Keresés

A gyűrűk ura

2002. január 25., péntek 15:26
1&5: ez vitatható...
4., jól tudom, hogy nem scifi (spacefantasy), de a mozilátogatók nagy részének akkor is , most is azt a kategóriát képviseli
3., így igaz, alá Ben Hur stb.
0
2002. január 25., péntek 13:08
1., ebben inkább spielberg cápája jeleskedett
2., ez rendben van, lucas piszok jó üzletember, mint tudjuk. :]
3., már ennek előtte is csináltak maradandó filmzenéket [rózsa koma ugyebár], persze ez nem vitatja john williams zseniális score-ját.
4., ez nem scifi...
5., ezt is a cápa tette
6., erről már volt szó
0
2002. január 25., péntek 13:04
mint szása mondotta itt alant, erre még kár hivatkozni: egyelőre még csak egyharmad GYU-t láttunk, a SW-ban sem volt semmiféle generációs konfliktus, csak obi wan utalgatott ködösen... másrészt a GYU nem generációs problémákkal foglalkozik.
0
2002. január 25., péntek 13:01
ez a felnőtt tábor még gyerek volt, mikor az SW-t látta. anno, a felnőttek legtöbbje buta kis mesének titulálta az SW-t, olvass korabeli kritikákat, mi meg ezen nőttünk fel. apám pl. óriási scifi rajongó, mégsem volt hajandó elvinni afolytatásokra, mert őt nem érdekelte, én meg nem mehettem el rá egyedül. :[ úgy kellett belógnom. :]
0
2002. január 25., péntek 10:37
Az SW nemcsak abban a 2 pontban alkotott nagyot amit te is írtál:
1., filmterjesztései szokások megváltozása
2., a merchadising jelentőségének megmutatása
3., a filmzene jelentőségének megmutatása
4., végre egy scifi, ami nem túl elvont, nem túl nyomasztó
5., megalkotta a blockbuster fogalmat
6., a trükkök jelentőségének megmutatása
stbstbstsb ami most nemjut eszembe
Na lehet kezdeni vitatkozni velem :]
0
2002. január 25., péntek 10:33
Én semmi ilyet nem éreztem, hogy "borul a bili"...Miért is kellett volna? Az SW mindig is sikeresebb lesz, azt mindig tudtuk, hogy Lucas sok helyről csaklizott, a GyU trükkjei nem forradalmiak. Még egy dolog: a Star Wars-ban ügyesen fel volt építve a generációkat átívelő konfliktus, ami a GyU-ból kimaradt. Ez azért egy lényeges elem, ami ismét az SW számlájára írható...
0
2002. január 25., péntek 10:29
"SW egy mese fiataloknak, a GYU mese felnőtteknek"
tudod, hogy ez nem állja meg így a helyét. Azért mekkora felnőtt rajongótábora van az SW-nek..több, mint gyerek.
0
2002. január 24., csütörtök 23:45
Nem igazán értem ezt a rengeteg hivatkozást a SW és az ő mindent elsöprő filmes forradalma körül.

Szerintem két dologban "forradalmasított" a New Hope:
1. Jelentős mértékben előremozdította a nem számítógépes (akkor még nem volt sehol...) speciális effektusok fejlődését,
2. Újra divatba hozott egy filmes műfajt, a Sci-fi/fantasy formájában.

Namármostan, az tény, hogy a GYU (és vele manapság más film sem) tud egetverő újítást elérni a speciális effektek területén, csupán tökéletesíteni tudja azokat, viszont hatalmas érdemei vannak/lesznek abban, hogy ez az eddig méltatlanul háttérbe szorított műfaj újra életre keljen.
Ha gonoszkás akarnék lenni, azt mondanám: azért ez a sok flame az összes, általam olvasott fórumban, mert bizony a SW rajongók is megérezték, itt most igencsak kezd borulni a bili... :-)
Komolyra fordítva: ez a két trilógia összehasonlíthatatlan, mert:
1. A GYU kétharmadát még nem is láttuk.
2. Nem valószínű, hogy a GYU megnézése után tízéves kiskölkök fognak móriásat játszani a napköziben, mint tettük ezt anno, mert a két film egész más korosztályt céloz meg. A SW-on maximum jól szórakoztak az idősebbek, addig a GYU szinte csak nekik szól, a gyerekek nem is értik. Látni kell: a SW egy mese fiataloknak, a GYU mese felnőtteknek. Ez van :-)
3. Red5-nak igaza van, a mondanivaló tényleg hasonló (bár ilyen alapon mineden film ugyanarról szól...), csak amíg a SW fiatalosan, szórakoztatóan (később pénzéhesen) mesél, a GYU komoran, sötéten és megszállottan.

Én a magam nevében mindkét trilógiát a szívembe zártam, de az vitathatatlan, hogy születőben van a mostani filmes generáció új klasszikusa, amibe ugyan nem muszáj belenyugodni, de az a legcélszerűbb... :-)

0
2002. január 24., csütörtök 18:48
Medve: Nem vagy a Jedi lovag rendje? Hallatlan :]
Egyébként bocs az elöbbi dupláért.
0
2002. január 24., csütörtök 18:46
zalus: Nem jött be a Rancor-os jelenet :((((((
Pedig nem is stop-motion -nal van megcsinálva hanem bábbal ezért folyamatos a mozgása!!
De te szereted a trash és horror filmeket nem? Ez a lény szerintem tök olyan mintha egy tipikus trash film tipikus gonosza lenne :))) Egyszerüen király. Föleg ahogy beleüvölt a kamerába. Annál már csak az jobb amikor hörög egyet, vagy amikor egészben falja be szegény gamorrai-t :)))
0
2002. január 24., csütörtök 18:45
zalus: Nem jött be a Rancor-os jelenet :((((((
Pedig nem is stop-motion -nal van megcsinálva hanem bábbal ezért folyamatos a mozgása!!
De te szereted a trash és horror filmeket nem? Ez a lény szerintem tök olyan mintha egy tipikus trash film tipikus gonosza lenne :))) Egyszerüen király. Föleg ahogy beleüvölt a kamerába. Annál már csak az jobb amikor hörög egyet, vagy amikor egészben falja be szegény gamorrai-t :)))
0
2002. január 24., csütörtök 18:43
Valóban, Jedi-lovag rendnek nem vagyok a tagja. Ezt a hiányosságomat minden SW-rajongó felrója nekem.
0
2002. január 24., csütörtök 18:32
Nálam zalus jó pontot érdemel  :))
Mig medvén látszik hogy csak a fanatikus rajongás beszél belöle addig zaluson az látszik hogy akár képes mindkét filmet szubjektivan kezelni és felismerni azok pozitivumait. (szegény Medvét viszont nem lehet komolyan venni :]]]]]]])
0
2002. január 24., csütörtök 13:36
Nekem a Pirx is tetszett annak idején :]
0
2002. január 24., csütörtök 13:33
Szerintem is kár ócsárolni mind a Star wars-t mind a Gyűrűk urát. Mind a két filmnek vannak hibái, de mind a kettő film JÓ! A szórakoztatás és a mozi élménye a fő szempont. Aki csak azért jár moziba, hogy ne a szórakozást keresse egy filmben hanem csak a hibákat gyűjtse azt csak sajnálni tudom. Igenis mind a két film szórakoztat és szerintem ez a lényeg. Ilyen szempontból megnézve az agyon istenesített Mátrix is tele van klisékkel és túlzásokkal. Igazából kár összehasonlítani ezeket a filmeket mert nem egy kategória a kettő. (Senki sem hasonlítgatja pl az Alien sorozatot sem a Star warssal pedig mind a 2 film űrhajós) Akinek ezek a filmek nem tetszenek az csak romantikus vagy történelmi filmet nézzen vagy ajánlhatom a magyar készítésű Pirx kapitány c. sci-fi-t. Az garantáltan nem jó film :-))
0
2002. január 24., csütörtök 8:59
Medve! Ez nézőpont kérdése.
Ugyanezt éreztem a Gyűrűk Uránál. Komolyan mondom, már bánom, hogy megnéztem.
0
2002. január 24., csütörtök 7:43
Azért az elég gáz hogy ilyeneket írtok az SW számlájára, mit pl zalus barátom, hogy gáz a trükkje. Hol volt akkor még a CGI?
Meg olyanokat, amit már 1.000.000-szor hallottunk hogy az SW-nek milyen kiterjedt merchandisingje van. na és?
GyU: zalus kövezz meg gyorsan (a te értékítéleted szerint én most nem vagyok ember vagy mi..) de én balrognál semmilyen gombocot nem éreztem! sőt: halál béna volt a démon, lószart nem tudott, csapokodott össze-vissza az ostorával aztán meg beleputtyant a mélybe. A varázslók is simogatták egymást a force-push-okkal, de béna volt ahogy forgott az öreg a sodronyon egy helyben, csikosra röhögtem a pocim :] Szal ilyneket én is tudok...
Amúgy megrögzött fantasyfan haverjaim szerint is egy két húzás gyenge volt: amiket már az előbb említettem, de  tényleg nem láttunk egyetlen komolyabb varázslatot sem. Szarumán csinált egy viharidézést, nem sokra ment vele. A távolbalátáshoz is szüksége van a cigányasszonyoktól bolhapiacon vett üveggömbre

De mondom: szerintem hagyjuk ezt abba mert amikor már azt felrójják lassan az SW-nek,hogy miért van S meg W a nevében az azért már gáz. Nektek nem volt gyerekkorotok? Akkor milyen filmet szerettetek? Vagy most jött el a gyerekkor a Gyűrűk urával?
0
2002. január 24., csütörtök 2:54
Az újszerű történetnél sejtem mire gondolsz, de mondjuk ki nyíltan: nem a történet újszerű, mert egyszerű Hófehérke sztoriról van szó, bár még annál is karóbb a dolog. A tálalás volt újszerű, meg a sok gumipofa űrlény. És az elején a felirat... :)

Az új részekhez pedig hozzátehetjük:

- a történet nem klisés, hanem a történet maga a KLISÉ (még a magyar Dark Side is jobb volt)
- óvodásoknak is eladható cselekményszál
- baromi nagy marketing gépezet, fel-felröppenő hírek ilyen-olyan DVD kiadásokról, vagy nem kiadásokról
- trükkök, amiken ma már senki nem csodálkozik
- repkedő hétévesek a vásznon
- repkedő hétévesek a vászon előtt
- ködösítés és töbsszörös rókabőr-effektus
- a régi legenda lerombolása medikloriánokkal
- a valamikori rajongók, és a 18 év fölötteik arcul csapása
- tízórais táskákon, és action figuraként jól mutató/eladható, ám a filmben teljesen kidolgozatlan karakterek, akiket véletlenül úgy hívnak néha, mint az eredeti három filmben szereplő karaktereket.
- a régi feeling paródiája.
0
2002. január 24., csütörtök 0:54
nah jó. ami elvitathatatlan:

SW:

- újszerű történet; legendák, klasszikus történetek fantasztikusan találó "űrösítése"
- eszméletlen megvalósítás
- hangulat

GYU:

- mindenidők legolvasottabb regényének kiváló adaptálása: nem hogy megfelelt a hatalmas elvárásoknak, de még túl is szárnyalta azokat
- minden ízében profi munka: erről szól a mozi: látvány, mágia, szórakozás
- végre egy jó fantasy film!
0
2002. január 24., csütörtök 0:45
yoda vs gandalf. imho, ez döntetlen. de inkább obi wan vs gandalf a jó párosítás, s mr. lucas máris lazíthatja anyakkendőjét, hisz "oops, vazz, tisztára gandalf ez az obi wan".

szarumán vs darth vader. imho, ha kizárólag az első részt nézzük, dv elég egysíkű kobakos volt: kill! kill! kill! volt a kapcsolótáblájára vésve, de azért szerettük. szarumánról egyelőre nem nyilatkoznék: karaktere ugyanúgy fog fejlődni, mint darth vaderé a következő részekben [habár, nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy nem elemi gonosz ő, csak úgy érezte, úgyfog túlélni, ha szauron oldalára áll. gandalf megölésére így sem volt képes. áldjuk érte a jó szívét :]

ami balrogot illeti: rendesen be volt ő introzva: sebesen lépdelt a kis csapat, mondták a csarnokba lépve, hogy spuri van, mert itt olálkodik balrog. aztán mikor valami vörösen izzó dolog bevilágította a messzeségben a csarnokot, ami hatására ezernyi ork kapta fel a nyúlcipőt, én bizony gombócot éreztem a torkomban. aki meg nem, hát az kuka: kapcsolgassa vödör gombjait. :]

mr. stop motion monster a jedi visszatér egyik leggyengébb pontja [az ewokok és leia bevetése mellett]: full gázos darabos a kicsike vetített háttérrel, kerekeken guruló manccsal, ahogy azt illik. az SW és TESP trükkjei lélegzetelállítóak voltak, a ROTJ űrharcos mókáis is ámulatba ejtőek, csak ez a nyavajás szörnyike, ettől fog el mindig a röhögőgörcs.
0
2002. január 23., szerda 23:22
Juj. Nehogy már az Oscar-ok döntsék el hogy melyik a jobb film! Ez alapján mindenkinek a Titanic kéne a kedvence legyen :)))

A Gyürük Ura nem rossz kis film, vannak benne jó jelenetek, na de komoly mondanivaló??? Azé ne essünk tulzásba, mert ugyebár most a filmröl beszélünk. Ha valaki megnéz egy szappanoperát (tudom hogy durva hasonlat :)) akkor abból is megtudhatja hogy milyen fontos barátság a szeretet az összetartás stb. De ettöl egy film se lesz jobb!!
Zalus azt mondta hogy neki a GyU karakterek jöttek be , nálam ez pont forditva sült el. Egy Dart Vader közelébe se jöhet egy Szarumán (nálam), és Yoda is sokkal jobban adta a bölcset mint Gandalf. Ráadásul az SW-ben van egy-pár jelenet melytöl még a mai napig is kiráz a hideg (jó értelemben) ilyen például a Császár megérkezése a Jedi-ben vagy a az Imerial March alatt menetelö csillagrombolók. A GyU-an nem igazán voltak katarzist kiváltó jelenetek. Söt igazán számos helyszin és szereplö kidolgozatlan maradt (erre most ne azt mondjátok hogy olvassam el a könyvet mert a filmröl beszélünk :))
Ugyhogy az én véleményem szerint az SW-ben joval kidolgozottabbak az egyes események és történések. A GyU-ban a démon pár pillanatra tünik fel hogy aztán nagyot zakozzon egy szakadékba. Azt se tudjuk mér tévedt erre :)) A Jedi-ben a rancor megjelenését elöküszitik azzal hogy megeszi Jabba egyik táncosnöjét (ám ekkor még csak hörgéseket hallunk töle) aztán pár perc mulva elökerül az odujából és azzal nyit hogy bekapja az egyik gamorrai ört :)) Aztán jön a Luke vs. Rancor jelenet ami simán izgalmasabb a Gandalf vs. démon jelenetnél (hozzáteszem: nem nehéz :))

Szoval elhiszem hogy a Gyürük Ura nagyon sokaknak bejött de szerinetem erösen tul van értékelve. Kiváncsi leszek mi lesz 25 év mulva (ebben az évben 25 éves az SW :)))) inkább majd csak ugy emlegetik mint a Gyürük Ura megfilmesitését.
0
2002. január 23., szerda 22:57
Ja, most látom:) Akkor nem szóltam másodszorra...
0
2002. január 23., szerda 22:56
7 Oszkár az, zalus!

http://www.extra.hu/cd_post/starwars.html
http://www.starwars.hu/enciklopedia/teremtese/?page=tortenelem/index.htm&head=tortenelem/aloldal_alcim.htm

Itt a Relax cikke is:

"Az elismerés

Bár a kritikusok jó része annak idején fanyalgott a túl egyszerű alapsztori miatt, mégis kapott mindhárom film 1-2 Oscar díjat. Az első részt 11 kategóriában jelölték, ebből 7-et aratott le. A meglepően nagy siker után már nehezebb volt begyűjteni ennyi Oscar-nominációt: a második rész 4 jelölésből 2-t, a harmadik 5 jelölésből 1-et értékesített. A zene, amit a világ legelismertebb filmzeneszerzője, John Williams komponált, külön fejezetet érdemel. (cikkünk Williamsről előkészületben!)"
http://dumballah.tvnet.hu/relax/kultura/starwars/starwars.htm

0
2002. január 23., szerda 22:50
my fault: tényleg nyert 7 darab szobrot [6+1 darabot], remek teljesítmény. bekaszírozta az összes technikai oscart.
0
2002. január 23., szerda 22:13
y'mean: 7 oscarjelölést.
0