• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A vizsga (DVD)
A vizsga Exam
- 77%
Szállítható: AZONNAL
499 Ft
Eredeti ár: 2.190 Ft

5-10 db. van raktáron

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
Most következik az utolsó kör. Egy utolsó akadály választja el önöket a céljuktól. Attól, hogy csatlakozzanak a sorainkhoz. A teszt viszonylag könnyű, mégis alkalmas arra, hogy eldöntse, ki távozik innen szerződéssel a kezében. Ebben a szobában egy törvény van, a mi törvényünk. És nem érvényes más szabály, csak a mi szabályunk. Egyetlen kérdés van önök előtt, és egyetlen válaszra van szükség. Aki megpróbál kommunikálni velem vagy az őrrel, azt diszkvalifikáljuk. Aki szándékosan vagy véletlenül tönkre teszi a papírját, azt diszkvalifikáljuk. Aki úgy dönt, hogy kimegy innen – bármi okból is – azt diszkvalifikáljuk. Mindnyájuknak 80 perce van. 80 perce, hogy meggyőzzön minket, érdemes arra, hogy felvegyük. Ez a 80 perc határozza majd meg életük hátralevő részét. Sok szerencsét, hölgyeim és uraim! Kezdjék!
Játékidő:
97 perc
Gyártási év:
2009
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
 
Audiókommentár - a rendező és a vágó közreműködésével
 
Interjú - a szereplőkkel - MAGYAR FELIRATTAL
 
Képgaléria -
 
Előzetes - - MAGYAR FELIRATTAL
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2013. jan. 3. - 19:52
A sötétkamra és a nyolc vizsgázó
10 szereplő, egy szoba, Stuart Hazeldine rendező… Ezek a kellékei a hazánkat sokáig ok nélkül elkerülő, kiváló másfél órás brit mozinak. Ami nálam az örökranglistán simán a legjobbak közé verekedte magát.

Ha valaki első egész estés filmjeként ilyet tud írni és rendezni, az méltán tekinthet szép jövő elé a filmiparban. Hollywoodban ez minden bizonnyal így lenne, azonban a tengeren innen ez korántsem ilyen biztos – hisz legnagyobb meglepetésemre Mr. Hazeldine 2009 óta nem rendezett újabb filmet. Kár érte, mert a Vizsga után örömmel néztem volna mást is tőle.

Pedig annyira nem is eredeti az ötlet, hogy egy szűk csoport tagjait zárt közegben stressznek kitéve vizsgáljunk – több, sikeres film foglakozott már ezzel. Örök kedvencem e témában a német Kísérlet, de rengeteg példát tudnék hozni a szitura. Itt talán még inkább szűkítve van a környezet: a szoba a nyolc asztallal, nyolc székkel, órával és lámpákkal már önmagában is biztosít egy megfelelő – akár klausztrofóbiás - alapfeszültséget. A Vizsgabiztos mondókája által generált stresszhelyzet, illetve az abból kibontakozó cselekmény pedig csak növeli az izgalmi állapotot – az ember sokszor megdöbbenve figyeli a szereplők viselkedését. Zseniális az egész „akadálypálya”, amin végigmennek, amíg eljutnak a végkifejlethez és a megoldáshoz. Kicsit a Fűrész némely csapdájára emlékeztet az egész játék, bár természetesen ez korántsem olyan véres – ámbár nem kevésbé tanulságos.

A kegyetlen jól felépített történet és élethelyzet ugyanakkor semmit sem érne a karakterek nélkül. Hisz a mozi nem más, mint emberi jellemvizsgálat, egyfajta pszichológiai teszt – amit ironikus módon kétszer is kiemelnek a filmben, kvázi tükröt tartva saját maguk elé. Az egyik, mikor is megállapítják, hogy milyen gondosan összeválogatott társaság van a szobában, másrészt pedig a dilidoki csaj elemzéseiben… Briliáns az egész, ahogy a figurák viselkednek, ahogy reagálnak egymásra. Ahogy a két alfahím egymásnak feszül (az arab srácról rögtön Sayid ugrott be a Lostból), ahogy egyre több minden derül ki mindenkinek a múltjáról, ahogy elkezdődik a vérre (állásra) menő harc. A karakterek színessége totál kiütközik tetteiken, a bunkó, törtető férfitól a csendes, életet mentő nőig. Tulajdonképp majdnem mindenkivel lehet azonosulni, talán egyedül Fehérrel nem, hisz a többiek jóval visszafogottabb alakok. Elnevezésük ugyanakkor jókora tisztelgés a Kutyaszorítóban előtt, a filmbe épített meglepi pedig a Fűrész (ismét) előtt.

Az egész egyébként olyan, mint egy színdarab. Nem lepődnék meg, ha ezt hamarosan színházba is adaptálnák – hisz 10 szereplővel egy színpadon is megoldható. 10 egészen kiváló színészi alakítással - mint itt -, ilyen kiválóan megírt dialógusokkal minden bizonnyal megállna lábán ott is. A film eszköztára ugyanakkor jócskán segít a feszültség fenntartásában, a vágásokkal, kamerabeállításokkal, lámpaszínekkel operálva a másfél óra még másodszori nézésre is tenyérizzasztóan izgalmas tud lenni. A legnagyobb poén és pont az i-n az lett volna, ha a 80 perc valós időben zajlik, de közben direkt ránéztem az órára és volt eltérés a piros digitális nyolcvan perc és a valós idő között. Kár..

Hiába próbálok hibát keresni a filmben, egyszerűen nem találok. A legrosszindulatúbb gondolatom talán az lehet, hogy végül is az a szereplő marad talpon a végén, akire úgy nagyjából lehet számítani – de ez már lehet egy túl sok filmet látott rajongó fanyalgása is. Gyakorlatilag minden tökéletes – s ez a mozi is Európából jött.

A DVD ökotokban fekszik, a kép sok helyen kívánnivalót hagy maga után. A magyar hang kissé halkabb, mint az angol, de egész jó a szinkronja. A film előtt átugorható előzetesek vannak, de menübe lépni közvetlenül nem lehet. Értékelhető extra gyanánt a 13 perces interjúcsokrot tudom említeni, magyar felirattal, meg érdeklődőknek az audiokommentárt. Azt nem tudom, azon van-e felirat.

Tessék mellé megnézni a Kísérletet is, ezt meg gondolkodás nélkül:

Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Niwrok
értékelése:
2012. dec. 3. - 11:25
Nincs kérdés! Ez bizony jeles!
Nagyon szeretem azokat a filmeket, ahol homályos okokból egy szűk térbe vannak emberek összezárva, akikről kezdetben nem vagy csak alig tud a néző valamit, és gyakorlatilag csak az ő interakcióikból derülnek ki a dolgok. Ilyen volt mondjuk az Emlékezetkiesés, általában a Fűrészek is erre épülnek, de az Examra talán a Grönholm-módszer emlékeztetett a legjobban, elvégre ott is egy állásinterjún vettek részt a szereplők. Jó alapanyag esetén kiváló pszichológiai játék lehet ezekből, mert ahogy a kezdetben ismeretlen szereplők jelleme és háttere kiderül, ahogy a körülmények szövetségek létrejöttéhez és hirtelen felbomlásához vezetnek, ahogy a győzelem csak a többiek "likvidálásával" válik lehetségessé, úgy válik egyre feszültebbé az összezártság, vezet egyre erőszakosabb cselekedetekhez az egyre fogyó idő és a bizonytalanság.

Pedig ez most csak egy állásinterjú, mondhatnánk, mi lehet azon olyan nagy szám?! Viszont aki mostanában keresett állást, az azért tudhatja, a többiek meg sejthetik, hogy "csak egy állásinterjú", olyan nem létezik. Ahogy egyre többen pályáznak egyre kevesebb helyre, amúgy is inkább lehet állásvadászatról beszélni, ahol a pályázónak nem csak a leendő főnökséggel és a HR-macával, hanem a többi jelölttel, néha pedig akár önmagával is meg kell küzdenie. Azt, hogy a filmbeli cég nem az egyik telephelyére keres raktáros-asszisztenst, már a kiválasztási módszer különlegességéből is lehet sejteni, viszont az egész a körülményekkel és a szűkre szabott szabályrendszerrel annyira valószerű, mintha csak a leleményességüket és a csapatszellemüket tesztelnék, hogy már eleve ezt szórakoztatónak találtam. Például hatalmas ötlet, ahogy lassan feszegetni kezdik a szabályok határait, és lassan arra is rájönnek, hogy a felügyelő minden szavának jelentősége van; azoknak is, amiket kimondott, és azoknak is, amiket nem!

Noha akár már ez is elég lenne, a legnagyobb bravúr azonban az a filmben, hogy a színhelyül szolgáló, soha el nem hagyott kis ablaktalan helyiségben egy egész alternatív világot képes a stáb és a forgatókönyv megteremteni. Nem csak azt tudja meg a néző, hogy kik is ezek a jelöltek, mire pályáznak egyáltalán, milyen cégről van szó, hanem azt is, hogy milyen társadalmi környezetben teszik mindezt. Innentől pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen karakterek és jellemek hogyan jutottak el idáig, mi a motivációjuk a láthatóan eddig sem babazsúr kiválasztási folyamatban, főleg azért, mert többjüknél nem csak a jó kilátású iroda és a vastag fizetési csekk a tét...

A DVD-ről még nem tudok nyilatkozni, de a GHE-t a kiadványaik színvonala amúgy is személyes kedvenccé tette, az extrák léte például önmagában is bíztató.

Röviden: A folyamatos vizsgadrukk és a halmozódó rejtélyek, az egymásba gabalyogó szálak miatt a hangulat nagyon a helyén van, a színészek és a stáb mindent kihoznak a történetből és a körülményekből, amit csak lehet; a befejezés pedig annyira mellbevágó és szokatlan, hogy elsőre hibaként róttam fel, pedig majdnem az éri a legtöbbet, mert olyat ad, amire manapság nagy szükség van: reményt... Ez a Vizsga nekem kérdés nélkül csillagos ötös!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

3 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (3)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

Indíts fórumot a termékről!

Ingyenes szállítás
Filmek téli estékre
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: