Keresés

Donnie Darko

2006. december 30., szombat 18:21
Zseniális ez a film! :-))

Pontosan ezért szeretem! Mert ilyen eredeti módon közelíti meg az időutazás témáját, és hogy ennyit lehet rajta agyalni! És teszi mindezt nagyon stílusosan, remek színészekkel, és zenével!
0
2006. december 28., csütörtök 0:59
Úgyis fenn lesz majd a honlapomon az ilyen kérdésekre a válaszok, de most jó kedvem van ide is leírom:
Az első kérdésre a válasz: Sehogy csak a repülőgéphajtómű utazot vissza, Donnienak nem kellett visszautaznia, a második kérdésre adott válaszból kiderül, h miért.

A második kérdésre a válasz: Mikor a hajtómű becsapódik Donnie szobájába semmilyen logikus magyarázat nincs rá. Ez egy olyan univerzumban mint a milyenk, ami szigorú szabályokra épül komoly gondot okozhat, és okoz is: létrejön egy tangens univerzum. Donnienak a kiválasztottnak, 1 hónapja van, hogy megtanulja az időutazást és arról a film végén látott gépről letépje a hajtóművet és visszajuttassa az időben ezáltal logikus magyarázatot adva a történtekre. Ha eszt nem teszi meg a világnak vége. Ha megtszi akkor a tangens univerzum tűnik el. Ez elsőre így lehet, hogy érthetetlen. Akkor mégegyszer: képzeljök el az időt, mint egy egyenes vonalat.  Azon a vonalon egyszer csak keletkezik egy törés, más irányba megy tovább a márt említett esemény miatt, de ez az eltérített vonal véges. ha a végéig nem sikerül a kiválasztottnak megoldani a helyzetet, akkor mindennek vége, ha igen akor viszont, ez a törés eltűnik, mert nem kell mégegyszer megmenteni a világot, tehát az idő folyik tovább mint rendesen.

Még olvastam olyat, hogy miért marad Donnie az ágyban: ezen is gondolkodtam és arra jutottam, hogy saját akaratából ugyanis:
1. Az időutazás filozófiájában le van írva, hogy a résztvevők emlékeznek rá álmaikban. Ezért sír Jim Cunningham a végén, mert emlékszik , h lebukott ezért vég olyan képet miss Farmer mert rájön h Jim Cunningham valójában rossz ember. tehát Donnie tudta h odaesik a hajtómű, mégsem szállt ki az ágyból.
2. A rendezői kommentárban említve van h frank azért dudál, h valami ilyesmit jelezzen. ez az Donnie megcsináltuk, de most márt tűnj el onnan
3. A monológ miközben utazik vissza a hajtómű, amiben Donnie az mondja h remélie h ezután egy jobb világba kerül, ezért nevet szerintem a végén.

És még valami valaki azt írta, h innentől csak Gretchen fejében létezik. Ez nem igaz ő azért integet a végén mert miután ő is manipulált élő volt(ő volt a csapda ami miatt aztán manipulált halott lesz) ő is emlékszik Donniera és az édesanyjára. Ezért integetnek , mert ismerősnek tűnnek egymásnak.
0
2006. november 11., szombat 21:38
Egy kis segítség:

Az időutazás filozófiája

írta:
Roberta Sparrow

Előszó

Szeretnék köszönetet mondani a Szent János Káptalan (Alexandria, Virgina) nővéreinek, hogy támogattak a döntésemben.

Áldja meg őket az Isten:

Eleanor Lewis
Francesca Godard
Helen Davis
Catherine Arnold
Mary Lee Pond
Virginia Wessex

A könyv célja, hogy nagy veszélyben egyszerű és tiszta útmutatást adjon.
Imádkozom, hogy ez csupán egy fikciós munka legyen.
Ha mégsem az, akkor érted imádkozom, e könyv olvasója.

Ha életben maradok, mikor ezen oldalakon megjövendölt események bekövetkeznek, akkor remélem, hogy meg fogsz találni, mielőtt túl késő lenne.

Roberta Ann Sparrow
Október, 1944

Első fejezet: A Párhuzamos Univerzum

Az elsődleges univerzum veszedelmekkel teli. Általános a háború, járvány, éhínség, természeti katasztrófák.
Az Idő Negyedik Dimenziója egy stabil konstrukció, bár nem áthatolhatatlan. A negyedik dimenzió szerkezetének megbomlásából eredő esetek rendkívül ritkák.

Ha létrejön egy Párhuzamos Univerzum, az rendkívül instabil lesz, és nem képes magát fenntartani néhány hétnél tovább. (28 nap, 6 óra, 42 perc, 12 másodperc)
Végül magába fog omlani, egy fekete lyukat alkotva az Elsődleges Univerzumon belül, amely alkalmas arra, hogy elpusztítson minden létezőt.

Második fejezet: Víz és Fém

A víz és a fém az időutazás kulcselemei. A víz korlátozó elem az Időkapuk megépítéséhez, melyek átjáróként szolgálnak az univerzumok között a Párhuzamos Örvényeknél.
A fém az átmeneti elem az Artifact Vessel (??)szerkezetében.

Negyedik fejezet: Az Artifact és az Élő

Mikor létrejön egy Párhuzamos Univerzum, az Örvény közelében élők egy veszélyes, új világ középpontjában fogják magukat találni.
Az Artifactek (esetünkben a repülő hajtóműve) adják az első jelét annak, hogy létrejött egy Párhuzamos Univerzum.
Ha egy Artifact felbukkan, az Élő vissza fogja juttatni azt (az Elsődleges Univerzumba, mivel az Artifact zárja be azt a kaput, amin keresztül az összeomló Párhuzamos Univerzum az Elsődlegeset is magával ránthatná).
Az Artifactek fémből vannak, mint egy nyílhegy az ősi Maya civilizációból, vagy egy fémkard a középkori Európából.

Az Elsődleges Univerzumba visszatért Artifactek leggyakrabban vallási ábrázolásokhoz, jelképekhez köthetőek, mivel földi megjelenésük dacolt mindenféle logikus értelmezéssel.

Az isteni beavatkozás az egyetlen logikus következtetés az Artifactek feltűnésére

Hatodik fejezet: Az Élő Vevőkészülék

Az Élő Vevőkészülék (Donnie) választatott ki arra, hogy az Artifactet olyan helyzetbe hozza, hogy az megkezdhesse visszautazását az Elsődleges Univerzumba.
Senki sem tudja, hogyan és miként választódik ki az Élő Vevőkészülék.

Az Élő Vevőkészülék gyakran Negyedik Dimenziós Erőkkel van megáldva. Ez megnövelt erőt, telekinézist, agykontrollt illetve a tűzzel és vízzel való bűvészkedést foglalja magában.
Az Élő Vevőkészüléket gyakran rémálmok gyötrik, víziók és hangok üldözik, mialatt a Párhuzamos Univerzumban tartózkodik.
Az Élő Vevőkészüléket körülvevők - a Manipuláltak - félni fognak tőle és megpróbálják elpusztítani őt.

Hetedik fejezet: A Manipulált Élők

A Manipulált Élők leggyakrabban az Élő Vevőkészülék közeli barátai és szomszédai. Irracionálisan, bizarrul és gyakran erőszakosan viselkednek. Ez a sajnálatos következménye a feladatuknak, hogy segítsék az Élő Vevőkészüléket az Artifact visszajuttatásában az Elsődleges Univerzumba.
A Manipulált Élők mindent meg fognak tenni, hogy megóvják magukat a feledéstől (??)

A Manipulált Holt

A Manipulált Holt (az óriásnyúl) sokkal erősebb, mint az Élő Vevőkészülék.
Ha egy személy meghal a Párhuzamos Univerzumban, képes kapcsolatba lépni az Élő Vevőkészülékkel, használva a Négydimneziós Konstrukciót.

A Manipulált Holt befolyásolni fogja az Élő Vevőkészüléket, használva a Negyedik Dimenziós Konstrukciót.

A Manipulált Halott leggyakrabban egy Biztos Csapdát állít az Élő Vevőkészüléknek, hogy biztosítsa az Artifact biztonságos visszatérését az Elsődleges Univerzumba.

Ha a Biztos Csapda sikeres, az Élő Vevőkészüléknek nem marad más választása, minthogy Negyedik Dimenziós Erejét használva visszaküldje az Artifactet az időben az Elsődleges Univerzumba, mielőtt a Fekete Lyuk magábaomlik.

Tizenkettedik fejezet: Álmok

Mikor a Manipuláltak felébrednek a Párhuzamos Univerzumban tett utazásukból, leggyakrabban álmaikban kísérti őket a megszerzett tapasztalat. (emlékezzünk a film végén, amikor a szereplők felébrednek...az óriásnyulat játszó srác még a szeméhez is odanyúl, ahol a lövedék behatolt)

Sokuk egyáltalán nem fog emlékezni.

Azok, akik emlékeznek az Utazásra, gyakran bűnbánatot gyakorolva felülvizsgálják sajnálatos tetteiket, melyeket eltemetett az Álom.

