"Felhívtam két orvos ismerősömet, mindkettő mélyen vallásos ember, egyébként nemzetközileg elismert professzor."
Kíváncsivá tettél, ki ez a két professzor, komolyan :) Mit értesz azon, hogy nemzetközileg elismertek?
"Egyikük úgy nyilatkozott korábban, hogy az ateista előtt az ember csak csont, hús és izmok, és ezen a ponton az ateisták a legembertelenebb lények…"
Szerintem ez nagyon durván félrebeszélés. Az embertelenség nem egyenlő az ateizmussal. E fórum keretei között nem vagyok hajlandó beszélni erről, főleg nem az érveimről, mivel mi az emberiséget szolgáljuk tudásunkkal, készségeinkkel és vannak dolgok, amikről beszélhetek és vannak dolgok, amikről nem. Ez egy etikai "megállapodás" a professzorokkal. De hogy embertelenek lennének azok, akik orvosnak készülnek és a vallást elítélik... vicc.
A probléma az, hogy a professzorok a legritkább esetben foglalkoznak a páciensekkel, így ők valóban igazán "emberközeli" orvosok. Természetesen vannak nagyon jó professzorok, akik a klinikumban is megállják a helyüket. Tudnék mesélni dolgokat, de ezt sem tehetem és nem is akarom. Jobb ezekről baráti körben beszélgetni :)
Egyébként szánalmas, hogy az egyetemen "szükség van" magatartástudományi tanszékre - mert sajnos élő probléma, hogy sok orvostanonc képtelen a betegekkel kommunikálni.
Szomorú, hogy képtelen vagy Isten nélkül látni a tudományok szépségét. Én látom ezt a szépséget és azt is látom, hogy a csont és izom mögött egy ember van (nem vagyok egy érzéketlen idióta, ha erre gondolnál) - de mindezt Isten létezése nélkül természetesen. Szerintem így is lehetek emberséges.
Azzal, hogy elmondtad, matematikus vagy, így már mindent értek.