Úgy gondoltam, meghagyom a hajnali terepet Jamának, sőt ez a döntés egy kéjes hivogató érzést hozott magával - ágy formájában. Ugyan felhúztam az órát, de nem keltem fel, így napközben sasoltam meg a Pro7-ről felvett anyagot. Gondosan elzártam minden hírforrást, mint amikor meccset nézek fél napos csúsztatással.
Tök jó volt, nagyokat kurjongattam, a szomszéd irodából meg átjöttek, hogy nincs-e valami baj. :)
Néhány benyomás, amit lejegyzeteltem:
Ricky Gervais házigazdáskodása már fél siker a tetszési indexemben. Haláli pali, és a nevetése is az. Ellenálhatatlan személyiség.
A "két kategória egy reklám" felépítésű műsorban féltucatszor ment le a Született feleségek német tévéreklámja. Érekes, hogy ott 20:15-től vetítik, lehet, hogy jobban teljesít az ottani mutatókban, mint nálunk a fél 11-re száműzütt, majd a gyér érdeklődés miatt már többször szüneteltetett sugárzás. Nem adnak főmüsoridőben lúzer celebműsort lúzer nézőknek. Röviden szólva, a Pro7 nem olyan balfasz, mint a TV2.
Lea Michelle a Glee című sorozatból igazán elbűvölő. Már eddig is szemeztem a projekttel, de most már tuti belekezdek. :)
Dextert rühellem, de John Lithgow sikerének bárhol, bármikor nagyon örülök!
A Fel sikerének nagyon örülök, filmzeneileg is. Csak pár taktust játszottak Giacchino muzsikájából, de máris összeugrott a gyomrom, felidéződött az a ritka, mélyről jövő érzés, amit moziban éltem át az öreg lufissal.
Simon Baker mellőzése bosszantott tán először, de a Dexter-ellenességem kissé apadt miután láttam a beteg Michael C. Hallt.
A Zongoraleckével már Oscart nyert kislányt, Anna Paquint utoljára mutánsként láttam, így elég nagy kontrasztként éltem meg őt újra pillantani, ráadásul két kategóriában is jelölt volt, úgy látszik, nem jár rossz úton.
Drew Barrymore sikerénél hasonlót gondoltam, nála nagyon tetszett az a hadarós "zizis" beszéd. A kis Gertie-t nem tudom nem kedvelni.
T Bone rulez! Bár nekem tetszik McCartney dala is, jó volt látni egy kis részletet a Mindenki megvanból, már várom azt a filmet! Apropó De Niro. Fantasztikus a főasztal, egyik felén Scorsesével, szemben Lucas, hogy a másik félkörre is jusson fenegyerek, aztán "tölteléknek" még Bobby, Martin túlfelén Leo és "elfér" az asztalnál Tom Hank is Ritával, aki minden köszönőbeszédet áhítattal teli empátiával hallgat végig.
Meryl Streep
Ha így folytatja, rövidebb passzust kell fenntartani a lexikonokban azokhoz a filmjeihez, melyekben nem nyert semmilyen díjat. A szakácsnős filmjei közül a jobbik nyert, bár nekem összefutott a nyál a számban az Egyszerűen bonyolult croissantjától is, s továbbra is remek vígjátéknak tartom Meryl, Alec és Steve triójának szerelmi hároszögét.
A Másnaposok helyett is Júliáéknak kellett volna nyerni!
Tévés minisorozatok-fiúk: Atyaég, Bacon és Branagh úgy festenek az sztk-keretes szemüvegeikben, mintha saját apjaik lennének.
Tévés minisorozatok-lányok: Sigurney viszont olyan fiatalos, mintha a saját lánya lenne! Az Avatarban látható mezítelenül összegömbölyödve, nemhogy hatvannak, de ötvennek se mondanám. Jó kis génjei vannak, örülhet nekik Pandora. :)
Egek ura! Tarantino helyett másnak adni a forgatókönyv díját micsoda becstelen dolog! A Clooney-film ezzel a díjjal ki is fújt estére…
Baldwin nincs jelen, kár! Kíváncsi lettem volna a köszönőbeszédére.
Sophia Loren elképesztő! Még mindig gyönyörű, bár egy leheletnyit rálépett a spétererzsébesedés rögös útjára így 76 évesen, ám mennyivel szebb lenne a világ, ha minden vele egykorú nő ilyen külsővel bírna!
Cher is olyan, mintha még mindig nem romlott volna meg, bár az ő 64 éve csalóka, lehet, hogy már régen mumifikálódott, azért nem történik az arcával semmi vagy 20 éve. :) If I Could Turn Back Time, mi?
Harrison Ford "csak" egy filmet prezentál?
Tom Hanks "csak" egy filmet prezentál?
Helen Mirren "csak" egy filmet prezentál?
(Pedig ekkor még nem is tudtam, hogy Julia Roberts adja át a legfőbb díjat)
A fehér szalag megérdemelte a sikert, a magam részéről most A prófétára gyúrok.
Mad Men még mindig leverhetetlen, nagyon helyes! :)
Christoph Waltz. Papírforma, mégis úgy drukkoltam neki, akárcsak Meryl (szintén papírforma) sikerének kihirdetésekor. Yippííí! :)
Cameron a legjobb rendező. Rendben van, értékeljék csak a fáradozásait, ezt így tető alá hozni olyan meló lehetett, mint Jacksonnak A Gyűrűk Urát. Mégsem lehet mindig Clintet kihozni győztesnek! :) Quentint pedig szkriptben érzem erősebbnek, neki arra kellett volna megkapni a díjat.
Ja, Scorsese életművének jutalmazása is tetszett, bár nekem úgy lett volna teljes, ha Di Caprio és De Niro mellé még meghívják Harvey Keitelt is, aki a De Niro-éra előtt, Scorsese pályájának legelején számított "házi színésznek", s ha nem jön Bobby, talán sikeresebb pályát futhatott volna be, bár szerintem így sincs szégyenkezni valója. Az elképzelt trió helyett duó szólította színpadra a törpe rendezőt, s a közben levetített montázs is egész jó volt, kár, hogy a végén erőteljes Viharsziget-marketing szaglott.
A Glee még díjat is nyert, még egy ok a nézésre. Jövök, Lea! :)
Másnaposok. Vicces filmhez vicces díjkiosztás dukál. Ha már nem a szakácsnők nyernek, el bírtam volna viselni a Nine révbe érését, de úgy látszik Weinsteinék most másra költötték a szokásos kenőpénzt. :)
Sandra Bullock? Mondjuk nem vagyok ellensége, nálam egy közepes csajszi, s míg nem láttam a filmjét, nem mondanék rosszat se. Ha kik-ki alapon döntöttek, akkor lehet, hogy úgy gondolták, már egy afro-amerikai díj van az estére, Emily Bluntnak van díja, Helen Mirrennek meg főleg, adjuk oda Sandrának.
Egyébként Bullock is duplázott, mert a Nász-ajánlatért is jelölték, így 14 éves Aranyglóbusz eredményességét helyből duplázta 2 jelölésről négyre.
Sherlock Holmesra Robert Downey Jr sikere ellenére sem vagyok kíváncsi, de Lithgowhoz hasonlóan nagyon komálom a színészt, ezért minden sikerének örülök. Nálam leginkább a Chaplin miatt "nem nyerése" fájó emlék, most jó látni őt örülni.
Akárcsak Jeff Bridgest! Ő a tipikus példája annak, hogy nem kell a vízcsapből is folyni ahhoz, hogy valaki klasszis színész legyen. Ki tudja, lehet, hogy pont emiatt jutott eddig mindig "csak" jelölésekig, Oscar és Golden Globe 4-4, ám most megtört a jég. Tartson ki a rianás az Oscarig! :)
S végül ismét az Avatar. Erről a filmről már soha nem fogják tudni lefejteni a 3D-s köntöst, hogy anélkül kezeljék, de talán nem is kell. Mindenképp egy technikai mérföldkő, hozzá egy szeretnivaló történettel, melynek eredetiségét ugyan lehet firtatni, de minek? Egy varázslatos mese, mely sokakat bűvölt meg, s nem csak az egyedülálló látványvilágával. Azt mondom, ebben a mezőnyben belefér, hogy az Avatar nyert. Kiváncsi leszek, hogy az Oscaron kit vonultat ellene az Akadémia, mert ezek után az csodával határos lenne, ha legalább a felvizezett tízbe nem kerülne be.
Soha rosszabb díjkiosztót!:)