Már az Arany Málna se a régi.
Több helyen nem értem a kipécézés okát, pontosabban az eredményét, mert olyan filmekbe kötnek bele, amilyenek helyett simán lehetne választani hasonló nívójúakat. Színészileg ugyanaz a helyzet, ráadásul néhány jelölt egyáltalán nem játszott rosszul az adott filmekben, mellékszereplőként meg pláne nem lehetett volna többet kihozni az alakításaikból. Susan Sarandon kifejezetten vicces volt a vígjátéki szerepében, ahogy Mel Gibson is. De ha mondjuk Mel Gibson ciki, akkor John Lithgow ugyanúgy az, mert mindketten a Megjött apuci2-ben játszottak, mindketten nagyszülőt, tehát akkor miért Mel Gibson, ugye? Meg beteszik az anyám! rendezőjét, meg főszereplőjét a listákba, de a filmet meg mégsem. Egy sz@r rendező, sz@r színésszel, de a film az meg rendben van? Ugyan már. Az meg, hogy azért van jelölve Johnny Depp, mert már unalmas az alakítása? Anno Sean Connery vagy Roger Moore hétszer volt Bond, az több, mint Depp kalózötöse, s a titkos ügynökök is mindig ugyanazt hozták, akkor az nem volt unalmas? Meg ha már kötözködni akarnék, simán találnék én is jelölteket. Nem is kellene sokat gondolkodnom, elég lenne csak az Oscar-jelölt Nolan-filmet megemlítenem. Ő ugyanis a legtöbb energiát a technikai oldalra fekteti, a színészvezetés, az alakítások nála sosem annyira központi szerepűek, nem véletlen, hogy a Dunkirk számos díjjelölése között nincs egy színészkategória sem. A Dunkirkben Kenneth Branagh figurája nálam van annyira banálisan megoldott, annyira semmilyen, hogy a film eredeti szándékához, mondanivalójához, Branagh hatalmas színészi kvalitásához képest kb. nulla az, amit a filmben láthatunk, szóval van annyira "málnás", mint amennyire Susan Sarandoné az. Bár nyilván itt a "magasfokú filmművészet" kontra "gagyi kommersz komédia" ellenpólusozása érvényesül a két díj jelöltjeinek kétféle összeállításánál. Ezt részben értem is, mert a Transformerszt kezdetektől utálják, ahogy a mindenféle színű "ötvenet" is (bár szerintem az a trilógia is kezd feljavulni, talán a harmadik már egész nézhető lesz), s persze a Múmián is lehet fogást találni, mert nem váltotta be a reményeket - amiről azonban a legkevésbé Sofia Boutellea. De ilyen alapon lehetne kérdezni, hogy hol van Az igazság ligája, mert ha A múmia nem oké, akkor a DC-filmet ugyanúgy szétszedte a sajtó, még sincs egy jelölés sem. A Baywatch meg szerintem abszolút rendben van, az egy fikarcnyival sem több, vagy kevesebb, mint aminek kitalálták. Egy magát sem komolyan vevő, s a "nagy előd" sorozatot is több ízben ötlesen kifigurázó akcióvígjáték. Amiben Efron kb. ugyanolyan mélységű karakter, mint Dwayne Johnson, aki viszont nem szerepel a listán. Talán féltek az erejétől, hogy dühében rendet vág a jelölők között? :)
Na, szóval nyilván egyik ideírt film sem fogja az Amerikai Filmintézet jó hírnevét öregbíteni, csupán annak szólt az írásom, hogy aki fikáz, az a fikázásban legyen legalább következetes, mert különben a saját területén maga is csupán Arany Málnára jogosult. Lehet ezt is alapossággal csinálni, nem csak reflexből, tíz perc alatt összeütve.