Sziasztok!
Eljött az idő, hogy én is előálljak az év végi listámmal.
Szokásos módon, előtte egy kis kitekintő a tavalyi- és idei évre.
Tavaly 31 filmet néztem meg moziban, amiknek az összesített átlag pontszáma 6,9 lett (10-es skálán).
Idén csupán 12 filmet tudtam/akartam moziban megnézni, ami siralmasan gyenge szám a tavalyi és az előtti évhez képest, de hát így alakult. Az idei moziban látott filmek átlagpontszáma 6,8.
A Dylan által összekészített listáról összesen 47 filmet láttam idén, ami szerintem ismét alulmúlja a tavalyi listámat, bár a mozin kívül látott alkotásokat nem szoktam külön vezetni.
Összességében nem mondhatom ezt az évet kiemelkedőnek, nem voltak olyan nagyon várt filmek a részemről, inkább a bevételi és nézőszám tekintetében felállított rekordok miatt volt izgalmas az idei év.
BTW jövőre csak a tervezett filmlistám hosszabbnak, tartalmasabbnak és érdekesebbnek ígérkezik, mint az idei volt... de ez majd jövőre kiderül. :)
Akkor álljon itt az idei listám;
10. What We do in the Shadows
Iszonyat poénos indie vámpíros áldoku paródia, olyan gag-ekkel, és beszólásokkal, amik többször nézős filmmé teszik az alkotást.
9. It Follows
Igazi horror csemege, ahol nem jumpscare-ekkel és hitelen hangeffektekkel, és még csak nem is undorító képekkel sokkolják a népet, hanem hogy valami folyamatosan követ... valami rohadék csak jön és követ... jó volt végre egy ilyen horrort látni, nekem még újítónak is számít a maga módján a műfajon belül.
8. Foxcatcher
Egy érdekes, nem igazán felkapott történet (én a film kapcsán hallottam erről először), remek színészi alakításokkal, kimagasló rendezéssel és fényképezéssel. Steve Carell jutalomjátéka volt ez.
7. Crimson Peak
Az a díszlet, az a látvány, az korhű, sötét, nyomasztó atmoszféra, ami végig átjárja a filmet. Hiába a sztori egyszerűsége, ha minden más -zene, képek, színészek- simán elviszik a hátukon a filmet. Nagyon tetszett, számomra az idei egyik legnagyobb meglepetés.
6. The Theory of Everything
Számomra gyomorszorító volt látni, mind az emberi, mind a kapcsolati oldaláról ezt a történetet. Összességében mindennel meg voltam elégedve a film kapcsán, Redmayne szerintem nem érdemtelenül kapta meg érte az Oscart.
5. Star Wars: The Force Awakens
Jó volt újra elmerülni az SW világában, és bár kurva sok minden közrejátszott, valahogy számomra jó időben jött ez a film, jókor talált meg, és az elmúlt 1 hónapban olyan Star Wars-lázban égek, hogy alig várom, hogy újra láthassam.
4. Kingsman: The Secret Service
Az év egyik legnagyobb meglepetése, vicces, szórakoztató, pörgős. Bármikor tudom élvezni, ha bekerül a lejátszóba, és hát elég gyakran kerül be. :)
3. Whiplash
Nem vagyok oda a jazz zenéért, de ez a film valami brutálisan erős élményre sikeredett, mindazok ellenére, hogy a történet alapján egyik aspektusa sem érdekelt. Mégis, amit Teller és Simons lenyomnak a vásznon, az valami döbbenet. Kifejezetten érdekes volt, hogy egy olyan ellentétet, olyan harcot láthattunk, amit abszolút nem a szokványos keretek között vívtak meg, mégis volt olyan izgalmas, karfába markolós élmény, mint bármilyen eszeveszett akciójelenet.
2. Birdman
Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb operatőri munka, legjobb forgatókönyv... és egyikkel sem tudok vitatkozni. Ez a film úgy zseniális, ahogy van, mert bármely aspektusból is nézzük, órákig lehetne róla beszélgetni. A motívumok, a színészi játékok és azok összefüggései -akár a valósággal-, a történet, a végkifejlet... érdemes amúgy megnézni a BD extráit, engem lenyűgözött az az odaadás, odafigyelés és munka, ami végig jellemezte ezt a filmet.
1. Mad Max: Fury Road
Hát srácok, ez számomra olyan, mint tavaly volt a 300: A birodlaom hajnala, csak kurvára jobb! :D
Minden egyes megtekintéskor egyre jobban élvezem ezt a filmet. Nem olyan hűdejó a sztori, még csak a színészi játékok se, de az akciójelenetek, a látvány, a pörgés, a robbanások, a groteszk szereplők, az a vérbeli, mocskos kilátástalan Mad Max-feeling, az igazán odabasz. Btw kétszer is láttam moziban a filmet, pedig aztán tényleg nem sok filmért mászkálok el többször moziba. Itt is ajánlom a BD extráit áttanulmányozni, látszik, hogy minden beleölt munka, vér és veríték megtérült a filmmel kapcsolatban. Számomra legalábbis biztosan.
Volt még jó pár film, ami éppen csak lecsúszott a listáról (Jurassic World, Inside Out, The Voices, In the Heart of the Sea), voltak nagy csalódások (Terminator:Genisys, Jupiter Ascending, Krampus, Fantastic Four) , voltak kellemes csalódások (Hitman, Sicario, Horns, Tusk) volt elég sok félbehagyott filmem is az idén, amit egyszerűen nem bírtam végigszenvedni (Chappie, Inherent Vice, Vacation, Get Hard, Self/less), szóval elég vegyes év volt az idei, de ismételten csak köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthattam veletek a listámat, jövőre ugyanitt, remélhetőleg sokkal-sokkal több jó és merész filmmel.