• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

K termékkritikái:
Találatok száma: 12 db. (1 oldal) | Jelenleg mutatva: 1. oldal (1-12. termék)
Termék/oldal: 20 | 40 | 60 | 80 | 100
<<< első oldal
< előző 1 következő >
utolsó oldal >>>
1.
A.I. - Mesterséges értelem A.I. - Artificial Intelligence (2001)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. ápr. 10. - 12:57
Egyik legjobb - valóban tudományos-fantasztikus - történet, melyet filmre álmodtak. Maga a történet és a forgatókönyv rendkívüli, az egész film óvatosan zárt világa kerüli a hatásvadász elemeket. Ez feltételezhetőn Kubrick öröksége, és szinte érezni Kubrick koncepcióját és Spielberg egészen más látását a filmben. Mégis szerencsésen a filmben e kettő összeér.

A BD-ről viszont kevés jó mondható. A kép valóban lágy és híg, tompa és maszatos. Néha olyan, mintha egy piszkos ablaküvegen át nézném, pedig Kaminski képei szokás szerint tökéletesek. Még Williams zenéi is visszafogottak, bár itt is érezhető az eredeti dallam honnan is származik. De ez annyira kevés volt, hogy nem érdemes vele foglalkozni.
Még a hang sem olyan szép, mint amit vártam tőle, a magyar szinkron pedig csak szimplán kellemes, elfogadható.
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. nov. 29. - 6:31
A kritikát eddig 4 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 5/10 volt.
2.
Farkasokkal táncoló Dances with Wolves (1990)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. aug. 16. - 18:35
A Farkasokkal táncoló első látásra szerelem volt, hiszen Costner képes volt az eposzi méretekkel jól egyensúlyozni. Örök mondanivalót fogalmaz meg amolyan vörösmartysan... az ember fáj a földnek... Costner érzi, hogy a régi világ a panteisztikus emberideáljával lassan elsüllyed, s helyette nem marad más, csak egy horpadt kólásdoboz. Ebben a filmben táj-ember-állat szentháromsága jelenik meg, ez a harmónia.
A kiadással mégsem lehet elégedett az ember, hiszen ezt a szintet egy maximálisra járatott dvd is tudja hozni. A kép sokszor remeg, sokszor maszatos, nem tűéles, hanem inkább itt-ott szürreálisnak tűnik. A hangtól is többet vártam, mert úgy tűnik, hogy az effekteken csavartak, de a hátérhangok továbbra sem az igaziak.
Egy tökéletes film még várja, hogy méltó kiadást kapja, s John Barry zenéje is még jobb keverést érdemel. Egyébként Barry zanéjének ihletőjét Sosztakovics V. szimfóniája első tételének indulótémája után megtalálja a figyelmes és zeneértő kutató...
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. aug. 17. - 13:47
A kritikát eddig 3 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 5.7/10 volt.
3.
Azután Hereafter (2010)  
1.990 Ft
Listaár: 6990 Ft (-72%)

