Egy kis önreklámmal kezdem. Néhány hónapja indítottam egy könnyűzenei blogot, amelyet főleg az 1970-es, 1980-as évek popzenéjének szentelek, és amelyhez korszerűsítem (javítom és bővítem) a korábban a Wikipédián publikált popzenei szövegeimet. Pénteken a német Dschinghis Khan együttes került sorra, és eleve úgy terveztem, hogy a napokban külön megemlékezek majd a két magyar közreműködőről is (Késmárky Marika és Mándoki László). Ennek érdekében szombaton kicsit szörföztem a neten, hogy megnézzem, a wikipédiás szócikkem óta felkerült-e a világhálóra valami újabb érdekes adalék Késmárky Marikáról (Edina Pop). A találatok között megjelent egy műsorajánlat, hogy a másnap reggeli Napkelte egyik vendége az énekesnő lesz. Későn feküdtem le szombaton, fáradt voltam, mégis másnap a tervezettnél jóval hamarabb felkeltem, hogy megnézzem a beszélgetést. No, ennyi a hosszúra nyúlt bevezető.
A szpíker ismét Lakat T. Károly volt, aki mindig próbára teszi a türelmemet. Nem, nekem nem az a bajom vele, hogy nincs bonviván külseje, mert az nekem sincs. Inkább azzal bosszant fel, hogy szemmel láthatóan hézagos a felkészültsége, ezért nem igazán csinál egyebet, mint azt a keveset szajkózza, amennyit a riportalanyról tud, és közben émelyítően pedálozik nála, vagy – mint esetünkben – bókol neki. Késmárkyról észrevehetően nagyjából annyit tudott, hogy az Egy fiú a házból című dallal megnyerte a Táncdalfesztivált 1969-ben, de az némi nehézséget okozott neki, hogy gyorsan kiszámolja, ez 40 vagy 50 éve volt. Annyit még tudott, hogy az énekesnő tagja volt a nemzetközi hírű Dschinghis Khan együttesnek. Annyira nehezen járt az agya, hogy amikor az énekesnő megjegyezte, hogy az együttes néhány éve úgy állt össze, hogy előtte lényegében évekig nem tartották a kapcsolatot a tagok, Lakat T. hüledezett egy kicsit, hogy nahát, 30 év után látták viszont egymást! Tekintve, hogy a Dschinghis Khan ugyan 30 éve alakult, de csak 1986-ban oszlott fel, az (első) újraalakulás pedig 2005-ben volt, ez szerintem még 20 év sincs, nemhogy 30! Na, mindegy!
Késmárky Marika angolos hidegvérrel viselte a felkészületlen riportert, és elengedte a füle mellett az olyan sablonos bókokat, hogy „maga azért még mindig gyönyörű”. Egy végtelenül nyugodt, kiegyensúlyozott és rokonszenves hölgy ült a stúdióban, akin ugyan már látszott, hogy túl van az első fiatalságán, mégsem támadt az a gondolata a nézőnek (nekem), hogy „mit akar még itt ez a nyanya, miért nem megy már nyugdíjba, mit táncikál és kántál még valami nosztalgiából feltámasztott őskövület együttesben?” Késmárky – néhány, vele nagyjából egykorú magyar kolléganőjével ellentétben – egyáltalán nem akarta dögösnek és fiatalnak mutatni magát, egyszerűen csak elegáns volt és ápolt, szemmel láthatóan nem volt baja se a korával, se úgy általában önmagával. Nem játszotta meg a külföldre szakadt hazánkfiát, akinek már keresnie kell a magyar szavakat, és nem játszotta meg a sztárt sem, akitől főúri kegy megjelenni egy reggeli tévéműsorban. Szerény volt és rokonszenves. Noha 40 éve él Németországban, ahol szakmája és korán elhunyt férje miatt főleg németül kellett beszélnie, mégis szépen és folyékonyan beszélt magyarul: nem nyögött, nem „ööö”-zött, mint akinek hánynia kell, vagy nem beszámítható teljesen, és nem tud értelmesen megszólalni.
A szép beszéd egyébként is a sajátja. Akár magyarul, akár németül vagy más nyelven (a Dschinghis Khannak angol, spanyol, sőt holland nyelvű felvételei is vannak!) énekelt, mindig tiszta volt a kiejtése, vagyis érteni lehetett, hogy mit énekel. A hangterjedelmet soha nem akarta a hangerővel pótolni, bár mindkettő van neki. Szerintem Kovács Kati mellett a magyar könnyűzene egyik nagy felfedezése volt, bár életútja úgy alakult, hogy tehetségét inkább külföldön kamatoztatta. Kicsit hasonlít is a pályája Kovács Katiéra, hiszen ugyan mindketten imádják a spirituálékat és gospeleket, melyeket elénekelni is kitűnően tudnak, mégis mindketten inkább a hagyományos, populáris táncdaloknak köszönhetően váltak méltán népszerűvé. Pár éve egy másik tévéműsorban éppen Kovács Kati nyilatkozta róla, hogy soha nem irigykedett Késmárky nemzetközi sikereire, hanem inkább örült nekik, mivel személyesen is megtapasztalta, hogy a siker nem szállt kolléganője fejébe, és „sztár”-ként is ugyanolyan közvetlen és barátságos maradt, mint magyarországi éveiben.
És egy örökzöld kedvenc, amelyet ma reggel hallgattam. Az all time-favoritom az ABBA-tól, noha nem tartozik az agyonjátszott slágereik közé. Mindig elérzékenyülök, amikor hallom, pedig valószínűleg a szöveg nem arról szól, amit én a cím alapján belemagyarázok: THE WAY OLD FRIENDS DO (Ahogy az öreg barátok teszik). (Jobb is, hogy nem került be a MAMMA MIA! soundtrackjébe, mert számomra elrontotta volna a mű derűs hangulatát.) Íme, egy slideshow a dalhoz: