Keresés

A gyűrűk ura

2002. január 13., vasárnap 23:41
Simon Templar: először is elég fantáziátlan egy-egyén vagy. Másodszor a kérdéseidre a válasz, amik kiderülnek a filmből:

Aragorn és Arwen kapcsolatáról a könyvből még ennyi sem derül ki így a filmből még több megtudható, mint a könyvből. ez egy érdekes dolog, én ezt a könyv egyetlen hibájának tartom, hogy kettőjük kapcsolata gyakorlatilag egy fél oldal a jelentősége meg több annál sztem, hogy miért azt a harmadik részből megtudod (egyébként nem tudom, hogy feltűnt-e, hogy ez egy 3 részes film annak idején a star wars nem 3 vagy 6 részesre készült az első része alapján meg aztán végkép semmit nem tudtál meg, hogy ki-kivel-kinek-mikor-miért-hogyan és még lehetne sorolni).

1Kik ezek a lovasok?1, 1Miért lettek élő-halottak?1 kiderül a filmből Aragorn meséli el Brieben a pajkos póni fogadóban

1Ők a sötétség királyai kaptak valami gyűrűt aztán élő-halottak. Miért kaptak gyűrűt?1, 1Miért nem látszik a kezükön? 1 már a kérdésfeltevés is rossz, hogy miért az a film eleji bevezetőből kiderül.

1Ha a gyűrű annyira szeretne a gazdájához jutni akkor miért ejti rabul a tulajdonosait, hogy azok soha ne akarják elengedni?1 szintén kiderül a filmből, mert így senki sem akarja elpusztítani, és ha a viseled akkor könnyedén megtalálja Szauron a Nazguljai segítségével és Szauron ismét alakot ölthet.

1Amennyiben ha valaki felhúzza a gyűrűt meglátja a rossz fiú, hogy hol van. Soha senki nem húzta fel a gyűrűt eddig? Vagy azokban az esetekben mikor láttuk miért nem találta meg?1 de felhúzták így talált rá Mordor ura először Gollamra, ő árulta el a megyét és a Zsákos nevet, Bilbó mikor felhúzta akkor indultak el a Nazgulok és Frodó ahányszor felhúzta, a Nazgulok mindig tudták, hogy merre menjenek. Tehát megtalálták csak mindig sikerült meglognijuk.

1A nagy szem a mindent lát miért nem lát semmit?1 kérdésedben a válasz a nagy szem mindent lát és azt hogy hogyan Gandalf el is mondja a megyében Frodónak a filmben.

1Nem is ez a baj. Ez egy kitalált világ. Kitalált népekkel, kultúrával stb. És ebből nem mondanak el semmit, az események kapcsán neked kellene kitalálnod.1 minden fantasy alapja, innen származik és keletkezik minden ami fantasyvel kapcsolatos és még az is kiderül, hogy George Lucasnak annak idején honnan is sikerül oly sokat meríteni a Star Wars univerzum világához. (Sztem a Star Wars is inkább fantasy mint sci-fi, de ez már egy másik téma)

1de ez a film mellőz minden klasszikus filmes elemet1 a kalandfilm és a fantasy mond valamit (bár a fantasy az úgy látom nem sokat), pontosan a szerint zajlanak a cselekmények.

1Nincs mit meghatódni a csókon hiszen nem ismerem a szereplőit. Nincs mit aggódni a szereplőkért hiszen nem is ismerem őket.1 hát ha nem sikerült megismerned a szereplöket akkor komoly gondok vannak mert minden kiderül, hogy ki-kicsoda. Aragorn, Boromir, Legolas és Gimli Völgyzugolyban (Aragornról bővebben a 3. részben), Hobbitokról a megyében, de ahogy Gandalf mondta annyi év után még most is, érik meglepetések a hobbitokkal kapcsolatban. Aztán még majd a többi részben kiderülnek dolgok, mondtam ez egy 3 részes film, és e-szerint van felépítve az egész, mellesleg nagyon jól.
0
2002. január 13., vasárnap 22:36
Világosságot gyújtottál a fejembe. Megyek is innen...
0
2002. január 13., vasárnap 22:00
simon, oltári nagy zöldségeket beszélsz itt alanat. egyrészt sikerült felfedned, hogy még neked is vannak kultúrális hiányosságaid: nem azt róvom fel, hogy nem olvastad a GYU-t: én sem olvastam, de valahogy az embertől elvárható, ha kultúráltnak tartja magát, hogy tudja, mi fán teremnek azok a törpök, elfek, tündék... másrészt, FPS-hez hasonlítani mindenidők egyik legkomplexebb történetét egyszerűen bárgyúság. harmadrészt, mint mondottam, nem olvastam a GYU-t [be fogom pótolni hamarosan], viszont nekem nem okozott gondot a cselekmény megértése, mivel úgy tűnik, veled ellentétben, én odafigyeltem rá. figyi, ha te ennyire megcsömörlöttél a mozitól, akkor keress magadnak más elfoglaltságot. pl. olvass fantasy irodalmat. :]
0
2002. január 13., vasárnap 20:19
Nézd meg mégegyszer mást nem tudok mondani.
Szeresd a Fantasy világot! Tolkien egész nyelveket/írásokat talált ki a népeihez, szóval nem aprózta el az öreg:)
Van egy vers (azt hiszem)tündéül a soundtrack borítójában, az is szép!
Én sem tudtam tőled többet a LOTR könyvekről, mégis tetszett/élveztem a filmet. Végül is emberek vagyunk, ízlések és pofonok.
0
2002. január 13., vasárnap 20:07
Nem is ez a baj. Ez egy kitalált világ. Kitalált népekkel, kultúrával stb. És ebből nem mondanak el semmit, az események kapcsán neked kellene kitalálnod. Buta példa de olyan, mintha bevezetésként azt mondanám Neked, hogy ez Magyarország amely köztársaság és 10 millió lakosa van. Majd a filmben az első mondat az, hogy este Orbán Viktor a Hősük terére megy a szobrokhoz, de vigyázni kell mert lesz ott egy-két szélső balos emberke is. Ki az a Viktor? Hol a Hősök tere? Milyen szobrokhoz? Kik azok a jobbosok? Miért kell vigyáznia?
0
2002. január 13., vasárnap 18:23
Amit kihagytam, hogy összezavart már mindenkit a New Hope kezdésénél, hogy Episode IV.
Mivan?? negyedik rész, miről maradtam le stb...
és akkor jöttek a full ismeretlen arcok...
0
2002. január 13., vasárnap 18:22
Kérlek Simon:) Jó, igazad van, részben. Logikai buktatók minden filmben vannak legjobb tudomásom szerint.
Amúgy a sok kérdésre a válaszom annyi, hogy amikor elkezdődött a Star Wars Episode IV: A new hope, tudtuk, hogy ki az a hapsi aki szuszog és fekete vödör van a fején? Tudtuk, hogy kicsoda a csigahajú csaj? Luke-ról sem tudtunk semmit, csak hogy elege van a homokból... Minden kérdésedre választ fogsz kapni szerintem. Mondom, én sem olvastam a könyvet, mikor először láttam, tiszta közömbös volt a film, nem is közömbös, hanem homályos, csak annyi esett le, hogy ezt nekem meg kell értenem. Megnéztem mégegyszer, és világosság gyúlt:) Megértettem, amit elsőre nem vagy alig. És most már úgy vagyok a filmmel, hogy minden alkalmat meg kell ragadnom, hogy lássam. Most megnézem majd feliratos VCD-n.
Amúgy a zenéjét most hallgatom, és igazán jó.
0
2002. január 13., vasárnap 14:42
De lehet, hogy én vagyok egyszerű ember és nem nekem szólt a film, ebben az esetben volna három kérdésem (meg amennyivel több):
1. Ha a gyűrű annyira szeretne a gazdájához jutni akkor miért ejti rabul a tulajdonosait, hogy azok soha ne akarják elengedni?
2. Amennyiben ha valaki felhúzza a gyűrűt meglátja a rossz fiú, hogy hol van. Soha senki nem húzta fel a gyűrűt eddig? Vagy azokban az esetekben mikor láttuk miért nem találta meg?
3. A nagy szem a mindent lát miért nem lát semmit?
0
2002. január 13., vasárnap 14:25
Dante: igen lehet benne igazad, de ez a film mellőz minden klasszikus filmes elemet. Nincs benne szerelmi szál, nincs benne felépített karrier stb. Van egy rövid bevezető és belecsöppensz egy eseménybe. Nincs mit meghatódni a csókon hiszen nem ismerem a szereplőit. Nincs mit aggódni a szereplőkért hiszen nem is ismerem őket. Ráadásul semmit nem tudsz meg a filmből. Kik ezek a lovasok? Ők a sötétség királyai kaptak valami gyűrűt aztán élő-halottak. Miért kaptak gyűrűt? Honnan volt az a gyűrű? Miért nem látszik a kezükön? Miért lettek élő-halottak? Egy elhangzott mondat 4 kérdést von maga után. És ez az egész filmre jellemző. Nekem csak egy szimpla akadályversenynek tűnt ahol a szereplők sikeresen vettek minden akadályt így továbbléphetnek. Nem olvastam Dick regényét amelyből az Emlékmást forgatták mégis világos volt az egész film. Itt csak kérdéseim maradtak!
0
2002. január 13., vasárnap 13:32
Simon ez nagyon naív hozzáállás, a Gyűrűk urát a wolfenstein-hez hasonlítani.. Ennyi erővel akármelyik filmre tudnék ilyen bőröket húzni..
Példának okáért a könyvet én sem olvastam még, a film mégis hatással volt rám!
0
2002. január 13., vasárnap 11:54
simon!!
a GYŰRŰK URA alapmű!!!!
csoda, hogy te aki annyira szeretsz olvasni (feliratos film imádó),ezt a művet valahogy kihagytad!! a film egyébként teljesen visszaadja a regény csodálatos látásvilágát. amúgy szerintem önmagában a film is igen élvezetes darab.
olvass!!!!, de ne csak a filmjeid feliratát!!!!
0
2002. január 13., vasárnap 2:09
Szerintem a film jóindulattal közepes. Nem olvastam a regényt, de egy filmtől simán elvárható lenne, hogy ne csak azok élvezzék, értsék akik olvasták az alapjául szolgáló regényt. Például "szerelmi szál" csókkal. Párbeszéd: "Tudod, hogy mit érzek irántad már tavaly is odaadtam volna érted a halhatatlanságomat". Na ebből két dolgot rögtön leszűrtem: 1. a nő halhatatlan. (Bár ez furcsa mivel vannak fiatalabbak és öregebbek is a fajtájában), 2. Ezek már régebbről is ismerik egymást és ezek szerint szerelmesek is voltak egymásba (a filmben aznap látjuk őket először és semmi nem utal arra, hogy ők ismerték volna valaha egymást.) Aztán ezek a párbeszédek: vigyázz mert jön az xy. Na az micsoda? Félni kell tőle? Vagy: ha ezzel végeztük elmegyünk A-ba ahol találkozunk a ZK-kal. Kik a ZK-k? Hol van az A? Minek mennek oda?
A fentiek tükrében a film egyéb részeit értékelhetem csak. (Lehet, hogy kicsit spoiler akit zavar az ne olvassa) A film jellege (már bocsánat), de a Wolfenstein című PC játékra (és még sok társára) emlékeztetett. Az elején 5 perces bevezető, hogy hol vagyunk és mik az előzmények. Utána belecsöppenünk a storyba ahol úgy nagy általánosságban fogalmunk sincs a kerettörténetről (majd a fenti párbeszédekből kialakul) és megkapjuk a feladatot vigyük el a gyűrűt x helyről y-ba. Aztán különböző pályákon kell végigmennünk ahol általában valamilyen főszörnnyel kell megküzdenünk. A játéknak nincs vége majd a mission disc-en (jövőre a második rész) tovább játszhatunk.
A  film látványvilága szép a trükkök kellemesek (bár a szörnyek újabb és újabb fajtája egy idő után unalmas) és a színészek is nagyjából hozzák a formájukat. Viggo Mortensen ismét sármos lovagot játszik és a Sean Astin is ismerős már a jó oldalon álló de mégis kicsit rossz ember figurájában. 5/10
0
2002. január 12., szombat 22:21
Na, én hazaértem, megnéztem mégegyszer.
A film nekem nagyon tetszett hiába volt három órás, le tudott kötni az utolsó másodpercig mindkétszer.
A rendezés nekem nagyon tetszik nem csalódam Peter Jacksonban, néhány jelenetet kifejezetten istenien csinált meg, ahogyan például a vándorlások közepette mindig megmutatja a tájat is ahol éppen vannak, ilyen pici apróságokkal lepi meg a nézőt Jackson. A színészek játéka is nagyon ott van, külön örültem Sean Astin-nak, aki még a 1985-ös Goonies-ban és a '93-as Rudy-ban játszott, és nem kapott túl nagy szerepeket, ebben a filmben megkockáztatom, hogy az övé az egyik legjobb alakítás, kár, hogy mellőzték az utóbbi időkben. Érdekes volt Szarumán szerepében az a Christopher Lee, aki az Attack of the Clones-ban Darth Tyranus-t fogja játszani, úgy látszik öreg korára belendült az öreg a nagy filmek gonosz szerepébe.:) Hugo Weaving furcsa volt az egész mozi számára Smith ügynök után Elrond szerepében, de helytállt. Hogy a díszletekről, a sminkekről, egyáltalán az egész látványtervről szóljak, Új-Zéland tökéletes helyszín volt a forgatásra, Jackson olyan részletekre odafigyelt, hogy még a forgatás megkezdése előtt pár évvel odaültette azokat a fákat ahova neki majd szüksége lesz, szóval nagyon aprólékos kis rendezővel van dolgunk:) A CGI csodálatosan szép,  bár van olyan rész ahol 1000%-ra megmondja mindenki, hogy az, gondolom tudjátok melyik részre gondolok:)
Az egész filmnek valami csodás hangulata van, a három óra minden másodperce aranyat ér. Kihagyhatatlan!

A moziban először(duna plaza)  DD5.1-es szinkronnal láttam, másodszor(Westend) DTS magyar hang szólt, álmodozom, bárcsak rámenne a DVD kiadásra egy amúgy is kitűnőre sikerült szinkorn, bár ennek nincs túl sok esélye:(
0
2002. január 12., szombat 21:34
az előttem lévő hozzászólásokat sose tudtam megérteni: miért úgy ül be vki a moziba hogy ha törik ha szakad azt akarom látni ami a könyvben benne van és miért nem tudja elfogadni, hogy ez egy film és kénytelenek kúrtítani a műn? Amúgy egy 178 perces filmet nem neveznék elnagyoltnak. Vagy lehet választani minden könyv-embernek: megfilmesítik az utolsó betűig az egész művet, de akkor lesz belőle egy Dűne szintű minisorozat, gyér rendezéssel, halál ismeretlen színészarcokkal és gyenge effektekkel. Hát kell ez? Nem.
0
2002. január 12., szombat 17:15
Nagyon látványos ,de kissé elnagyolt ,ez a véleményem röviden.de azért kár,hogy egy évet kell várni a második részére
minden képpen érnie kell még bennem.
0
2002. január 12., szombat 17:07
Nagyon látványos ,de kissé elnagyolt ,ez a véleményem röviden.de azért kár,hogy egy évet kell várni a második részére
minden képpen érnie kell még bennem.
0
2002. január 11., péntek 16:53
Na mit szóltok hozzá?
Én pár órája láttam, még jóval a hatása alatt vagyok, úgyhogy egyelőre még nem mondok semmit:)
0
2002. január 8., kedd 22:27
pletyka ami késöbb még akár igaz is lehet: július 21. DVD megjelenés (R2)
0
2002. január 6., vasárnap 19:18
hát igen a Bad Taste és a Meet the Feebles igazi underground dolgok, főleg az utóbbi, nekem is sok utánnajárás után sikerült megszereznem őket.....
De ma már mindkettő hozzáférhető dvd-n sőt azt hiszem a bad taste nek van egy spec edition kiadása ami dts
0
2002. január 6., vasárnap 17:35
a braindead-heavenly_creatures-the_frighteners trio valóban zseniális rezümé jackson-nak, mindhárom film kultdarab a maga nemében [gore paródia, pszichodráma, horrorkaland], a bad taste-t és a meet the feebles című muppet paródiát nem láttam, sajna. a fenti három filmet azonban mindenképp megvenném dvd-n, sz'al álmodozzunk! :]
0
2002. január 6., vasárnap 16:13
Nem csak ennek a ilmek van nagy jelentősége, hanem hogy végre előtérbe kerül ez a remek rendező (Peter Jackson) akinek olyan filmeket köszönhetünk mint a Hullajó! a Törjön ki a frász (azt hiszem ez a magyar címe), A mennyei teremtmények és egy igazi nagy durranás az idáig kevesek által ismert filmje ami egy igazi horror klasszikus (azt hiszem főiskolai vizsagfilmnek készült) a Bad Taste
Szóval ha elég sikeres lesz ,(már pedig mért ne lenne) A gyűrűk ura akkor ezek a filmek is napvilágot látnak itthon DVD-n (de lehet, hogy csak álmodozom)
0
2001. december 30., vasárnap 0:33
Éppen most sikerült kisütnöm 3 CD-re a CENTROPY nevú csapat által kiadott kalóz VCD-t. A kategóriához képest egész kellemes. A widescreen kép szép tiszta - már amilyen Telesync lehet - és bár egy kicsit zörög a hang a magas tartományban, azért egész kellemes. Még mielött mindenki bunkónak tartana, szeretném leszögezni, hogy csak a sample-t néztem meg. A lemezeket elteszem a mozi utánra. Bár lehet, hogy nem tudok ellen állni a kisértésnek, azért megpróbálom. ;)
0
2001. december 24., hétfő 23:07
"Lord of the Rings Bags the Gold
E! Online

Talk about Baggins of money. "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring" journeyed to a golden $45.2 million over the weekend--a box-office haul estimated to be the best ever three-day total for December. "

www.rottentomatoes.com
0
2001. december 21., péntek 22:54
Azért csak óvatosan! én is nagyon várom, de az első 20 filmben nem túl sok közös van az én listámmal, úgyhogy az a 7000 ember nekem még nem bizonyíték, csak ígéret! :)
0
2001. december 21., péntek 20:48
Megelőztél Zalus, én akartam ezt ideírni ;)

Amúgy enyhén szólva leesett az állam:)!
(most is 80% 10est adott a filmre...)
0