• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Apokalipszis most - Rendezői változat (2 DVD) (DVD)
Apokalipszis most - Rendezői változat (2 DVD) Apocalypse Now Redux
A termék már nem kapható
 
 
 
 

MEGJELENÉS: 2003. december 5. | INFO A termék sajnos már nem beszerezhető. • Alkotók
 • Leírás
 • Részletek
 • Extrák
 • Kritikák

   1979 májusában, több mint három év nehézségekkel teli forgatás és utómunka után Francis Ford Coppola a Cannes-i Filmfesztiválon lerántotta a leplet legújabb, a botrányok és problémák miatt óriási sajtóvisszhangot kapott filmjéről. Az Apokalipszis most a fesztiválon még csak munkakópiaként, nem a végleges formájában vett részt, ennek ellenére - a német Bádogdobbal megosztva - elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát, majd nem sokkal később nyolc Oscar®-díjra is jelölték minden idők egyik legvéresebb háborúellenes filmjét.

   22 évvel később a helyszín ismét Cannes. Francis Ford Coppola újra az Apokalipszis most című filmjét mutatja be, de most már a végleges változatot, amelyet az eredeti nyers felvételekből az alapoktól kezdve vágott és szerkesztett át, valamint bővített ki, mintegy 49 percnyi korábban nem látott jelenettel! Az új változatot állva tapsolta meg a közönség, és a kritika csak szuperlatívuszokban beszélt Coppola immár tökéletes eposzáról!

   - Ez az új, végleges változat - mondja Coppola - szexibb, viccesebbm sokkal bizarrabb, romantikusabb és kritikusabb, mint az előző verzió. Az újra vágott film ugyanarról szól, mint a régi, csak amit mond, azt jobban mondja el, részletesebben és az egyes témák sokkal karakteresebbek lettek.

   Az Apokalipszis most története a vietnami háború idején játszódik. Willard kapitány a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy a háború hatására nyilvánvalóan megőrült - korábban zseniális hadvezérként operáló - ezredest likvidáljon.

   Látnia kell, mint válik a vietnámi háború szándékos vagy félelem szülte gyilkolássá. Feladata könnyen az életébe kerülhet Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol már hosszú ideje él a hegyekben egy "zöldsapkás" ezredes, Kurtz, aki az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett, s esztelen vérengzésekkel tölti napjait.

   Willard útja felfelé a folyón, a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít. Küldetése: megsemmisítés tekintet nélkül a körülményekre. A kérdés: vajon ő megússza-e a háború szürreális világát anélkül, hogy elveszítené emberi mivoltát...

   Az Apokalipszis most egy több mint három órás utazás, olyan, mint egy kábítószeres rémálom, amelyet egy őrült tempóban száguldó hullámvasúton élünk át - és ugyanilyen volt a film forgatása is! Néhány érdekesség a forgatás nehézségeiről:

 • A forgatás távol Hollywoodtól, igazi dzsungel-körülmények között a Fülöp-szigeteken zajlott. Hagyományos filmes léptékkel számítva monumentális, 4 hónapos forgatási periódusra számítottak (egy átlagos hollywoodi filmet 55 napig forgatnak), de végül 15 hónapig forgattak! Coppola ez idő alatt mintegy 370 órányi filmet forgatott le. Gyakran előfordult, hogy a másnapi forgatás előző nap éjszaka teljesen átírta. A színészek nem ritkán azt sem tudták, hogy aznap melyik jelenetet veszik.
 • Már három hete tartott a forgatás, amikor Coppola kénytelen volt lecserélni a főszereplőt, Harvey Keitelt Martin Sheenre. Gyakorlatilag az addig felvett jelenetek háromnegyede kárba veszett!
 • Az új főszereplő, Martin Sheen később súlyos szívrohamot kapott a forgatáson. A helyzet annyira komoly volt, hogy egy pap az utolsó kenetet is feladta neki. Amíg Martin Sheen lábadozott, Coppola Sheen testvérét szerződtette Martin dublőreként, hogy legalább távoli felvételekkel folytatni tudják a forgatást.
 • Marlon Brando - aki egyébként is problémás színész hírében állt - jelentős súlyfelesleggel érkezett a forgatásra, és egyetlen előre elkészített egyenruha sem jött rá! Ezért döntött úgy Coppola, hogy Brando-t a filmben szinte minden jelenetben csak deréktól felfelé mutatja. Brando ráadásul folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogy az embertelen körülmények és az elhúzódó forgatás miatt otthagyja a filmet.
 • Három hónapja forgattak már, amikor 40 éve a legnagyobb hurrikán söpört végig a Fülöp-szigeteken. A stábtagok emlékei szerint olyan özönvízszerűen esett az eső, hogy az ember nem látta a saját tenyerét, ha egy arasznyira volt a szemétől! A vihar gyakorlatilag teljesen elpusztította az aprólékos munkával felépített méregdrága díszletet, amit aztán újra kellett építeni. Ez újabb hat hetes leállást eredményezett!
 • A film tervezett költségvetése ezalatt a duplájára nőtt, 16 millióról 32 millió dollárra. Fedezendő a különbséget, Coppola minden személyes vagyonát elzálogosította. A teljes szegénység várt volna rá, ha a film nem lesz sikeres.
 • Az utómunkálatok két évig tartottak, miközben egy átlagos film esetében mindössze hat hónap szokott lenni az utómunka.
 • Az újságírók ironikusan csak úgy hivatkoztak a bemutatóval folyamatosan csúszó filmre, hogy Apokalipszis, mikor.
Játékidő:
195 perc
Gyártási év:
1979
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.00:1 (16:9)
2. LEMEZ:
Képgaléria -
 
Kimaradt jelenetek - Francis Ford Coppola által kommentált jelenet (kb. 5 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
 
Interjú - Claude Berri-vel (kb. 4 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
 
Interjú - Részlet az eredeti film bemutatóján készült 1979-es sajtókonferenciáról (kb. 4 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
 
Interjú - A rendezői változat bemutatójával kapcsolatos 2001-es sajtótájékoztató (kb. 45 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
 
Előzetes -
 
Egyéb - Honlap-ajánló
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2006. jan. 13. - 21:32
Egy több mint három órás utazás a vietnami pokolba és az emberi orület mélységeibe. A film mégis az elso perctol az utolsóig leköt, mindig van valami, amin vagy szörnyülködni, vagy gondolkodni lehet, vagy csak csodálni a képi világát. Ami egyébként az orülettel egyenesen arányosan válik egyre szürrealistábbá és színesebbé. Mintha egy narkós látomás lenne az egész. A rendezo változat valóban sokkal teljesebb és árnyaltabb, nekem tetszettek az új részek is. És a végén az jutott eszembe, hogy tulajdonképp ki a legorültebb az egész filmben? Az, aki kiadja a parancsot az eszement küldetésre, vagy az, aki szörfözés miatt kiirt egy falut, vagy az, aki egy teljesíthetetlen célért végigküszködi magát a folyón? Mert ezek tükrében Kurtz semmivel sem rosszabb a többinél..
A film képét szépen felújították, nagyon ritkán van benn egy-egy pötty csak. Nemhiába színezték újra az egészet. A hangról hasonló jókat lehet elmondani, nagyon jó teres és ütos, mikor kell.
A második lemez legértékesebb darabja a hosszabb sajtótájékoztató, egyébként a többi helyett tehettek volna rá egy normális dok. filmet. Pozitívum a magyar felirat.
Aki szereti a komoly és nehéz háborús filmeket, nyugodtan megveheti. Kosárba!
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
97%

3 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (3)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
romantika
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: