Keresés

Töketlen tokok és lappangó lemezhibák leltározása

2010. november 7., vasárnap 7:44
ez pedig a tok hibája hidd el. maximum az lehet,h a tokokat máhol gyártják,mert gondolom én nem mindegyik ugyanott készül. ugyanis csak ezzel a fajta ls szinű tokkal van a gond!!!!
0
2010. november 7., vasárnap 0:30
"A Tégla (semmi gond)":

Tessék, amit mondtam! Feltételezem, Te is az eredeti, "négynyilas" tokban tároltad, és Nálad nem okozott gondot. Nálam viszont igen. Ez is azt a nézetemet erősíti, hogy nem a tok okozza a ragacsosodást, hanem a különböző gyártási eljárás: más-más alapanyagból, más-más gyártósoron készült lemezek eltérő módon reagálnak az idő vasfogára. Persze, ezek mind feltételezések; ha netán olvassa is az okfejtéseinket valami bennfentes, és esetleg ismeri is az okokat, úgyis megtartja magának a titkot.
Néhányan ismerik azon "mániámat", hogy nem tűrök semminemű karcot egyetlen lemezemen sem, képes vagyok napokig csereberélni a boltban, míg találok egy közel tökéletes példányt. Ez talán nem is olyan különös dolog sokak szemében, itt a fórumon, hisz köztetek is sok a maximalista gyűjtő. Egy dolog azonban világossá vált számomra a mai napon: rohadtul lehetek én ennyire szőrszálhasogató, az égegyadta világon semmi értelme, s asszem, fel is hagyok ezen felesleges, időrabló szokásommal. Na, ez is csak R2-D2 barátomat látszik igazolni. Mosolyogj, csak, cimbora, ott a ponty! ;-)
0
2010. november 7., vasárnap 0:02
Én is így emlékeztem, de azóta valaki írta itt az egyik topicban, hogy arról is letörölhető volt a "ragacs(?)"... Mivel akkorra már kicseréltettem, nem volt rá lehetőségem, hogy erről meggyőződjek. Mindenesetre ránézésre nekem is belső rohadásnak tűnt.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2010. november 6., szombat 23:56
A T1-nél a lemez kezdett el belülről rohadni (szó szerint). Ott nem ez volt a gond és azt el is ismerte világszerte az MGM.
0
2010. november 6., szombat 23:46
A hozzászólásokat végigolvasva átnéztem pár lemezt a gyűjteményemből:

Halálos fegyver 1-4 (semmi gond)
Vakáció kollekció (semmi gond)
Igenember (semmi gond)
A Tégla (semmi gond)
Óz (a két extra lemezen minimális ragacsosodás)

A két érintett lemezről a ragacs baba popsitörlő kendővel szépen lepucolható, viszont a visszamaradt nedvesség eltávolításának nagyon körültekintőnek kell lenni. Optikai tisztítókendő használata javasolt, ügyelni kell arra, hogy szöszök ne kerüljenek a lemez és a kendő közé, mert ezektől karcosodhat a lemez. Ha apró szöszök vannak a lemez felületén, azok a kendővel finom, lágy mozdulattal sugár irányban lesöpörhetők, majd ezt követően erőteljesebb, akár apró körkörös mozdulatokkal teljesen szárazra törölhető a lemez. Hajszál karcok azonban még a legnagyobb óvatosság mellett is keletkezhetnek, különösen, ha nagy felülettel kell dolgozni.

Egyelőre nem nagyon tudom hová tenni ezt a jelenséget. A T1 feliratos DVD-t én már évekkel ezelőtt kicseréltettem az InterCom-mal, nem is próbáltam letörölni a felületét. Az általam most megvizsgált korongok mind a "négy befelé mutató nyilas" rögzítőpöckös, általam egyébként nagyon kedvelt tokokban voltak, ezzel szemben a T1, ami tényleg horror állapotba került pár év alatt, igen jó minőségű Amaray tokban pihent.

Lehet, hogy van köze a dolognak a tok anyagához, de millió dologtól függhet még: a korong anyagától (nem tudom, ebben van-e szórás), a klímától, hőmérséklettől...

Én mindenesetre nem fogom tovább leltározni a gyűjteményemet. Ha valamelyikkel gond lesz, majd letakarítom, de eddig úgy tűnik, nem jellemző ez a ragacsosodás.

Mindamellett egyetértek Dragonslayer véleményével: az ilyen dolgok miatt kezdem én is úgy érezni, az a hülye, aki pénzt ad a DVD-kért, BD-kért. Egy vagyont öltem ebbe a hóbortba, aztán meg kiderül, hogy mégsem egy életre szól a gyűjteményem?
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2010. november 6., szombat 23:02
Biztos van ilyenem, de még sosem tűnt fel, hogy négy nyilas lenne.

Majd ha valamit megnézek, rápillantok előtte a lemezre. Mert bizony általában az adathordozós részt meg sem nézem, mikor beteszem a lejátszóba. Minek...
0
2010. november 6., szombat 22:57
Ez a négy nyilas tok:

0
2010. november 6., szombat 22:47
Akkor majd felhúzom magam akkor. Olyan meg nincs, hogy nem kapható.. :-))

Mi az a négynyilas tok? Egyáltalán nem figyelem, melyik tok milyen. Kemény, vagy puha, csak az érdekel. A puha-, meg az ökotok megy a kukába - vagy arra jó, hogyha az ebayen eladok valami külföldi vonatkozású lemezt magyar tokban, akkor abba teszem a lemezt, mert könnyebb és kevesebb rá a posta.

De ha Zoliék még sokáig digiznek, nem is marad műanyag tokban filmem.
0
2010. november 6., szombat 22:33
:-) Oké, hogy most nem húzod fel Magad a dolgon, de mi van, ha belefutsz egy olyan (Amaray-tokos) lemezbe, amit pont az említett ragacs miatt le játszik le a rendszered, s a film már nem kapható? Amúgy a négynyilas tok pont nem a gagyi kinézetűek közül való, az Amaray mellett az egyik legkellemesebb, s szerintem ezeket Te sem cserélted le.
0
2010. november 6., szombat 22:29
Én azért megrendelem újra a Halálos fegyver 4-t, de ez volt az utolsó, hogy még egyszer megvegyek egy filmet. És amúgy is elment a kedvem a további DVD vásárlástól, beleuntam...
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2010. november 6., szombat 22:28
"Bár az is igaz, a t*köm nézegeti állandóan a polcon a lemezeket. Majd ha valamit kedvem tart nézni, úgy is észeveszem..."

Nálad a pont, én is ugyanezt fogom tenni. Majd ha meg akarok nézni valamit, és szar, lemosom vagy valami, de nem fogom naponta nézegetni, hogy jaj, most vajon hol tart a folyamat...
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2010. november 6., szombat 22:16
A gumikesztyűt én használnám "az illetőkkel szemben"... Akarom mondani háttal! ;-)

Egy szövetkesztyű is megtenné, mert azzal biztos, hogy nem hagynának nyomot.

Most vettem meg a Predator-fejet - igaz, hogy csak akciósan, de így is majdnem 22e Ft volt, ugye - és amikor kibontottam, ért az első döbbenet. Amikor szétemeltem a hungarocell-védőrészeket, akkor már láttam, hogy a fej nincs benne a védőborítóban / tasakban - mint amilyenbe a műszaki kütyüket szokták tenni - , mert az össze-vissza volt gyűrődve. A fej egyes részein és hátul is, néhány "élnél" egy vékony ragasztóréteg volt kifolyva, amely sikeresen egybegyógyult a hungarocell-dobozzal. Tehát amikor kiemeltem a fejet, rajta maradtak a hungarocell-darabkák is. Első döbbenetem után megnéztem, hogy igen óvatosan, oldalt kicsit "alákaparva" egy rétegben le tudom húzni azt a bizonyos ragasztóréteget a hungarocellel együtt, úgy, hogy a fejet nem sértem meg, azon nyomot nem hagyok. Na, amikor ezzel végeztem, ért a másik döbbenet: kivéve a digit megvizslattam a korongokat. Mind a 6!!!! úgy néz ki, mint  a korábban belinkelt képek. Arra gondolok, hogy a fejet már páran visszaküldték / visszavitték / otthagyták, a korongcserék alkalmával a dzsuvás korongok pedig bekerültek ebbe a kiadásba. :-O

