam, és életpálya modell is stimmel.

Már írtam talán máshol is a fórumon, hogy a hazai filmkiadás mostoha helyzete - annak minden jellemzőjével - nem feltétlenül releváns a technológia megítélése kapcsán. (És akkor még finoman fogalmaztam.)

Az idő kerekét - sajnos - visszaforgatni nem lehet. Vagy elfogadod, hogy technológiai szempontból elavult, vagy nem, de magán a tényen változtatni nem tudsz.

A Fábri díszdoboz, és a többi régi magyar film szélsőséges példa. Bár ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a technológia segítségével olyan minőségben, és olyan modernebb adathordozón prezentálni, hogy a jelenkor modern megjelenítőinek is megfeleljen.

Igen... "megjelenítő". Ez a helyes kifejezés. Merem remélni, hogy egy a közönség számára filmek értékesítésével foglalkozó üzlet fórumán, tehát "otthoni mozizással", avagy "házimozival" kapcsolatos fórumon nem kell mélyebben elmagyarázni azt, hogy miért használják ezt a kifejezést.

Egyébként azért, mert a klasszikus projektor, illetve annak vászna nem tévé, bár tévében is elfőfordult mint technológia, illetve létezik UST  projektoros lézer "tévé" is, ami egyfajta hibrid. Annak a speciális vászna, avagy kerete is egy megjelenítő. És természetesen a televízió is.

Ez tehát nem "trendiség" kérdése, hanem egy szakmai fogalom, helyes kifejezés ezekre az eszközökre.

Te a szellemi nyitottság szükségességéről beszélsz, miközben Fábri gyűjtemény DVD-k és Woody Allen filmek képi sajátosságait ecseteled, a "Watchmen" című film témájában, amely film kapcsán aztán a végleges élmény kiemelkedően fontos része a látvány is, nem csak a mondanivaló. (Eleve egy olyan alkotás, amelynek egy a képekkel, a látvánnyal is "operáló" képregény volt az alapja.)

Ugye nem azt akarod mondani, hogy a "Watchmen" egy 50 éves, monokróm, Videoton Superstar tévén is ugyanazt a hatást éri el, mint például egy 85 colos, prémium kategóriás, modern, nagyfelbontású színestévén? (Vagy egy 15 méteres Micro LED falon.)

Ami pedig az "érvrendszeremet" illeti, itt van az a pont, ahol kifejezetten figyelmetlen voltál!

Én ugyanis nem azt írtam, hogy "a film csak egy képtartalom, amit  megfelelő megjelenítő nélkül nem tudna senki élvezni."

Hanem tárgyilagosan és tényszerűen közöltem, hogy "a film ugyebár egy képtartalom, amit  megfelelő megjelenítő nélkül nem tudna senki élvezni".

(Kiemeltem, hogy hol a hangsúly.)

Mert kell hozzá valamilyen (ráadásul kompatibilis) eszköz, amin megnézed. Azért film.

Ugye nem azt akarod mondani, hogy ha nincsen megjelenítőd, akkor is élvezed a "Hannah és nővérei"-t, vagy az "Annie Hall"-t, pusztán "hangoskönyvként"? :)

És akkor még nem is említettem mondjuk a "Dr. Caligari"-t, vagy a "Patyomkin páncélos"-t... azok aztán igazán kiválóak lehetnek csak hallgatva...  :)

Ami pedig komoly probléma, hogy sarkítasz, és az értéket, a vizuális tartalom minőségétől - legalábbis ebben a hozzászólásodban - teljesen különválasztottad. Mindenáron arra próbálsz utalni, hogy vannak értékes filmalkotások, és vannak tökéletes minőségű filmalkotások.

Pedig a kettő nem zárja ki egymást. Nem feltétlenül kell az egyik, vagy a másik között választani.

Még egyszer: a "Watchmen" erre az egyik legékesebb példa. De lehet mondani még - szerencsére - sok más filmet is.

Nem csak az "üres" CGI orgiák miatt jó, és kell nagyobb méretű, nagyobb felbontású, jobb minőségű, modernebb, fejlettebb, stb... tehát JOBB képminőségű készüléket (és annak megfelelő tartalmat) venni.

Viszont könnyű belátni, hogy egy kiváló minőségű 4K HDR film (pl. egy 35 mm-es szalagról bedigizett "Gyűrűk Ura trilógia"), egy 85-100 colos prémium LCD-n olyannyival többet ad hozzá - a látvány miatt - a film által nyújtott teljes élményhez, mint a Te kiváló, sok éves Samsung tévéd, vagy az én nem kevésbé kiváló sok éves, 55 colos SONY tévémhez képest, hogy kevés itt a betűhely ahhoz, hogy leírni tudnánk.

Látod, ehhez kell a nyitottság, hogy valaki ezt belássa!

Egyébként lehet ragaszkodni a régi technológiákhoz, csak nem érdemes.

Én kapásból tudok olyan filmet mondani a saját DVD gyűjteményemből, ami az említett Full HD televízión nézhetetlenül ronda, pixeles, mosott képet ad. Az eredeti képi tartalom jelentős része elveszett, így élvezhetetlen. Ha van mondanivalója, ha nem... nézhetetlen.

És ugyan a VHS gyűjteményem miatt megőriztem a régi CRT tévémet, de be kellett látnom, hogy az már nem életszerű, hogy a régmúlt összes technikáját, és szabványát a szobámban tartsam.

(Persze aki megteheti, hogy 500 négyzetméternyi helyet a luxusvillájában csak erre használ fel...)

Merem remélni, hogy a modern zenekarokat (műfajtól függetlenül), és az alkotásaikat meghallgató rajongóikat sem azzal győzködöd, hogy felesleges a modern technika, és hogy "Mozart zenéje is úgy a legjobb, és úgy érték, ha a bécsi filharmonikusok zongoristájának játékát egy 4 sávos, orsós szalagos magnóval rögzítik."

Mert talán nem véletlen, hogy manapság ott is nemhogy a CD, hanem az annál fényévekkel jobb tömörítetlen hangformátumok használatának irányába ment el a világ.

Így van ez a filmekkel és az azokat a néző számára közvetítő otthoni berendezésekkel is.

És az a rossz hírem, hogy akarhat bárki ragaszkodni a DVD-hez, vagy még korábbi technológiákhoz... ám a gyártók más irányba mentek, és amikor majd elromlik a jelenlegi tévéd, nem fogsz tudni új, azzal egyező "kaliberű" berendezést vásárolni.

Aztán még pár év múlva már használtan sem. (Mesélhetnék most a retro VHS berendezések, és Laser Disc lejátszók és filmek világáról, de nem teszem.)

Aztán ha nem fogadod el, hogy kénytelen leszel egy 65 colos, valamilyen új, 4K (pár év, és már csak 8K) tévét venni, akkor majd nem lesz min visszanézni a "Manhattan"-t, és a többi kedvencedet.

Érték, és szellemi nyitottság...

Szóval inkább annak kellene drukkolni, hogy a bárki által értéknek tartott régi alkotásokat a kor technológiai vívmányainak segítségével megmentsék, felújítsák, és olyan formában, olyan adathordozón tegyék elérhetővé, amelyek segítségével bárki élvezni fogja azokat az alkotásokat a jövő megjelenítőin.
0
2020. október 13., kedd 0:01
Ha egy DVD-topikjában kezdünk beszélgetni egy filmről, nem muszáj rögtön Blu-ray után kiáltani, pláne ha az adott filmet már kétszer is kiadták azon a hordozón, tehát mar kétszer is lett volna lehetőség olyan képtartalmat venni, ami a szuper megjelenítőkön is csacsiragyi.
Ámde én most a DVD-lemezeket vittem magammal a nyaralóba, ahol PC-monitoron néztem meg a filmet, előtte meg a képregényt és mindkettő pont jó volt úgy, ahogy láttam. Nem minden pillanat szól a hightechről, a 4K-ról vagy a 8K-ról. A Watchmen pedig egy különleges darab, érdemes elmélyülni benne - nem csak magas szintű filmesztétáknak.
most posts by TM
0
2020. október 12., hétfő 18:14
A DVD már retro dolognak számít??? Ezt nem is tudtam...:) Akkor nagyon örülök, hogy itt van nekünk az Xpress, mint retro-shop! Ahonnan a közelmúltban be tudtam szerezni mondjuk a Fábri díszdobozokat, vagy a néhány hónappal ezelőtt megjelent Szabó István gyűjteményt. És ezek közül egyik filmet sem azért szoktam elsősorban nézni , hogy a képfelbontásban gyönyörködjek. Amúgy az otthoni megjelenítőm /tetszik ez a trendi kifejezés:)/egy pár éves samsung smart tv: net, 3d, meg tűéles felbontás, de sohasem érdekelt filmnézés közben, hogy a bolha tökén is meglássam a pattanást.

Tetszik az a mondatod, amiben a valósághoz közel álló látványt emlegeted, mint a technika segítségével elérendő célt. Kinek a valóságára gondolsz? Mert van olyan valóság, pl. a kedvenc rendezőmé, Woody Allené, aminek a megjelenítéséhez bőven elég egy FF, 4:3-as monó tv. Akár az újabb filmjeihez is...Ami viszont szükséges, az az ezirányú szellemi nyitottság. És itt már bukott is az érv-rendszered, mi szerint a film csak egy képtartalom, amit megfelelő megjelenítő nélkül nem lehet élvezni. Szerintem ennél sokkal többet hordozhat magában egy mozgóképes alkotás, aminek csak az egyik utolsó szegmense az akárhány K-s tv-re szerkesztett pengeéles felbontás. Az pedig, hogy valakinek ez kevés, és valami többlet mondanivalóra is vágyik a tökéletes képminőség helyett, nem biztos, hogy retrográd hozzáállás. Bár ha ez az értékekhez való ragaszkodást is jelenti, akkor vállalom.:)
0
2020. október 12., hétfő 11:53
Hát a film ugyebár egy képtartalom, amelyet a megfelelő megjelenítő nélkül nem tudna senki élvezni...

Ám én kérek elnézést, hogy balga fejjel, egy ilyen témával zavarni merészeltem a hosszas, magas szintű, filmesztéta társalgást!

Azért maradhatok még a fórumon? :)
0
2020. október 12., hétfő 4:23
Milyen jó lenne egy olyan filmtopik, ahol csak a filmről szól a beszélgetés! A Watchmen pont megérdemelné...
most posts by TM
0
2020. október 12., hétfő 3:39
Ez nagyon retrográd hozzáállás. (Pedig én aztán kedvelem a "retro"-t.)

Inkább annak kellene örülni, hogy a technológia segítségével egyre jobb, a valósághoz (és a leforgatott filmhez) egyre közelebb álló látvány érhető el az otthoni megjelenítőkön.

És még így is bőven van hová fejlődni.

Én is megtartottam a VHS gyűjteményemet, de azért eszembe nem jutna a modern tévémen videón nézni az adott filmeket, mert nem adna élvezetes látványt.

(Ahhoz egy régi CRT tévé való, ha valaki a "retro érzésre" vágyik. ;-) )
0
2020. október 10., szombat 12:06
Pontosan.
most posts by TM
0
2020. október 9., péntek 15:30
Jó, legyünk őszinték: a filmrajongók egy részének nem a külsőségek jelentik a legfőbb priorotást, hanem a tartalom. Az meg akkor is lehet örökérvényű, ha éppen DVD formátumra rögzítik.
0
2020. október 9., péntek 12:13
Nem tudom, de a jelek szerint sok ember elintézi egymás között a kielégülést, nem kell nekik hozzá a nagy felbontás:-P
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2020. október 9., péntek 10:45
Nekem csak a DVD változatot sikerült megvásárolni. Amennyiben kiadnák újra a BD változatot is, azt szívesen megvenném.

(Legyünk őszinték... a DVD-nek lassan a múzeumban van a helye. A jelenleg elérhető és a közeljövő 4k/8K, nagy méretű megjelenítői mellett a legtöbb DVD film képét nézni már nem kifejezetten nagy élmény.)
0
2020. október 7., szerda 23:22
No, a sorozat még a 20. percnél sem tart, mikor máris szükségeltetik a képregény ismerete. A nyolcvanas években készült és az alternatív 80-as éveket megjelenítő oldalakon ugyanis Nixont ötször választják elnöknek és utána következik 1989-től Robert Redford, akinek monogramja egyezik a valóságban elnökként ténykedő és szintén színészi múlttal rendelkező Ronald Reagan nevének kezdőbetűivel. A filmben viszont Redford helyett Reagant mondtak, kihagyva a képregényes utalást. A mostani tévésorozat elején pedig fontos kifejezésként jelenik meg a "redfordáció", amivel a csak a filmet ismerők kapásból nem tudnak mit kezdeni, de legalábbis nem értik a kapcsolatot.
~ Redford elnök pénzügyi alapja, megyet a feketék elleni bűncselekmények jóvátételére fordítanak.
most posts by TM
0
2020. október 6., kedd 1:42
Igen. Végre valakik, aki méltatják a Watchmen pozitívumait. Nekem ez a film az all-time kedvenc képregényes adaptációm. Mondom ezt úgy, hogy az eredeti képregényt egyáltalán nem ismerem.:)

Sőt úgy általában véve is a kedvenc mozgóképes alkotások közé tartozik. A karakterek mélysége, a hidegháborús környezet a manhattan-projekttel, a zenei háttér-támogatás, az egymást követő jelenetek kidolgozottsága: néha nagyvonalúan túllép dolgokon, máskor meg mint az örvény, magával ránt.

Röviden, nem lehet szabadulni a hangulatától. Nem is értem, hogy a bemutatója idején miért nem kapott nagyobb hype-ot. Bár a kultfilmeknek mindig ez a sorsa: utólag figyelnek fel az értékeire.
0
2020. október 5., hétfő 23:45
Igen, a zenék nagyon jók voltak, a Hendrix-nótát különösen kedvelem. A megjegyzésem nem is a film leszólására irányul, hanem a képregény aprólékos kidolgozásának, a zseniális rajzoknak a dicsérete, ami már eleve ad egy nagyon erős, szinte filmszerű vizualitást.
most posts by TM
0
2020. október 5., hétfő 11:11
Valóban jobb,hogy a könyvekkel kezdted.
Pluszként azért a zseniális főcím Bob Dylannel és a többi lincenszelt dal szerintem adott a hangulathoz.
0
2020. október 5., hétfő 10:38
Közvetlenül a képregény elolvasása után megnéztem a filmet is. Valóban egész jól lekövette a sztorit, de a rajzolt eredetihez képest nem adott semmi pluszt. Jó, hogy a könyvvel kezdtem!
most posts by TM
0
2020. október 4., vasárnap 16:15
Hivatalos formában csak a moziváltozat volt kapható.Egyébként jelen fémdobozos kiadás nekem megvan.
0
2020. október 4., vasárnap 13:25
"Szerintem az egyik legjobb képregényfilm ami valaha készült."

Jegyezzük meg, hogy a többi alkotás jellemzően nem tette túl magasra a lécet! :)

Egyébként tényleg remek film lett. (Hát még ha meg is lehetne vásárolni Blu-ray változatban...)
0
2020. október 4., vasárnap 2:43
Köszi az ajánlót! :)
Úgy rémlik, hogy minden pont ugyanaz, még a jegyzetek is a végén. Most nem tudom csekkolni, mert még/már/megint távol vagyok az otthontól.
most posts by TM
0
2020. október 3., szombat 19:29
Nemrég én is újráztam a képregényt a sorozat miatt.Először a film megjelenése környékén olvastam el a különálló köteteket.Aztán megnéztem a Director s cut-ot.
Szerintem az egyik legjobb képregényfilm ami valaha készült.
A sorozat előtt meg pótoltam a legteljesebb Ultimate cut-ot.

Most idéznék a műsorom Watchmen ajánlójából szpoilermentesen.Ezek a friss megtekintés utáni gondolataim:

"Nekem eléggé Leftovers utánérzésem volt a hangulatot illetően.A sorozat jó de nem kiemelkedően.A finálé lerontja az összképet,mert túl kiszámítható és sablonos.Nem kellett volna ennyire grandiózus irányba vinni a történetet.Ez a világ van olyan érdekes,hogy a kisemberek drámáját bontogassák nekünk.Ezt meg is teszik a készítők és a 6. rész lett a csúcspontja az évadnak.Az a bizonyos fekete fehér eredetsztori,mind történetében,mind technikailag kiemelkedő volt.

Kizárólag a film ismeretében is működik a dolog,de inkább azoknak ajánlanám akik olvasták a képregényt is.Úgy a legtaljesebb az élmény az apró utalások révén.A sztori le van zárva de egy fontos szálat nyitvahagytak a folytatásra.Ha Lindelof nem tér vissza akkor nem bánom,hogy ennyi volt,mert az a clifffhanger ráért volna mondjuk a 3. évad végén."

TM azt szeretném kérdezni,hogy az egyben kiadott képregény eltér-e valamiben a hármas változattól?Az még nincs meg,de ha teljesen ugyanaz akkor nem ruházok be rá.
0
2020. október 2., péntek 0:24
Miután minden papíralapút begyűjtöttem, találtam egy PDF-verziót, s végül azt olvastam el. :)))
Most a fémdobozos kétlemezes DVD-t nézem, s rájöttem, hogy ezt a filmet sosem láttam, pedig BD-im is vannak belőle. Jobb későn, mint soha.
Amúgy csak azért vettem elő ezt a sokféle Watchman-vonatkozást, mert megvan a sorozat is, és azt írták, hogy mindenképpen érdemes előtte aprólékosan áttanulmányozni a képregényt. Nos, egy hónapig ezt csináltam, most megismerkedek a filmverzióval és annak bővítettjével, hogy a hajós szegmenseket is letudjam, aztán jöhet a 30 évvel később játszódó széria. :)
most posts by TM
0