Sziasztok!
Volt már, hogy kacérkodtam a gondolattal, de most minden eddiginél komolyabb szándékkal tervezgetem, hogy tetemes filmgyűjteményemmel együtt a közeljövőben belépjek a surround hangok világába. A DVD-k és később a Blu-ray-ek gyűjtésénél számomra az elsődleges motiváló tényező mindig is a jó képminőség volt, így érthető, ha a minőségi képmegjelenítés és a kép nagysága sokkal fontosabb volt számomra, mint a hang. Hang terén meg kell vallanom, elég igénytelen vagyok. Egy bizonyos szintig persze bántja a fülemet a rossz hangminőség, pl. a lányommal rendszeres harcban állok, amikor mobiltelefonján bömbölteti a kedvenc zenéit. A tévé saját hangjával már úgy-ahogy elvagyok, de ha nem csak zajkeltés céljából megy a tévé, netán lemezről nézek filmet, akkor azért beizzítom a jó öreg LG Hi-Fi-met, és azon hallgatom a műsort. És ezzel a sztereó hangzással elvagyok már lassan 20 éve.
No, de most költözés előtt áll a család: lesz nagyobb nappali, így már javában tervezgetem a gyűjteményem új elrendezését, és azt is, hogyan tudnék beilleszteni a család számára is tolerálható, az életteret egyáltalán nem zavaró módon egy valamivel komolyabb hangrendszert.
Ami adott: Panasonic TX-P50GT60 3D plazmatévé, Panasonic DMP-UB420 Ultra HD Blu-ray lejátszó, egy 35 négyzetméteres tér, amiből kb. 20 négyzetméter a nappali.
Hangrendszer terén próbálok tájékozódni, és R2-D2 fórumtársunk már adott is pár hasznos tanácsot, melyet ezúton is köszönök, de tapasztalat híján még mindig tanácstalan vagyok kicsit, miben is lenne érdemes gondolkodnom, mire érdemes áldozni, s mi az, ami esetleg már felesleges számomra.
Persze azt látom, hogy határ a csillagos ég, ezért aztán saját magam lőttem be azokat az ésszerű korlátokat, melyeket nem szeretnék átlépni. Először is a legfontosabb: 5.1-es rendszert szeretnék, ennél több hangsugárzóra nem tartok igényt sem most, sem a későbbiekben. Tehát felesleges a 7.1-es és még több hangfalat meghajtó erősítők körül nézelődnöm. Ebből kifolyólag úgy vélem, érdektelen számomra az Atmos és egyéb új csoda hangformátumok dekódolásának képessége is, elegendő lesz, ha az erősítő ismeri az alap HD hangformátumokat: Dolby TrueHD és DTS-HD HR/MA. A 3D/4K jeltovábbítás azért legyen meg benne, de ahogy elnézem, ezt kb. mindegyik mai modell tudja. R2-D2 a Denon/Onkyo vonalat ajánlotta, ezért első körben az Onkyo TX-SR373-at néztem ki magamnak 100eFt-ért:
http://www.netdepo.hu/hazimozi/hazimozi-radioerosito/onkyo-tx-sr373-+-ajandek-hdmi-kabel-5.1-csatornas-hazimozi-radioerositoAmellett néztem a Yamaha RX-V485 5.1 HDR MusicCastot is 140eFt-ért:
KÜLSŐ LINK
Nem tudom, a két hangfal-bekötési mód közül melyik a szerencsésebb, illetve, hogy van-e ennek egyáltalán jelentősége. A két erősítőnél szempont volt az előlapi USB, ami azért nem árt, ha rajta van, minden bizonnyal hasznát venné a család.
Hangfalak terén sokkal bizonytalanabb vagyok. Persze, ha már költök rá, nyilván szeretnék minőségi, ütős hangzást elérni vele, de ugyanakkor az sem lenne hátrány, ha kompakt lenne az egész rendszer. Ez azonban annyira azért mégsem kardinális, tehát ha ár-érték arányban érdemesebb a nagyobb méretű hangsugárzókban gondolkodnom, bizonyos keretek között nem érdekel a méret.
A legkompaktabb megoldás a soundbar lenne, ez esetben még külön erősítőre sem lenne szükség. Nem igazán hiszek a virtuális térhangzásban, ezért eléggé leszűkül a kör, ha valódi 5.1-et szeretnék. Én csak a JBL Bar 5.1-et találtam 200eFt-ért, ami megfelel ennek az elvárásnak:
KÜLSŐ LINK
Na, igen, ez meglehetősen kompakt megoldás, a tesztben dicsérik is, és megvan az igazi 5.1. Azért a fő egység szélessége miatt vannak kétségeim, hogy az alap sztereó hatás mennyire lehet jó, és bár a leválasztható hátsó hangsugárzók 10 órát is elmennek egy töltéssel, leszedni, visszarakni őket mégiscsak macera. A vezetéknélküli kivitel viszont kifejezetten tetszik.
Egy kevésbé kompakt megoldás a TAGA Harmony InMove 5.1 hangfalszett 140eFt-ért:
KÜLSŐ LINK
Ez már 6 önálló doboz, ahogy én elnézem, korrekt kivitelnek tűnik, méretre pedig kifejezetten barátságos: a front- és háttérsugárzó mindössze 20, a center 12 centi magas. És valahol éppen ez a dilemmám: mit várhatok ilyen kicsi hangsugárzóktól? Megfelelhet ez a célnak, vagy pénzkidobás ennyit költeni rá?
A Magnat Monitor Supreme 802 5.1 hangfalszett már padlón álló frontsugárzókat tartalmaz 180eFt-ért:
KÜLSŐ LINK
Kb. ez a legnagyobb méret, amit még el tudok képzelni az új nappaliba. Ami fontos lenne, hogy a center 18 centi alatt maradjon magasságban, mert az elképzeléseimbe így tudom beleilleszteni. Árban valahol 300eFt környékén szeretném meghúzni a határt, de ha olcsóbban megúszom, az se baj.
A kiszemelt erősítő és a hangfalszettek mennyire passzolnak össze? Jó választás lehet a fentiek bármelyike vagy ajánlanátok valami teljesen mást? Mit tudtok javasolni? Jelenleg mindenre nyitott vagyok.
Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást.