Keresés

Töketlen tokok és lappangó lemezhibák leltározása

2014. szeptember 2., kedd 22:38
Néha nekem is eszembe jut, hogy milyen jó lenne az összes DVD-lemezt megszabadítva a felesleges hang és feliratsávoktól, újraenkódolás nélkül kimásolni külső vinyóra, de valahogy mindig közbeszól az az elvem, hogy akkor a saját gyűjtői mentalitásomat köpném szembe. Tartósság szempontjából biztos ideálisabb, de tény, hogy a fizikai hordozóknak van egy utánozhatatlan feelingjük.

Mondjuk gondolok már idős koromra is: a számomra alapvető zenéket vinyl-en is igyekszem beszerezni, az a formátum még az atomháborút is túléli. Némelyek jobban is szólnak a CD-kiadásuknál.
0
2014. szeptember 2., kedd 22:24
Egyetértek. Nekem a legrégibb CD-m azt hiszem 1984-ből való és a mai napig kitűnően szól. Mondjuk az én első írható CD-m is gond nélkül lejátszható (1998-ból)
A tárolás és a kezelés is biztos számít, plusz - valószínűleg - , hogy nincsenek "agyonjátszva".
Egyelőre - amíg lehet - én maradok a fizikai produktumoknál, valahogy jobban kedvelem őket, mint egy pendrive-on elférő lemezkészletet.
0
2014. szeptember 2., kedd 22:08
Én úgy vélem, ha valaki nem nagyon használ másolt cuccokat és az eredeti lemezeket szakszerűen tárolja (ez sajnos hazánkban nagyon nem jellemző, na persze tisztelet a kivételnek), akkor hosszútávon nem lesz velük gond (megint más kérdés a lemezrohasztó DVD-tokok mibenléte). Ez az origós hír évek óta rendszeresen felbukkan a hírekben, csak mindig mindenki beszopja.

Érdekes, jómúltkorában eBay-ről szereztem egy 1990-ben gyártott első kiadású zenei CD-t, az égvilágon semmi baja nincsen, se felületileg, se lejátszásilag, pedig hozzávetőleg 25 éves a korong. Túl van ez az egész lihegve. Ha nem gyenge nyersanyagra készült a matéria, akkor nincs miért aggódni.
0
2014. szeptember 2., kedd 19:57
Bocsi az elütésekért. (Szemcseppet használat után írok éppen)
0
2014. szeptember 2., kedd 19:55
Nekem is voltak írott CD-im.Már nem nagyon működnek,viszont az eredetik mennek és nagyon szépe szólnak.

Végignéztem a sorozataim slimtokjait és az Aliason kívül nincs négynyilas tokom.A többi sorozatnak semmi baja.

Aliasnak is csak az 5. évadát eszi a ragacs.Olyan mintha ennek a tokjai masszívabban záródnának össze.Talán 4nyilas és 4nyilas közöttt is van különbség pedig ugyanaz a fajta.

De ezért nem állók át a virtuális filmgyűjtésre,mert annál azért jobban szeretem a filmeket.
Jó bóvan egy kevés gépen is de azok nem jelentek meg itthon.
0
2014. szeptember 2., kedd 18:34
Sokan több száz kazit átírtak házi DVD íróval,majd a VHS-t kidobták.

A DVD-t már nem tudják lejátszani.Jól beetették sajnos őket.

Aligha véletlen,hogy az asztali DVD írók szépen eltűntek a piacról.Nekem is van egy ajándék lemezem.Lejátszhatatlan.
Fel sem ismeri már egyik DVD-m sem.

A 25 éves VHS felvétel viszont megy...
0
2014. szeptember 1., hétfő 22:35
Na igen, de elég macerás... Én anno az összes CD-t felpakoltam a gépre, mert az autóban csak írottakat használok - már elég sokat újra kellett írni... Időm se nagyon van normális körülmények között zenét hallgatni, ezért itthon a gépről hallgatom. És ez annyira "berögzült", hogy egyáltalán nem idegenkedem a file-vásárlásoktól sem (iTunes, Beatport, Juno, ...). 3 vinyó van a gépben, triplán van mentve minden: családi fényképek / videók, zenék.
0
2014. szeptember 1., hétfő 22:22
TM eltalálta! :-)
0
2014. szeptember 1., hétfő 22:21
Természetesen az eredeti, gyári korongokról beszélünk, nem pedig a másolt sz*rokról... Ezek már az írásuk pillanatában is csak az adatok kb. 60%-ával rendelkeznek, később pedig teljesen használhatatlanná válnak.
0
2014. szeptember 1., hétfő 18:50
Ha ez így van,akkor a legjobb bakelitre átmásolni.

Néha leporolva és egyenletes hőmérsékleten tartva,hőtől védve az tényleg időtálló.
Talán az egyszerűsége miatt.

Rendesen tárolva és karbantartott lejátszóban használva a VHS szalag sem válik lejátszhatatlanná.
0
2014. szeptember 1., hétfő 12:43
Erre gondolhat Electrify:

http://www.origo.hu/techbazis/20140821-megsem-olyan-megbizhato-a-cd.html
most posts by TM
0
2014. szeptember 1., hétfő 12:23
Tudnád linkelni azt a bizonyos cikket?
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2014. augusztus 31., vasárnap 19:02
Lejátszási problémám még sohasem volt,sem DVD-vel,sem CD-vel.Mármint a gyárival.

Az otthon írottak viszont komoly gondok lehetnek,akár már egy másik lejátszón is.
0
2014. augusztus 31., vasárnap 14:02
A 2000-es évek elején megjelent, Amaray-tokban kiadott filmek, a tokok színétől függetlenül semmilyen káros hatással nincsenek a korongokra. Azonban az Amaray-nál is volt egy "váltás", amikor is nyilván változtattak az összetevőkön - a tokok színe is változott, de legfőképpen a súlyuk. Elképzelhető, hogy ezek már károsítják a korongokat. Anno a UIP-Duna Film-es kiadások tokjai is katasztrófálisak voltak és az itt (jóval) korábban már képpel is illusztrált "négynyilas" tokok is... Ezekből volt "gagyibb" is, amelyeknél nem voltak annyira összezáródva a nyilak és a színük is sötétebb volt, de a másik fajták is adtak a korongoknak rendesen... Viszont ezekben a tokokban SONY DADC-s korongoknál is volt már felhősödés, de az valószínűleg DVD-gyártási hiba volt - ott meg a ragasztót nem tudták kikeverni rendesen...

Én mondjuk már régen leszoktam a DVD-vásárlásról - meg is szűnt az állandó idegeskedés az apróbb karcok, ujjlenyomatok miatt. :-) Már egy jó ideje nem is ellenőriztem a korongok állapotát, bár az is igaz, hogy én menet közben cseréltem a tokok nagy részét. Eleinte szinte minden kiadó Amaray-tokban adta ki a filmjeit, én pedig több száz DVD-t adtam el a Vaterán, amelyekről "leugrottak" a tokok. :-D

És a pár napja felröppent cikk a CD-k várható élettartamáról... Szóval tényleg azoknak volt igaza, akik egy FT-ot sem áldoztak a DVD-kre, amelyek lassan mehetnek a kukába...
0
2014. augusztus 30., szombat 23:01
Látom ez hihetetlen dolog. Milyen xar volt mikor a Metro-ban láttam egy Universal filmet oszt fekete tokban volt és azonnal mást kezdtem el keresni mit szeretnék megvenni. Polcokat is úgy fürkésztem, hogy arra figyeltem hol fehérlik. Megkönnyebbülés volt a BD megjelenése, az egyforma átlátszó kék tokok miatt nem volt para végre. Sötét lovagot is végig vizslattam a megboldogult EWben is a polcra kirakott összes darabot mert a slipcase nagyon tetszett, de csak fekete tokos volt így egykedvűen otthagytam. A Kezdődik-et szintén emiatt nem vettem meg. A Constantine-nál meg szabályosan emésztettem magam, hogy nagyon akarom de basszus fekete. Már azon rugóztam hogy kivételt kellene tenni. Vlhogy mégis megálltam.
Van Helsing-ből találtam egy 2 lemezest neten külön megkérdeztem milyen a tokja. Fekete volt...
Ááá, hogy rohadna meg. A digiről lemaradtam sajnos, pedig a Van Helsing is kedvenc.
Nem hazudok. Ez a színtiszta és szomorú igazság. Egy flepnis élete.
Azóta sem vettem fekete tokos filmet.
Aki elhiszi jól teszi, aki nem az nem lényeg.
0
2014. augusztus 30., szombat 18:20
Néhány korai UIP Paramount kiadvány a teljesség igénye nélkül:

Kínai negyed
Cinikus hekus
Életben maradtak
Forrest Gump
Gimiboszi
Krokodil Dundee
Maraton életre halálra
A cég
Aki legyőzte Al Capone-t
Aki megölte Liberty Valance-t
Fekete eső
Halálhajó
Jade
Mission Imposible 1-2
Péntek 13. 2-6
Beverly Hillsi zsaru 1-3
Gallipoli
Meghalsz újra
Szökés az Alcatrazból
A fantom
Fesd át a kocsidat!
Hajrá,Fegyencváros!
Top Gun
Addams Family 2.
Amerikai dzsigoló
A pók hálójában
A szajré
Jennifer 8
Menekülés Los Angelesből
Mezítláb a parkban
Ryan közlegény megmentése

Talán a Forrest Gumpnál volt a legnagyobb kontraszt a kinti fehér dupla Amaray-tok és az itthoni kukába való között.
A "tokcsere"időpontjára már nem emlékszem,két-három hónapig biztosan ment a "lemeztörő".
Ráadásul a UIP Universal filmeket is forgalmazott..

0
2014. augusztus 29., péntek 22:52
Ha tényleg nem kamuzol, akkor le a kalappal a kitartásod előtt. Rengeteg jó film csak fekete tokban jelent meg. Mondjuk ha mindenki bojkottálta volna a fekete tokokat, akkor most nem lenne ez a topic.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2014. augusztus 29., péntek 19:08
A Paramount kezdetben külföldön mindent fekete Amaray tokba csomagolt egy jelenetválasztó füzettel.Még meg is vannak.Semmi gond velük.
0
2014. augusztus 29., péntek 19:05
Majd utánanézek,mik is voltak az első UIP Paramount megjelenések.Egy ugrik be:Jennifer 8.

Szerencsére a jobb filmeket már régen megvettem külföldről,Kínai negyed,Csupasz pisztoly,A kis szemtanú
0
2014. augusztus 28., csütörtök 23:51
Hozzáteszem, a fogyasztóvédelmi közbenjárásra ejtett lemezrepesztő tokok után jövő széria is megért egy misét, küllemre ugyanolyan gagyi volt, csak a lemezt nem bántotta. Én azokat is cseréltem normálisabbakra.
0
2014. augusztus 28., csütörtök 23:46
Galaxy Quest
Star Trek: Khan haragja (első hazai kiadás)
A mexikói

Nekem ezek vannak meg (az ST kivételével, azt már eladtam).
0
2014. augusztus 28., csütörtök 23:45
Ehhez a UIP-s történethez tudtok filmcímeket mondani? Meglesném őket... Köszi előre is!
0
2014. augusztus 28., csütörtök 21:29
Nem persze. Ez így van. Nem vagyok olyan mint Ti, hogy ha veszek egy filmet akkor így elkezdjem a cserebere szarságot. Úgy veszem meg a filmet, hogy eleve a tokot is megnézem, hogy megfelel a számomra vagy sem.
A fekete tokok sosem tetszettek és ebből az okból kifolyólag sohasem vettem a gyűjteményembe olyan filmet ami fekete tokban jelent meg. Nem volt könnyű dolog mert olyanok is így kerültek piacra amik kellettek volna. Aztán jött a Blu-ray és ami film még nem volt meg, de csak megakartam venni beszereztem BDn.
Így sikerült több Warner címre szert tennem mint pl a Mátrix-okra mert azok is fekete hulladékban jelentek meg vagy csak állandóan olyanban találtam és ezért nem is vettem meg egyiket sem.
Különben meg mi ez a dolog, hogy nem lehet a szavamra adni? Több tiszteletet.
Szól ez szépen mindenkinek.
0
2014. augusztus 28., csütörtök 20:45
Igen, emlékszem rájuk. Szerencsére csak három ilyen filmem volt. Azt csináltam, hogy kivettem szép óvatosan a korongot és ha a művelet sikeres volt, rögtön ment Amaray-ba az egész cucc, borítóstul, füzetesetül (már ha volt hozzájuk).
0
2014. augusztus 28., csütörtök 19:58
Ez nem valami páralecsapódás maradványa?
0