• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A tetovált lány - A korrupció és a gonoszság anatómiája (Millenium1.) (DVD)
A tetovált lány - A korrupció és a gonoszság anatómiája (Millenium1.) Män som hatar kvinnor
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

A tetovált lány a svéd író, Stieg Larsson Millennium-trilógiájából készült, melyet világszerte 7 millió példányban adtak el. Tragikus módon Larsson már nem érhette meg regényei sikerét: 2004-ben, miután elvitte a kéziratot svéd kiadójához, hirtelen elhunyt.

Niels Arden Oplev sötét tónusú thrillere elnyerte a svéd Oscar-díjat a legjobb film, a legjobb színésznő és a közönségdíj kategóriákban.

Negyven évvel ezelőtt Harriet Vanger eltűnt egy családi összejövetelről, melyet a gazdag Vanger-klán saját szigetén tartottak. Testét soha nem találták meg, de nagybátyja még mindig meg van győződve róla, hogy a lányt meggyilkolták, és a gyilkos a saját, egymáshoz erősen kötődő, de működésképtelen családjának tagja. Megbízza Mikael Blomkvistet, a bukott gazdasági újságírót, és a tetovált, problémás hacker lányt, Lisbeth Salandert, hogy nyomozzák ki, mi történt. Amikor a furcsa pár rábukkan a kapocsra Harriet eltűnése, és néhány negyven évvel ezelőtti, groteszk gyilkosság között, sötét és ijesztő családi történet kezd körvonalazódni. De a Vangerek titkolóznak, így a férfinak és a lánynak rá kell jönnie, meddig mehetnek el, hogy meg tudják védeni magukat.

Stúdió:
Játékidő:
147 perc
Gyártási év:
2009
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- svéd - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2011. jan. 6. - 1:27
Nem áll szándékomban egyáltalán lehúzni ezt a mozit, mert végeredményben valóban egy remek filmet láttam, de azért azt meg kell jegyeznem, hogy attól, hogy valami amerikai vagy nem amerikai ( ld. hsz-k itt és a fórumban), még nem feltétlenül hozza el a megváltást. Nem a készítés helyétől függ. Hisz gondoljunk csak bele, mennyi imádott filmünk készült a tengeren túl, illetve mennyi nézhetetlen európai „művészmozit” láttunk már…Elsősorban a történettől, illetve annak vászonra vitelétől függ, mindegy, hol csinálják. Ugyanakkor természetesen én is örülök néha, hogyha egy-egy európai filmnek sikerül átlépnie a művész/rétegfilmek határát, mondanivalójával, történetével valami kiemelkedőt, mégis befogadhatót nyújtania. Pont, mint ez esetben.

Ha nem járnék ennyit az xpressre, vélhetően soha nem kerültem volna kapcsoltba ezzel a mozival. Egy svéd filmet önmagamtól nem kölcsönzök ki, de jót tettek az itt (és a fórumban) olvasott gondolatok. Bevállaltam hát látatlanban és nagyon nem bántam meg. Mert ugyan vannak ennek is (mint mindennek) hibái, de végeredményben egy kellően fordulatos, izgalmas, hiteles, ugyanakkor néha brutális, megdöbbentő filmet láttam. Pont, amiket szeretek. Ami egyébként mindezen dicsérő szavak mellett a legjobban zavart, az talán a film tempója – ezáltal hossza. A két szál, amin elindulunk, ugyebár bevezetne a közös munkába, megismerve a főbb karakterek hátterét. Nos, itt igazából ilyen nincs, jellemük nincs kibontva, csak az adott időszakban véghezvitt tetteikkel szembesülünk. Sőt, az újságíró, Blomkvist múltja az egész film alatt sötétbe burkolódzik. De Lisbeth múltjáról is csak a legszükségesebbek derülnek ki. Így viszont lassúnak, picit vontatottnak éreztem az első fél-háromnegyed órát. Feszesebb vágással jobb lett volna, ha már nem lényeges a háttér..

Aztán szerencsére Blomkvist feladata után elfeledtem minden rossz érzésemet. Kicsit Langdon professzor feelingem volt, mikor az apró részletekből elkezdi kirakni a puzzle-t, a lány csatlakozása, illetve a fokozódó izgalom jót tett a fim ritmusának. Nagyon tetszett az a módszer, ahogy dolgoztak, ahogy eljutott a célig. Okos, átgondolt, de nem hiteltelen megoldások, jó, de nem túl meglepő csavarokkal. Valóban egy nagyon jó krimi, s én is inkább a 70-es, 80-as évek hangulatához tudnám hasonlítani a nyomozást. Mindehhez egy páratlan (számomra lenyűgöző) svéd hangulat: kicsit beleláthatunk, milyen is az élet a svéd „vidéken” a mínusz 22 fokban. A táj, a díszlet nagyszerűen sikerült és nagymértékben segíti az elmerülést a film világában. Ahogy a számomra majdnem teljesen ismeretlen színészek játéka is. Blomkvistet már láttam valahol, de Lisbeth friss arc, és jó színész (csak gebe egy kicsit).

Önmagában is megállna ez a sztori a lábán, de a sava-borsát a szexuális erőszak és a szadizmus adja meg. Megrázó, helyenként gyomorforgató, de mindenképp ökölbe szorító jelenetek színesítik az eseményeket. Tulajdonképp az egész film egyik legfontosabb mondanivalója, hogy ezekre felhívja a figyelmet, hogy mennyire beteg, elkorcsosult emberek élnek köztünk, a nyomozós történet csak a körítés hozzá. Mert sok hasonló, pozíciójával visszaélő gyám lehet a földön, osztrák szomszédjaink előszeretettel zárták ugyebár pincébe áldozataikat, követve el családon belüli erőszakokat, mennyi eltűnt tizenéves lány lehet, aki hasonló módon végezte, akik hasonló állatok kezei közé kerültek. S bizonyára az itt beleszőtt náci vonalnak is megvan a maga értelme – svéd szempontból. Nem tudhatjuk, nekik mit jelentett akkor, az a kor. Kemény témák ezek, nem is jó róla beszélni, s bizony nézni sem jó. Mert egy olyan tükröt tart eléd, amibe nem jó belenézni. Mert a tehetetlen düh szétfeszít, holott tudod, ez csak egy film. Igen, egy film, ami napi szinten valóság lehet. S számomra ez a film legnagyobb erénye – mindamellett, hogy egy rendkívül jól összerakott thriller is egyben.

A DVD-hez enyhén dombornyomott slicase jár, korrekt svéd és magyar hangzás. Bár általában eredeti nyelven nézek filmet, de valahogy aznap éjjel nem tudtam ráhangolódni a svéd hangzásra – így magyar lett belőle. Jó szinkron, tiszta hangkeverés. Viszont az egy db előzetes extra gyanánt egyenlő a nullával.

Azt nem mondom, hogy kedvem lenne ezt 178 percen át nézni, sőt, ha csak mondjuk 120 perc lenne, még jobbnak is tartanám, de a témája, története miatt mindenképp megérte megvenni/nézni.

Kosárba!
4 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással
Gyulus
értékelése:
2012. jún. 15. - 18:35
Az emberiség mocska méltó helyre kerül
Vajon én is az Amerikát majmolók népes táborát gyarapítom? Úgy érzem, nem vagyok túlzottan nyitott a magyar és amerikai filmeken kívül a többi nemzet alkotására. Sajnos hazánk filmtermésében is csalódnom kell olykor, és nem tagadhatom, hogy gyűjteményem oroszlánrésze bizony az álomgyár munkájának gyümölcse.

Tulajdonképpen nehezen találok rá magyarázatot, hogyan és miért keltette fel az érdeklődésemet a svéd gyökerekkel rendelkező „A tetovált lány”. Talán az amerikai feldolgozás ténye, a feldolgozásban érintett személyek ismertsége, talán a forgalmazó aktuális akciója, esetleg az Xpress oldalán is érzékelhető érdeklődés a filmek iránt, nem tudom. Tény mindenesetre, hogy amikor belebotlottam a kiadványba, a tetszetős kivitel és a kedvező ár erősítette bennem az elhatározást, hogy bevállaljam a filmet. Pedig a főszereplő hölgyről készült képek inkább riasztottak, mintsem vonzottak. Nem az én világom, sőt, kifejezetten herótom van ettől az elborult fizimiskától. Nem segítette a döntésemet a remake sem, lévén, hogy azt sem láttam. Végül mégis vettem egy mély levegőt, és a trilógia mindhárom részét a gyűjteményem részévé tettem.

Ma délután csendes magányomban végre be is tudtam szorítani ezt a közel két és fél órás mozit a napirendembe.

Van, hogy keresnem kell egy film után a gondolataimat, van, hogy az előzetesen olvasottak alapján valamilyen elvárásokkal nézem a filmet, és így esetleg - még ha csak kis mértékben is, de - csalódok. Most ilyesmiről szó sem lehetett, ugyanis kizárólag a film hivatalos szinopszisát ismertem. És ez a film bizony hatott rám. Élmény volt, nem is akármilyen. Találkozhattam általa az emberiség mocskának legrosszabbikával: erőszakos, gerinctelen és betegesen perverz gyámmal, pszichopata sorozatgyilkossal és gazdasági bűncselekmények révén gyarapodó gátlástalan üzletemberrel. De ez ne riasszon el senki jóérzésű embert! Szerencsére egyikük sem kap túl hangsúlyos játékidőt a filmben, épp csak annyit, amennyi ahhoz elég, hogy átérezzük tetteik súlyát, és hogy kellőképpen elítélhessük őket ezekért. A történet fősodra kellőképpen érdekes, és végig leköti a nézőt, míg a fordulatok mind élményszámba mennek. Sőt, azon kaptam magam, hogy a külsőségeiben erősen taszító főszereplő hölgy is csakhamar elnyerte a szimpátiámat. Kiváló forgatókönyv, méltán jár az elismerés a filmnek. A néző pedig a végén elégedetten állhat fel, ugyanis - talán nem árulok el nagy titkot, de - végül minden a számára megérdemelt módon kerül méltó helyére.

A kiadvány, bár extrák tekintetében teljesen fapados, mégis egészen tisztességes darabnak mondható. Először is van egy viszonylag jó minőségű tok. Sajnos manapság már ezt is értékelni kell. Hát még a dombornyomású és magasfényű feknit. Az már a non plusz ultra, hogy a fekni és a borítókép grafikája eltér egymástól. A DVD menüje magyar nyelvű, a jelenetválasztás animált, és extra gyanánt egy beégetett magyar felirattal rendelkező előzetest azért találunk a korongon, igaz, 4:3 letterbox formátumban és korántsem jó képminőséggel.

A lényeg azonban mégiscsak a film. A képminőség a formátumnak megfelelő, kellőképpen részletgazdag és éles. Már-már példaértékűnek is mondanám, de itt-ott recés szegélyeket véltem felfedezni az élesebb kontúroknál, ami a nem kellőképpen gondos előkészítésre, skálázásra utal. De nem kell megijedni, szó sincs arról, hogy az Eredet DVD első szállítmányához hasonló lenne a hiba. A teljes játékidő alatt talán 5-10 másodpercben ha láttam, és ott is csak a kép bizonyos részein, szóval egyáltalán nem vészes. A filmet szinkronnal néztem, ami véleményem szerint jól sikerült, és a dinamikában sem éreztem hibát.

Örömmel állapíthatom meg tehát, hogy mégsem lettem Amerika majmoló, hiszen nem csak a régebbi európai vagy ázsiai kedvenceimet tudom elfogadni. Hogy csak a közelmúltat idézzem fel, a Bin-Jip és az Életrevalók után egy újabb értékes filmet fedeztem fel magamnak, ami nem az álomgyár terméke.

Ezek után természetesen kíváncsi vagyok a másik két filmre is, és talán még David Fincher feldolgozása is megér egy próbát.

Mindamellett az eredetit csak ajánlani tudom.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
hóhér
értékelése:
2010. nov. 14. - 19:47
Egy jól megírt könyv tökéletes feldolgozása.Fordulatos és izgalmas filmet sikerült összehozni,végre egy újabb európai remekmű az Engedj be után .A film megnézése után érti meg az ember hogy nem csak amerikai bóvli(de látványos) filmek iránt kell,hogy érdeklődjön hanem egy másfajta(európai)kultúrkörből érkező alkotás is tud maradandó élményt adni.Minden percét imádtam és az sem bántam,hogy áldoztam rá 147percet.Mindenképpen nézd meg
(túlzott akciót vagy sminkeket azért ne várj)de meglátod úgy állsz fel a fotelból,hogy azt mondod csupa nagybetűvel: EZ IGEN.
2 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
95%

8 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (7)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: