• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Válaszcsapás: 1. évad (4 DVD) (DVD)
Válaszcsapás: 1. évad (4 DVD) Strike Back: Cinemax Season 1
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
A Válaszcsapás lélegzetelállító tempójú, a világ legkülönbözőbb pontjain játszódó thriller, amelynek történeteit az aktuális hírek ihlették. A sorozat középpontjában a brit hírszerzés szupertitkos 20-as részlegének két tagja áll: Michael Stonebridge, a különleges terrorelhárító csapat brit őrmestere és Damien Scott, az amerikai Delta Force egykori tagja, akit Irak amerikai megszállásának előestéjén szereltek le. Stonebridge, Scott és a 20-as részleg többi tagja a fél világon át üldözik a halálosan veszedelmes nemzetközi terroristát, Latifot, aki tömegpusztító fegyverek bevetésével nagyszabású támadást tervez, amely az egész világot megrengetheti.
Stúdió:
Játékidő:
450 perc
Gyártási év:
2012
Hangok:
- magyar - Surround (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
1.78:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2013. nov. 13. - 18:31
Durr, durr és kúr
"Cinemax Season 1", érdemes erre figyelni. Merthogy aki nem ismerné a háttérsztorit: a lényeg az, hogy eredetileg az angol Sky1 csinálta A Strike Backet, de passzolta a második évadot, az amerikai Cinemaxnak viszont annyira megtetszett a formátum, hogy átvette, csak éppen szinte mindent kidobott belőle. Maradt a 20-as részleg (az angol titkosszolgálat egyik területi bevetésekre specializálódott osztaga), persze teljesen más szereplőkkel, maradt a kétepizódos szerkezet (ezt egyébként külön díjazom, az 5*2 rész pont jó ritmust ad az egésznek, ebbe nem fér tökölés, legfeljebb töltelékrészek)... aztán ennyi. Illetve még a számozást is meghagyták, úgyhogy az amcsi nézők pisloghattak rendesen, hogy mi ez az S2-zés (a továbbiakban S2 alatt ez a kiadvány, a "Cinemax S1" értendő), ki a tök az a Porter, és hasonlók. "Cserébe" a Cinemax szögre akasztotta a drámaiság nagy részét és még azt a kevés realitást is, amivel a sorozat rendelkezett, és csinált egy... "lövős-baszós" sorozatot:).

Ami sajnos sokat romlott, az a karakterek színvonala: az angolok a 6 rész alatt azért csak kialakítottak valami képet a 20-as részleg háttér-tagjairól, Collinson és Layla karakterének szabad szemmel is látható mélysége volt. Itt viszont Eleanor Grant ezredesen kívül mindegyik biodíszlet, közömbös senkik a tömegben, és némelyik epizódszereplőről is többet tudtam meg, mint róluk. Porter karaktere csaknem sebészi pontossággal lett kettévágva a "jó zsaru"-"rossz zsaru" tengely mentén, amitől egyébként különbözőségük ellenére is mindkét utód olyan, mint egy képregényfigura. Stonebridge az ilyen "jó tanuló-jó sportoló" típus, aki tutira kitüntetéssel végezte az összes elképzelhető dolgot, amibe csak belekezdett, és csak azért nem az élére vasalt tankönyvei alapján hajtja végre a küldetéseket, mert lassan rájön, hogy Scott módszerei hatékonyabbak... főleg, ha mindenféle átverésekbe csöppen az ember. Így aztán nem tudom, a Cinemax felvállaltan csinálja-e ezt, de ez egy one-man-show lett, Scotté. Az még hagyján, hogy Scottnak már az oviban is "renault" lehetett a jele (ennyi öncélú kúrós vágóképet kb. a Spartacusban láttam utoljára, részenként legalább egy nőt tutira levarr, akár a legelképzelhetetlenebb helyzetekben is), de közben egyesül benne Sherlock Holmes és Rambo minden előnyös tulajdonsága, hogy egyébként a Nagy Összeesküvés szálai is az ő múltjában fussanak össze, és még a poénok (jellemzően szarkasztikus és/vagy szexista beszólások) 99%-át is neki köszönhessük. Mellette Stonebridge legfeljebb söprögető, esetleg a magánéleti konfliktusok szállítója. Ordító ellentétükre még a jelmezes is rájátszik, és egyszerűen röhejes, ahogy időnként Stonebridge ingben meg sportzakóban feszít, miközben Scottról le sem lehet robbantani (tényleg nem, kipróbálták!, ld. lejjebb:)) a gyűrött kínai pólókat és a koptatott farmert.

A történet kb. ugyanazon a szinten mozog, mert amennyivel az S1 tartalmasabb volt, az S2 annyival izgalmasabb, pörgősebb. Az epizódok közötti összekötés ezúttal lazább, a múltbeli dolognak kevesebb a személyes indíttatása, nem generál igazi feszültséget, az egyes epizódok viszont önmagukban sokkal zsúfoltabbak, talán öt percre is alig lassulnak le. Azokból rögtön a bevezető, a hoteles tetszett, aztán persze a szudáni, és végül a koszovói, utóbbi leginkább azért, mert a készítőknek a magyar az már majdnem albán, úgyhogy tele a stáb magyarokkal (Nagy Zsoltnak még szöveges szerepe is akad), hogy aztán a finálé egy része ténylegesen Budapesten is játszódjon (annak minden perce kincs, de nem írok róla, mindenki fedezze csak fel magának!). A fordulatok gyakoribbak, de általában súlytalanabbak, előfordul szimpla ismétlés az S1-ből (pl.: aknamező, a 20-as részleg "sajátos" módszerei a pszichológiai profil alkotására, bajuszösszeakasztás a CIA-val, fényképes poharazás, stb.) illetve van egy-kettő, ami tovább erősítette a képregény-akciómese hangulatot. Némelyik bomba például a felcsapódó lángokon túl belőlem is kirobbantotta a röhögést, gondolva itt rögtön az indiai hotelben fellógatott "csillárra" és a harmadik rész végére a Scottra szerelt "övtáskával". Utóbbinál az volt a legviccesebb, ahogy elképzeltem, milyen szánalmas magyarázatokat fognak kitalálni, hogy elhitessék, Scott azt túlélte (annyira, hogy a megboldogult Annie Wilkes is eszembe jutott Stephen King Tortúrájából), végül szerencsére egy vállalhatóan kínosat sikerült kitalálniuk :). És ha már "ész"... bár abból valóban kevesebb van az S2-ben, de "agyatlan"-nak mégsem mondhatom, lévén kiloccsantott állapotában annyi van benne, mint a 80-as évek "B"-kat. akciófilmjeiben (amitől persze még kevésbé értem, hogy a mozikból miért kellett száműzni szinte teljesen a véres jeleneteket, tévében miért sokkal kevésbé "romboló"...).

Röviden: Mocskosul szórakoztató volt, az kétségtelen, de hogy a formátumon, a rövid átkötésen és a pár remake-elt elemen kívül nem sok köze van az "S1"-nek és ennek a "Cinemax S1"-nek egymáshoz, az biztos. Élményben talán hasonlóak voltak, de oda a két évad igencsak más úton jutott el, az S1-et talán egy fél ponttal jobbnak éreztem... bár a fene tudja, Scott tuskósága is nagy élmény tud lenni. Na jó, akkor inkább legyen az ok az olyan abszurditásukban megdöbbentő jelenetek hiánya, mint a burkás nők a kanapén:).
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2013. jan. 3. - 19:42
Tökös brit kommandó
A szerintem baromi jó – és egyelőre lemezen nem kapható -, hivatalos első évad után a Cinemax csatorna kvázi rebootolta a sorozatot, s elkészítette annak amerikanizált változatát. Tette ezt úgy, hogy még összekötést is csinált a kettő közé: John Porter karakterét. Csakhogy Portert rövid távon ki kellett írni a sorozatból, mert a megszemélyesítője, Richard Armitage lett Tölzspajzsú Thorin a Hobbitban – érhető módon nem kevés időre lekötve magát. Kellet hát egy új ügynök, s ha már kellett, kreáltak egy új csapatot illetve egy társat is mellé…

Amitől a sorozat érezhetően más lett. Nem állítom, hogy rosszabb, mert a finálé nagyon tetszett, de más: érezni rajt az amerikai ízt. Úgy is, hogy továbbra is az angol hírszerzés berkeiben vagyunk, csupán csak Scott figurája amerikai, mégis én a popularitást érzem az évadon. Legjobban talán az epizódonkénti dugásokon mérhető ez le, meg a kilőtt golyók számán…A fő irány szerencsére megmaradt, jó ötlet és immár védjegy lett a duplaepizódos történetmesélés, ezúttal is megtámogatva egy fő szállal, egy pakisztáni terroristavezér üldözésével. Bejárjuk a fél világot, Delhi után járunk Dél-Afrikában, Szudánban, Koszovóban, Csecsenföldön, majd Budapesten is. Két részenként jól lehet nézni, izgalmas, pörgős, aktuális mondandójú epizódok – eszméletlen mennyiségű akcióval, két tökös, ámde halhatatlannak tűnő katonával. Most már végképp nem hasonlíthatom semmihez, maximum az Expendableshez vagy a Rambohoz - az elhasznált lőszerek és az elhullott ellenségek számát tekintve. A helyszínek baromi jók, totál valósnak tűnnek – szerintem azok is. A minisztorik gonoszai pedig más filmekben simán főszerepet kapnának, az egész hangulat nagyon rendben van.

A két főszereplő jó fej. Az angol Stonebridge és az amerikai Scott közös párosa ideális: tökéletes kiegészítői egymásnak, nem nélkülözik a humort sem, ugyanakkor nekem hiányzik az első évad John Portere. Ő valahogy emberibb volt ennél a két szuperkatonánál. A háttér team, Grant ezredessel kiváló, tetszett ez a bárhova letehető „bölcső” is. Latif, a terrorista a maga mosolyával borzongató figura, mint ahogy borzongató belegondolni abba is, hogy a sorozat által mutatott világ mennyire is valós lehet. Mennyire kevés az emberélet Afrikában, vagy Koszovóban, vagy Csecsenföldön… Ugyanakkor a sorozat, bár nem hangoztat demagóg módon szóban amerikai/angol felsőbbrendűséget, simán elintézi ezt a kinyírt afrikai, koszovói, csecsen emberek számával. Akik pedig emberek voltak, még ha a mi nézőpontunkból rossz helyen is állnak.

Külön ki kell emelnem a finálét. Ugyebár a 9-ik rész felétől a 10-ik rész végéig Budapesten játszódik a sztori, ahol egy vegyi támadást kell megakadályozni. Nos, qrva jó volt. A hitelességgel vannak gondjaim, de nagyjából életszerű volt, Árpa Attila, mint a TEK főnöke viszont icipicit komikus. De az egész pesti feeling, háttérben a magyar duma (eredeti nyelvnél) nagyon jó volt.

A zene, ami a főcím alatt megy, nagyon tetszett: leginkább Bourne-hangulatot árasztott, legalábbis nekem az jött le belőle. Utánanézve, a The Heavy nevű csapat Short Change Hero című dala az, kicsit rövidítve, átdolgozva – itt, ilyen körülmények közt baromira bejött. Összességében nem sok hibát találni benne. Ha nem lett volna a hatrészes első évad, akkor ez lehetne a csúcs, az akciósorozatok királya. Azonban az angol sorozatnak volt valami visszafogott varázsa, emberibb, szolidabb volt. Itt Scottnak minden részben meg kell dugnia valakit, a két katona gyakorlatilag mindent túlél, mentoruk meg John Rambo lehetett, amennyi ellenfelet leszednek. De még így is szerethető az egész, egy monumentális akciófilmnek tekinthető, tele tesztoszteronnal – csak az a fránya kisördög suttogja a fülembe:

„Mi lett volna, ha nem jön közbe Thorin és a Hobbit???”

A DVD korrekt kiadás, négylemezes normál tok, plusz slipcase. Kint is hasonló. Képminősége egészen kiváló, ahogy az eredeti hang is. Mozifilmes hangulat – mozifilmes minőség. Durván jól szól – legyen az gépfegyver, aknavető, helikopter, vagy női lihegés… Extra csak audiokommentár van, felirat nélkül – pedig szívesen megnéztem volna egy háttérinterjút a sorozat átvételérő a Sky-tól. Na, mindegy. Jöhet a folytatás.

Kosárba!!!

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
93%

6 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (5)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: