Keresés

Töketlen tokok és lappangó lemezhibák leltározása

2014. szeptember 21., vasárnap 18:41
Egy külföldi cikk alapján,a megfelelően gyártott,tárolt és karbantartott DVD-k élettartama több,mint 50 év.
Ez a több,mint 50 akár 200 év is lehet.

Vacak gyártás és rossz tárolás esetén is legalább 20 év.

Egy korábbi hazai cikk a gyári DVd-k élettartamára maximum 10-15 évet ír.Ezt már az idő cáfolta.
0
2014. szeptember 19., péntek 18:46
Érdemes toktól függetlenül megnézni a régi UIP(Miramax,Dreamaworks)kiadványokat,az aranyszínű lemezeket.

Szintén megérnek egy megtekintést az Ariel és Odeon filmek.Általában minden itthon készült lemez,toktól függetlenül.

Most került a kezembe a Harmadik ember,fekete Amaray tokban,a felületén lemosható szennyeződésekkel.

A szinte egymás mellett levő Amistad tisztítást kívánt,míg az Amerikai szépség nem.Mindkettő ugyanaz a kiadó,szinte egyszerre jelentek meg és egyformán fekete Amaray tokban voltak.
0
2014. szeptember 18., csütörtök 18:06
Ott tartok,mint a szüleim a hanglemezekkel.

Előveszek egy filmet és megnézem a hátoldalát.Ők leporolták a lemezt,én megtisztítom a DVD-t.

A karc és a "felhő" kivételével minden lejön!
Még a már írt Rózsaszín Párduc rajzfilmeket is sikerült rendbe hoznom.Kiderült,a szutyok lejön,csak elég erősen kell tisztítani.
0
2014. szeptember 17., szerda 19:08
A tisztításnál apró karcok kerülhetnek a lemezre,de emiatt nem érdemes aggódni,az csak szépséghiba.

Tékából alkalmanként teljesen és elég mélyen összekaristolt filmeket veszek ki,és mind lejátszható.Csak a felületi szennyeződéstől kell megtisztítani.
0
2014. szeptember 17., szerda 19:03
Csak találtam én is ragacsos lemezt...

Flinsons 1.éves extra lemez
Shalako-eddig valahol kallódó másodpéldány
Asszonylázadás-ez utóbbi fekete,de nem négynyilas tokban volt és inkább a szélein felhősnek tűnt,mint ragacsnak.Lejátszható volt.

Egy pindurka tiszta vízzel és Hama törlőkendővel minden lejött.

Amit nem értek,azok a körkörös szabályos apró karcok,hogy a csodába kerülnek a lemezre?
0
2014. szeptember 13., szombat 18:04
Nagyon köszönöm az ötletet, a szappanos víz bevált! :)
0
2014. szeptember 13., szombat 17:59
Ez nem felhősödés lesz,valami rászáradt páralecsapódás a lemez felszínén.

Ahogy Dömi írta,szappanos víz,és utána puha törlőkendő.

Milyen tokban van?
0
2014. szeptember 13., szombat 11:49
tisztítsd meg szappanos vízzel vagy sebbenzinnel, utána jó lesz
0
2014. szeptember 13., szombat 1:17
A Komputerkémek lemezem olyan mintha ráleheltem volna, most ezt nevezhetem felhősödésnek? A lejátszó nem játsza, gondolom ezzel satu neki, mi?
0
2014. szeptember 10., szerda 18:37
Tegnap jött meg egy nagy adag átlátszó slim és Amaray normál tok,hogy leváltsák a 4nyilas csodákat.
0
2014. szeptember 10., szerda 18:20
Észrevettem,a lemezen belsején a lyuk és a hordozóréteg között félúton apró karcok,körök vagy csak halvány fehér elszíneződés keletkezik.

Mind belül,mind kívül.Kivéve,ha a szitázás a lyukig ér kívül,vagy belül az a rész teljesen átlátszó vagy félig matt.

Tokfüggetlennek tűnik és úgy néz ki,szinte biztos,hogy kialakul.Mintha az a rész kezdetben gyűjtené a port és ez okoz majd gondot.Az is számíthat,a tok itt fogja a lemezt,de nem csak azon a részen fordul elő.

A felül levőt régen szimpla ujjlenyomatnak gondoltam,hiszen ehhez mindenképpen hozzáér az ember,ha berakja a tokba a lemezt.

Megnéztem a kétlemezes Van,aki forrón szereti kiadványt,kétszer volt a kezemben,a második lemez egyszer,mindkét oldala mindkét lemeznek belül "karcos".Koszos is volt ott,de azt letisztítottam.
A lemez többi részén sem kosz,sem karc nem volt.

Gond nincsen,mivel ez nem az adathordozó réteg.
0
2014. szeptember 9., kedd 19:07
Létezik még más problémás tok?

Rengeteg fajta van forgalomban és az Amaray sem olyan,mint régen.Vastagabb,masszívabb volt.
0
2014. szeptember 8., hétfő 22:05
csabaga, Mikey-Soft, kicsit megkésve, de köszi szépen a UIP-s címeket!
0
2014. szeptember 8., hétfő 19:36
Végignéztem a slim tokos Hitchcock díszdoboz filmjeit.

10 darab hibátlan külső,kettő szélén egy-egy "ujjlenyomat",egy felhős,egy gyári karcos és mellé a szélén apróbb belső elváltozások.
0
2014. szeptember 6., szombat 19:47
Köszi a tippet.Én ma rendeltem innen tokokat
0
2014. szeptember 5., péntek 22:17
Bocsánat, hogy csak így ismeretlenül (bele)szólok, de hátha plusz infóval szolgálhatok ezzel kapcsolatban.

Nálam egyetlen egy DVD-nél jelentkezett az itt klasszikusan "felhősödésnek" hívott jelenség. Ez név szerint a Némó Nyomában 2 lemezes extra kiadás, még 2004-2005 környékéről (ha jól emlékszem). A második lemezen jelent meg a vásárlástól számított féléven belül, és azóta ott van a lemez szélénél, se rosszabb, se jobb nem lett az idők során.

Ami feltűnt, hogy a lemezrétegek közötti ragasztóanyag hiányos azon a területen (nem folyt ki teljesen a lemez végéig). Olyan, mintha beszivárgott volna ott egy kis "emberi zsír", vagy egyéb korrodáló anyag használat közben (ami a féléves időtartamot tekintve nagyjából két lejátszást takar).

Újabb lemezeknél én csak "körmintázattal" találkoztam, de az meg sem közelíti a felhőnek nevezett előző problémát. Ez a körmintázat olyan, mintha megpróbálnánk egymástól szétválasztani a két réteget és hirtelen emiatt bekörösödik a felület. Kicsit zavaró, de én ettől kevésbé tartok. (Inkább sorozat dvd-knél találkoztam velük, és ha jól emlékszem kizárólag Sony DADC gyártmányoknál. Pl.: Sliders 1-2. évad három különböző lemeze, vagy BSG negyedik évad 1. fejezet.)
0
2014. szeptember 5., péntek 18:53
A felhősödés tokfüggetlen?

Ott van az Engedj be felhősen,fehér Amaray tokban,vagy a Gyalog galopp teljesen elfelhősödve,szintén fehér dupla tokban.

A lemezeimet végignézve:

-méhsejtmintázat
-belül levő koncentrikus körök
-sima körök,a lemez belsejében
-a szélén olyan hibák,mintha valaki rátette volna az egyik úját,szintén belül
-a szélén kisebb belső elváltozások
-felhősödés,kisebb vagy nagyobb mértékben
-mintha poros lenne,de nem,csak látszólag,mintha valaki belül végigszurkálta volna..
-mindezek keveréke

Úgy látom,ezek a hibák az újabb kiadványoknál jelentkeznek elsősorban.
Az egész régi filmjeim döntő többsége hibátlan külsejű.

0
2014. szeptember 5., péntek 14:10
Én inkább a szar filmekben látom a dolog kulcsát. 3 éve, mióta lecseréltem BD játszóra az otthoni cuccost, azóta nincs 100 BD amit vettem volna. A legtöbbje csere DVD-ről, régebbi filmek. És az a durva, hogy nem is kívánom, hogy több legyen. Ha mondjuk egy Nagymenők vagy egy Angyalok városa jönne, akkor azt megvenném, de friss mozifilmből nagyon ócska a kínálat (hála istennek mondjuk, anyagi szempontból :)).

Ráadásul még talán épp jókor váltottam, meg tudtam szabadulni olyan 500-600 filmtől minimum, amiből vettem BD-ket, vagy valami mást. És érdekes módon egyik se hiányzik, nem is emlékszem már, hogy mi volt meg... Szóval szerintem lehet ezt értelmesen csinálni mert hobbi azért csak kell az embernek. Csak hobbi legyen, ne megszállottság, mert azért anno én is vettem mindent ami szembejött aztán kamilláztam, hogy mi merre otthon...
0
2014. szeptember 5., péntek 13:50
Ó, én nekem lenne mit választanom, kb. félmillió forintnyi film listája van/volt a fejemben. Otthon viszont szinte csak sorozatot nézünk, különböző forrásokból, így abban nincs vita. Most épp a FlashForward megy, amit egy hónapja vettem, az a legutóbbi szerzemény.
most posts by TM
0
2014. szeptember 5., péntek 13:19
Keressünk egy pszichológust, ásson mélyre, kutassuk ki mitől lettünk ilyenek!
A döglődő eldugott fórum vagy az is az érdekmúlástól döglődik?
Nálam talán egyértelműen gazdasági okai vannak, meg, hogy nincs szinte film a boltokban és azok is kutyaütőek. Még az is játszik, hogy néha mikor ráér a család és megállunk a 900 dvd-s polc előtt mit kéne nézni este, általában vitába torkollik és a vége, hogy mindenki megy a szobájába gép elé.:(
0
2014. szeptember 5., péntek 13:16
Elküldhetted volna magáncsatornán, szívesen elolvastam volna.
most posts by TM
0
2014. szeptember 5., péntek 13:09
Így már nem sajnálom, sőt, a leírtak alapján kifejezetten örülök neki! :) Már tegnap késő este írtam egy választ neked, jó hosszút, de nem küldtem el végül is. Sokat írtam magamról is, mennyit gondolok arra, hogy nincs ez így jól. Te legalább már megszabadultál egy nyűgtől. :) Tettem fel a vaterára kb 30-40 filmet, de a kutyának sem kell... Pedig már nagyon zavar, hogy nem férek el tőlük... Na, mindegy, nem írom le újra a "regényem". :)
0
2014. szeptember 5., péntek 13:04
Igen, hasonló dolgokra gondoltam, de így már nem sajnálom. :)
0
2014. szeptember 5., péntek 13:03
Azért szerettem volna a balatoni találkozót is, hogy gyertek el és lássátok ti is, de hát nulla volt a szervezés.
most posts by TM
0
2014. szeptember 5., péntek 12:26
A hatvanas pakkot egyben árulod ötezerért? Jól elkapott fotókkal, valamennyire részletes termékleírással a vaterára feldobva ennél még többet is kaphatsz érte!
0