Az egyetlen fizikai bizonyíték (a történtekre) magába az Artifactbe van temetve, mivel csak az maradt az elveszett univerzumból.

Az ősi legendák mesélnek egy maya harcosról, akit egy kőszikláról alászálló nyílhegy ölt meg, holott a közelben nem volt se csata, se ellenség.

Mesélnek még egy középkori lovagról, akit rejtélyes módon az a kard nyársalt fel, amit még el sem készített.

Úgy tartjuk, hogy ezek a dolgok okkal jöttek létre.

(by disznótoros)
0
2006. november 11., szombat 19:39
Pont az a "baj" ezzel a filmmel, hogy nincs egyértelmű használati utasítás hozzá: egyéni értelmezés kérdése, hogy ki mit akar belelátni.../ettől is nagyon jó film a Donnie Darko/

A rendezői változatot nem láttam, nem tudom, az mennyivel teszi könnyebbé a néző dolgát.
0
2006. november 11., szombat 16:34
Örülök,hogy tegnapi kérdésemmel sikerült felpezsdíteni a topicot. :-)
Van még néhány a tarsolyomban:
Hogyan utazott vissza az időben Donnie?
A film közepe megtörtént vagy csak egy alternatív elképzelt valóság volt?

Ki hogy vélekedik ezekről?
0
2006. november 11., szombat 16:09
Kicsit ha visszaolvasol, volt már szó rém-nyulakról, nem is olyan rég. :)

Egyébként a következő beszélő nyúl Lynch legújabb filmjében szerepel. /hogy milyen minőségben, azt még nem tudom.../ és Naomi Watts hangján fog csicseregni, ha minden igaz. :)
0
2006. november 11., szombat 15:18
Tényleg régebben láttam :))
Szóval a végén amikor a lány meghal, a halála elött képzeli az egészet csak ezért, hogy ne legyen a halálánál egyedül.

Jó poén, hogy másnap reggel megyek valahova és pár házzal arrébb láttam egy nagy fehér nyulat az úton csatangolni :)))
Mint kiderült az egyik szomszédé volt, akitől már elszököt párszor.
0
2006. november 11., szombat 15:11
Én már régebben láttam a filmet, de nekem az volt a kulcsmondata, hogy (nem pontosan emlékszem) mindenki magányosan hal meg. Szerintem Donnie meghalt az elején, mikor a repülő motorja (?) belezuhant a házba. Látta a csaj a felfordulást és onnantól Donnie csak lány fejében létezett, a világ végéig, ami a lány halála. Persze még több rétege van a filmnek, de nekem ez volt a alapmotívum.
0
2006. november 11., szombat 15:10
Ezzel én is így vagyok, régen láttam már. Csak mindig közbejön valami más sürgős néznivaló! :)
0
2006. november 11., szombat 14:06
Nekem is tetszik a szimbólum, nézd csak:

Tökéletesen kifejezi a kezdetet és a véget, akárcsak Donnie és Frank története, melynek végén szintén visszajutunk a történet elejéhez, ahogy ezt már egyszer leírtuk.
Meg kéne néznem megint, hogy tovább tudjam gondolni.
0
2006. november 11., szombat 12:50
semmi jel nem utal rá - sajnos. viszont az a film egy más film, kicsivel gyengébb, szájbarágósabb. sajnos. persze vannak azért előnyei is.
0
2006. november 11., szombat 11:23
Ahány néző, annyi értelmezés és tanulság, de ez minden filmnél így van. Szerintem a "csattanó" tulajdonképpen az, hogy Frank hiába hiteti el Donnie-val, hogy saját maga hozza a döntéseket, valójában Frank már mindent jó előre tud (magyarul ez ilyen előre elrendeltség effekt). Donnie meghozza a "döntéseit", de mindegyik tévútra vezet, és meghal Gretchen is (ezzel Donnie számára vége a világnak). A végén egyébként szerintem tudatosan vállalta a halált, hiszen nevet a szobájában, pedig tudja, hogy meg fog halni. A vége pedig nagyon szívszorító, hogy tul.képpen Gretchen sosem találkozott Donnie-val, holott az megmentette az életét :(
Egyébként Director s Cut nem fog kis hazánkban megjelenni?
0
2006. november 11., szombat 10:50
Ez az önmagába harapó kígyó tetszik, én is valahogy így értelmeztem. A világvége pedig nagyon is relatív tud lenni, Donnie tragédiáját nézve neki mindenképpen az, tehát a jóslat beigazolódik. Ez is erősíti az eleve elrendeltség elvét, amit a film sugall: hiába látnánk meg a saját jövőnket, nem térhetnénk le a kijelölt útról. Nekem a "csattanó" is külön tetszett: hiába a nagy öteletek, a világmegváltó gondolatok, valójában semmivé válnak, mert Donnie sorsa /a film vége szerint/ már a történet elején megpecsételődik és nem kap rá esélyt, hogy nyomot hagyjon maga után.
0
2006. november 11., szombat 8:16
Valahogy nagyon hasonlít a történet egy szimbólumhoz, amit többek között a Millennium sorozat is felhasznált: Az önmagába harapó kígyó. Vagyis a kezdet és a vég egy és ugyan az. A filmbeli történet is ugyan oda kanyarodik vissza, és azon kívül, hogy Donne számára eljött a vége másnak még nem. Az ő szemszögéből így fest egy világvége, hiszen a világnak igazából nem lett vége csak az ő élete ért véget. Hú, ez most bonyolult volt, elég nehéz megfogalmazni mindazt, amit a film sugall, vagy sugallani akar.
0
2006. november 11., szombat 2:19
Szerintem ez az univerzum már rászolgált arra, hogy végre valaki ne mentse meg...