Kosárba teszem

RAKTÁRON


K
értékelése:
2011. jún. 5. - 2:40
Eastwood filmje ismét jól sikerült annak ellenére, hogy lassú folyású film halk és félszavakból összetett dialógusokkal.
Különös volt az emberi sorsokat követni, talán emiatt lehetett volna hosszabb. Nem tudom, hogy ki vetette össze a Hatodik érzékkel, de aki olyasféle filmet akar látni, az csalódni fog. Eastwoodot nem érdekli a halottlátás, a cunami. Egyetlen dolgot akar újra és újra elmondani. Az emberi kapcsolatok isteni természetét és emberi motivációit kutatja, saját kételyeit, félelmeit, reményét és hitét akarja örökül hagyni.
Eastwood még a háborús Odüsszeiájában is az életről, az emberi mivoltunkról szól, nem a harctéri kataklizmáról.
Ezért jó ez a film, melyben van gondolat, szellemi és lelki emelkedettség, ügyes elmélkedő játék az emberi sorsokról, a személyiség képlékenységéről.
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. aug. 15. - 15:50
A kritikát eddig 3 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 6/10 volt.
4.
Ómen (1976) The Omen (1976)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. aug. 17. - 10:37
Az Ómen egykor forradalmi tettet hajtott végre, megemelte a horror műfaji értékét. Habár ma megmosolyogtató az a sok hiba, mely egy hétköznapi család bemutatásakor látható, s látványosan megmutatja a forgatókönyv elnagyoltságait, felületességét.
Peck sem ad sokat ehhez a filmhez morcos nézésen kívül, és tettetett töprengései is inkább egy amatőr színészt idéznek. Mégis van a filmben sok eredetiség és valóban forradalmi ötlet. A baj tulajdonképpen csak annyi, a mai néző annyi filmes tapasztalattal a háta mögött már nem érzi ezt az egykor nagyszerű filmet sem ijesztőnek, sem rémisztőnek, de még megborzongatónak sem. Mindettől függetlenül a kultikus jelző elvitathatatlan, az időtálló pedig erősen vitatható.
A BD kiadás a legnagyobb csalódás számomra.
A képe olyan rossz, mint egy vhs szalagé, a sötét jelenetek a dadaista festő szürke és kék gomolygásait idézik. A nappali jelenetek fakók, ráadásul több helyen is erőtlenek a színek. Az eredeti hang sem teljesít jól, s igen sokat kell az erősítőn állítgatni, hogy megközelítse a 6:3-as angol-magyar hangminőségét. A magyar szinkron katasztrófa, mint a Szabó család a hatvanas évekből Sokol rádión. Minden sznobizmusból fakadó felhördülés ellenére a remake-et ajánlom ehelyett dvd-n, mert a film is jobb, a kép és hang tucatnyi kört ver erre az inkább múzeumi értékű filmre.
A film után bedobtam néhány percre az Elfújta a szél BD változatát, s láss csodát… Ott ragyogó színek, gyönyörű kép, és még a hang is csillagfényévekkel volt jobb, mint ennek a ritka rosszul sikerült kiadásnak. Aki ezt a magyar vásárlóközönség elé dobta, az gyakorlatilag semmibe veszi a vásárlót, mert csillagászati összegért kap egy hamburgerminőséget Pravdába csomagolva.
Megnéztem egy nálunk szerencsésebb történelmi országban kapható kiadás küllemét. Ott belső borító, kis könyvecske, digis csomagolás, minőségibb tok… mindez harmad áron.
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. júl. 23. - 9:21
A kritikát eddig 3 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 5.3/10 volt.
5.
Az ördögűző - bővített rendezői extra vátlozat The Exorcist:: Special Edition Extend... (2000)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. aug. 22. - 18:34
Most, hogy az Óment és az Ördögűzőt egymás után megnéztem, ha lenne valamiféle verseny, az utóbbi köröket verne az előbbire. Természetesen a történetiségben is klasszissal jobb az Ördögűző, de a két BD kiadvány között kottázni lehet a különbséget. Vannak tesztírók, akik azt mondják, hogy a két film képminősége között alig van különbség. Szerintem ez csak marketingfogás, abból is a kreténebb fajtájú. A szememnek jobban hiszek, s ha milliókat költök az otthoni tévére és lejátszóra, akkor engedtessék meg nekem, hogy néhány zsurnalista tróger véleményét becsapásnak, átverésnek, hazugságnak tekintsem. Az Ördögűző képminősége klasszisokkal jobb, a nappali jeleneteknél egészen élvezhető minőséget kapott, itt-ott a színek élnek, ragyognak, s a sötétebb jeleneteknél sem kenődnek szét. És a film borzongató még ma is. Ráadásul a története egészen kiváló, igazi dráma, amely az Ómenről nem mondható el. A hangok esetében is sokkal jobban teljesít az Ördögűző korongja, s bár nem éri el a mai kor követelményeit, messze jobb, mint az Ómen egészen értéktelen korongja. Az Ördögűző kötelező, az Ómen mint BD... a vásárlók becsapása a film történelmi értékei ellenére is.


Az Ördögűző a fekete fantasy Alfája és Omegája. Örök klasszikus, a Fulci és Argento-féle futószalagon gyártott szeméthegy mellett tartalmában, filmes elbeszélő nyelvében, forradalmi megoldásaiban, eszmeiségében nehezen felülmúlható. Talán csak Kína, Japán vagy Korea legnagyobb klasszikusai közelíthetik meg.
Örülök a megjelenésnek, bár nem egészen értem a magyar szinkront ilyen paraméterekkel való tálalásban.
Ha csináltak hozzá új magyar szinkront, akkor az miért nem legalább 5.1,? A BD-n a magyar surround már-már komikus, az erősítőm már fel sem ismeri ezt a szabványt. Megint a kiadói igénytelenség és a magyar vásárló lenézése van a háttérben. Többnyire az az érzésem, hogy nem magyar emberek készítik az adófizetők által befizetett pénzekből támogatott kiadóknak, akik a magyart alacsonyrendű polgárokként kezelik, s ezekkel a paraméterekkel azt üzenik, hogy nesze neked, te moslék népség… Szlogenjük: moslékot a mosléknak. Közben a Kanári-szigeteken nyaralva röhögnek rajtunk két fűszoknyás táncosnő társaságában…
Mindamellett az extrák jónak tűnnek, csak a silány magyar szinkront tudnám feledni. Valójában annyira nem érint, de azért szívesebben néztem volna a szép és dallamos magyar nyelven, mint a kellemetlenül gajdoló, már-már megkínzó eredetiben. Legalább egy spanyol vagy francia dts-t rakhattak volna rá, de leginkább egy igényesen elkészített keverésű szinkront. Így marad a dts-hd…
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. júl. 19. - 7:47
A kritikát eddig 3 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 5.3/10 volt.
6.
Sorsügynökség The Adjustment Bureau (2010)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. szep. 11. - 17:30
Egy kedves, néha butácska szerelmi történet és egy jó alapanyagból építkező sci-fi szürreális, máskor kellemetlen elegye…
Egy jó alapanyagból építkező sci-fi és egy néha butácska szerelmi történet szürreális, máskor kellemetlen elegye…
Hölgyeknél az első, uraknál a második felállás a nyerő.
Egyre többször érzem azt, hogy mára a sci-fi is (a jó alapötlettel felvértezett is) nősténymagazinok és agyhalott kamaszlapok megsárgulni nem tudó oldalairól (hamarabb a wc-ben kötnek ki) kerülnek a filmvászonra. Olyan ez, mint amikor a Nők Lapja pályázatot írna ki egy szerelmi történet megírására, s egy harmadikos gimnazista némi feminin hajlamtól megrokkanva és az óra alatti képregényolvasástól elbutulva küldene be regényterveket, melyeket aztán a hollywoodi celluloidistenek egy fanyar szirup és az emberi ürülék különlegesen mámorító koktélává kevernének ki.
Manapság az idő, sors és a szerelem a vezető téma, különösen a visszajátszható idő és az eltérő idősíkok hullámverései indították el ennek a fosfolyamnak ijesztő és erjesztő áradatát. És az ember többnyire azt érzi, hogy szürke eminenciások megvalósítatlan álmait kapjuk vissza, ahol még a megvalósulatlan álmokkal nincs is baj, hiszen azok sokszor világirodalmi alapok. A legnagyobb baj az, hogy szembesülnünk kell a világot az egyszeregy egyszerűségében meglátni sem képes örök szellemi teenagerek kétes kimenetelű maszturbációival filmvásznon, könyvekben, kiállításokon, a koncerttermekben, sőt manapság már az egyetemi katedrákon is…
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. júl. 6. - 10:41
A kritikát eddig 4 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 4.2/10 volt.
7.
Száguldó bomba Unstoppable (2010)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. már. 27. - 16:11
