• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Felettünk a Föld (DVD)
Felettünk a Föld Another Earth
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
Ez az „érzelmekkel teli... különlegesen izgalmas” film (Claudia Puig, USA Today) az USA talán legrangosabb filmfesztiválján, a Sundance-en szenzációs sikert aratott. Brit Marling, a „gyönyörű, ragyogó és bátor” (Associated Press) kezdő színésznő valamint a Lost – Eltűntek sorozatban milliók kedvencévé vált William Mapother két olyan embert alakít, akiknek a sorsát egy tragikus baleset köti össze. A háttérben a történelem legnagyobb tudományos felfedezése zajlik: egy a földivel párhuzamos második világ létezésére derül fény. A Felettünk a Föld tökéletes sci-fi (The Hollywood Reporter) – ravaszul váratlan befejezésére sokáig emlékezni fog minden néző.
Játékidő:
88 perc
Gyártási év:
2011
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
 
Videóklip - Fall On Your Sword: "The First Time I Saw Jupiter"
 
Kimaradt jelenetek - - MAGYAR FELIRATTAL
 
Kisfilm - A tudomány a film mögött - MAGYAR FELIRATTAL
 
Werkfilm (így készült) - - MAGYAR FELIRATTAL
Átlagos értékelés:
berzerker8713
értékelése:
2013. már. 29. - 19:13
Felettünk A Föld?
Napjainkban nagyon kevés olyan filmmel találkozom, ami egyszerre boncolgat egy érdekes témát, valamint megadja a nézőnek azt a lehetőséget, hogy ezerféle módon értelmezze a látottakat, ezáltal szorosabb kapcsolatot teremtve „alkotó” és „néző” között. A Felettünk A Föld egy ilyen alkotás, számos nyitott ajtóval a boncolgatásra.

Érdekes, hogy valahol szerintem csalódottságot kellett volna éreznem amiatt, hogy a műfaj meghatározásánál a dráma mellett épp úgy szerepelt a sci-fi is. Nos, ez a film nem egy tudományos-fantasztikus produkció, még mielőtt valaki abba a tévhitbe esik, mint én, csak őt ez kellemetlenül fogja érinteni. A sci-fi része annyiban igaz, hogy a kerettörténetet ez adja: felmerül egy a mi Földünkhöz hasonló bolygó létezésének lehetősége, ami az évek folyamán ténnyé válik, vagy is nem csak a mi planétánk az egyetlen, amin élet van. Az évek előrehaladtával pedig a kommunikációt is megkezdik és akkor itt ki is merült a tudományos fantasztikum világa. Nincsenek high-tech kütyük, fegyverek, űr utazás. De ettől függetlenül ez (számomra) az utóbbi évek egyik legérdekesebb sztorija.
Tovább folytatva az alap történetet, tehát az említett keretsztori mellett van nekünk egy fő cselekményünk. A fiatal lány, Rhoda (Brit Marling) egy buli után, némi alkohol kíséretében kocsiba száll és halálos balesetet okoz, amiben egy család 3 tagjából ketten életüket vesztik. Az egyetlen túlélő John Burroughs (William Mapother), aki a feleségét és kisfiát vesztette el. Rhoda évekre börtönbe kerül, de nem tud szabadulni a kínzó lelkiismerettől, miszerint gyilkosságot követett el, még, ha akaratlanul is... Eközben a világok közti kapcsolat és érdeklődés fejlettebb szintre jut. A lány szabadulása után megtörve folytatja életét, megtalálva annak a módját, hogy hogyan is tudná felvenni a kapcsolatot a megözvegyült férfivel.
Ahogy az látszik és ahogy írtam is, az emberi érzelmek játsszák a főszerepet, a személyiségek közti kapcsolatok és egy második világ, ami milliónyi lehetőséget kínál, és folyamatosan ott „lebeg” az orruk előtt. Ugyanis a Föld 2 (ahogy a filmben hívják) látható szabad szemmel a Földről. Itt már nem csak sejteni lehet, hanem szinte tudjuk, hogy másról van szó. Hiszen egy szabad szemmel is jól látható bolygóról beszélünk, ami kísértetiesen hasonlít a mi világunkra..

A következőkben ugyan csak a mondanivalóját boncolgatom a filmnek, mégis kénytelen-kelletlen fenn áll a SPOILER-veszély. Szóval, aki nem kíváncsi rá...

Ahogy említettem több értelmezése is van a mozinak ezáltal nagyon közel éreztem magamhoz és olyan érzésem volt, mintha kicsit én is rendezném. Persze ez alapvetően fenn áll olyan produkcióknál, ahol a téma megannyi kis cselekményszálát egyszerre vezetik és ki tudja, hol, mikor vagy milyen formában érnek össze? Mivel a két bolygó hasonlít (ugyanaz...) az ember elkezd gondolkodni: még is mit akar ez jelképezni? Nagyon sok mindent! A tudósok persze folyamatosan elemzik a látottakat és próbálnak racionális választ adni a számtalan kérdésre. „Talán egy párhuzamos univerzum kivetülése?” Ilyen és ehhez hasonló elméleteket gyártva.
Eleve elég szívbemarkoló annak a ténye, hogy egy lány, aki „csak” felelőtlen volt 16-17 éves korában egy fiatalkori baklövés miatt a poklok poklát élje meg a Földön. Miközben ott lebeg felette egy másik, ahova elvágyik, ahol új életet kezdene. Ezen felül persze ez a bolygó az ő börtöne, az ö Alcatraz-a. Ugye erről a börtönről azt kell tudni, hogy egyrészt egy szigeten volt, másrészt néhány „lakosztályból” gyönyörű kilátás nyílt San Fransisco-ra, felőrölve ezzel a rabok lelkivilágát, miszerint a szabadság szinte csak egy karnyújtásra van. Szóval ugyanez érvényesül itt is. Az itteni saját életed a börtönöd, úgy hogy közben feletted van a másik Föld. Vagy talán épp ez a Föld 2. Ki tudja mi a valóság és mi az illúzió?
Persze közben reményt is ad. Egy másik civilizáció, egy új élet lehetősége, ami megtörve az égbolt megszokott rendszerét lebeg a fejünk fölött.
A szimbolika az, ami áthatja és átjárja az egész mozit. A film előrehaladtával a csak kis kék pontként, az égen világító pacából, lassacskán egy szépen kirajzolódó világ bukkan elő, ami csak azt jelzi, hogy elérhető közelségben a változás.

Őszintén szólva rengeteg teóriám lenne arra, hogy mit is akar a film sugallni, ám a végeredmény mindig ugyan az lesz. De, ha most lelövöm a poént mi marad a nézőnek? Semmi... Így hát meg kell nézni és ki-ki döntse el, hogy mit is akar a Felettünk A Föld című zseniális filmbe belelátni, ide értve persze a legvégét is.
A látványra nagyon odafigyeltek, de itt nem a speciális effektusok garmadáját értem, hanem a lenyugvó Napnak, a felhőkön átsejlő aranyszínű sugarait, a Föld 2 csábító ragyogását a kék égbolton, vagy az izgalmas kameramozgásokat és kamerabeállításokat. Mert itt a legapróbb dolgoknak is nagy jelentősége van és emellett, ha még izgalmas és szórakoztató is, akkor nincs miről beszélni.

A szereplőink nagy gondossággal lettek kiválasztva és maximális odaadással vitték vászonra a karakterük jellemzőit. Néha gyűlölöd őket, néha imádod ,sajnálod vagy megszánod a szereplőket. Különösen jól hozta a figurát a Rhoda-t megformáló Brit Marling. A szerepe amúgy sem volt egyszerű, mert egy folyamatos hangulatváltozásoktól küzdő egyént kellett eljátszani, aki ugyan erős személyiség, talán mert a börtön azzá tette... Emellett megemlíteném a film legérdekesebb személyét, aki a legkevesebb szöveget kapta és talán csak 3 jelenete, ha van, de ő lenne a produkció szellemi mondanivalójának megtestesülése. Ő pedig a takarító, akire tényleg nagyon érdemes odafigyelni!

Összefoglalom pár mondatban: egy nagyon mély mondanivalóval rendelkező mozi ez, amit kötelező megnézni. Mivel annyira nem felkavaró, mint mondjuk egy Requiem Egy Álomért, talán sosem fog a kult-filmek közé bekerülni. Sőt az is lehet, hogy sosem tör fel a mainstream közegbe, de lehet, hogy emiatt fog értéket képviselni 20-30-40 év múlva is. Érdemes elgondolkodni azon, amit képviselni akar. Nem bonyolult, nem egy Eredet és nem is Napfény. De jó! Nagyon jó! Tényleg érdemes beszerezni!

10\9
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Niwrok
értékelése:
2013. ápr. 18. - 14:25
Mindenből egy van?
Az alapötlet a párhuzamos Földdel érdekes volt, a kérdések is, amit egy ilyen felvethet ("Milyen lenne eljutni egy olyan világra, ahol az életemet döntően befolyásoló hibákat esetleg nem követtem el?"), és a két főbb szereplőnek is voltak jó pillanatai, nekem azonban az egész túl nyomasztó volt. Nem is azért a tragédiáért, ami összehozta és összekötötte ezt a két embert, hanem a rendező stílusa miatt, aki aztán minden lehetséges eszközt bevetett, hogy átérezhető legyen az események súlya és ígérete. Sokat javított a filmen, amikor megtudtam, hogy gyakorlatilag házi, kisköltségvetésű projektről van szó, így már kevésbé zavart, hogy én ezt a filmet tulajdonképpen már láttam, csak akkor két másik film volt:). Szóval jó hogy láttam, de nem lesz a kedvencem :)

Képpel, hanggal nem volt bajom, a kb. 15 percnyi extrát is szívesen néztem meg.

Röviden: Mint a Szívörvény és A nő kétszer depressziós szerelemgyereke amatőr köntösben, mínusz Gwyneth Paltrow.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
88%

4 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (3)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: