Keresés

FORCED

2003. december 20., szombat 21:00
Hát igen, nekem is ez volt az eredeti sejtésem. Mi a fenének lenne 2-3 uolyan nyelvű sub egy dvd-n / ha eltekintünk a rendezői bla-blá-tól, ami mellesleg nem forced, ugyebár.../
0
2003. december 20., szombat 19:15
Ja, tényleg így van. Sorry, még mindig A FILM hatása alatt vagyok :)))
0
2003. december 20., szombat 15:39
Elnézést, de ellent kell mondanom derceto barátunknak. A forced subtitle kifejezés azokra a feliratsávokra vonatkozik, amelyek a lemez készítőinek szándéka szerint akkor is megjelennek, ha a néző nem feliratosan szeretné megnézni a filmet. Természetesen nem teljes feliratsávoknál szokott ilyen előfordulni, hanem a képen megjelenő szöveges információk fordításánál. Tehát a a filmen megjelenik egy tábla, amire az van írva, hogy DANGER, akkor ha van a lemezen forced subtitle és a magyar szinkront választottuk, a narrátor helyett magyar feliratként jelenik meg, hogy VESZÉLY. De például ha dramaturgiailag fontos, hogy idegen nyelven beszéljenek a filmben (mondjuk angol nyelvű filmben kínaiul beszélnek), akkor ezeknél a jeleneteknél is a forced subtitles jelenti a megoldást.
A Gyűrűk Urá-ban például akkor jelennek meg ezek a feliratok a szinkronizált változatban, ha tündéül beszélnek a szereplők.
A forced feliratsávok egyébként a szinkronnyelvhez vannak kötve, tehát ha jól van megprogramozva egy lemez, akkor ha a magyar szinkront választjuk ki, akkor magyarul jelennek meg az ilyen plusz feliratok.
0
2003. december 20., szombat 15:25
Meg mertem volna esküdni, hogy Te világosítasz fel! Kár, hogy lottózásnál nem jön be... Thx!
0
2003. december 20., szombat 15:10
A DVD készítésekor le lehet tiltani bizonyos funkciókat a lemezen. A forced subtitle esetében a felirat választás/kikapcsolás funció nincs engedélyezve, így csak azt csak a menün keresztül lehet megtenni. Ezzel a módszerrel meglehet azt csinálni, hogy a filmet csak szinkronnal vagy csak felirattal lehet nézni, de eredeti nyelven, felirat nélkül nem. Így a lemez csak azokban az országokban eladható, amelyek nyelve (az eredetin kívül) szerepel a lemezen.
0
2003. december 20., szombat 14:53
Meg tudja vki mondani, m is az a forced subtitle / erőltetett felírat / ?
0