Egyébként Donnie is csak annyiban menti meg, hogy a saját deviáns módján küzd a hazug, képmutató felszín ellen: hülyét csinál az ostoba tanáraiból, lebuktatja a csaló sarlatán Patrick Swayze-t, stb...ennél többet nem tud és nem is kell tennie érte, hisz a világvége kivédhetetlen. El is jön a film végén, de csak egyedül Donnie-nak. Csattanó szerintem az, hogy bebizonyosodik a történet szerinti időutazás-filozófiájának realitása és mintegy mőbius-szalagként visszajutunk a kezdetekhez: csak éppen most Donnie nem éli túl a balesetet, mint az elején. És ezáltal semmilyen nyomot nem fog tudni hagyni maga után, ami végülis a film történetének lényegét adta a két /film eleji és végi/baleset között.

Így amit sugall az egész, legalábbis nekem, az az "outsider"-típusú antihősök tetteinek visszhangnélkülisége. Aztán másnak meg biztos mást mond ez a film. De majd leírják. vagy nem.
0
2006. november 11., szombat 0:24
Csattanó nincs. Donnie megmentette az univerzumot, és Gretchent,de fel kellett áldoznia magát. Habár azt még én sem tudom,hogy tudatosan-e.
0
2006. november 10., péntek 20:25
30 perce gondolkodok,hogy mi is történt a végén,de nem tudok rájönni.
Tulajdonképpen mi a csattanó?
Segítene valaki? :-)
0
2006. augusztus 21., hétfő 5:11
köszi, de megoldottam, megvettem pepemint-ét :)
0
2006. augusztus 19., szombat 11:15
Lehet, hogy tudok segíteni, írj egy mailt.
0
2006. augusztus 19., szombat 0:25
húú, köszi, azt megkeresem!
0
2006. augusztus 18., péntek 19:35
ndavid42!!,  pepemint hírdetett egy (asszem bontatlan) Donnie Darko DVDt igaz 3000ft-ért, de mivel sehol nem lehet kapni, ezért szerintem megéri..nézz utána az eladó DVD topicban...
0
2006. augusztus 18., péntek 19:28
nemtudni, h mikor lesz újból rendelhető? nagyon kéne ez a film, megvan persze más formában, de szeretném eredeti dvd-n is! vagy honnan lehetne még beszerezni?
0
2006. július 11., kedd 2:26
2hónapja láttam 2darabot az Alexandra 990ftos dvdi közötta legalsó polcon a legeldugottam helyen..
0
2006. július 8., szombat 21:01
Ha belegondolok, egészen elrémülök, mennyi pénzt adtam már ki DVD-re! Általában Tescoban, Media Mark - ban veszem őket nagyon olcsón 90 %-uk 990-be került, ha kiszámolom, több, mint 60000-et költöttem rájuk.
Sokan a környezetemben megbotránkoztak, minek költöm ilyen hülyeségre a pénzemet, mikor hasznosabbra is költhetném....
Ahogy elnézem a "Te DVD" gyűjteményed" c. topicot, a gyűjteményem másokéhoz képest igen szerény. Van, akinek több ezer van..hm.
Ha milliomos volnék, nekem is több ezer lenne...
A Donnie Darko-ra nem vagyok hajlandó 1500-nál többet adni!
0
2006. július 8., szombat 19:55
jogos.
0