Argento írta:Ahogy a lemezgyűjtögetés egyre inkább "niché" hobbivá avanzsált, úgy kúszott fel a hozzá való dolgok ára. Szvsz az emberi ár fogalma már régen megszünt, ilyen dolgokban legalábbis.
A HDR10+ HDR fronton gyakorlatilag kifulladt, hasonlóan az audiokodekek háborújában a DTS:X is, amire szinte már semmi nincs újabban kiadva. Dolby Vision illetve Atmos most már szinte minden (hasonlóképpen streamingen is). Így lejátszókban is a belépőszint lett a BDP-450, mert a Dolby Vision támogatást az alatt egyik modell sem tudja.
Szóval vagy a lasi által írt 450-es vagy pedig egy csúcskatagóriás modell (820) között lehet választani és egyik sem olcsó.
Nekem ebben még viszonylag "szerencsém" volt, tavaly egy Amazonos BF leárazáson 170 euróért szereztem be egy 450-est. Most az is 95-100 e Ft legalább itthon.
Amúgy nem rossz kis lejátszó, ha eltekintek a felirat pozícionálás hiányáról és a HDR optimalizáló is kimaradt, ami az alatta lévő modellekből néhányban még benne van.
Különös, hogy ezt írod, mert ma nézegettem a 820-as lejátszót és szánomra furcsa mód annyira felment az ára, hogy el se akartam hinni és nem teljesen értem az okát. Persze azt értemy hogy 4 évnyi inflációs hatás, meg minden, de van más ok is, ami miatt ezeknek a lejátszóknak felment az ára?
Én 2019-b3n 129.990-ért vettem a 820-as Panasonicot, most meg 190, meg 220 az ára. Ekkora infláció azért nem volt szerintem...
A lemez árak is felmentek. Különösen a limitált kiadványok esetében. Az okát nem értem én sem, de ha nézzük tulajdonképpen minden sokkal drágább lett az elmúlt pár évben, nem csak ezek a dolgok.
Valószínűleg megnőttek a gyártási/előállítási költségek, energiaárak stb.. plusz az infláció, ami nemzetközi viszonylatban ugyanúgy jelen van. Gondolom a hazai kereskedelmi haszonkulcs sem lehet kicsi, jópár kézen átvándorol valami mielőtt a polcra kerül, a 27 százalékos áfa kulcs meg csak hab a tortán.
Biztosan úgy van, ahogy mondod, illetve még arra gondolok, hogy a streaming miatt nincs már piaca ennek a 4K/BD eredeti lemezeknek és nincs is olyan új technológia, amit érdemes lenne új készülékekben megoldani, tehát az a kínálat van, ami 4 éve, azokat gyártják újra.
Én még a szemüveg nélküli 3D-s technológiában hiszek, nem tudom lesz-e ilyen a jövőben...
A 4K lemezek piaca pont most van felfutóban, a BD és a DVD piac zsugorodik évek óta. A technológia kiforrott, szóval új lejátszók nem készülnek, igazából minek?
A 4K lemezeladási mutatók jelenleg a BD kiadás legjobb éveiben vannak. Nem véletlen pörgetik egyre jobban a régi katalóguscímeket és a gyűjtői kiadásokat. Szóval nem kell attól tartani hogy ez ki fog fulladni még a streaming ellenére sem.
Idén is annyi klasszikus ki fog jönni hogy nem győzöm majd venni őket. :)
Egyetértek teljesen, érdemes körülnézni az USA, UK, DE piacon, szerintem soha nem jött ennyi, és ennyiféle kiadvány mint manapság. Csak hát ezek mifelénk nem jutnak el maguktól. A lejátszókhoz visszatérve, a BD lejátszókon sem volt mit fejleszteni igazából, mégis mindig jöttek újak. Az igaz hogy ha valami beválik, arról felesleges több bőrt lehúzni, de szerintem nem ez lehet a háttérben.