A hozzászólásokat végigolvasva átnéztem pár lemezt a gyűjteményemből:
Halálos fegyver 1-4 (semmi gond)
Vakáció kollekció (semmi gond)
Igenember (semmi gond)
A Tégla (semmi gond)
Óz (a két extra lemezen minimális ragacsosodás)
A két érintett lemezről a ragacs baba popsitörlő kendővel szépen lepucolható, viszont a visszamaradt nedvesség eltávolításának nagyon körültekintőnek kell lenni. Optikai tisztítókendő használata javasolt, ügyelni kell arra, hogy szöszök ne kerüljenek a lemez és a kendő közé, mert ezektől karcosodhat a lemez. Ha apró szöszök vannak a lemez felületén, azok a kendővel finom, lágy mozdulattal sugár irányban lesöpörhetők, majd ezt követően erőteljesebb, akár apró körkörös mozdulatokkal teljesen szárazra törölhető a lemez. Hajszál karcok azonban még a legnagyobb óvatosság mellett is keletkezhetnek, különösen, ha nagy felülettel kell dolgozni.
Egyelőre nem nagyon tudom hová tenni ezt a jelenséget. A T1 feliratos DVD-t én már évekkel ezelőtt kicseréltettem az InterCom-mal, nem is próbáltam letörölni a felületét. Az általam most megvizsgált korongok mind a "négy befelé mutató nyilas" rögzítőpöckös, általam egyébként nagyon kedvelt tokokban voltak, ezzel szemben a T1, ami tényleg horror állapotba került pár év alatt, igen jó minőségű Amaray tokban pihent.
Lehet, hogy van köze a dolognak a tok anyagához, de millió dologtól függhet még: a korong anyagától (nem tudom, ebben van-e szórás), a klímától, hőmérséklettől...
Én mindenesetre nem fogom tovább leltározni a gyűjteményemet. Ha valamelyikkel gond lesz, majd letakarítom, de eddig úgy tűnik, nem jellemző ez a ragacsosodás.
Mindamellett egyetértek Dragonslayer véleményével: az ilyen dolgok miatt kezdem én is úgy érezni, az a hülye, aki pénzt ad a DVD-kért, BD-kért. Egy vagyont öltem ebbe a hóbortba, aztán meg kiderül, hogy mégsem egy életre szól a gyűjteményem?
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.