• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A végzet napja (DVD)
A végzet napja The Day
- 94%
Szállítható: AZONNAL
199 Ft
Eredeti ár: 3.190 Ft

5-10 db. van raktáron

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
Sivár, posztapokaliptikus világban járunk, hol az életben maradt populáció állandó küzdelmek rettenetében él. Néhány túlélő, egy csapat teljesen normális fiatal kénytelen részt venni a szörnyű játékban, pedig már régen eltévedtek országuk hatalmas, elhagyatott területein. Egyetlen céljuk, hogy menedéket találjanak, de ötlettelenül, céltalanul járnak – már csak öten, bár valaha 12-en voltak. Végül egy út menti házban táboroznak le, nem sejtvén, hogy tökéletes kalitkába sétáltak bele – s az ajtók bezárultak... Douglas Aarniokoski rendező (Gyilkos elmék, Hegylakó 4.) az új színészgeneráció legtehetséges tagjaiból választotta ki főszereplőit: Dominic Monaghant (Lost – Eltűntek, A gyűrűk ura trilógia, X-Men kezdetek: Farkas), Shawn Ashmore-t (X-Men: Az ellenállás vége, A romok, Szív és más bajok), Asley Bellt (Az utolsó ördögűzés), Cory Hardrictet (A Föld inváziója – Csata: Los Angeles), és Shannyn Sossamont (Nem fogadott hívás, A vonzás szabályai, Lovagregény).
Stúdió:
Játékidő:
90 perc
Gyártási év:
2011
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2013. szep. 16. - 14:57
Küzdj, aztán meghalsz
"Megtanultam, hogy többé nem fog kenyeret sütni. Nem fog növényt termeszteni, nem fog állatot nevelni. Megtanultam, hogy nincs jövője. És most éppen azt tanulom, hogy mennyi időbe tellik, amíg éhenhal."
/28 nappal később/


Egy kisköltségvetésű film elé nyilván nem ülök le olyan elvárásokkal, és ha egyébként a történet vezetése, egy-egy érdekesebb fordulat vagy a karakterek kidolgozottsága ellensúlyozza a dollármilliók hiányát, akkor esetenként jobban tudok lelkesedni a kisebb, de energiát és lelkesedést sugárzó filmekért, mint nagyobb testvéreikért. Sajnos a Végzet napja nem ilyen.

Pedig az alapötlet egyébként nem rossz, ahogy egy meg nem nevezett katasztrófa után egy maroknyi kóborló ember a semmi közepén menedéket és megváltást vél találni, hogy aztán mindez nagy leleplezésekbe, a csapatot szétfeszítő konfliktusokba és persze élet-halál harcba torkolljon. Csak hát a hangulat, az nem akart összejönni, pedig nagyon igyekezett a stáb ráfeküdni az elcsigázottságra a film majdnem-szürkeárnyalatos képi világával, a szereplők szinte folyamatos néma maga elé meredésével, ami a zuhany-jelenet melankolikus depressziójával érte el a mélypontot. Ez a műviség nem segítette nekem a beleélést; inkább az izzadtságszagot éreztem belőle, mint hogy milyen lehet ilyen hosszú ideje túlélésért küzdeni... azt még elhittem nekik, hogy a szövetségük összetartás helyett a kényszerűségen alapul, de hogy ilyen felállásban, ilyen képességekkel és mentalitással akár tizenketten is képesek voltak ellátni magukat éveken át, azt nem. Sosem szeretem, ha egy film saját magának állít fel szabályokat, aztán fél órával később -minimum amnéziásnak nézve a nézőt- a forgatókönyv fel is rúgja azokat, csak mert az úgy látványosabb vagy izgalmasabb. És ugyanez a felbukkanó "klánra" is igaz: ha ennyire eszköztelenek és rutintalanok lettek volna a túléléshez, ahogy itt az éjszakai rajtaütésnél előadják, ekkora áldozatokkal járt volna a túlélésük, akkor ez a klán már rég nem létezne.

Szerintem túl nagy időtávot akart felölelni a film, túl mély megrázkódtatásokat akart megidézni, túl drámai akart lenni, közben meg túl művészi és érzékeny is... de szerintem egyikkel sem sikerült megbirkóznia. Ennek okán pedig a gyengécske számítógépes animáció is jobban feltűnt.

Az utóélete miatt mégis megragadt a fejemben. Az út, mint viszonyítási alap nekem is felvetődött, sőt, aktualitása miatt a Kolónia is. Részben éppen az húzta le a kedvem, hogy a The Day egyikkel szemben sem állt meg, viszont feltűnt, hogy még azokhoz képest is mennyire kilátástalan az egész. A kísért fiú vagy hogy lehet valami a hósivatagokon túl, azért csak-csak azt jelenti, hogy van miért menni, itt viszont egy befőttesüvegen meg a naivnak ható reményen kívül tényleg nem maradt semmi. Plusz hogy a film felvázolja a túlélés két lehetséges módját, majd rögtön véleményt is mond róluk, melyik lehet célravezetőbb, az érdekes volt.

A DVD "van"; ahogy R2-D2 írta, ez alatt már tényleg csak az van, hogy a képet és/vagy a hangot nem teszik a lemezre.

Röviden: A felszínen egy közepes posztapokaliptikus picsahorror, a mélyebb rétegekben pedig a remény hiányától nyomasztó ábrázolása annak, milyen is lehet majd a világ, hova vezethet, ha az emberiség "a szakadék szélén" sem változik meg.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2013. már. 5. - 17:26
A megálló
Tök jó… Megint olvasom a netet, hogy a sok kritikus hogy leszólja ezt a mozit is… én meg megint élveztem valamit, amit a nagyközönség elutasít. A terápiás kezelés hatására azonban már cseppet sem zavar.

Reményvesztettség, sivárság, kihalt táj, betegség, éhezés, halál… Egy sötét jövő képei ezek, amiket a poszt apokaliptikus mozik rendszeresen megvillantanak történeteik folyamán. Nincs ez máshogy ebben a moziban sem, ugyanakkor ez esetben teljesen másra került a hangsúly… Bármennyire is kilógok tehát ismét a sorból véleményemmel, nekem ez a film kimondottan tetszett: valami rejtélyes ok miatt élveztem az egész szitut, amibe a főhősök kerülnek, az akció előtérbe helyezésével az alkotók pedig sikeresen elűzték a depresszió ilyen filmekre oly jellemző láthatatlan szellemét is.

Öt fiatal kóborol egy elpusztult világban, éhesen, betegen, koszosan, fáradtan - a hangulat még jobb visszaadása miatt szürke, már majdnem fekete/fehér képsorokon, csak néha töri meg szín a képet. Kimerültségük menedéke az út szélén álló ház, ahova betérnek pihenni – s kezdődhet az őrület, az Élőhalottak éjszakája legjobb pillanatait megidéző módon. A ház valódi szerepe csak kicsit később derül ki, addig egy kis betekintést is nyerhetünk a kis csapat összetételébe, jellemeibe… hogy tudjuk őket akár sajnálni is, ha véletlenül elhaláloznának. Aztán mikor a csapda aktiválódik, egy jól megcsinált akciófilmbe vált át a depi-mozi, néhány meglepően jó kis csavarral megspékelve. Soha rosszabbat.

Minden idők egyik legletaglózóbb (de nem biztos, hogy a legjobb) poszt apokaliptikus filmjéhez, az Úthoz viszonyítva azt tudom mondani, hogy ez egy vígjáték ahhoz képest. Ha az az Út, akkor ez inkább egy Megálló, ahol a Nap eljön a karakterek számára. Ugyanakkor a kataklizma oka itt is ismeretlen, a jövő ugyanúgy kilátástalan, a környezet ugyanúgy deprimáló. Nekem itt valami okból mégsem hiányzott, hogy tudjam, mi is történt, szimplán jól elvoltam a vásznon látott eseményekkel. A civilizáció több részre szakadása itt még szignifikánsabban van jelen, az Útban felvillantott hordák itt széles teret nyertek, gyilkos ösztönük pedig életveszélyt jelent karaktereink számára. A túlélésért vívott harcuk bőven elég volt nekem most az üdvösséghez, a minimalista költségvetés ellenére egy kifejezetten hangulatos kis filmet láttam, egyik legnagyobb kedvencemmel, Dominic Monaghennel…

Ha senki mást nem is illik ismerni a filmből, őt legalább igen. A GYU, a Lost, a Flashforward színésze számára ugyan ez a szerep nem épp egy kihívás, de - ahogy egyébként az egész film is – hitelesen és meggyőzően alakítja a csapat vezérét. Négy másik társa sem teljesen ismeretlen figura, de persze ő viszi a zászlót. No meg a másik oldalról az a Michael Eklund, aki van annyira jó karakterszínész, hogy emlékezetessé váljon az apa szerepében. Az egész bagázs hitelesnek tűnt, nem voltak túljátszott karakterek, a sokszor kritikaként emlegetett dialógusok egyszerűsége pedig csak hűen tükrözik a világvége hangulatot. Ugyan miről is lehetne beszélgetni egy elpusztult világban??

De azt hiszem, tovább nem is kell magyaráznom a bizonyítványt. Miért is kellene… A végzet napja semmivel sem nyújt többet, mint amire vállalkozott, egy akciódús világvége filmet, ami ugyan valóban visszanyúl más mozikhoz, inspirálva van más filmek által, de összességében teljesen korrekt alkotás. Nekem bejött.

Kár, hogy a DVD ismét egy kalap szar. Ennél kevesebbet csak akkor fogunk kapni, ha már a film sem lesz a lemezen. Kép, hang egyébként nagyjából rendben, de ezért az árért ez kevés. Lesz ez még ezer is.

Kosárba!

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
berzerker8713
értékelése:
2013. jan. 28. - 12:08
Csalódás volt. Szinte semmi nem derül ki a filmből
Hogy bedőltem A Végzet Napjának! Látványos borító, relatíve figyelemfelkeltő szinopszis és még a film bevezetőjére is azt tudtam mondani, hogy "ez még akár jó is lehet". Persze nem lett.
Döbbenetes ez a bénázás, amit összehordtak ebben a filmművészeti alkotásban, pedig annyira kíváncsi voltam.

Nyilván nem várható el az, hogy olyan poszt-apokaliptikus mozit gyártsanak, mint Az Út, az Éli Könyve vagy mondjuk a régebbiek közül a Waterworld meg hát a Mad Max. De értelem szerűen az embernek lehetnek bizonyos elvárásai. Alapvetően az ilyen jellegű "világvége" sztoriknak az a pikantériája, hogy beletekinthetünk abba, amit együnk sem szeretne átélni, de egy lehetséges "jóslatként" vagy "vízióként" megtapasztalhatjuk az eseményt. A Végzet Napja nem lett volna egy rossz elképzelés, de unalomba fulladt a 20. perc után, amikor már felhagysz minden reménnyel, majd konstatálod: nem lesz már jobb... És ez az aljas ám ebben a filmben. Várod, várod a kitörési pontot, de nem kapsz semmit, csak látod, hogy nincs már sok hátra és veheted ki a lejátszóból.
Eleve nem tetszik az, hogy nem kapunk magyarázatot a körülmények kialakulására. Nem tudjuk meg mi is váltotta ki ezt a világvége jelenséget. Annyit azért megtudunk, hogy 10 éve tart már ez az állapot és kb. 2 éve elég nehéz élelmet találni. Ezzel még nem is lenne baj, de a körítés! Félinformációkból él a film, ami nem nyitva hagyja a lehetséges verziók előtt az ajtót, hanem inkább csak nyitogatja azt. Roppant idegesítő a homályba burkolódzó történet alapja.
Egyetlen egy előnyét azonban meg tudom említeni: az izgalom, hogy kiderüljön, lesznek-e zombik vagy sem?

Azt el kell ismernem, helyenként egész jól tükröződtek a színészek arcain a helyzet által "megkövetelt" érzelmek. Frenetikus alakítást persze ne várjunk, sőt inkább egy-egy jó pillanat után dupla olyan rossz jött és a túljátszás, valamint a "színészkedés" -jelen esetben negatív értelemben- tetőfokát tapasztalhattuk. De ilyen filmeknél muszáj a legapróbb pozitívumnak is örülni. Az "új színészgeneráció legtehetségesebb tagjai" enyhén szólva is romantikus túlzás. Először is lövésem sincs, hogy kik ezek. Másodszor egy kicsit talán jobban körül kellene nézni és akkor találunk valóban tehetséges, fiatal színészeket. De ez csak szőrszálhasogatás a részemről.

A poszt-apokaliptikus filmek sarkalatos pontja általában magának a világnak a megalkotása. Ki többet foglalkozik vele és részletesebben megmutatja a dolgokat, van aki felületesen egy-két képkocka erejéig, meg némi utalással a háttérben. A Végzet Napja, mivel gyakorlatilag 3 helyszín az egész (az út, ami a házhoz vezet, maga a ház, meg az udvar), az utóbbi kategóriába tartozik, pedig nem lett volna rossz. A folyamatos sötét felhők az égbolton, a romos ház, mely rideg valójában nyújt menedéket a megfáradt utazóknak és a kissé noir-os hatás jó alapot biztosított volna a filmnek. Ehelyett alig látsz valamit a környezetből, a produkció 70%-a meg magában a kunyhóban játszódik, ami rohadt unalmassá teszi az egészet.
Két ponton mondtam, azt, hogy ez tetszett. Számomra ennyivel tudott A Végzet Napja hozzájárulni, ahhoz a 85 perchez, melyet rászántam a megtekintésére.

Hatalmas nagy csalódás, így helyet foglal a 2012-es év, általam megtekintett filmek legrosszabbjai között. Pár ijesztő hanghatással és kb. ugyanennyi látványos jelenettel A Végzet Napja egy totális kudarc. De, ami a legrosszabb, hogy várakozásomat egy jó "világvége" mozira alulmúlta és szerintem egy egy elég komoly átverés.

A kiadvány egyébként egy normál megjelenés, ami különösebben nem érdemel említést. A sem nem kiemelkedően jó vagy kiemelkedően rossz között van félúton. Extra nincs, de nem is kell.

Megtekintése csak saját felelősségre!

TÖRTÉNET: 3
LÁTVÁNY: 4
KÉP, HANG: 5
KIADVÁNY: 4
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Mackey
értékelése:
2013. jan. 6. - 8:14
Rosszabbat vártam
Az apokaliptikus tematika valahogy vonz, nem tehetek róla. Megnézek én mindent, még ha elég rosszakat is írnak egy filmről. Mint pl a Végzet napjáról...

Mikor kivettem a tékából és úgy eltelt 20-30 perc, már bántam, hogy nem hallgattam a többiekre. Szinte nem történik semmi és a kép is mintha nem tudta volna eldönteni, hogy most fekete-fehér akarjon lenni, vagy színes. Mert ez a filter amit itt használtak, kissé bántotta a szememet.

A történet tömören: Egy nem tisztázott apokalipszis után egy csoportnyi túlélő járja a vidéket menedék és élelem után (ez az unalmas rész). Végül megérkeznek egy házhoz, ami bár gyanús, de túl nagy csábítás, hogy ne szálljanak meg ott. Végül hamar rájönnek, hogy ez a kannibál bandák egyik csalija.

Nos, onnantól kezdve, hogy kiderül ez a fordulat (bele kellett írnom, különben senki nem kap motivációt a megnézésre) egy csapásra szórakoztatóbb lett a film. Látszik, hogy szűkös volt a büdzsé, de ahhoz képest azért véres megoldásokban nem volt hiány. A vége is kifejezetten tetszett.

Van pár ismertebb színész is, pár szerethető és kevésbé szerethető karakter. Mindenesetre a Végzet napja a jobbik fajta "egyszer nézhető" kategóriát képviseli. Nem valami forradalmi ötlet (mondhatnám, hogy "Az Út" akciófilm változata) de a maga módján szórakoztató
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
60%

7 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (0)
41-60%
 (4)
21-40%
 (2)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: