Keresés

2015 - A TÍZ LEGJOBB FILM

2016. január 20., szerda 15:21
Ja, olyan nekem is van pár, még ha nem is olyan nagyon sok:)

A kém - /Spy/ (2015)
A Hangya - /Ant-Man/ (2015)
Az éhezők viadala - A kiválasztott - Befejező rész - /The Hunger Games: Mockingjay Part 2/ (2015)
Argo 2. (2015)
Bosszúállók - Ultron kora - /Avengers: Age of Ultron/ (2015)
Büszkeség és bányászélet - /Pride/ (2014)
Halálos iramban 7. - /Furious 7/ (2015)
Kingsman - A titkos szolgálat - /Kingsman: The Secret Service/ (2014)
Mission Impossible - Titkos nemzet - /Mission: Impossible - Rogue Nation/ (2015)
Snowpiercer - Túlélők viadala - /Snowpiercer/ (2013)
Unbroken - /Unbroken/ (2014)
Víkend (2015)

Aztán hogy ezek közül melyik tényleg mennyire jó vagy nem jó, azon is elég sokat lehetne filozofálni...
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2016. január 20., szerda 12:18
jav.:

Csupán SOK az olyan film, ami hiába jó, nem érzem helyét a listámon.

:)
0
2016. január 20., szerda 12:17
Nem mondanám, hogy a rosszakat. Elég jó az előszűrő képességem. Kritikustömegen például nagyon kevés 1-es 2-es osztályzatú filmem van (5-ös a skála). Csupán kevés az olyan film, ami hiába jó, nem érzem helyét a listámon.
0
2016. január 20., szerda 12:13
azt én is meg akarom nézni.
0
2016. január 20., szerda 9:55
Viszonylag sok magyar filmet láttam 2015-ben, de a Futóbolondok pont kimaradt, azt egyre biztosabban pótolnom kéne.
0
2016. január 20., szerda 8:53
Mindent bepótoltam, küldöm én is a listát:

1. WHIPLASH
Nem tudtam, mire számítsak ennél a filmnél, de erre az intenzitásra  semmiképp nem készültem. A vége pedig a tavalyi év legnagyobb filmes katarzisa volt.

2. MÉLYÜTÉS
Egy film, amit kevesen szerettek, de számomra nagyszerű élmény volt. Sem a sport-, sem a bokszfilmek nem érdekelnek, de ez nem is az volt, hanem egy erősen gyomorba vágó dráma. Aki élt már át veszteséget, ilyent vagy olyant, az érti ezt a filmet.

3. RENDÍTHETETLEN
Még egy film, ami másoknál nem aratott nagy sikert, de nekem nagyon tetszett. Angelina Jolie egy igazi régivágású, nagyszabású hollywoodi filmet rendezett, olyasmit, ami manapság már nem nagyon készül, viszont amiket én mindig is kedveltem. Már csak ezért is örültem ennek a filmnek.

4. ANYÁM ÉS MÁS FUTÓBOLONDOK A CSALÁDBÓL
Idejét sem tudom, mikor került fel magyar film az éves toplistámra, ilyen előkelő helyre pedig, azt hiszem, még sosem. Nekem nem a Saul fia vagy a rókatündér bizonyította 2015-ben, hogy készülnek még jó magyar filmek, hanem ez a sok érzéssel, sok humorral, nagyon nagy szívvel és remek színészi játékkal készült családi/történelmi tabló.

5. JURASSIC WORLD
2015 legszórakoztatóbb blockbustere. Bár kedvelem a korábbi epizódokat, sosem tartoztak a legnagyobb kedvenceim közé, így nagyon kellemes meglepetés volt a sorozatnak ez az újraélesztése.

6. ÉN, EARL ÉS A CSAJ, AKI MEG FOG HALNI
Próbálkoztak már máskor is a humor és a tragédia párosításával, de ennyire jól, mint ebben a filmben, csak nagyon ritkán sikerül. Egy olyan film, amin az ember egyszerre sír és nevet. A fura szereplők, a különleges hangulat és képi világ pedig már csak hab a tortán.

7. A 44. GYERMEK
Ismét egy film, ami számomra érthetetlenül tűnt el a süllyesztőben. Eleve örülök, amikor végre készül egy film a kommunizmus bűneiről is, hiszen bőven van mit meríteni onnét, és ez a krimibe ágyazott társadalomkritikai látlelet remekül visszaadta a sztálini korszak fenyegetését, kegyetlenségét. Gyomorszorító élmény volt, aminek a végére egy nem várt feloldást sikerült elhelyezni.

8. KÓDJÁTSZMA
Sem a matematika, sem a számítástechnika nem foglalkoztat, de Turing élettörténete elég érdekes és megrázó ahhoz, hogy egy jó film készüljön belőle. Pont ilyen, mint a Kódjátszma.

9. STAR WARS VII: AZ ÉBREDŐ ERŐ
Mivel az előzménytrilógia nagyon elvette a kedvemet a Star Wars univerzumtól, nem volt bennem az az izgalom, amivel - tekintve gyerekkori rajongásomat - várnom illett volna a filmet. J.J. Abrams neve adott némi okot a bizalomra, és nagyon örülök, hogy sikerült visszahoznia azt a réges-régi Star Wars-érzést. Messze nem hibátlan film (no de melyik az?), viszont végre nem egy bugyuta, műanyag-látványvilágú és a saját mitológiáját hasba szúró epizód született. Kíváncsian várom a folytatást, mert tény, hogy ennek a filmnek a sikere nagymértékben a nosztalgiafaktoron múlott, legközelebb viszont elő kell rukkolniuk valami erőteljesebb történettel.

10. SZERETET ÉS KÖSZÖNET
Régebben kedveltem a Beach Boys dalait, és bár már csak ritkán hallgatom őket, kíváncsi voltam az együttes frontemberének történetére, lévén, hogy semmit nem tudtam róla. Nos, megérte megismerkedni a filmmel; John Cusack és Paul Dano mindketten nagyot alakítottak Wilson szerepében, a történet pedig végig odaszegezett a képernyő elé. Annyira hihetetlen volt ez a sztori, hogy utána kellett olvasnom, valóban így történtek-e a dolgok - erre pedig csak azok a filmek késztetnek, amik még jóval a megtekintésük után is foglalkoztatnak.
0
2016. január 19., kedd 23:01
Akkor ezek szerint - a 8 kivételével - a rossz majdnem 100-at láttad.
0
2016. január 19., kedd 22:02
Jaaa! Én úgy értettem, a Dylan-féle listán...

Akkor bocsi. :)
0
2016. január 19., kedd 21:54
Hasonlóan vagyok. Láttam a listából majdnem 100-at, de egyelőre csak 8-ig sikerült feltöltenem.
0
2016. január 19., kedd 21:34
Én úgy értettem, hogy látott X darab filmet, amiből csinált egy TOP 7-et, de a többit nem tudja rátenni, hogy legalább TOP 10 legyen mert számára értékelhetetlenek...
0
2016. január 19., kedd 20:54
:)

"ennyi a többit nem szeretném látni a listán. számomra értékelhetetlenek."

Ha nem nézed meg, honnan tudod??

Pedig van pár film még, ami értékelhető... :P
0
2016. január 19., kedd 19:06
A Kódjátszma értékelhetetlen de az Argo 2 listán van??? Mi van veled...  :-)
0
2016. január 19., kedd 18:30
Ezeket láttam:
Elrabolva 3. - /Taken 3./ (2015)
Birdman (avagy a mellőzés meglepő ereje) - /Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)/ (2014)
Parkoló (2015)
Joker - /Wild Card/ (2015)
Kódjátszma - /The Imitation Game/ (2014)
Whiplash - /Whiplash/ (2014)
Kingsman - A titkos szolgálat - /Kingsman: The Secret Service/ (2014)
Amerikai mesterlövész - /American Sniper/ (2014)
Liza a rókatündér (2015)
Focus - A látszat csal - /Focus/ (2015)
A cipőbűvölő - /The Cobbler/ (2014)
Argo 2. (2015)
Torrente 5. - A kezdő tizenegy - /Torrente V: Misión Eurovegas/ (2014)
Mad Max - A harag útja - /Mad Max: Fury Road/ (2015)
Bazi nagy francia lagzik - /Qu est-ce qu on a fait au Bon Dieu?/ (2014)
Agymanók - /Inside Out/ (2015)
Minyonok - /Minions/ (2015)
Sicario - A bérgyilkos - /Sicario/ (2015)
Spectre - A Fantom visszatér - /Spectre/ (2015)
Star Wars - Az ébredő erő - /Star Wars: The Force Awakens/ (2015)

a lista
1  Liza a rókatündér (2015)
2  Whiplash - /Whiplash/ (2014)
3  Argo 2. (2015)
4  Bazi nagy francia lagzik - /Qu est-ce qu on a fait au Bon Dieu?/ (2014)
5  Amerikai mesterlövész - /American Sniper/ (2014)
6  Sicario - A bérgyilkos - /Sicario/ (2015)
7  Kingsman - A titkos szolgálat - /Kingsman: The Secret Service/ (2014)

ennyi a többit nem szeretném látni a listán. számomra értékelhetetlenek.
0
2016. január 19., kedd 17:43
Köszönöm az eddigi listákat! Ne feledjétek, még Január 31-én este 17 óráig van időtök leadni a Top 10-es listákat. Hamarosan az enyém is összeáll. Ugyaneddig van idő a listák módosítására is, csak ezt minden esetben jelezzétek, hogy ne legyen keveredés. Emlékeztetőül, bemásolnám a játék szabályait!

A szabályokról:

Szabályokra szűkség van, mert különben káoszba fulladhat ez az egész, és ezek betartását majd én fogom felügyelni. Ha valakinek a listája valamiért kilóg a sorból, arra minden esetben felhívom először a figyelmet, hogy módosítsa az illető. Ha nem módosítja, akkor vagy kihúzom a listából az esetlegesen nem 2015-ös filmeket, vagy ha túl sok filmet kell kihúznom a listáról, akkor nem veszem figyelembe. A szabályokat majd rendszeres időközönként újra bemásolom, hogy azok is képben legyenek akik esetleg nem olvassák el a topicnyitó hozzászólást.

A listáról:
- A megadott filmcímekből mindenkinek 10 filmet kell toplistába rendeznie. Az első helyezett kap 10 pontot, a második 9-et, és így tovább. A lista tartalmazhat tíznél több címet is, de csak az első 10 fog részt venni az összesítéseben. Lehet rajt tíznél kevesebb film is, de minimum 5-nek kell lennie! Az ennél rövidebb listák nem vesznek részt az összesítésben. Tehát minimum 5 filmet kell írni!
- A listák beküldésének határideje január 31. 17:00. Tehát van még idő bőven bepótolni az esetleges elmaradásokat. Van lehetőség a listák módosítására is, de akkor ezt külön jelezni kell a hozzászólásban!

A filmekről:
Idén 357 filmből lehet választani. Ez a lista a következő szempontok alapján állt össze:
- 2015-ös évben magyar mozikban bemutatott filmek
- 2015-ös évben csak DVD-n és/vagy Blu-Ray-en megjelent filmek, 2012-es vagy annál későbbi gyártási évvel.

- Vannak filmek, amik bár 2015-ösnek számítanak, mégsem szerepelnek az említett 357 cím között. Ezek valamilyen okból nem jutottak el a hazai moziforgalmazásig, vagy DVD megjelenésig. Ilyenek lehetnek például a kisebb fesztiválfilmek, vagy olyanok amik még annyira frissek, hogy csak 2016-ban kerülnek bemutatásra. Ezek nem szerepelnek a listán, ahogy az IMAX dokumentumfilmek sem!

- A kiértékelés: Elsősorban a leadott pontokat összesíten, mint az előző években, de ilyenkor előfordulhat, hogy a népszerűbb blockbusterek előnyben részesülnek, hisz ezeket általában többen látták. Ezért lesz egy imdb-hez hasonló összesítés is, ami úgy fog kinézni hogy az 5-nél több szavazatot elért elért filmek pontszámait átlagolom.

A választék lista .xlsx formátumban innen tölthető le! Ha valakinek gondja van a formátummal, vagy valamiért nem tudja letölteni, üzenjen nekem vagy dobjon egy mailt!
kovaacs.zsolt@gmail.com

http://dylan-nas.synology.me:5000/fbsharing/rHwoXriV
0
2016. január 17., vasárnap 20:21
1.Mad Max - A harag útja
2.Agymanók
3.Birdman
4.Saul fia
5.Star Wars VII.- Az ébredő erő
6.Liza a rókatündér
7.Kémek hídja
8.A kígyó ölelése
9.Ex Machina
10.Sicario
0
2016. január 17., vasárnap 20:17
Köszi,hogy szóltál.
0
2016. január 17., vasárnap 19:46
Nahát, ekkora nagy hozzászólás és minden sorával egyetértek. :)
most posts by TM
0
2016. január 17., vasárnap 19:19
Bocsi, de szerintem A visszatérő és A szoba a tavalyi versenyben még nem játszik, mivel azok nálunk csak idén januártól láthatók a mozikban. Csak gondoltam szólok, mielőtt Dylan jön, és szépen megkér, hogy az általa korábban belinkelt listában szereplő filmek közül tessék válogatni:)
0
2016. január 17., vasárnap 19:11
Elfér ez itt,nyugi :)

Persze,szigorúan! a topik témájánál maradva,bővítettem a listámat,íme.

1.Mad Max - A harag útja
2.Agymanók
3.Birdman
4.Saul fia
5.Star Wars VII.- Az ébredő erő
6.Liza a rókatündér
7.Kémek hídja
8.A visszatérő
9.A kígyó ölelése
10.A szoba
0
2016. január 17., vasárnap 19:00
*"A" nélkül néz ki így, természetesen.
0
2016. január 17., vasárnap 18:59
Az én 2015-ös listám a így néz ki (10-től 1-ig emelkedő sorrendben):

10. Mad Max - A harag útja - /Mad Max: Fury Road/ (2015)

Sokan igazi filozófiai mélységeket vélnek felfedezni George Miller remake-jében, amit én csupán nyomokban tapasztaltam. Tény, hogy a film hitelesnek tűnő módon ábrázolja a személyi kultusszal egybekötött diktatúrát, ami akár a poszt-apokaliptikus jövőben is így működhetne, és az életben maradásért, illetve egy reményteljesebb jövőért folytatott küzdelem izzadtságcseppjei végig láthatóak a főszereplők arcán, ennek ellenére ez számomra nemigen több egy akciófilmnél. Annak viszont hihetetlenül látványos, pörgős és hangulatos, a megvalósítás terén pedig alighanem egyfajta etalonnak tekinthető, ezért egyszer minimum látni kell.

9. Ex Machina - /Ex Machina/ (2015)

Noha lényegében egy egyetlen helyszínen játszódó, alacsony költségvetésű kamaradrámának tűnő, kísérleti jellegű filmről beszélhetünk, egy nagyon is komoly témákat, az MI és az ember viszonyának alapvető kérdéseit nagyszerű színészek segítségével feszegető alkotásról van szó, mely thrillernek sem utolsó.

8. Amerikai mesterlövész - /American Sniper/ (2014)

Clint Eastwood nyolcvannégy évesen is magával ragadó és szívszorító alkotást tett le az asztalra, melyben a hazájukért harcoló katonák embert próbáló sorsát nem csak a háborúban, de utána, családjuk körében is hitelt érdemlő módon mutatja be számunkra. A harctéri stressz hatásaitól még sokáig szenvedő férfi önmagával való küzdelmét ráadásul a lényegre koncentrálva, a háborúpárti és háborúellenes felhangok helyett a következményekre és érzésekre fókuszálva teszi, amit összességében még egy gagyi módon filmezett műcsecsemő sem képes elrontani.

7. Kódjátszma - /The Imitation Game/ (2014)

Kicsit furcsa ívű és hangulatú, ennek ellenére emlékezetes mozi Alan Turingról, aki ma már mérföldkőnek számít a matematikában és az informatikában. Amellett, hogy elénk tárul benne Turing fordulatos és hányattatott sorsa, érdekes és izgalmas látni a háborút a másik oldalról, azzal az igencsak komoly dilemmával együtt, amit a néhány száz vagy egy országnyi ember megmentésével kapcsolatos döntéshelyzet jelent.

6. A mindenség elmélete - /The Theory of Everything/ (2014)

Amellett, hogy a fiatalon lebénult Stephen Hawking bőrébe képzelhetjük magunkat, ez egy igazán szép film az élet értékéről és egymás megbecsüléséről. Kétségtelen, hogy erősen idealizált képest fest a tudós életéről, gondolatisága és pozitív üzenete miatt mégis csak ajánlani tudom.

5. Sicario - A bérgyilkos - /Sicario/ (2015)

Kőkemény és vérbeli thriller a feszültségépítéshez nagyszerűem értő Dennis Villeneuve-től, mely a maga nyersességével és brutalitásával néha még mellbevágóbb, mint a rendező Fogságban c. produkciója. Ha nem is feltétlenül minden részletében hiteles, ám kétségtelenül ütős és izgalmas képet kapunk az amerikai hatóságok piszkos szélmalomharcáról a mexikói drogkartellek ellen, ahol ugyanolyan keménynek és érzéketlennek kell lenni a sikerhez, mint maguknak a bűnözőknek. Bár többen szidták Emily Blunt karakterét a naivsága miatt, mivel ő alapvetően az átlagnéző szemszögét képviseli, mintegy bevezetve bennünket a történetbe, szerintem ezen felesleges volna túlságosan fennakadni.

4. Mentőexpedíció - /The Martian/ (2015)

Ridley Scott végre visszatért igazi önmagához! Ebben minden bizonnyal segített neki a kiváló adaptált forgatókönyv, mely könnyed, mégis érdekfeszítő stílusban dolgozza fel a Marson rekedt űrhajós fiktív kálváriáját. Ennek ellenére a rendező is kiváló munkát végzett, mert egy viccesen is elgondolkodtató, a tudomány és az űrkutatás szépségeire és nehézségeire egyaránt rámutató, remekül balanszírozott filmet tett le az asztalra.

3. Whiplash - /Whiplash/ (2014)

Ez az alapvetően kétszereplős dráma tele van energiával és feszültséggel, és még a dobos srác jellemfejlődése is kiválón lett végigvezetve. Vérbeli coming-of-age mozi, amiben persze legalább olyan fontos szerep jut a méltán Oscart nyert J.K. Simmonsnak, mint a szintén kiváló Miles Tellernek.

2. Birdman (avagy a mellőzés meglepő ereje) - /Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)/ (2014)

Nem állítom, hogy én minden részletét és szimbolizmusát értem Inárritu filmjének (mondjuk az elején látható levitációs jelenet és a lezárásképp szolgáló "távozás" szerintem figyelemreméltó keretet ad az egésznek), de egyrészt valahol nagyon jól megragadta a mellőzött sztárok lelki világát, másrészt annyira szokatlan, újszerű és innovatív eszközökkel tette mindezt, hogy az valóban nagyon hatásos lett. Persze ha valaki szerint ez inkább hatásvadász és idegesítő, az nyilván nem tudja igazán értékelni a produkciót.

1. Kémek hídja - /Bridge of Spies/ (2015)

Nem is értem, hogy ez a film miért nem szerepel többek listáján, szerintem szinte tökéletes alkotás, simán Spielberg legjobbja az elmúlt néhány évből. Remekül adja vissza a hidegháborús korszak hangulatát, ám a feszültség mellett humor és mondanivaló is bőven szorult belé - ráadásul a mester ezúttal a rá jellemző szentimentalizmust sem vitte túlzásba. (Még ha egy kis segítséget is kapott a Coen testvérektől.) Tom Hanks újfent elviszi a hátán a filmet, míg az agyondícsért Mark Rylance inkább csak érdekes, de üde színfoltja a produkciónak.

A fentieken kívül még az alábbi filmeket találtam valami miatt kiemelkedőnek az elmúlt évben:

Foxcatcher - /Foxcatcher/ (2014)
Megmaradt Alice-nek - /Still Alice/ (2014)
Hős6os - /Big Hero 6/ (2014)
Everest - /Everest/ (2015)
A kezdő - /The Intern/ (2015)

Néhány film, amik tervben voltak/vannak, és még nem sikerült őket megnézni, de esetleg megbolygathatták volna a fenti listát:

Amy - Az Amy Winehouse Story - /Amy/ (2015)
Saul fia (2015)
Vadon - /Wild/ (2014)
Ifjúság - /Youth/ (2015)
Kötéltánc - /The Walk/ (2015)
Agymanók - /Inside Out/ (2015)

Filmek, amik valamiért szintén elmaradtak, viszont a hírük és egyéb benyomások alapján nem valószínű, hogy a lista közelébe kerülhettek volna:

Jurassic World - /Jurassic World/ (2015)
Holnapolisz - /Tomorrowland/ (2015)

És ami külön kategóriát képez nálam a tavalyi évből:

Star Wars - Az ébredő Erő - /Star Wars: The Force Awakens/ (2015)

Nos, erről úgy gondolom, alapvetően nem olyan rossz film - mindent egybevetve aligha rosszabb Abrams hasonló szempontok szerint készült Star Trek-jénél vagy a szórakoztató, de tartalmát tekintve igencsak vékonyka A galaxis őrzőinél, sőt -, viszont Star Wars filmként egyelőre eléggé nehéz értékelni. Igaz, rengeteg a koppintás és vannak fájó pontok, de akadnak újdonságok, új szereplők is, akikben rengeteg a potenciál a jövőre nézve. Így most csak annyit tehetünk, hogy reménykedünk, hogy ezt a potenciált sikerül majd kiaknáznia Rian Johnsonnak és társainak, és egy-két év múlva visszatekintve Az ébredő Erőre úgy megszépül sokak számára a VII. epizód, mint annak megtekintése után egyeseknek az előzmény-trilógia...
0
2016. január 12., kedd 10:28
1. A Hangya
2. Star Wars VII. rész - Az ébredő Erő
3. Mission Impossible - Titkos nemzet
4. Bosszúállók: Ultron kora
5. Minyonok
6. Chappie
7. Spongyabob - Ki a vízből!
8. Hős6os
9. Terminátor: Genisys
10. A kém
0
2016. január 11., hétfő 18:33
Nem láttam még a díjkiosztót, ezért nem olvastalak el, viszont létezik Golden Globe-ról szóló topik, inkább ott érdemes a véleményeket megosztani, ide pedig a listákat kéretik írni. :)
most posts by TM
0
2016. január 11., hétfő 18:24
1. Mad Max- A harag útja
2. Whiplash
3. Kémek Hídja
4. Kingsman
5. Ex Machina
6. Mission Impossible- Titkos nemzet
7. Én, Earl és a csaj aki meg fog halni
8. Az interjú
9. Agymanók
10.Kódjátszma
0
2016. január 11., hétfő 18:00
Jennifert azért díjazzák mert állítólag egy rohadt közvetlen laza csaj maradt, aki nem szállt el és kedves az újságírókkal.
A Golden Globe-ot meg újságírók osztják, ennyi. Nincs mit adni erre a díjra már régóta.
Egyébként nem vitatom el tőle, mert szerintem nagyszerű színésznő. De Oscart 100% hogy nem kap idén.

Meg lehet nézni a BAFTA is eléggé behízelgő tud lenni, de a Joy-t szarba se nézték idén.
0