... De mindig csak ugyanazok: Napóleon, Metropolis lement már 23szor... Vetíthetnék a Metropolisnak a hosszú változatát... Meg hát felcsaphatnának egy filmlexikont, és időrendben adhatnák a korszakalkotó műveket!
0
2007. május 1., kedd 16:18
39
Külföldről, főleg Amerikából szinte minden hozzáférhető. Nálunk egy tavaly készült filmből sem tudnak sokszor nyereségesen eladni (meg a szokásos miért nincs DTS, szinkron, stb... hülyeségek...), egy némaflmre lenen egy 20-30 főből álló törzsvevőgárda. Ennyiért nem érdemes. Ahogy régen VHS-en is alig volt pár kiadás. Szerencsére külföldről minden van... Meg figyelni kell a magyar tv-k műsorát. Ott is előfordulnak....
0
2007. május 1., kedd 15:37
20
Rengeteg jó némafilm van, de nehéz hozzájuk jutni. Én filmes szakirányon végzek, és sokat láttunk. Azelőtt azt hittem, hogy a némafilm Chaplinből meg Stan és Panból állt :)
A német expresszionizmus valami zseniális. A Dr. Caligari az egyik legfélelmetesebb film, amit valaha láttam. Hitchcock és egy csomó rendező tanult ettől az irányzattól. Miért nincs még expresszionizmus díszdoboz?
És mikor kapjuk meg végre a Gyilkos arany-t dvd-n, lehetőleg helyrepofozott képpel, és két verzióban: a négyórás rendezői és a 140 perces, ami általánosan ismert? Brutálisan jó film!
0
2005. december 29., csütörtök 13:24
5042
Ez tudom, de Lumiére-ék első nyilvános előadásuk dátumát azt pontosan tudjuk. Persze hogy korábban is létezett már a technika, de moziról onnantól beszélhetünk, amikor néhány ember fizetett azért, hogy kivetített mozgóképeket láthasson...
0
2005. december 29., csütörtök 13:18
4792
nem jegyezték fel egészen pontosan, csak megállapodtak egy közösesn elfogadott dátumban :) ugyanis a mozit a világ több részén aránylag egy időben alkották meg, így nincs egy adott mindenki által elfogadott dátum. :)
0
2005. december 24., szombat 15:44
2341
:)
0
2005. december 24., szombat 14:22
5042
Az ördögi masinéria! :-)))
0
2005. december 24., szombat 14:04
2341
Igazad van, nem tudom, hogy a Vonat mikori, de azt igen, hogy az első vetítéskor a vetítőgép felgyulladt, és tűz ütött ki.
0
2005. december 24., szombat 13:36
5042
Azért gondolom mert azt már nyilvánosan vetítetették! A mozi születésének pillanatát pedig egészen pontosan feljegyezték: 1895. december 28. A Lumiére-ék első előadása amiért pénzt is kértek! Ez volt a Grand Caféban! Akkor ment le a Lelocsolt locsoló, meg valószínű a Vonat érkezése is! :-)
0
2005. december 24., szombat 13:33
5042
Én úgy tudtam hogy a Vonat indulása 1895-ös! Az is Lumiére nem?
0
2005. december 24., szombat 13:22
2341
Ilyen például az 1892-es Le Prince de Galles is, amiben maga a király szerepelt, a Vonat indulása meg még asszem 1885-ös. Mindenestre a Grand Café-i első vetítés elég rosszul sikerült :] Különben külföldön van ám Lumiére DVD is. Kéne.
0
2005. december 24., szombat 13:06
5042
Nagyon szeretem ezeket a legelső kísérleti mozgóképeket! A mozit elvileg 1895-ben találták fel nem igaz? (Lumiére 1. mozielőadás) Ennek ellenére már előtte is rögzítettek mozgóképeket! :-)
0
2005. december 24., szombat 12:39
2341
Ez tök jó :]
A Chaplin-filmek mellett a kedvenc némám az Andalúziai kutya. Tetszik a stílusa, és az elvont képek, igaz, ez már egy elég kései némafilm, már a hivatalos néma-korszak végén készült. Mindenkinek látnia kell!
0
2005. december 24., szombat 11:51
5042
Had legyek én az első, aki egy teljes filmet, elejétől a végig belinkel ide az xpress fórumára! :-))) Talán nem lesz belőle jogi problémám... A tüsszentés (1892) - R.: W. K. Laurie Dickson - Produced By: Thomas A. Edison
Ha valakine van még ilyen filmje! Szóljon!
0
2004. október 30., szombat 23:36
76
Most fogtam fel, hogy miért írtad le Luis Bunuel nevét. Mert, hogy én a mester nevében benthagytam egy "o"-t. Valóban,figyelmetlenség. Sőt, legyünk még pontosabbak: Luis Buouel
0
2004. október 30., szombat 23:35
4792
hát jah,de még így kintről megrendelve is olcsóbban jön ki mintha itthon venném meg teszem azt a libri-ben márha van egyáltalán de ilyen szempontból tök jó a mammutban a libri, nagy választék van meg minden.legutóbb a taschen kiadó gondozásában a federico fellini könyvet vettem meg.csodálatos kiadvány
0
2004. október 30., szombat 23:22
301
Ezt a könyvet én is szívesen megkaparintanám, már a borító is nagyon tetszik, épp azt vizsgálgatom, hány filmet ismerek fel belőle. :)
0
2004. október 30., szombat 23:21
76
Igen, így van szerdán került ki a boltokba, már ahova..... Amit mutatsz, az is gyönyörnek látszik. Nyáron voltam Londonban és betértem egy könyvesboltba, ahol egy uszkve 20 nm terület csak filmes könyvekkel volt kipárnázva..... Szörnyű élmény volt.......
0
2004. október 30., szombat 23:16
76
Igen, számomra is érthetetlen, hogy nem hozzáférhető még DVD-n pl: az Aranypolgár magyarul. De azért az vigasztaló, hogy a némafilmekben igen, nagy a választék, és nem kell túl nagy nyelvtudás a megértésükhöz. Egy kéziszótár segítségével egy-kettő lefordítható az a pár inzert. Most végeztem a Metropolis "magyarításával" s jövő héten érkezik egy valódi ritkaság a Tolsztoj regényéből készült 1927-es AELITA. Ezt még soha nem láttam, így igencsak fenem rá a fogam.
0
2004. október 30., szombat 23:09
4792
Luis Bunuel
ez ugye nemrég jelent meg?
én most ennek a könyvnek a beszerzését fontolgatom még egy két cinematographic könyvvel egyetemben.....
0
2004. október 30., szombat 23:00
301
1, 2, 3, 5, 7, 9, 12
Egyetemista koromban volt a városomban egy elég jó egyetemi filmklub, ahol rengeteg klasszikust láthattunk fillérekért. Kár, hogy a legtöbbet magyar kiadásban nem láthatjuk.
0
2004. október 30., szombat 22:52
76
Megjelent magyarul egy fantasztikus könyv, mely a nyugati féltekén már évek óta melengeti a mozibolond halandók szívét. A címe kellően beszédes: 1001 FILM, MELYET LÁTNOD KELL, MIELŐTT MEGHALSZ. Az ezeroldalas vaskos "filmbiblia" valóban 1001 film adatait, rövid elemzését, bemutatását vállalja fel és képeket, eredeti plakátokat mutat be 1894-től napjainkig. A némafilm része lenyűgöző, de a későbbi idők válagatása is útmutató a jelen filmjein felnövő, ifjú filmgyűjtő titánoknak. Mi "öregebbek" - kiknek még kijutott a nagy időkből is, mikoron volt szerencsénk a Toldi Stúdió, vagy a Közgáz Bevezetés a filmművészetbe c. sorozatian tömegesen elélveznie pl a Metropolis elrongyolódott verzióján - van mit csemegézzünk a halhatatlanok fénnyel írt történetei között. Tehát ajánlom minden gyűjtőnek 6 és 86 éves kor között, hogy megismerhesse ki is volt Tom Mix vagy Rudolf Valentino, Fritz Lang és Louis Bunuel, Buster Keaton vagy Jacques Tati stb. etc...... Azért azt még odavetném, hogy az ára igen borsos: 9999. ft ! De én tudok egy helyet - nekem is onnan van - ahol "csak" 8200,- és bele is lehet lapozni.....
0
2004. szeptember 25., szombat 0:31
4792
A némafilmkorszak a filmtörténet egyik legkedvesebb epizódja számomra. Az ekkor készüplt filmek egy része ma is elbűvöl! Ha némafilmről beszélünk akkor elkerülhetetlen megemlíteni: Charlie Chaplin német expresszionizmus szovjet avantgarde (bár én a német expresszionizmust jobban szeretem.....)
0
2004. szeptember 23., csütörtök 23:28
76
Persze, le kell lassulni ezekhez a filmekhez.Még nem operálnak mindenféle hanghatásokkal,színes képi petárdákkal. Nyersen és őszintén nyilvánul meg a hetedik művészet e kezdeti szakaszában. A kamera, mint újszülött tekint a világra, s amit láttat, örökre meghatározza a XX század egyik legnagyobb vívmányának és - mentális kábítószerének - a mozinak az irányát. Egy-egy ilyen film a gyűjtemében olyan, mint a könyvespolcon Asimov mellett Verne vagy Wells,Esterházy mellett Márai vagy Merle mellett Walter Scott...ha értitek mire gondolok...
0
2004. szeptember 23., csütörtök 20:27
17243
kezdő kérdésedre felelve, sajna keveset: 1, 2, 3 és 9. ha tehetem, pótlom őket, habár megvallom őszintén, a jelen és a közelmúlt filmjei több élményt szereznek számomra, mint a régmúlt produkciói, ennek ellenére minden tiszteletem e filmeké és rajongóié.