Keresés

kit és mit utálunk (de nagyon) ?

2005. augusztus 3., szerda 23:31
Biztos bennem van a hiba, de én valahogy nem látok különbséget a régi és az új rendszer között. Leszámítva, hogy míg anno a Schindler meg a Passió stb. kritikai rovatánál "jókat" vitáztunk, a viták átkerültek a fórumba. Az Xpress direkt azért hozta ezt a döntést, hogy az emberek a fórumon vitatkozzanak, és a kritikai rovatba írjanak kritikát. Ha az a bizonyos kemény-mag összeszedné magát, ugyanolyan jó beszélgetéseket és vitákat lehetne folytatni a fórum hasábjain. Ha valakinek baja van a másikkal, akkor ne foglalkozzon vele, vagy ha már elviselhetetlen az illető, írja meg a panaszát közvetlenül a delikvensnek, és ő vagy változtat a viselkedésén, vagy nem. Ez ugyanígy volt a "rendszerváltás" előtt. Én már 2001 óta vásárlok innen, és figyelem a hozzászólásokat, több regisztrációm volt itt, és többször írtam ide, többféle néven. Ilyen formában 2004 óta létezem.
Nem tudom, mi különbség van Gerike és Anonymus viselkedése között. Gerikével jóban vagyok, de láttam, hogy sokakat (sokszor engem is) irritált, de kérem szépen, annak idején Anonymus és Anonymus II ugyanezt művelték a "Nincs vélemény" kritikáikkal, és mindenkit a sírba kergettek.
Mit mondjak, különös ez az egész. Olyan, mintha a régi kritikai rovat a "górék fóruma" a rendes fórum pedig az "xpress szegénynegyede" lett volna, de ha az egész mögé néztünk, észrevehettük, a kettő között semmi különbség, a régi kritikai rovatban ugyanolyan alpári és sértő vitákat folytattunk/folytattak.
DE! Nagyon sérelmezem, hogy nem moderálnak a "felettünk valók", legfelljebb talán a Gathar szintű állatokat. Az tény, hogy a fórumban az évek során felhalmozódtak a felesleges topikok, ezeket nyugodt szívvel törölhetnék, nem hiányozna senkinek.
Az is tény, hogy mostanában sokszor hoznak létre teljesen értelmetlen topikokat, de ez nem újság. Az elmúlt években is gyakori tényező volt a fórumrombolás.

"És hogy a dolog tökéletes kudarc legyen: nem vagyunk mindannyian verbál-poetológiai szómágusok, sokan csak többszöri hozzászólásokban képesek véleményük megfogalmazására, ami nem baj, csak itt nincs rá lehetőség. Cserébe maradnak a "nagggyó fasza film, mer tök jó"-tipusú megjegyzések, és bár lehet, hogy ugyanez az ember a fórumban példamutatóan kifejti véleményét, azt már a kutya sem olvassa el."

Az új rendszer lényege, hogy ha egyszer az ember a fórumban szépen, cirkalmasan ki tudja fejteni véleményét, akkor ugyanezt meg tudja tenni a kritikai rovatnál, felülírva a régit, vagy a kettőt egymás alá írva.

Én mindenesetre örülök annak, hogy a kritikai rész tisztább, és nem várok semmi jobbat a fórumtól sem. Végre mindenkinek van helye az oldalon. Ez a kapitalizmus, kicsit másképp :)
Nekem tökéletesen megfelel ez a rendszer. Mindig utáltam az "Elkúrt jó film, must have", meg "Mijafaszé nincs détées" hozzászólásokat, végre szinte (!) csak az épkézláb kritikák kerülnek a kritikákhoz. Miért csak szinte? Mert még mindig jelen van az off-topic a kritikáknál. Én legszívesebben áthelyezném a nem odavaló hozzászólást a fórumba. Sőt! A legjobb az lenne, ha a kritika először bekerülne a kritikai rovatba próbaidőre, az emberek véleményezhetnék (nem pontozással, mert azt lehet szimpi-nem szimpi alapon is csinálni), és ha elnyeri a kritika ez emberek tetszését, akkor bekerülhetne a kritika rovatba.
0
2005. augusztus 3., szerda 23:29
Nem az új rendszerben van a hiba, hanem abban, hogy szétoffolják a fórumot! Nem arról szól a fórum, amiről kéne, hogy szóljon! Ez egy ONLINE DVD BOLT, tehát, itt DVD-kről és a FILMEKRŐL kell/kellene beszélgetni, nem másról!!! Ha valaki nem ezekről óhajt társalogni, akkor az mit keres itt??!!
0
2005. augusztus 3., szerda 22:47
Néhány gondolat a "Vének tanácsa" szöveghez.

Teljességgel közömbös, ki mikor csatlakozott a "társulathoz", ellenben a közösségi kultúrákban az újaknak általában illene a meglévő szokásjoghoz alkalmazkodni. Persze létezik "népvándorlás", amikor egy közösség alapjaiban kicserélődik, és úgy érzem, újabban valami ilyesmi zajlott le az xpress fórumain.

Nem védek, és nem vádolok senkit, mindenki megválaszthatja, milyen társasághoz kíván tartozni, az alábbiakban az én elmaradozásom okai olvashatók.

A törést számomra egyértelműen az Xpress megújulásával megváltozott játékszabályok jelentették: tökéletesen megértem a kritikai és a fórumozói oldal kényszerű különválasztását, de - mint már többször írtam - a dolog szerintem így NEM MŰKÖDIK. Az ember gyarló lény, nem tud objektíven kritikát írni, és a viszontválaszok, alkalmasint vérgőzös torok-kaszabolások ugyanúgy hozzátartoznak a filmértékeléshez, mint a szigorúan vett recenziók.
Az Xpress hozott egy (véleményem szerint ROSSZ) döntést, aminek eredményeképpen a kritikai oldalak ugyan tisztábbak lettek, a fórumok önálló élete viszont többé nem volt kontrollálható.
Mint a tapasztalat mutatja, senki nem kezd bele a kritikai rovat után még egy fórumon a mondandójába, és itt még az a pici erkölcsi gát is elveszik, ami témánál tartotta volna az ide írogatókat.
Az pedig, hogy egy filmhez egy ember csak egy kritikát írhat, és így mindenki dátumozós-vonalkázós módszerrel igyekszik finomodó véleményének utólagosan hangot adni, egész egyszerűen nevetségessé és sokszor használhatatlanná tette a kritikai rovatot is.

Természetesen tisztában vagyok a döntés technikai és vevőbarát indokaival, de talán ennyi "próbaidő" után beláthatnánk, hogy ez az átállás hiba volt: a régi (egyébként semmivel sem feljebbvaló!) társulat ekkortájt vonult vissza a fórumozástól, persze a pontos okokat nem tudom, így saját példámból általánosítok. Az újonnan jöttek pedig a megváltozott játékszabályok szerint szépen belakták a fórumot, és a "fórum"-jellegből adódóan útjukra indultak a háromoldalas szmájli-versenyek és a ballagási jókívánság-topikok.

A régi összevont rendszer új látogatónak sokak szerint kellemetlen és kényelmetlen volt, ezzel szintén vitába szállnék, mert több ismerősömet hoztam ide egy-egy film kapcsán, és mindegyikük jókat derült a többszáz fél-offtopic hozzászóláson, miközben majdnem többet megtudott az adott filmről, mintha megnézte volna.

És hogy a dolog tökéletes kudarc legyen: nem vagyunk mindannyian verbál-poetológiai szómágusok, sokan csak többszöri hozzászólásokban képesek véleményük megfogalmazására, ami nem baj, csak itt nincs rá lehetőség. Cserébe maradnak a "nagggyó fasza film, mer tök jó"-tipusú megjegyzések, és bár lehet, hogy ugyanez az ember a fórumban példamutatóan kifejti véleményét, azt már a kutya sem olvassa el.

Hát körülbelül ezért nem irogatok már ide, csak nagyritkán. "Az újak menjenek el" véleményt átérzem, de nem értek egyet vele: mindenkinek joga van ehhez a közösséghez tartozni, a közösség viszont láthatólag túlnőtt a honlap keretein, veszélyeztette a használhatóságot, és talán az eladásokat is.

A gond csak annyi, hogy a nagy reformok közepette fürdővizestől kiborult a gyerek is...  
0
2005. augusztus 3., szerda 20:15
Akkor felteszek egy kérdést; Sutter, Téged zavar, ha én néha-néha írok a Játéktopikba egy keveset valamelyik kalandjátékról? Mert ha igen, én esküszöm Neked, többet az életben nem írok oda.
0
2005. augusztus 3., szerda 19:58
Amit Sutter nyilatkozott, azzal csak magát minősítette, úgyhogy ez az ő baja. Ennyi. A veszekedést meg utálkozást pedig tényleg abba lehetne mostmár hagyni.
0
2005. augusztus 3., szerda 16:11
Utálom, hogy lassan mindenki megorrol mindenkire... Hangulatmélypontrekorddöntés.
0
2005. augusztus 3., szerda 16:01
Magyarország a magyaroké? A kuklux klánnak is hasonló lehetett a korszakalkotó elképzelése. Mindenesetre most már világos, Te kit utálsz(de nagyon).
0
2005. augusztus 3., szerda 15:19
mennyi hisztis ember
mennyetek inkább napozni, csajozni/pasizni
0
2005. augusztus 3., szerda 15:05
Egyetértek. Talán egy-két "régi" fenegyerek is megfontolhatná ezt a hozzászólást az orrfennhordás (:)) helyett.
0
2005. augusztus 3., szerda 14:19
bár a hozzászólást nekem címezted, úgy látom nem csak nekem szól, de azért az engem érintő részekre reagálnék:

1. kritikát azért nem írok, mert nem nagyon tudok. én ezt belátom, annak pedig - másokkal ellentétben - nem látom értelmét, hogy akár negatívan, akár pozitívan megnyilvánuljak egy film kapcsán csak azért, hogy a tetszésemet-nemtetszésemet kifejezzem. ha egy film kapcsán valami eszembe jut, leírom, vagy olyan vitát, kritikát találok, amihez hozzá tudok érdemben szólni, akkor beszállok, de komplett filmértékelésre nem vállalkozom - valszeg mindenki szerencséjére.
2. a nosztalgiával meg a régi törzsgárdával kapcsolatban bennem is felmerültek hasonló gondolatok...
3. az én szememben juliet nem közellenség - még ha ő ezt is gondolja. ami gondom volt vele, azt a megfelelő helyen és időben leírtam, ezzel a részemről a dolog le van rendezve, nem keresem azt, hogy hol köthetnék bele.
4. nem nagyon érdekel, mi volt régen, én azt láttam, hogy a fórum kezdőlapján látható 10 általános topicból 5 gyakorlatilag chattopic lett, és mindenhol máshol is kezdtek elszaporodni a magánjellegű, chatszerű hozzászólások. ez talán joggal zavart - és nem csak engem, hozzátéve azt is, hogy nekem is volt benne saram, pl. belementem ide nem illő vitákba.
5. a véleménynyilvánítás természetesen szabad - engem az zavar, ha szubjektív véleményt tényként írnak le, de ezt is kifejtettem már többször.

konklúzióként talán annyit, hogy jó lenne, ha befejeződne egymás b@sztatása meg a siránkozás, és valóban megpróbálnánk a filmekkel foglalkozni. azt pedig sajnálnám, ha visszavonulnál: eggyel kevesebb lenne azon arcok száma, akiknek a hozzászólásait érdemes elolvasni...
0
2005. augusztus 3., szerda 13:42
Sutter hozzászólása pl. nekem is nagyon kellemetlen volt.
Szerencsére én egyik csoporthoz sem sorolom magam, mert az egész balhéból kimaradtam. Ami nekem sosem tetszett, akárki is csinálja: a topicok szétoffolása, de amióta a chatben folyik a beszélgetés, ahova magam is szívesen írok, azóta ez a veszély nem fenyeget (És Fieldnek van igaza, hogy bizony régen is voltak ebben élenjárók. Elég megnézni egy-egy film Archív kritikáit. Ott olyan hozzászólások találhatóak helyenként, hogy nem csoda, hogy az XPress bevezette az új rendszert.).
Mint említettem szerencsére senki nem mondhatja meg, hogy ki maradjon, ki menjen, úgyhogy erről többet nem is érdemes beszélni.
Julietet pedig én is megvédtem, szerintem jogosan is, mert a legutóbbi esetekben a véleményébe kötöttek bele, amihez pedig joga van.

Részemről lezártam a vitát. Én továbbra is írni fogok az XPressre, a véleményemet pedig vállalni fogom függetlenül attól, hogy akár Sutternek, akárki másnak nem tetszik. Pont.
0
2005. augusztus 3., szerda 11:47
személyeskedfés = személyeskedés
régebbben = régebben
0
2005. augusztus 3., szerda 11:44
Hát itt van az eb elhantolva: akkor miért nem írsz? Komolyan mondom, hogy nevetséges és szánalmas, amikor az Xpresszes Vének Tanácsából feltűnik valaki (itt most ne magadra gondoljál), öregasszonyosan kesereg egy sort, hogy elmúltak a régi szép idők, ő már nem jár ide, pedig milyen régóta itt fórumozik, s vesszenek az új fórumozók. A siránkozáshoz rögtön csatlakoznak is egy páran, ahelyett, hogy inkább az általuk hőn reklamált értelmes hozzászólásokat gyártanák, s legalább egymással beszélgetnének, ha már az újakkal nem tudják, s főleg nem is akarják megtalálni a hangot. Ehelyett mindenki moderátor meg cenzor szeretne lenne, mert valaki esetleg megírja, hogy bizonyos filmek meg színészek nem tetszenek neki, akik és amelyek viszont a "törzsgárda" pártfogását élvezik. S nekem úgy tűnik, itt egyesek saját privilégiumuknak tartják fenn, hogy bizonyos filmekről és alkotókról negatív véleményük legyen.

Ami a régi szép időket, meg a "törzsgárdá"-t illeti: azért az archív topikokban még visszakereshetők azok az "igényes" viták és beszélgetések, amelyek után ekkora nosztalgia nyilvánul meg, s mindenki eldöntheti, hogy neki tényleg hiányoznak-e a "régi szép idők". A "más szemében a szálkát..." elv érvényesül, mikor az új fórumozók offolásai meg chattopikjai kerülnek szóba. A helyzet ugyanis az, hogy a régi törzsgárda élen járt abban, hogy a régi rendszerben privát beszélgetésekkel, nem témába vágó megjegyzésekkel offolja szét az egyes filmek lapjait, az Angel által is reklamált értelmes kritika helyett. Mióta ez a rendszer megváltozott, a "törzsgárda" nem nagyon ontja magából a DVD kritikákat. Julieték, s a többi, jelenleg első számú közellenség még sehol nem voltak, mikor e fórumon egymást érték a fölösleges topikok, s bennük a személyeskedő hozzászólások. S ami azt illeti, Julieték kifogásolt topikjaiban is jó néhányan hozzászóltak a most méltatlankodók közül, egyáltalán nem "ejnye-bejnye" szinten, s messze nem folyt olyan szintű anyázás és személyeskedfés azokban, mint a "legendás"idők topikjaiban. Szerintem nevetséges és gyerekes ez az egész, ami itt már napok óta folyik: a zsák úgyis megtalálja a maga foltját, s egy idő után kialakul, hogy ki kivel tud szót érteni és beszélgetni.

Ami azt illeti, jómagam éppenséggel azt kívánom az elmúlt napok hozzászólásai alapján, hogy a "törzsgárda" menjen inkább testületileg nyugdíjba, ha másokon reklamálja azokat az értelmes hozzászólásokat, amelyeket ő is megírhatna, ahelyett azonban csak keseregni, nosztalgiázni, meg kötözködni tud. Semmiképpen nem tudok azonosulni azzal az ízlésterrorral, amely itt egyesek részéről megnyilvánul, maguknak tartván fenn azt a jogot, hogy bizonyos filmekről és alkotókról negatív véleményük lehessen. Mindig is szóvá tettem az Xpresszen, hogy mindenkinek joga van véleményt mondani, ha ezt kulturáltan teszi, s ahogyan régebbben Wrack kontra TM esetében is kifejtettem az álláspontomat, úgy ezt most Juliet esetében is meg kell tennem. Sok mindenben nem értek Vele egyet, ő se énvelem, de ez így normális.

Jómagam mindenesetre visszavonulok az Xpressztől, amely egy ideje egy óvoda és egy pszichiátriai rendelő sajátos képét mutatja. Szerintem inkább a régi, semmint az újabb tagoknak köszönhetően.

0
2005. augusztus 3., szerda 2:18
OFF:
ha már filmekről akarunk beszélni: ha még nem olvastad (vagy bárki nem olvasta) nézz be a star wars III topicba! homer wells bemásolt egy emilt, amiben egy úriember 5 db magyar szinkronos eredeti sw film boldog tulajdonosának vallja magát ( jelenleg a 40. hozzászólás). még a holnapi napomat is bearanyozta:)
0
2005. augusztus 3., szerda 2:06
Rendben, reméljük hogy változik a helyzet. Egyébként nekem a másik oldallal sincs semmi bajom, de én is jobban kedvelem, ha filmekről beszélgetnek, mert úgy már azért van egy picit nagyobb társaság, és talán több hozzászólás --->> érdemes idejönni. Majd meglátjuk.
0
2005. augusztus 3., szerda 2:01
ebben maximálisan egyetértünk, és ez engem is zavar, valszeg sutternek is ez a fő baja. ezzel viszont sok mindent nem lehet kezdeni, reménykedjünk, hogy lesz jobb, én is szívesebben olvasgatnék - írnék - filmekről értelmes vitákat, kritikákat, ahelyett, hogy egyesek hülyeségein bosszankodok...
0
2005. augusztus 3., szerda 1:50
Ez igaz, de én ennek ellenére némi hanyatlást veszek észre. Ha hozzászólok egy adott filmhez, esetleg a hozzákapcsolódó fórumba írok, sokszor azt veszem észre, hogy hónapok múlva sem reagál rá senki.
0
2005. augusztus 3., szerda 1:48
nyilván van igaza, amivel én nem értek egyet, az az, hogy nincs megoldás a problémákra. pont az arnold által említett topicok esete mutatja, hogy igenis van. ott az érintettek kisebb vita után tudomásul vették, hogy a fórumozók többsége nem szeretne öt topicban magánbeszélgetéseket látni, és befejezték, el is süllyedtek a topicok, maradt a chat, ennyit pedig el lehet tolerálni. ha viszont senki nem szól, akkor hogy változna bármi?
0
2005. augusztus 3., szerda 1:00
Elolvastam őket, és ezúton szeretném kifejezni, hogy egyetértek abban, hogy egy filmes és DVDs fórum szóljon a filmekről és DVDkről.
Azért elég sok értelmetlen topicot nyitottak. Hál istennek az egészből kimaradtam.
Két megoldást látok:
A) Létrehozzuk az alaptopicokat: pl. Megjelenések, Kérdések, Ajánló...stb. A többit pedig hagyjuk elsüllyedni.
B) Valaki elvállalja a moderálást. (Én pl. szívesen tenném.)
Valami megoldás mindenestre kell, mert nem szeretném ha lassan minden jó filmbarát elpártolna innen. Tényleg jó vitákat és beszélgetéseket lehetne itt csinálni.
Sutter hozzászólása azért nem tetszett, mert akkor még nem tudtam miről van szó, és azt gondoltam netán velem is baja van (ilyen ügyben ezek szerint talán nincs), és mivel újabb XPresses vagyok, nem esett jól az általánosítás. Sajnos valamennyire igaza van.
0
2005. augusztus 3., szerda 0:52
Hát, igen azon csak röhögni lehet, hogy "gyere emesenre"...
0
2005. augusztus 2., kedd 23:53
Jókat fogsz rajta derülni, még a "régi fórumozók" is írtak oda... ;)
0
2005. augusztus 2., kedd 23:41
A chat topic mind a 3625 hozzászólását? Eltart egy ideig...
0
2005. augusztus 2., kedd 23:25
Lehet, de igaza van... Bár szerintem a régebbiek között is van 1-2, aki nagyon el van szállva..., csak átkell nézni a találkás topikot, a chat topikot, a jungos topikot...
0
2005. augusztus 2., kedd 23:00
Ja, csak ez egy kicsit durva általánosítás.
0
2005. augusztus 2., kedd 22:57
Mert az túl egyszerű lenne. De már megmondta mi a baja, az új fóromozók, akik kb. 1-1,5 éve írogatnak ide, meg az, hogy a régiek elmentek.
0