Keresés

Kirk vs Picard

2003. november 9., vasárnap 21:15
Klasszis: ez könnyű, visszateszik és dematerializálják (huhh..). Visszaalakul energiává.
0
2003. november 9., vasárnap 19:47
Akkor dobj fel egy témát, biztos vagyunk páran, akik reagálni fognak.

Például: Mi történik a "materializálódott" kávéscsészével, miután kivették a replikátorból és megitták belőle a feketét?
0
2003. november 9., vasárnap 15:55
Ez a topic eléggé elhanyagolódott. Nem tudja valaki, hogy miért nem lehet elérni a www.stinsv.com-ot (Star Trek Sound and Vision), megszünt az oldal vagy nálam van a hiba? Pedig ezen az oldalon rengeteg háttérkép, desktop téma, ikon, hangeffekt és letölthető legális filmzene.
0
2003. november 3., hétfő 14:09
Doktorok:
1. Dr. Leonard H. McCoy
2. Doctor (EMH - Emergency Medical Hologram)
3. Dr. Julian Bashir
4. Dr. Beverly Crusher

Nők:
1. Seven of Nine
2. Jadzia Dax
3. B'Elanna Torres
4. Dianna Troi
5. Kira Nerys
0
2003. november 3., hétfő 9:35
nő: Ezri Dax

doki: VOY OSH

0
2003. november 2., vasárnap 23:13
5) a legtöbb Klingon nő :)

:))) Ugye, hogy Belanában van valami vonzó!!! :)))
0
2003. november 2., vasárnap 22:43
Orvosok:
1) Bones (az örök zsörtölődő)
2) a segéd alprogram (vagy mi a szösz)
3) Pulaski

Nők Top 5:
Ez nehezebb ügy
1) Seven of Nine
2) Troi
3) Ilia (ST I.)
4) Dax
5) a legtöbb Klingon nő :)
0
2003. november 2., vasárnap 22:40
A kedvenc doki nálam egyértelműen Bones! Sajnos már nem él egy ideje. :(((((
0
2003. november 2., vasárnap 21:54
ST-nél maradva, egészen egyszerűen méltánytalannak tartom, hogy a kapitányokkal foglalkozik mindenki, holott a fedlézeten vannak doktorok is! :) Nektek ki a kedvenc ST orvosotok?

Még méltánytalanabb, hogy külön ST-hölgy választás még nem kezdődött. Pedig azért a ST nőfronton sem szégyenkezhet. Denise Crosby (Lt. Tasha Yar) sem volt rossz anno, de Jerry Ryan (Seven of Nine) nálam mindent visz - szerintetek ki a legszebb ST nő?
0
2003. november 2., vasárnap 21:50
Viszont most jövök rá, hogy az egyházaké sem lenne megbízható, hiszen rengeteg felekezetn kívüli hívő is lehet. :) Az már statisztikusok/szociológusok dolga volna, hogy ebben az esetben kitaláljanak valamiféle hibaszázalékot.
0
2003. november 2., vasárnap 21:39
Szia,
Egyébként ez tök jó téma. :)
Na, de én nem arra gondoltam, hogy hazudnak a megkérdezett állampolgárok. Mert más az, hogy hiszek Istenben és ezt bátran vállalom, és más az, hogy nem hiszek, és ezt már nem szívesen vállalom, mert a társadalmi elvárásoknak vagy a környezetemnek valamilyen szinten szeretnék megfelelni  (Giddens) vagy csak bonyolult lenne magyarázkodni. Tehát többségében arról van szó, hogy pl. ha római katolikusnak van megkeresztelkedve az illető, akkor általában bemondja ezt a kérdezőbiztosnak, hiszen a hivatalos kérdezőbiztos által felvett adatok mégiscsak a KSH-ba kerülnek és általában az ateizmust hivatalosan nem szívesen vállalják fel, ahogy sokszor a kisegyházhoz való tartozást sem.

(-Hisz e Ön Istenben?) Hivatalosan azért nem kérdezhetik ezt meg, mert az adatvédelmi és személyiségi jogai is sérülnének így az állampolgárnak. Véleményem szerint a legmegbízhatóbb statisztika ebből a szempontól az egyházak saját statisztikája lenne, ha vezetnének aktív-listát (hiszen a keresztlevelekből vett adatok sem lennének reprezentatívak). Más kérdés, hogy ez adatvédelmi szempontból megint aggályos lenne, viszont számszerűsíteni név nélkül is lehet.

