Nem igazán értem ezt a rengeteg hivatkozást a SW és az ő mindent elsöprő filmes forradalma körül.
Szerintem két dologban "forradalmasított" a New Hope:
1. Jelentős mértékben előremozdította a nem számítógépes (akkor még nem volt sehol...) speciális effektusok fejlődését,
2. Újra divatba hozott egy filmes műfajt, a Sci-fi/fantasy formájában.
Namármostan, az tény, hogy a GYU (és vele manapság más film sem) tud egetverő újítást elérni a speciális effektek területén, csupán tökéletesíteni tudja azokat, viszont hatalmas érdemei vannak/lesznek abban, hogy ez az eddig méltatlanul háttérbe szorított műfaj újra életre keljen.
Ha gonoszkás akarnék lenni, azt mondanám: azért ez a sok flame az összes, általam olvasott fórumban, mert bizony a SW rajongók is megérezték, itt most igencsak kezd borulni a bili... :-)
Komolyra fordítva: ez a két trilógia összehasonlíthatatlan, mert:
1. A GYU kétharmadát még nem is láttuk.
2. Nem valószínű, hogy a GYU megnézése után tízéves kiskölkök fognak móriásat játszani a napköziben, mint tettük ezt anno, mert a két film egész más korosztályt céloz meg. A SW-on maximum jól szórakoztak az idősebbek, addig a GYU szinte csak nekik szól, a gyerekek nem is értik. Látni kell: a SW egy mese fiataloknak, a GYU mese felnőtteknek. Ez van :-)
3. Red5-nak igaza van, a mondanivaló tényleg hasonló (bár ilyen alapon mineden film ugyanarról szól...), csak amíg a SW fiatalosan, szórakoztatóan (később pénzéhesen) mesél, a GYU komoran, sötéten és megszállottan.
Én a magam nevében mindkét trilógiát a szívembe zártam, de az vitathatatlan, hogy születőben van a mostani filmes generáció új klasszikusa, amibe ugyan nem muszáj belenyugodni, de az a legcélszerűbb... :-)