Érdekelne, Aurelianus miként magyarázza, hogy minden idők alighanem legszebb Jézus-filmjét (MÁTÉ EVANGÉLIUMA, 1964) mégiscsak ez a b*zi, perverz kommunista Pasolini csinálta meg.
Szabadjon annyit pontosítanom, hogy az én DVD-men szereplő életrajz szerint Pasolinit homoszexualitása, és nem perverziói miatt zárták ki a kommunista pártból: a kettő azért nem ugyanaz. (Azt a mély megvetést Pasolini iránt, ami Aurelianus soraiból kiolvasható – lám, még a kommunistáknak se kellett! –, inkább nem kommentálnám.)
Vállalva a "buzi" jelzőt is, amit olykor kicsit könnyelműen szoktak osztogatni mifelénk, megjegyezném, hogy csodálatosság dolgában nem tartom alacsonyabb rendűnek a férfi testet a nőihez képest. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kétféle test kiegészíti egymást, egyik se magasabb rendű vagy csúnyább a másiknál. Normális esetben az ember természetesen az ellenkező neműek testét tartja szexuálisan vonzónak, bár szabadjon lovagiatlanul megjegyeznem, hogy azok közül sem mindenkiét. Mellesleg a fasizmus már jóval Pasolini előtt lejáratta magát azzal, amiket képviselői műveltek tömegnméretekben.
Bár nem készítettem pontos kimutatást arról, hogy pontosan hány fütyi és hány muff + (női) mell látható a filmben és hány percig, de én nem éreztem, hogy a SALÓ-ban a férfi test dominálna. Ennek szerintem itt nincs is jelentősége. Mint azt Kunfu-ce is megjegyezte, a SALÓ nem erotikus film: a meztelenség ebben a filmben a kiszolgáltatottság szimbóluma, s nem az a célja, hogy a nézőben erotikus vágyakat ébresszen vagy a csupasz test anatómiájának szépségét domborítsa ki.
Befejezésül hangsúlyozni szeretném, hogy nekem semmi kifogásom az ellen, ha valakinek más a véleménye egy filmről vagy egy rendezőről, mint nekem. Véleményem szerint a SALÓ-t könnyű elintézni azzal, hogy egy beteg ember beteg filmje, s a rendező csak azt kapta a Sorstól, amit megérdemelt. Pedig elég csak a közelmúlt történelmi eseményeire gondolnunk, hogy rádöbbenjünk, a világ számos pontján zajlanak salói szörnyűségek. Igaz, az emberiség tekintélyes része fintorogva fordítja el a fejét onnan is...