Muszlim országokban keresztények valóban nincsenek, viszont többféle irányzat is létezik (szunnita, síta) és mondjuk egy Egyiptomban még ennél is több (kopt keresztény).
0
2003. november 2., vasárnap 15:57
Hát..., ez már eléggé elüt az eredeti témától.

Direktben nincs ilyen statisztika. A népszámlálások valóban nem mutatnak 100%-osan valós képet, azonban valamiből ki kell indulni és ennél átfogóbb, vagy pontosabb statisztika nincs. Nem is lehet. A különböző országok adatait, azonban össze szokták hasonlítani és ez bizonyos tendenciákat mutat.
Igazad van válaszolhatom azt is, hogy beszélek 10 nyelven, pedig csak magyarul tudok. Nem kérik el a kérdezőbiztosok a nyelvvizsga bizonyítványt. De miért hazudjak, hogy hiszek Istenben?
A muzlumán országok (ahol ez az állam hivatalos vallása) lakosságszámát például össze szokták adni. Ez torzít ugyan, de elvileg egy ilyen országban nem nagyon vannak keresztények.
Az USÁ-ban úgy tették fel a kérdést, hogy "Hisz-e Ön Istenben?" Öt százalék azt mondta, hogy nem. Magyarországon sokkal többen.
Egyébként most a legutóbbi népszámláláskor sem kérdezte senki, hogy gyakorlod-e a vallásodat. "Milyen felekezethez tartozónak vallja magát?", vagy valami ilyesmi.
0
2003. november 2., vasárnap 14:27
Ezt nem állíthatod biztosra, úgyhogy nem szívesen mondom ezt, de még ha létezne is ilyen statisztika (mint ahogy nem létezik, hiszen ilyen mintavétel, hogy a Föld lakossága egészen egyszerűen nincs és nem is lesz mostanában), annak az eredményei ugyanolyan megkérdőjelezhetőek mint a népszámlálások alkalmával feltett kérdésekre adott válaszok hitelessége: ugyanis jóval többen állítják magukról ilyenkor, hogy valamilyen felekezethez (és többnyire valamilyen történelmi egyházhoz) tartoznak, mint ahányan valójában gyakorolják a vallásukat, vagy vallásosak. Úgyhogy az olyan felmérések eredményei, melyek szerint mondjuk az USA-ban a lakosság 5% ateista, nemcsak megtévesztőek, de értelmetlenek is - más kérdés, hogy a jelenleg hatalmon levő ultakonzervatív-keresztény irányzat szeretné ezt hinni.

A vallás valóban izgalmas téma, mondjuk abban a vonatkozásban, amiben Frank Herbert a Dűne ciklusban (vallás-politika kapcsolata), vagy Card a Holtak szószólójában használja, de a ST világa a tolerancia világa, ahol egyes vallások előtérbe helyezése a más meggyőződéssel élőket itt és most sértene.
0
2003. november 2., vasárnap 13:47
A vallás azért még érdekel egy pár százmillió embert. A Föld nagyobbik fele vallásos, de minimum hisz Istenben. Amerikában a lakosság mindössze 5%-a (nem tévedés) ateista. Ezért is érdekes a ST óvatos hozzáállása. Valószínűleg nem tudtak mit kezdeni a világ vallási sokszínűségével, de megkerülni sem tudták, így indirekt módon sokszor felbukkan.
Mellesleg, szerintem a vallás elég izgalmas téma lehet a filmekben (még sci-fiben is).
0
2003. november 2., vasárnap 13:44
Ehh..nem arról beszéltem hogy vallási sorozat legyen belőle, ember. Engem pl. érdekelne hogy állnának hozzá. Ha már az élet minden dolgát szóbahozza ez az űrszappanopera, akkor kiváncsi lennék ezzel mit kezd. Végülis unásig és még annál is tovább hallgathatjuk a klingon és a bajori vallás részleteit. Egy aranyközépút megtalálható lett volna, csak a téma kényes mivoltát tekintve inkább kihagyták.
0
2003. november 2., vasárnap 13:38
Contact
0
2003. november 2., vasárnap 12:29
Maradjunk annyiban, hogy szerencsére nem lett vallási sorozat a Star Trekből. Mert minek? Kit érdekel valójában? Bevallom, engem mint ST-rajongót nem igazán. Akit meg annyira érdekel egy akármilyen vallás, az ne egy SCI-FI sorozaton belül foglalkozzon vele, hanem valahol máshol.

Eszembe jutott egy példa, mégpedig, hogy a Jeleket is szépen elcseszték a hittel... (valszeg hasonló lett volna a helyzet) Nekem nem kell újabb Jelek, bőven elég volt az a sz*r is.
0
2003. november 2., vasárnap 11:59
Igaz a franciáknak ott van Picard, ezt hogy felejthettem el. Az íreknek meg O'Brien. De ez nem sok.
"A Star Trekben tényleg keveset emlegetik Istent, de melyik sci-fiben nem? " Jópár ellenpéldát lehet mondani, ha olvasott vagy a témában.
Én vallásnál nem mindenféle kitalált hókuszpókuszra gondoltam (Sztovokor, Próféták stb.), hanem a kereszténységre vagy bármelyik földi világvallásra. Ha vki talál erre közvetlen utalást azzal kezetfogok. "A holofedélzeten biztosan járnak misére" Igenám de hol van erre egy direkt utalás azonkívül, hogy te ezt hiszed? Szóval kerestetik egy vallásos csillagflottás:) A Star Trek mintha még törekedne is arra, hogy Istent is tudományosan megmagyarázza: a bajoriak prófétái a  féregjáratban lakó lények, a Final Frontierben is Isten (akiről később kiderül, hogy nem az) lokalizálható, mint akihez csak úgy oda lehet jutni egy űrhajóval. Elismerem, hogy sokaknak ez a téma kényes úgyhogy a Star Trek is így áll hozzá.
0
2003. november 2., vasárnap 0:32
Ja tényleg Sisko "A Kiválasztott" a Bajoranok szerint eleinte ő sem hisz benne de a sorozat végefelé kiderül, hogy az anya egy "Proféta" volt - vagyis ahogy ő hívja őket "féregjárat lakók" - és végén be is bizonyosdik, hogy ő a "Kiválasztott". A Bajoran, a Klingon vallásokról elég sokat beszélnek és ez a két faj a legvallásosabb.
0
2003. november 2., vasárnap 0:23
Állítólag ennek a vallás dolgoknak megvan az okuk, pl. hogy ne befolyásolja a nézőt... amúgy van róla szó, leginkább Sisko személyében, akit a bajoriak egyfajta istenként tisztelnek. Vagy ott vannak a vulkániak, akiknek "vallásuk" szinte már-már kopíroz egy-két emberi vallást. (de lehet, hogy ezt csak én látom így)
0
2003. november 2., vasárnap 0:21
A Star Trekben tényleg keveset emlegetik Istent, de melyik sci-fiben nem? Például a Star Warsban egyáltalán nem, na jó monjuk az teljesen más műfaj. A Star Trek The Motion Picture-ben sokat beszéltek Istenrről hisz V'Ger is az ő "Teremtőjét" kereste aki(k) végül is mi emberek voltunk, a Final Frontier-ben is Isten keresik furcsa, hogy épp egy Vulkan-i beszélt Istenrről, bár ha jól tudom ő máshogy hívta mint minden faj de végül is akit találnak az nem Isten.
Egy másik vita/beszéd téma a Star Trekből: tudja valaki mennyi földi időben 1 csillagidő? Eddig arra jutottam hogy 1000 csillagidő=1 földi év, de akkor az hogy lehet a Generations-ben Kirk és Picard kora közötti idő 78 év. Kirk idején úgy 9500-as csillagidőig jutottak, Picardnál pedig a 41000-től kezdődik ez így nem stimmel mert az akkor csak úgy kb. 32 év lenne pedig.
0
2003. november 1., szombat 23:21
Fő kedvenc (nem kaptányok szerint, hanem személyek szerint):
01. James T. Kirk
02. Deta
03. Mr. Spock
04. Jean-Luc Picard

0
2003. november 1., szombat 22:15
Picard nagyon is francia, sok utalás van rá, büszke gyökereire és Franciaországban is többször járt. Az amerikai nép jellegzetességei és szokásai is jól megfigyelhetők számtalan esetben. (Valóban túlsúlyban vannak a sorozatban az amerikaiak, ami nyilván nem a véletlen műve). A globalizált világot a ST inkább pozitív értelemben tárja elénk, ahol az emberek eközben megőrzik nemzeti identitásukat. Különösen a Klingonok őrzik erősen hagyományaikat (létező népekkel több párhuzam is megfigyelhető).

A vallásosság megjelenése már nem annyira nyilvánvaló. Isten létezésének kérdése többször felmerül, inkább indirekt módon (Az V. filmben viszont tényleg Őt keresik).
Gyakran beszélnek „egy felső hatalomról”, „a nagy tervezőről”, vagy „spirituális élményekről”. A téma kényes, tehát óvatos a megközelítés. Inkább sejttetnek, mintsem nyiltan beszélnek Istenről (a különféle világvallások nincsenek név szerint említve). A „hit” mibenléte is kedvelt téma, amit olykor-olykor bedobnak. Persze válaszok nincsenek, inkább csak filozófálnak a nagy kérdésekről, azonban a ST semmiképpen sem ateista világnézetet tükröz. A holofedélzeten biztosan járnak misére. :)

Janeway jó kapitány (kicsit olyan volt nekem, mint az új M a Brosnan-féle Bond filmekben – elöször furcsa, hogy nő a boss, de hamar meg lehet szokni), szerintem egyfajta átmenet Kirk és Picard között (szemléletben és habitusban egyaránt). Megérne egy mozifilmet.

0
2003. november 1., szombat 21:11
Szerintem azért, mert a Föderáció egységes, így nincs jelentősége a "nemzeti jellegnek". De egyébként azért mégis benne van, mert Picard francia illetőségű, Chakotay valamiféle indián, Kim ázsiai, és ha nagyon megkapargatnánk, akkor biztos sok legénységi tagról kiderülne, hogy innét-onnét való. Hardcore trekkiek biztosan tudnák.
Egyébként nem hiszem, hogy ennek abban a távoli jövőben, amiben a ST univerzum játszódik, jelentősége volna. A vallás érdekes kérdés, olyan mintha a kereszténységet hiányolnád, hiszen a különféle fajoknak mégiscsak van valamiféle vallásuk (asszem a klingonoknak is, nem? - ez megint hardcore trekkiek asztala lesz). De gondolom a Flotta legénységére gondolsz - ami azért nem homogén. És a vallás megint olyan téma, amit sokszínűsége miatt nem igazán lehet elfogulatlanul megjeleníteni a ST világában. Egyébként Isten is előkerül, pl. a Khan haragjában volt ha jól emlékszem amikor "Istent keresték"...  (de javítsatok ki, ha tévedek). Szerény véleményem szerint a vallás komolyan tálalva mondjuk jól áll Frank Herbertnek vagy Card-nak, de elég hülyén nézne ki a ST high-tech környezetében. Még a végén a borgok helyett a folyamatos vallásháborúk miatt kéne ide-oda utazgatni az Univerzumba.
De ami azt illeti, sok más kényes témát sem érintenek, aminek azért mégiscsak vannak erősen humán oldalai. És talán nem is kell, mert szegényebbek lennénk néhány illúzióval és valaki mindig megsértődne.

Ja, és kövezzetek meg, de nekem Picard és Janeway a kedvenceim, úgy azonos szinten. Mindkét legénységet kedvelem, bár vannak karakterek, akiket szívesen kitennék egy dekompresszióra készülő raktérbe. :) Egyébként Live Long and Prosper mindenkinek! :)
0
2003. november 1., szombat 18:16
Gondolom ismert: Sisko magyar kaját készít mindig ha jókedvű. Ezt amikor először hallottam Jake Sisko szájából a szinkronban, azt hittem csak vmi szinkronos poén, de nem, megnéztem, eredetiben is a magyar konyhaművészetet dícsérik.

Meg egy nem közvetlen vonatkozás: René Auberjonois (Odo) felesége magyar származású.

A Star Trek világában az európai népeknek nem sok szerepük van, úgy tűnik az Csillagflotta nagyrésze jenkikből áll. Elég pofátlan dolog.
Amúgy is nehéz bármiféle nemzeti jelleget felfedezni a Star Trek világában (ez az egy zavar benne) mert egy erősen globalizált, ateista világban élnek úgy vettem észre. Szóval senki egyszer nem hozza szóba Istent vagy a nemzeti gyökereit, és azért ez furcsa. Félreértés ne essék: nem mindenáron hiányolom mindezt, de ne mondja már nekem vki, hogy ezek a dolgok mind kihalnak az emberekből 300 év múlva? Harry Kim egyetlen egyszer tett vmi utalást egy kínai hagyományra, már az is kuriózum.
0