Én még csak egy hete láttam a filmet, és ház az az igazság hogy nem nagyon alakult ki markáns véleményem a filmről. Legalább egyszer mindenképpen újra kéne néznem felirattal is, hogy határozott véleményt mondhassak.
Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy nem úgy jöttem ki a moziból, mint a legtöbb itt olvasott vélemény megfogalmazója. Nekem, mint hatalmas Star Trek rajongónak tetszett a film, de nincs bennem az a "juhé!!!" feeling, amint például az előzetesek után éreztem. Tetszett a főcím. Szerintem nagyon kellemes az új "Main Theme" bár egy kissé hiányoltam belőle Jerry Goldsmith dallamait. Azért ez mégiscsak hozzátartozott az összes mozifilmhez, afféle védjegyként, mint ahogy Star Wars, vagy Harry Potter filmet sem tudok elképzelni a védjeggyé vált főtémától.
Innentől Enyhe SPOILER-t tartalmazhat!!!
A történet teljesen új irányt vett, amint már a főcímben is láthattuk. Lehet hogy sok ős-trekker ezen kiakadott, de szerintem ez elég jó húzás volt, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy az egyetlen lehetőség volt hogy úgy indítsák újra a franchise-t, hogy ne szegjenek meg percenként valami kőbevésett történelmi eseményt, mivel hogy ugye a Star Trek a legrészletesebben kidolgozott világképpel, történelemmel rendelkezik. A történet tehát néhány évvel az útolsó mozifilm után kezdődik, Picard idejében. Nero visszamegy az időben, és ezzel máris megváltoztatja a történelmet, egy alternatív idővonalat hozva létre, csakúgy ahogy a Doki ezt lerajzolta nekünk a Vissza a jövőbe 2-ben. :) Ilyet már láthattunk párszor a Star Trek-ben, de valamilyen ügyeskedéssel mindig sikerült helyrerakni a dolgokat az idővonalon. Lássuk be: Ha az időutazáson filózgatunk, akkor ez a valószínűtlenebb. Sokkal logikusabb, hogy valamit megváltoztatunk a múltban, azzal egy párhuzamos idővonalat, egy párhuzamos valóságot hozunk, ami semmilyen hatással nincs arra az idővonalra amelyikből visszament az időutazó. Jelen esetben Nero, és Spock. A korábban megismert események, így érintetlenek maradnak, és innentől minden egy párhuzamos univerzumban zajlik, ahol a Vulkán elpusztult. Ezt a két világot egyébként remekül összeköti az öreg Spock karaktere, és minden elő van készítve egy teljesen új franchise indulásához. :)
Ennyit a történet pozitív oldaláról. A negatív számomra most is az volt, amit sok Star Trek filmnek felhoztam már: Megint túlsúlyban volt az akció, és szinte nulla a sci-fi szál. Adott egy Romulán aki annyira meggárgyult a családja, és a bolygója elvesztésén, hogy most őrült bosszút akar állni minden bolygón, és fajon. Ennyi. Az időutazásba meg nem bonyolódunk bele annyira hogy érdekes, izgalmas legyen. (Ez lenne a sci-fi szál) Maradt tehát a fiatal Kirk, és Spock karakter jellemfejlődésének kifejtése. Ezen a téren azt hiszem pozitívumról beszélhetek. A két színész ugyanis remek választás volt! Sőt a többiek is! Mindegyikükekkel nagyon meg tudtam barátkozni, Chris Pine Kirk-re jellemzői mozdulatai, Zac Quinto iagzi Vulkáni ábrázata, mind nagyon kellemes csalódás volt. A gyerekkor epizódikus bemutatása túl rövid volt ahhoz hogy értékelhető legyen.
Gyorsan beindul a film fő cselekménye, de az a helyzet, hogy a fentebb leírt okok miatt nem tudott annyira lázbahozni, hogy tényleg izgulhassak a főhősökért. Az akció nagyon látványos és izgalmas, Sulu és Kirk nagyjelenete talán a csúcspont nálam. De befejezéstől valahogy többet vártam. Látványos csaták, majd Kirk egyszercsak legyőzi a teljességgel hiteltelen főgonoszt Nerot... Utána a szálak elvarrása már sokkal pozitívabb hatást tett rám. Az öreg Spock karaktere jóval több mint egy cameo, és ez nagyon jó. :) Aztán a végén elhangzik a legendás mondat: "Space... The Final Frontier..." és felcsendül a régi téma. Így mégiscsak egy nagy mosollyal az arcomon hagytam el a termet.
Az örömöm mégsem olyan felhőtlen. Örülök neki hogy egy ilyen okos restartot kapott a franchise, egy igazi nagy, sikeres, és népszerű hollywoodi film lett belőle. Élveztem, de nem annyira mint az előzeteseket! :))) De hát én már csak egy ilyen régivágású trekker vagyok, akit egy Picard kapitányos "őrizzük meg a békét"-es epizód jobban lázba hoz, mint egy "Fire everything!!!" csatakiáltás... :) De azért élvezem mindkettőt! :)))
90 % Elsőre.