"Amúgy irígylem, vagy inkább csodálom azon rajongótársaimat, akik bíznak még bármi újban is, ami úgy kezdődőik, hogy Star Wars..."
Én felemás érzelmekkel viseltetek az új filmek iránt.
Anno, amikor az első info-k napvilágot láttak a klasszikus trilógia folytatásáról, még nagyon bíztam.
Hittem Abrams-nek, aki lépten-nyomon hangoztatta, hogy igazi "Star Wars rajongóként, mindenki másnál jobb és méltó folytatást készít."
Ehhez képest a moziban egy tömény döbbenet fogadott. Pedig a körülmények jók voltak...
3D-s vetítés, szilveszter délelőttje, a legjobb, "lábkinyújtós" hely középen-középen... az időpont miatt rajtam kívül kb. maximum 8-10 ember az egész moziban...
A gond akkor volt, amikor az 50. perc környéként szó szerint eluntam az egészet.
Az erőltetett poénok (mindjárt az elején, az egyik legsúlyosabb, falusiak lemészárlását bemutató jelenetek közepette), a levegőben megállított sugárnyaláb, és a "másoljuk le a New Hope -ot, de 200%-kkal többet adjunk bele" hozzáállás...
Az egyetlen értékelhető pontja Harrison Ford volt, aki szó szerint a "hátán vitte" el a filmet. De hát kinyírták szegényt... (A szemetek!)
Bűn rossz film.
Az egyik Star Wars rajongó barátom kérésére megnéztük nem sokkal később 2D-ben is... Akkor már az 5. percben untam.
Természetesen megvettem BD változatban, de az a Star Wars-nak, a gyűjtő szenvedélyemnek (és a hülyeségemnek) szól.
Ám azóta sem néztem meg.
A második (avagy nyolcadik) részt már nem voltam hajlandó moziban megtekinteni.
Azt is inkább megvettem BD-n, megvárva a hazai megjelenést... megnéztem, és megállapítottam, hogy egy zavaros, felszínes, végtelenül unalmas, logikátlan és gyatra film. Rosszabb, mint az előző.
Ehhez képest a befejezéstől sem várok sokat. Nyilván azt is megnézem egyszer majd BD-ről, és elteszem a polcra a többi mellé, hogy "kiadja a sort".
Ugyanakkor...
Számomra a "Zsivány Egyes" óriási meglepetés volt. A hetedik részt követően nem voltak nagy elvárásaim, de pozitívan csalódtam.
Poénok csak "módjával" (éppen olyan mértékben, ahogyan anno C3PO szerencsétlenkedett a kedvenc trilógiánkban), viszont kő kemény, súlyos mondanivaló, tragikus végkifejlet, amely az összes főszereplő halálával végződik. Tulajdonképpen végig fenntartott feszültséggel, izgalmas képekkel. Ráadásul a 3D hatások (ellentétben a 7. résszel) pazar módon kerültek megvalósításra.
A film engem végig lekötött, és kifejezetten jónak találtam.
A "Solo"-t ezek után már nagyon vártam, és mindent összevetve abban sem csalódtam.
Ugyan ott sokszor - több jelenetben is - nem tudták egyértelműen eldönteni, hogy a poén, a groteszk, és a "véresen komoly" történések milyen arányban, hogyan keveredve ideálisak, hol és hogyan érdemes "egyensúlyozni" ezek között... ám ezekkel együtt is jól felépített, remek Star Wars filmnek tartom.
Annak pedig különösen örültem, hogy a Marauder-ek is feltűntek benne, mert egyrészt jól ismerem őket, a Star Wars Galaxies-ban a kedvenc páncélom is az egyik Marauder armor volt...
Másrészt szerintem a Star Wars világának legizgalmasabb, legérdekesebb része éppen nem az Erő, és a Jedi-k, hanem az őket körül vevő óriási univerzum. A csempészek, kalmárok, kalózok, kereskedők, farmerek, hadurak, pilóták, csendőrség, bányászok, stb....
(Mondjuk ha egy negatívumot ki kell emelni... Darth Maul feltűnése az "epic fail". Mindig is hülyeségnek tartottam az elméletet, hogy miután Obi Van félbe vágta, később visszatért....)
Summa summarum:
Ezek után én kíváncsian várok minden olyan új filmet, ami az "A Star Wars story" sorozatban jelenik meg.
Ha pedig a "Luke-Anakin-Leia-Han saga" érdekel, megnézem az első hat filmet.