Jó volt látnom a sok bosszúállásba rohadt film után egy lassan induló, de izgalmassá váló, a fényképezést leszámítva régimódi filmet. Itt nem gyártják a hullákat, senkit nem fűrészelnek szét, nem beleznek, nem rabolják, ölik, drogozzák senkinek a lányát.
Itt van két hétköznapi balek, akik hétköznapi hősökké akarnak válni azzal, hogy emberi érzéseik és emberi hibáik közt elvergődnek a hétköznapokban. Mostanság a napi 6-8 akciófilm és horror , valamint kerti munka és favágás után jó volt látnom normális embereket.
És ennek a filmnek előnyére vált Scott rendezői koncepciója, és sajnos kárára vált Scott levegőben megpördülő autója, a polkorrekt szereplőválogatás, és az amerikai filmekre jellemző gicsfolyam és sablonosság. Gyönyörű kép, izmos hang, zseniális operatőri munka…
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. jún. 19. - 22:40
A kritikát eddig 5 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 5/10 volt.
8.
2001 - Űrodüsszeia 2001: A Space Odyssey (1968)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2010. nov. 9. - 22:38
Kubrick filmcsodája a 2001, a sci-fi műfaj behozhatatlan előnyökkel bíró alkotása. Hatalmas erejű vallomás olyan filozófiai fogalmakkal, mint kauzalitás, a priori, genezis-elmélet…
Kubrick jóérzékkel választotta meg a zenéket és a zenei felvételeket, s a BD végre közvetíti az a hihetetlen végtelenség-élményt, melyet a világűr, a bolygók és a csillagok, majd a kozmikus világrend ábrázolása terén megmutathatott. Semmilyen sci.fi nem volt képes ezt a kozmoszélményt visszaadni, s eleddig egyetlen sci-fi film nem tudott ilyen sokáig még egy rozsdapötty nélkül is fennmaradni. A 2001 bár tartalmában és következtetéseiben nem feltétlenül elfogadható, de sokértelműségével, látomásosságával, ambiciózusságával valóban mérföldkő és etalon.
( Jó lenne, ha ez is bekerülne egy karácsonyi akcióba, mert karácsonyra az önajándékozásra elfogy a pénz…)
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. jún. 19. - 7:46
A kritikát eddig 4 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 6.2/10 volt.
9.
Napfény Sunshine (2007)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2012. már. 10. - 21:03
A Napfényről nincs jó véleményem, mert az ötlet sokkal jobb volt, mint ami készült belőle. Mert a végeredmény egy nemzetközi filmes egyveleg a többi "Mentsük meg a Földet!" típusú filmekből. Valóban a Halálhajó is visszaköszönt, de több más film. És valóban lehetett volna az utolsó jelenetekből nagyszerű filozófiát kreálni, de a producereknek a nyolcvanas intelligencia hányadossal is alig bíró amerikai nézőt kell prioritásként kezelniük, így a filmet le kell butítani ehehz a tömeghez.
A film nagyon hullámzó, a kezdés kapásból a Vörös bolygó képsorait idézi, de a 2001 is itt settenkedik, s még annyi más. Aztán az első részben A mag című film plagizációja is megtörténik... de nem sorolom. A színészi játék sem a néző, sem maga a színész elé nem állított nagy kihívásokat, a rendezés a csapnivaló és a közepesen vacak között ingadozott. A zene teljességgel jellegtelen, unalmas és ócska.
A BD képe erős négyes, a hangja pazar, s még a magyar szinkron is igen jól teljesít.
A menü vacak állóképes és nem kényezteti el az ennél sokkal magasabb nívóra áhítozókat. Összegezve egy felejthető sci-fit kapunk majdnem jeles összesítésű csomagolásban, de az akciós árú kiadványra érdemes beruházniuk a műfajt kedvelőknek.
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. jún. 12. - 16:50
A kritikát eddig 5 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 6.6/10 volt.
10.
Star Wars - A teljes sorozat (I-VI. rész) (9 BD) - Limitált kiadás Star Wars - The Complete Saga (swbd) (2005)  


A TERMÉK MÉG
NEM RENDELHETŐ!

(A termék adatlapján
kérhetsz értesítést
a megjelenésről!)
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. szep. 16. - 14:16
A kritika akkoriban azt írta róla, hogy ezt a filmet meg kell nézni, majd azonnal el kell felejteni. A kritika első részével egyet is tudok érteni, a második része ostoba nyegleség, hiszen az ember nem azért néz meg egy filmet, mert az élménytől gyorsan szabadulni akar.
Tény, hogy Lucas 1977-ben forradalmat csinált az űrháborúk ábrázolásával, de nem az űrlátványvilág alkotásával, hiszen azt Kubrick előtte jóval megtette, és az Űrodüsszeia trükkjei sokkal élethűbbek és jobbak voltak, mint a Star Wars egyébként jól sikerült látványvilága.
Tizenévesként magam is rácsodálkoztam, mikor először bemutatták idehaza a Star Wars-t Csillagok háborúja címen, s még most is megvan a 45 forintos jegyem a könyv első kiadásában könyvjelzőként.
A folytatást már az NSZK-ban volt szerencsém megnézni, és emlékszem, a hitetlenkedők lincshangulatot teremtettek akkor, mikor idegesítő kérdezgetéseik és követelőzéseik után végül elmondtam nekik, hogy Vader Luke apja. Azt mondták, hogy az lehetetlen, hiszen akkor Kenobi tábornok hazudott. Ma már tudjuk, hogy Kenobi egyik legjobb tanítványa Gyurcsány Ferenc volt, aki megtanulta, hogy nem kell mindig az igazságot annak egészében kibontani, hiszen Kenobi sem tette. Tulajdonképpen ennél a pontnál bukott meg a film, hiszen ez az erőltetett folytatás indukálta, hogy szappanopera legyen a filmből. Hiszen a Return of the Jedi-ban már Leia-ról is kiderült, hogy a Skywalker család tagja, Luke testvére. A szememben már a látványvilágot tekintve is megbukott a film a sok gumimaszk, a vetített hátterek, a Muppet show-ból kölcsönvett figurák és megoldások miatt, a The New Hope Halálcsillagának erős makettszerűségétől, a kivetített császár kezdetlegességétől.
A filmsorozattal nem az a legnagyobb baj, hogy szinte minden alakjáról és történéséről könnyen be lehet bizonyítani, hogy lopás, hanem amiatt a fanatizmustól, amit a film kivált bizonyos emberekből. Egyszerűsítve, akinek tetszik a film, a szakértő, akinek nem tetszik, az nem ért a filmekhez.
Külön nagy hatása volt a film zenéjének, melyet magam is rajongva hallgattam. De csak addig, míg nem ismertem meg azokat a műveket, ahonnan lopták. Már Placido Domingo (természetesen ő sem ért a zenéhez), felháborodottan nyilatkozta, hogy a filmzenéje kísérteties hasonlóságot mutat Puccini Manon Lescaut című operájának egyik témájával. Természetesen Dvooák, Wagner, Muszorszkij és Rimszkij-Korszakov is a háttérben settenkedhetett, amikor a zene „ össze lett állítva”.
A filmsorozat természetesen kimagaslón termelt a jegypénztáraknál, s egész iparágak nőttek ki belőle. Ezen okok miatt az eredetileg egyetlen filmnek szánt sorozat hirtelen kilenc részes koncepcióvá nőtte ki magát, és a 2000. év lett megjelölve a teljes eposz elkészültének.
De a Jedi után Lucas leállt, hiszen a Star Wars-ra rákapatott generáció felnőtt, munkát keresett, megnősült, s félre tette az álmait. Ezt várta meg Lucas, hogy felnövekedjen az új generáció, és a régi pedig gyermekét elkísérve nosztalgikus élményekkel megnézze a folytatást. És a digitális technika fejlődését…
