Hoppá, én balga, majdnem új topikot nyitottam a filmről, pedig gondolhattam volna, hogy field ezt már megtette! :-))
Nos elöljáróban: Clifford kritikája teljes mértékben méltányolandó vélemény (noha nem értek vele egyet), Aurelianusé azonban nem utal névadója bölcsességére. Egyrészt a "totál-liberál mocsok" kifejezéssel nem tudok mit kezdeni, művészetről lévén szó az efféle politikai címkézés teljesen értelmetlen. Másrészt az általa negatívumként felrótt sz**evés és homoszexualitás (pontosabban szodómia) nem Pasolini találmánya, de Sade opuszában is nagy teret kapnak az efféle foglalatosságok. A rendező homoszexualitása és kommunista párttagsága pedig teljesen irreleváns a film megítélése szempontjából. (Megjegyzem: megértem az indulatos hozzászólást, de a vitának inkább az tesz jót, ha először lehiggadunk, csak utána írunk be nyilvános helyekre.)
Igen, még valami Aurelianustól: "Érdekes, hogy a fasizmus lejáratását próbálja a homoszexuális-szadomazochizmussal vegyítve elérni." A fasizmus lejáratását? Mi lejáratni való van egy velejéig hazug, gonosz, embertelen rendszeren? Gondolni sem merek arra, hogy A. ezt úgy érti, hogy ez a csúnya Pasolini (fúj, b**zi, komenista ál**at) lejáratja itten ezt a nemes eszmét...
Néhány vázlatos észrevétel, elnézést, ha helyenként kissé zavaros vagyok.
Szerintem: a film alapvető mondandója a hatalom és az egyén viszonyának szélsőséges megnyilvánulása. Mit tehet a hatalom a neki kiszolgáltatott, egyéniségétől megfosztott emberrel? A válasz leegyszerűsítve: bármit. Ez itt Közép-Európában, ahol a fasizmus és a kommunizmus egyaránt megmutatta igazi arcát, azt gondolom nem, szorul magyarázatra. A sz**evés, a szodómia, a megalázás, a kínzás gyakorlatilag céltalan: nem megfélemlítésről, büntetésről vagy információk megszerzéséről van szó, mindezt a hatalommal felruházott személyek önkényesen, saját perverziójuk kielégítésére művelik - ettől olyan iszonyatosan hátborzongató az egész. Úgy tűnik, az áldozatok egyike-másika szimpatizál is kínzóival, nem lévén tudatában annak, hogy rá is hasonló sors vár, mint a többiekre. És persze nem haboznak egymást beárulni, amint közvetlen veszélybe kerül életük. Olyan ismerős mindez, nem?
A másik értelmezési lehetőség ugyanilyen rémes távlatokat nyit: mit tehet meg az ember embertársával? Milyen ösztönöket, hajlamokat, sötét démonokat hordozunk magunkkal az őskorból ide a "civilizált" XX. századba? A választ minden néző megválaszolhatja, ha nem hazudja önmagának: "ó én nem, én soha sem tennék ilyet!"
A Dantéra való utalás nem több, mint jelzés, azzal, hogy a filmet P. "körökre" osztja, amelyekben egyre mélyebbre hatolunk az emberi ösztönök sötét világába, Dante Infernojának körkörös szerkezetét idézi, de ennél többet nem is vállal. Annál többet merít de Sade-tól: a hatalom képviselői (herceg, püspök stb.) egyenes átvétel a "szadista" márkitól, mint ahogy a különböző perverziók és a mesefolyamra felfűzött történet is. De míg de Sade-nál - kis jóindulattal - ráfoghatjuk, hogy a libertinus nézetei lázadást képviselnek kora álszentsége ellen, addig Pasolininál a sok borzalom más színezetet kap.
A film - legalábbis első megtekintésre - olyan, mint a zene: a gondolkodást megkerülve közvetlenül az érzelmekre hat. Lesújt rád, megráz, összezavar - ezek után biztosan másként látod az "ember eredendően jó" mivoltát. Kétségtelen azonban, hogy a befogadása némi nyitottságot igényel.
A "Magánbűnök"-et nem láttam, de a Sweet Movie egyáltalán nem hasonlítható a Salohoz. Első megtekintése után nem merném határozottan megmondani, hogy számomra mit jelent a film, de hogy nem a hatalom és egyén viszonyáról szól, az teljesen biztos. A meztelenség, a sz**evés csak motívumok, amelyek mindkét filmben megtalálhatók.