Így "csak" a digit viszem vissza egy cserére... Bár nem tudom: ha már úgy is bontunk egy másikat, abban lehet, hogy gyárilag makulátlan lesz a fej. Már csak maga a tudat miatt is jó lenne, nem? :-O
0
2010. november 6., szombat 22:08
No, kedves Dragonslayer, ez a Te topikod... :-)

Magam részéről még egyetlenegy hibás kiadvánnyal nem találkoztam. A gagyi tokokat kapásból dobom ki, cserélem a régebbi (általában amaray) tokokra. Azok meg a sok digis kiadvány lemezcseréiből szabadulnak fel.
Bár az is igaz, a t*köm nézegeti állandóan a polcon a lemezeket. Majd ha valamit kedvem tart nézni, úgy is észeveszem...
0
2010. november 6., szombat 22:03
Kicsit én is összekarcoltam a Halálos Fegyver 4 -et a Kiss Kiss Bang Bang-et viszont a ragacs eltűnt és le lehet játszani mind a két filmet. Ha azt nézem megspóroltam magamnak pár ezrest, hogy a két filmet ne kelljen mégegyszer megvenni, jelen esetben a Halálos Fegyver 4-et most kapni sem lehet, csak Vaterán egy két embertől. Na amit ezzel megspóroltam, hogy nem kell újra a filmeket megvenni abból a pénzből, most inkább lecserélem az összes szutyok tokot és nyugodtan alszom ezek után. Inkább legyen pár karc a lemezen, mint hogy egyáltalán ne tudjam megnézni az adott filmeket.

Amiknek csak a közepén volt ragacs azokat, nem karcoltam össze és maszatos sem lett a lemez.
0
2010. november 6., szombat 21:52
Én csak most fedeztem fel a topikot, de rendesen össze is szartam magam, mikor beleolvastam. A legtöbbet emlegetett címekkel kezdtem az ellenőrzést, s a tapasztalataim zömmel (de lehet, hogy mind az volt) a warneres, fórumos négy nyilas puha tokokra vonatkoznak:

Az utolsó szamuráj (semmi probléma)
Véres gyémánt (ugyanaz)
A tégla (filmlemez szélén valami elkezdődött)
Elrabolva (nyáron vettem észre, de azóta cseréltem, bár akkor nem tulajdonítottam akkor jelentőséget, mint most)
300 (szintén cseréltem, még régebben)
A szökevény KSZ (semmi gond)
A ravasz, az agy... KSZ (dettó).

Ezek mind fekete tokosak, még a hibátlanok is.

Kedvesem filmjei közül is néztem néhányat:

A szerelem hullámhosszán KSZ (ótvar)
A szerelem hálójában KSZ (ótvar)
Füles (ótvar)

Ezek is feketék, de pl. az átlátszó tokosakkal nem volt gond.
Viszont anno a feliratos T1-gyel is hasonló problémák voltak, de az Amaray-tokban rohadt el.

Nem merném egyértelműen állítani, hogy kizárólag a nyilas tokok, pláne a feketék a hibásak (bár igaz, hogy átlátszó tokban lévő rohadó lemezzel eddig még nem találkoztam), mert nálam jó pár "gyanúsított" tok "ártatlan", inkább a kib.szott gyatra minőségű alapanyag lehet a fő ok. Az is érdekes, hogy adott film rohad a nyilas tokban az egyik embernél, másiknál nem. Hogy van ez? Talán úgy, hogy különböző gyártósoron, különböző alapanyagból készültek.

Egy a lényeg: megint az bizonyosodott be, hogy az a hülye, aki legálisan gyűjti a filmeket, mert úgy pofára esik, mint itt oly sokan, aki meg letölt, az jót röhög a markába!
0
2010. november 6., szombat 21:47
Én nem merek több lemezre ránézni. Nem idegesítem fel magam, hagyom a csudába az egészet. Majd ha egyszer valamelyik filmet meg akarom majd nézni ami pont ragacsos, tudom mit kezdjek vele, és kész. Van értelme kicserélni minden tokot? És ha a lemez minősége ennyire szar? Aggódjak minden lemezért minden nap? Úgysem tudom lecserélni mindet, sőt semelyiket sem, elég volt egyszer megvennem. Egyébként is, amelyik lemezhez hozzáértem a sebbenzinnel, foltot hagyott maga után, így fogalmam sincs, hogy most ártottam a lemeznek, vagy nem. Nincs értelme szerintem itt izgulni mindenkinek, ha találkozik egy ragacsos lemezzel valaki, tudja mit kell vele tenni és kész. Ha pedig a ragacs visszajön, akkor meg aztán tök mindegy. Havonta biztosan nem fogom az 1400 lemezemet leellenőrizni, mert így ez lesz a második álmatlan éjszakám a pánik miatt. Ezt más ember biztosan nevetségesnek tartaná, hogy ezen izgulok, agyalok, hogy jaj mi lesz a lemezekkel, de ez számomra, mint DVD gyűjtő számára komoly probléma. Főleg most, hogy foltokat hagytam azokon a lemezeken, melyeket letöröltem. Vajon megérte hozzányúlni?
0
2010. november 6., szombat 21:33
Egyet magyarázzatok meg nekem, mert én nem látok rá az iparra.
Miért nem használnak gumikesztyűt?
0
2010. november 6., szombat 21:28
És akkor ha már lemezhibák: hogy a qrva életbe tud egy IQ-FIGHTER csomagoló így összetaperolni egy korongot???

Hát b*zdmeg, ez egy fél tenyérnyom!!!! És ne legyen az ember fia / lánya ideges... Persze, cserélik majd, de a kiadó flegmán csak ennyit szokott mondani: hát le kell törölni. Anyádat kell letörölni, azt...
0
2010. november 6., szombat 21:04
Alátámasztom, az extra lenez ritka undorító, mintha azon ettem volna most a csirkecombomat.
0
2010. november 6., szombat 21:02
Ilyennel Én is találkoztam.
0
2010. november 6., szombat 20:53
Hoppá, újabb találat, az eddigi legdurvább: 300 duplalemezes változat. Nem csak a lemezek szélén van ragacscsík, hanem az adatréteg közepén is, de ami igazán fura, hogy a tok belsején két centi átmérőjű körök vannak 4-4 darab mindkét oldalon. Az extra lemeznél ezek a körök a dvd-n is nyomot hagytak, elég csúnya. A tokról ugyan egyszerűbben le lehet törölni ezeket a képződményeket, de ijesztően néznek ki, mintha valami gabonakörök lennének...
0
2010. november 6., szombat 20:51
Mondjuk egyelőre nem aggódok, mert mindkét lézerfejem kiolvassa még a palacsintából a lekvárt is, de nem szeretném megérni azt a napot, amikor olvashatatlanná válik a korongokon lévő adat.
0
2010. november 6., szombat 20:41
Sziasztok!

Sok korongba belenéztem véletlenszerűen, és kezdek rájönni, azokkal a puha tokokkal lehet probléma, melynél a lemeztartó pöcök négy irányból befelé mutató nyílból áll.

Ennek megfelelően nálam kezd redvás lenni:
- Hiruko a goblin (Black Mirror)
- Bin-Jip - Lopakodó lelkek (egylemezes, Odeon)
- És hamarosan a sötétség (B-Roll)
- Éjféli etetés (Budapest Fiilm)
0
2010. november 6., szombat 20:15
Most csekkoltam még jó pár filmet, de sehol semmi: Vakációk, Superman-ek, Batman-ek, Warner-es díszdobik, ...
0
2010. november 6., szombat 20:02
Majd kifaggatom Mr.U-t a részletekről és megteszem a szükséges lépéseket.
0