És a kilencedik rész körülbelüli időpontjára el is készült az előzmény, hiszen a szálak összegubancosodtak, és a saga is kezdett problematikussá válni. A cowboy elszerette Luke elöl Leilát, nosza, Luke Leia ikertestvére lett. Ez a nyolcvasnas években a Love story miatt a párnákat telezokogó kamaszlányok miatt volt fontos, amúgy is szerelem nélkül nincs eposz. A The New Hope ártalmatlan és impotens vágyakozása és a The Empire strakes back infantilis viháncolása után a Jedi-ban már aggódó szerelmesek lépnek elénk. Házasságról szó sincs, Luke pedig szerzetessé lesz. Ez részben komikus, részben az egyetlen lehetséges megoldás.
Tehát jött az előzménytrilógia mindenidők legbugyutább szörnyével, Jar-Jar Binks-szel, aki ellen komoly tüntetések is robbantak ki Amerikaszerte.
De megjelent a közel-keleti és keresztény teológiában alaptézissé szentesülő szeplőtelen-fogantatás tana, hiszen Anakin családfájának kiderítéséhez már valóban -1., -2. és -3. epizódot is forgatni kellett volna. Aztán jött a Ben-Hurból kölcsönvett kocsiverseny modern változata.
Eztán a klónok háborújába keveredtünk bele, ez egyébként a sorozat leggyengébb része, s végül a Sith-ek bosszúja próbálta a gordiuszi csomót megbontani. Sikertelenül… Ennek a címnek már semmi értelme, s erre a részre már végérvényesen rányomja a hatását a Harry Potter és a Gyűrűk ura-filmek.
A zene itt is számos nagy klasszikus mű zenéjéből lett összeollózva, s az embernek olyan érzése van, mintha Williams egyszerűen néhány hang sorrendjét megváltoztatva eladja ugyanazt a hangállományt más filmekhez. Ha valaki leül egy zongora mögé, majd eljátssza a két film zenéjét, azt látja, hogy az egyik a másiknak variációja.
A második sorozat egyrészt politikusabb, ugyanakkor vérengzőbb, de gyerekesebb is. Ez okozza a belső disszonanciáját. Ma már látszik, hogy a The New Hope a legjobb és legzártabb, a többi rész a ravasz üzletpolitika és a mozilobbi eredménye, hiszen a tévére átszokó amerikai közönséget vissza kellett vinni a mozikba. Ez sikerült is, hiszen az űr térélménye egy kicsi televízión nevetséges.
A Star Wars nem a világ legjobb filmje, gyanítom az első ezerben sincs benne, ugyanakkor mindenképpen a legsikeresebbek egyike. Siker és minőség szinte sohasem jelentik ugyanazt. A Beatles a könnyűzene talán legjobb és legkreatívabb alakulata, de messze nem a legjobb zene, s a Beatles összes dala kevesebb hangot tartalmaz és sokkal alacsonyabb minőséget, mint egy egyszerű Bach-szonáta.
De a Beatles szórakoztató, ahogy a Star Wars is az, nem kíván magas intellektust, magas érzelmi hevületet, mégcsak terhet sem rak a nézőre. Nincs benne katarzis, az egész alkotás egy hatalmas üst, ahol a kifosztott európai mesekincs, a közel-kelet és távol-kelet mesés vallási dinamizmusa feszíti eggyé ezt a sokszor otromba történetet.
Háborúit is lejátszották már az ókorban, technikai megoldásaiban rengeteg szerzett ötlet munkál. X-wing-jeinek híres rohama az angliai légi csata dokumentumainak másolata. Lucas nem mágus, hanem zseniális szélhámos. Mindenhonnan vesz, mindent összevarr vagy ölt, mindent elles. Kreativitásának hiánya ott mutatkozik meg, hogy minden egyéb próbálkozása bukás lett. Még az American Graffiti sem több egy aszfaltbetyárkodásnál.
Mégis örömteli, hogy megjelenik, hiszen őszre visszahoz valamit a nyárból, feledtetni hivatott a rosszabbodó időt, az iskolakezdést, a nyarak végi illúzióvesztést. Ennél többre nem hivatott.
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. jún. 10. - 18:41
A kritikát eddig 5 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 4.6/10 volt.
11.
Az őrület határán The Thin Red Line (1998)  
3.990 Ft
Listaár: 6990 Ft (-43%)

Kosárba teszem

RAKTÁRON


K
értékelése:
2011. ápr. 3. - 13:22
Terrence Malick személye és rendezői attitűdje számomra etalon a filmkészítésben. Kevés olyan filmes van, aki a műgond, a líraiság, a filozofikusság ilyen egyértelmű mestere lenne. Malick itt is a legnagyobbak egyike.
Az Őrület határán a legnagyobb modernkori háborús filmeposz.
Én is azt érzékelem, hogy a Ryan csak az otromba filmes lobbi miatt vihette el Malick korszakos műve elől az Oscarokat.
Malicknél a táj nem díszlet, hanem az Isten része, ahogyan az ember is az. Ez az a belső harmónia, amely megteremti a malicki koncepciót. Az emberi lélek és az emberi lét természetes ősállapota része ennek a harmóniának. A modern ember viszont tagadása ennek a harmonikus létnek, s erről szól a rendező minden műve. A direktor képes volt elérni, hogy a prousti idő, a platóni filozófia és egy magasrendű filmes elbeszélőnyelv hosszantartó hatást váltson ki a nézőből, s ez a hatás csak a legnagyobbak ismertetőjegye. A malicki katarzis valóban megtisztulás, az egyén mindig része a közösségnek, fel is oldódik benne, de sohasem tűnik vagy vész el.
Minden ember külön univerzum, s ezek modellezése mellett a rendező képes megmutatni az egymásra hatás és az egymástól elkülönülés folyamatait.
Malick filmjei keveseknek való, de nem az érthetetlen filmes koncepciók miatt, hanem azért, mert filmjei lelki küzdelemre késztetik a nézőt, ahogyan a nagy standard irodalmi alkotások az olvasót. A rendező exkluzivitása, hatalmas és intenzív élménye megválogatja a közönségét, s igen mélyről merít, míg a felszínbe bele sem akad a hálója.


Kritika elbírálásának dátuma: 2012. jún. 10. - 18:10
A kritikát eddig 3 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 7.3/10 volt.
12.
Star Wars - Az első trilógia (I-III. rész) Star Wars - The Prequel Trilogy (swbd) (2005)  
19.990 Ft
 

Kosárba teszem

RAKTÁRON
Blu-Ray Részletek >


K
értékelése:
2011. okt. 9. - 1:01
Az előzménytrilógia megtekintése után ismét rám tört az az érzés, hogy feleslegesen adtam ki viszonylag sok pénzt a sorozatért. Mert bár a BD képminősége szép, de a kép egyáltalán nem győzött meg, a hang inkább.
A német hang nem zavaró abban az esetben, ha valaki jól beszél németül, sőt, itt szól messze legjobban a film. Majd egy jelentős hátránnyal, de meggyőzőn szól az angol, és viszonylag jól szól a magyar szinkron. Talán a legjobban, amit hallottam a BD-ken.
Az EP 1. képe nem eléggé éles, a színtelítettsége sem tökéletes, s a hang is csak a fogatversenyen ámulatba ejtő. A film egyértelműn a 10-12 éves korosztályt célozta meg, s ezzel Lucas rögvest mellétrafált, hiszen a filmet a harmincasok várták leginkább. A film leggyengébb pontja Portman. Portman tehetségtelen színész, üres és rideg arca, kezdetleges mimikája, olcsó manírjai hamar kiüresítik azokat a jeleneteket, amelyekben jelen van.
Neeson egészen jó, bár ő az egyetlen karizmatikus figurája a szereplőgárdának. Látszólag nem élvezi a forgatást, profi szinten hozza azt a keveset, amit elvárnak tőle.
Jake Lloyd a legnagyobb melléfogás. Pedig kedves arcú fiú, küllemében tökéletes lenne, de hunyorgáson és nyávogáson kívül sokat nem ad a filmhez. Különösen az édesanyjával játszott jelenetekben szenved, s mikor megnyeri a versenyt, undorodva fordul el az anyját játszó színésznőtől. Rendkívül kínos, hogy az a jelenet benne maradt.
Tehát az édesanyát játszó színész az egyetlen lélekkel telített figura, egyedül ő győzött meg, a többi kevesebbet ad, mint egy amatőr színjátszótársulat.
A rossz CGI-k is zavarók, s az egész filmből süt a propagandajelleg a gyerekek, az új generáció bekebelezéséért.
Az EP 2. a legrosszabb Star Wars-film. Látszik rajta a kapkodás, az ötlettelenség. Ugyanakkor leginkább a néző visszajelzések hatására ez a film komorabb lett, komolyabb és nagyobb szabású.
A nagyfülű és gülüszemű háttérbe szorult, s előlépett Christensen, akit mindenki telitalálatnak tart, kivéve engem. Már más filmekben is láttam az ifjú titánt, s ott még inkább harmatgyenge volt. Nos, itt sem tudott néhány csúnya nézésen kívül semmi egyebet hozni. Különösen hiteltelen volt a túl komoly fiú után az infantilis felnőttet látni.
Lee és Jackson komikus látványosság a filmben, teljesen idegen mindkettő a filmtől.
A film színvilága viszont nagyon szép, szimbolikus, és látszik Rajta a Gyűrűk ura hatása. A köpcös új-zélandi köröket ver Lucas-ra, szinte érezni a pánikból született kölcsönmegoldásokat a Klónok háborújában. Lucas annyira túlzsúfolta a filmet, hogy olyan lett, mint egy tömény és ihatatlan koktél.
Az EP 3.-ban megismétlődnek a 2. rész hibái, a kapkodás, sokszor borzalmas CGI, a rosszul mozgó bábuk, a túlpörgetett dolgok. De itt a legjobb a kép, s itt közepes a hang. A hangorgia helyett jobb lett volna egy jobban temperált hangzás. Rendkívül sok a következetlenség a trilógián belül és a két trilógia között. Ezek felsorolása tucatnyi oldalt töltene be, mégsem ezt érzem a legnagyobb hibának.
A legfájóbb pontok egyike az elképesztő érzelemszegénység, kidolgozatlanság és következetlenség. Anakin átalakulása mögött egy ócska és kiherélt freudi baromság áll, és elképesztő ellentmondás a 4-6. részekhez képest a barátságról szóló filozófia felrúgása. Ott Luke vagy Han egy felületes barátság ellenére is az egész galaxist átutazva a legfertelmesebb lényekkel megküzdve, tucatszor kockáztatva az életüket kiálltak egymásért. Itt a Jedi mesternek annyi intelligenciája nem volt, hogy az állandóan hangoztatott „Anakin, a testvérem voltál” mellett semmit nem látott meg, végül még hagyta volna a testvérét elevenen elégni.
De mégsem ez volt a filmben a legdühítőbb. Leginkább a végtelenül kezdetleges párbeszédek. Amik itt elhangoztak, azokhoz képest a Boci, boci tarka T. S Eliot.
Lucas foltozgathatja még ezt jó sokáig, s fogja is, szinte látok magam előtt egy harminc perccel hosszabb rendezői változatokat, újabb jelenetcseréket, CGI-javításokat.
Szólnunk kell a sokat dicsért zenéről. Williams újabb zenékkel rukkolt elő, melyek nem lesznek olyan sikeresek, mint a 4-5. részek zenéi, de technikai értelemben sokkal jobbak. Bár itt is egy-egy dallamfoszlány az orosz ötöket, néha Szkrjabint, máskor Korszakovot, Rachmanyinovot idézi, de ez viszi a hátán a filmet leginkább. Lucas sokkal több kérdőjelet hagyott maga után, mint amit megszüntetett. Míg a Gyűrűk urát egy nem tipikus író zseniális szintetizáló és megújító hajlama teremti, addig Lucas egy valójában olyan szakács, aki só helyett cukrot lapátol a főzelékbe, s mikor az túl édes, akkor nem hígítja, hanem ecettel locsolja.
Mégis van, ami a Star Wars mellett szól… Leginkább az, hogy a gyerekek többet kapnak, mint a képregénykultúrálatlanság szellemellenes offenzívájától, és többet, mint a Harry Potter ízléstelen és emberellenes szemétdombfilozófiájától.
A Star Wars generációkat köt egybe, próbált valamit megmenteni a mese misztikumából, amit a modern mesék teljesen nélkülöznek. Lucas remek érzékkel nyúl a témákhoz, de pancser módon bánik vele. Okos ember, aki azonban rendszeresen túl merészkedik saját korlátain. És nincs önkritikája, hogy észrevegye tévedéseit. Lucas azt az alkotói koncepciót képviseli, aki széttép 10-20 könyvet, s a kiszaggatott lapokból összeragaszt egy nyers és erőtlen, ugyanakkor látványos és színes képeskönyvet. Ha valaki szórakozni akar, ahhoz remek választás a Star Wars, de ha valaki nem akar bosszankodni, akkor kapcsolja ki a kreativitásért és a műveltségért felelős agyi részeket, s ámuljon ezeken a rosszul összeragasztott, de nagyon látványosan összefércelt filmeken.


Kritika elbírálásának dátuma: 2012. jún. 8. - 18:29
A kritikát eddig 4 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 5.5/10 volt.
<<< első oldal
< előző 1 következő >
utolsó oldal >>>
Blu-ray
Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: