• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Börtönregény (DVD)
Börtönregény How I Spent My Summer Vacation/Get the Gringo
- 79%
Szállítható: KB. 1-5 NAP
699 Ft
Eredeti ár: 3.290 Ft


  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
Drivert (Mel Gibson), a hivatásos bűnözőt lekapcsolja a mexikói rendőrség, amikor a kocsijában egy rakás lopott pénzzel kétségbeesetten próbál átjutni a határon. A zsaruk a pénzt elveszik, őt pedig bedugják a hírhedt El Pueblito börtönbe, ahol mindent a börtönbandák irányítanak. Drivernek sem igazolványa, sem ujjlenyomata, mégis felkeresi az amerikai követség egy korrupt munkatársa, aki hallott a pénzről. Ha Driver nem fizet neki, elárulja a hatóságoknak, hol van, onnan pedig már csak idő kérdése, mikor találják meg azok is, akiktől a pénzt lopta. Driver tudja, hogy az élete a tét. Szerencséjére megismerkedik egy fiatal fiúval, aki megtanítja, hogyan élheti túl a börtönt, ám a srácnak van egy rettenetes titka: ugyanolyan ritka vércsoportja van, mint a bűnöző Javinak, aki élet és halál ura börtönben. A fiú Javi életbiztosítása, és orvosok állnak állandó készenlétben, hogy átültessék Javiba a srác máját, ha eljött az ideje. Csakhogy ehhez Drivernek is van egy-két szava: vakmerő tervet eszel ki, hogy megszökjön a fiúval, annak anyjával és a pénzzel.
Stúdió:
Játékidő:
92 perc
Gyártási év:
2012
Hangok:
- magyar - Surround (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.78:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2013. jan. 3. - 19:50
Kapd el a gringót!
Mel Gibson az utóbbi időben mindent megtett, hogy beszéljenek róla… Pedig sokkal jobban tenné, ha botrányai helyett újra a vászonra koncentrálna – ugyanis még mindig egy karakteres, kiváló színész. Amit – megmondom őszintén, legnagyobb meglepetésemre – a Börtönregény című mozival is bizonyított.

Nem vártam túl sokat ettől a filmtől. Volt másfél órám, kéznél volt a tékában, Gibsont a Mad Max óta bírom – gondoltam, nagy bajom nem lehet. Aztán meg néha szájtátva, néha széles vigyorral bámultam a képernyőt, s állapítottam meg: öregember nem vénember. Pontosabban öreg gringo nem vén gringo. Ez már az elején is látszik, a felütés az üldözéses jelenettel Gibson aranykorszakát idézi… Aztán utána, ahogy és ahova kerül – nos az már önmagában megéri a filmet.

Ugyanis ez állítólag igaz. Állítólag valóban volt ilyen hely Mexikóban, valóban volt egy börtön, ami inkább volt pláza, ahol a családtagok beköltözhettek az elítéltekhez, ahol üzletek, vendéglők működtek, ahol boltban árulták a drogot. Aminek a felszámolásához a hadsereg kellett…. Mikor ezt a közeget megpillantottam a vásznon, egyszerűen nem hittem el. Még morogtam is magamban, mennyire hiteltelen a környezet, ahova Driver (Gibson) kerül. Az igazi megdöbbenés tulajdonképp a film után ért, mikor is utánanéztem a dolgoknak – ez itt, így, ehhez hasonlóan létezett… No persze az ember csak akkor néz utána ilyeneknek, ha tetszett a film, amit látott. Akkor van kedve kicsit kutakodni utána, akkor nézi meg az extrákat is. Szerencsére a mozi történetével, fordulataival, karaktereivel megfogott, át tudtam lépni a háttér okozta kétségeimet – hogy annál nagyobb legyen a megdöbbenés utána…

Driver zseniális figura. Imádom, mikor valaki ennyire okosan, magabiztosan építi fel minden tettét, mikor a veszettnek tűnő helyzetben is tudja a megoldást. Sőt, a veszett helyzet esetleg magának a megoldásnak a része. Nagyon bírom ezt az egész stílust, ezt az átverős-kib*szós-megbosszulós műfajt, ahol a főhős tetteire, tervezésesre nem győzünk rácsodálkozni, ahogy felépíti és kivitelezi az egészet, az brilliáns. Ráadásul filmünkben egy bűnöző teszi ezt, aki ugyebár csak a környezete fölött állhat erkölcsileg magasabban, valahol ő is velejéig romlott, mégis végig képesek vagyunk szurkolni neki, mert tettei alapján megérdemli. Gibson pedig nagyon jól megfogta a szerep lényegét: maga mellé állítja a nézőt, szerethetővé teszi magát, közben pedig egy igazán tökös, kőkemény börtöntölteléket játszik. Nem ildomos itt most felsorolni tetteit, de már első akciója, ahogy pénzt szerez, már az élményszámba megy. Aztán a többi, a tűz, a kinti ügy elintézése, no meg a végén a mentőautó… ezek a jelenetek a legjobb hasonló filmek legjobb pillanatait idézik. Nyakon öntve egy mexikói börtön kegyetlen mocskával, annak minden hangulatával.

Kegyetlen jók a Gibsont körülvevő karakterek is – annak ellenére, hogy a film egyértelműen Gibson filmje. A kissrác, annak anyja, a börtönmaffia tagjai, a két mexikói zsaru, no meg ugye Frank, akit az a Peter Stormare játszik, aki az egyik legjobb alak a bármikori gengszterfőnök szerepére, de még a statiszták is, akik a börtön szereplőit alkotják.

A Börtönregény – szórakoztató mivolta mellett – ugyanakkor kemény film is. Véres és brutális, hisz nem egy golyózáporos leszámolás van benn, a mexikói börtönkörnyezet már önmagában elég kemény, ráadásul vásznon ritkán látni dohányzó tízéves kisfiút. Sőt manapság már dohányzást is alig látni a vásznon – köszönhetően ennek az idióta dohányzásellenes kampánynak… Mindezek ellenére nem értem, ez a film miért kerülte el az USA mozikat, ott rögtön csak lemezen, meg on demandon jött. Talán büntiben van Gibson, talán csak a cenzúra volt túl nyers, nem tudom. Ez a film lényegesen többet érdemel, mint amit kapott.

A DVD-től is. Megint egy igénytelen Provideo szar, a filmen kívül semmi nincs a lemezen. A kép nem nagy eresztés, a magyar hang ismét csak 2.0, az angol 5.1 szerencsére kicsit helyrebillenti a képet Ennek ellenére ez megint csak nem ér teljes árat. A film miatt azonban mindenképp:

Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Niwrok
értékelése:
2013. szep. 17. - 15:34
Üdvözletem küldöm El Pueblitoból
Nem tudom, hogy miért nincs nagyobb felhajtás e film körül, amikor van benne Mel Gibson, akció és poén. Engem is egy itteni ajánló (kösz, Artu!) vett rá arra, hogy megnézzem. Aztán még tetszett is.

Viszont hiába van Mel Gibson a stáblistán, ha főszereplőt kéne mondanom ehhez a filmhez, akkor az a börtön maga lenne. Még egy ennyire döbbenetes és abszurd helyszínt! Néha egyszerűen nem is figyeltem a cselekményre, annyira lekötött hogy milyen és mennyi elképesztő dolgot tudtak belezsúfolni El Pueblitoba. Ha zenei aláfestéssel megtámogatott útifilm lenne, talán akkor is élveztem volna... na jó, lehet, hogy több óra után kiszúrtam volna a dobhártyám ettől a mexikóirap-mariachizene egyvelegtől. Nem is akarok sokat írni róla, mert a meglepetés sokkja legalább annyira része volt a dolognak, mint ennek a "lakóparknak" az olyan apróságai, mint az "üzleti negyed" vagy a V.I.P.-részleg.

A helyet benépesítő karakterek is sokszínűek, legyen az a Gibson alakította Névtelen (ő csak ugyanattól lett az ajánlóban Driver, mint a Drive-é, vagyis hogy vezet), a katonai múlttal és ebből eredő profizmussal rendelkező, de azért érző szívű tolvaj, a "speckó" kissrác az anyjával, a börtönt kvázi-dirigáló gengszterfőnök a családjával (Flor néni rulez!), a saját pecsenyéjét sütőgető és azt láthatóan sokszor fel is faló amcsi konzul, a zsaruk, börtönőrök, egyéb segédek. Még a legutolsó csicskának is van valami jellegzetessége, hogy ne "Ágyútöltelék 1." szerepeljen a stáblistán a neve mellett, ha más nem, legalább egy húszdolcsis szűzmáriás Rolex-utánzat.

Noha azért lehet tudni, hogy a mexikói börtönök nem arról híresek, hogy ott lenni életbiztosítás vagy csupa móka és kacagás, ahogy a Névtelen narrálja saját akcióját és a tapasztalatait, abból szinte ez jött le. Persze, ha sopánkodott volna, akkor is ugyanolyan vacak lenne a helyzete, és lehet, hogy jobban fel is hívja magára a figyelmet. Ez volt egyébként a leghihetetlenebb, hogy a cipős balhén túl alig kötnek bele a "gringóba", még a hecc kedvéért sem... ő meg közben nyugodtan megfigyelhet, szövögetheti a kijutásáról a terveket, és kezdhet el kötődni egyik-másik bentlakóhoz. Eszköze a menekülésre maximum a jókor, jó helyen felhasznált információ lehet, például arról, mi is lett azzal a pármillió dollárral, amivel lekapcsolták a korrupciót hétköznapi könnyedséggel kezelő zsaruk. Aztán sajnos a narráció kezdett elmaradozni, míg végül az egész egy félórás, mesterien megtervezett duplabosszúban csúcsosodott ki; az is jó volt, csak nem annyira.

Röviden: Szórakoztatóan morbid börtönfilm, ahol a véres leszámolások és összeesküvések közé azért csak befér a cinikus humor is. A valóság amúgy is sokszor rálicitál bármilyen elképzelésre, másrészt meg még ezt is komolyabban tudtam venni, mint tavaly a szappanos drogoperába hajló Vadállatokat.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
berzerker8713
értékelése:
2013. jan. 28. - 12:59
Börtönregény - alternatív büntetés végrehajtás
A Mel Gibson-filmek valamiért mindig kimaradnak az életemből, pedig nagyon jó színész és a mozijait is szeretem, de nem élvezett nálam soha elsődleges prioritást. A Börtönregénnyel azonban kivételt tettem, mert tetszett, ami olvastam róla itteni és más írásokban.

Hatalmas élmény volt ez a film, amelyhez foghatót nem nagyon láttam még és baromi jó szórakozást nyújtott a számomra.
Kérem szépen van a történetnek eleje, közepe, vége. Nincs tökölés, kapásból egy akció (bankrablás utáni menekülés) kellős közepébe csöppenünk, ami azonnal felkeltheti az érdeklődésünket. Bűnözőink lekapcsolás után egyből rá is térnek a lényegre, hisz megkapjuk a főszereplőket, a helyszínt, ahol az egész történet játszódik és valamilyen szinten a stílust, ami végig vonul kicsit rövid, ám de roppant mód élvezetes mozinkon.
Stílusa szerintem ritkaság-számba megy. A dramaturgia megoldások, a helyszínek, a színészi játék (mimika, reakciók, testbeszéd), egy amolyan visszafogott Tarantino-Rodriguez páros béta verziója. Egyszóval maga a rendezés elég egyedi és pontosan, amiatt izgalmas és jó a film, hogy kivan töltve a rendelkezésre álló idő. Mert ugyan 120-150 perce filmet sem egyszerű rendezni, de az igazi művészet az ott kezdődik, hogy megtöltöd tartalommal, akár a 80 percet, akár egy hosszabbat. Csak ugye ilyenkor megmarad a keserűség az emberben, miszerint: "Ilyen rövid? Ejj, de néztem volna még!"

Elég abszurdra sikeredett a történet és a filmes környezet megalkotása. A "börtönpláza" kimondottan érdekes megvilágításba helyezi az elítéltek és a börtönőrök, a börtönőrök és az állam, az állam és a szabad emberek, valamint ezen szereplők véges számú permutációjának helyzetét.
Itt nyíltan kereskedhetsz a rácsokon belül, szobát vehetsz ki az épp aktuális "ingatlanügynöktől", mariskát vásárolhatsz a "sarki fűszerestől" vagy, ha van lóvéd, akkor kaphatsz egy nyugati fekvésű, börtönre néző lakást az emeleten, erkéllyel, jakuzzi-van és néhány prostival. Agyatlan baromságnak tűnik, de nagyon jó a kivitelezés. De persze, ha szökni próbálsz agyonlőnek szemrebbenés nélkül.
Néhol elég erőszakos, de durván naturalistába sosem megy át, ettől függetlenül ez egy "16 karikás" film és talán a gyengébb idegzetűeknek elkerülendő, de mondom még egyszer, láttam ennél már ezerszer keményebbet is.
Jó pár hajmeresztő megoldásnak lehetünk szem és fűl tanúi, de mindent logikusan -legalább is, amennyire lehetséges- megmagyaráznak, így elfojtják a nézőben a kellemetlen kérdéseket, valamint a bizonyos szintű "gyanakvást". Erre nyilván csak olyan rendezők és forgatókönyvírók képesek, akik nagyon jól tudnak együttműködve dolgozni.

Van nekünk kettő ismertebb színészünk, értelemszerűen Mel Gibson az egyik, aki főszereplőként tevékenykedik és Peter Stormare, aki mellékszerepet kapott és párszor megmutatja magát. Gibson hanyag eleganciával és profizmussal hozta a szerepét, ám játékát élvezettel néztem, mert nagyon jó volt. Összehaverkodik egy bentlakó kis-sráccal (Kevin Hernandez), aki korához képest egy őstehetség és meg lennék lepve, ha a forgatás alatt nem szokott volna rá a cigire. A fiú egyszerűen zseniális. Náluk éreztem úgy, hogy említést kell tegyek a jelenlétükről.

A latin alapokra, spanyol nyelvre megkomponált zene értelemszerűen jó választás volt és nagy százalékban teljesen hallgatható, cseppet sem hatásvadász. Remek hangulatot teremt még a börtönben is. Persze nem az a tipikus forró, latin muzsika, hanem a visszafogottabb, élvezhetőbb, helyenként még relaxációs zenének is beillő dalokról beszélünk.

A DVD-ről csak annyit, hogy nem vitték túlzásba. Erős közepes, a filmes élményt megfelelően kiegészítő képpel és hanggal, ám bónusz rész nincs. Ami gond, pláne egy ilyen filmnél, mert pár információt szívesen vettem volna a valós alapokat illetőleg, mint pl. a börtönpláza létezése. De be kell érni ezzel.
Az alapvetően látvány-orientált 2012-es év egy üde színfoltját képzi ez az inkább a történettel és a színészekkel operáló film.
Baromi pozitív élmény volt, ami csak amiatt lehetett ilyen jó, hogy a legapróbb részletekre is gondosan odafigyeltek.

Nagyon jó szórakozást hozzá!

10\8,5
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
72%

8 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (4)
61-80%
 (2)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (1)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2014. Minden jog fenntartva.
T: T: