• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A robot és Frank (DVD)
A robot és Frank Robot & Frank
- 69%
Szállítható: AZONNAL
990 Ft
Eredeti ár: 3.190 Ft

Már csak 3 db. van raktáron

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
Frank, a nyugdíjas tolvaj gyerekei társaságot szeretnének apjuknak, és mert a történet a közeli jövőben játszódik, egy robotot ajándékoznak az öregnek. Az emberszerű, mozgó és beszélő masinát arra programozták, hogy ügyeljen gazdája testi-lelki állapotára. Az öreg férfi és a gép lassan szokik össze, de végül kiváló párossá válnak. Humoros és szívmelengető kalandjaik megmutatják, hogy az ember (vagy a robot) néha ott talál barátra, ahol nem is számítana rá. A díjnyertes film nem utolsó sorban remek színészeinek köszönheti sikerét. A főbb szerepekben az Oscar-díjra ® jelölt Frank Langella (2008, Legjobb színész, Frost/Nixon), az Oscar-díjas® Susan Sarandon (1995, Legjobb színésznő, Ments meg, Uram!), Liv Tyler (Armageddon, A hihetetlen Hulk) és James Marsden (X-Men-széria, A doboz) tündökölnek..
Játékidő:
85 perc
Gyártási év:
2012
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
2.40:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
 
Audiókommentár - a rendező és az író közreműködésével
 
Egyéb - Robot poszter kampány galéria
Átlagos értékelés:
berzerker8713
értékelése:
2013. már. 2. - 14:52
A jövő és az emberek
Nem sok információm volt a filmről a címén kívül, így gyakorlatilag teljes egészében zsákbamacska volt számomra, hogy mit is rejt a cím és hát, hogy miről is fog szólni. Csalódást nem okozott, sőt egy nagyon kellemes és szórakoztató produkcióhoz volt szerencsém, ami kellemes kikapcsolódást nyújtott arra a kb. 85 percre.

Egy enyhe tudományos-fantasztikus alapokra épített drámához lehet szerencséje annak, aki megtekinti A Robot és Frank című mozit. A nem túl távoli jövőben játszódik, de túl sok hangsúlyt nem fektettek a fiktív jövő megformálására. Viszont mivel ez néhány éven, esetleg évtizeden belül bekövetkezhet, nagy változásokra nem kell számítani. A mindennapi eszközökben látható fejlődés (TV, telefon, kocsi), így nem lesz túlságosan is elszállós vagy futurisztikus.
Főhősünk Frank (Frank Langella), már jó ideje nyugdíjas éveit tölti kissé elvonulva egy csendes zöldövezetben. Vénségére kicsit megsavanyodott, meg hát egyedül is él, emellett persze a memóriájával sincs minden rendben. Gyerekei -akik messze laknak tőle- aggódnak érte. Fia, Hunter (James Marsden) hoz neki egy robotot, aki az egészségi állapotát hivatott javítani, kezdetben azonban Frank eléggé ellenségesen áll a géphez, csak úgy mint lánya Madison (Liv Tyler). Az idő múlásával viszont egyre közelebb kerülnek egymáshoz és egy érdekes kapcsolat alakul ki kettőjük között.

A film érdekes témákat boncolgat. Helyenként filozofikus gondolatokat kényszerít ki a nézőből, emellett ösztökéli arra, hogy válasszon az oldalak között. Frank korábban tolvaj volt, emiatt jó pár évet hűsölt is. Hivatását idős korára sem tudta felfüggeszteni, bár itt inkább már csak élvezetből csinálja, nem a meggazdagodás céljából. A robot, aki értelem szerűen nem tudja felfogni a jó és a rossz közti különbséget, pusztán definíciókra, parancsokra és algoritmusokra hagyatkozik. Ha valami passzol a programjával engedi, ha nem, nem. Ez teljesen világos. A robot egyébként sarkalatos pontja a filmnek. A realitás és az elszállt, túlzott fikció között ingázik, betartva azokat a szabályokat, amiket egy ilyen jellegű drámai mű megkövetel. Néha kicsit túl emberire sikeredik egy-egy megjegyzése vagy cselekedete, pedig közben folyamatosan hangoztatja: ő csak egy robot... Emellett, ahogy már mondtam, az alkotók figyeltek arra, hogy ne tegyen olyat, amit egy robot 10-20 év múlva ne tudna megtenni. A megalkotása ugyanakkor nem túl meredek. Úgy kell elképzelni mint egy szögletes asztronautát. De azzal, hogy hasonlít egy emberhez sokkal közelebb tudja magához engedni és hamarabb befogadja.

Frank Langella nagyon ráérzett a szerepére. Karaktere amúgy is elég összetett, ráadásul a jellemfejlődés ékes példája a film. A figurát egyébként egy az egyben ráöntötték, s keresve sem találhattak volna nála jobbat. A robot eredeti hangja Peter Sarsgaard, de erről nyilatkozni nem tudok, mert magyar nyelven láttam. A tulajdonságok, amiket kapott, az általa képviselt programnak, miszerint ő egy amolyan rekreációs-gép, teljesen helyt állnak. A mellékszereplők, semmi extrát nem nyújtanak, Liv Tyler feltűnése volt egy kicsit meglepő számomra. Nem mintha bajom lenne vele, csak nem mostanában láttam filmjét. Egyébként teljesen elfogadható az általa hozott szerep.

Összegzés: izgalmas, fordulatos, de ugyanakkor nagyon könnyed szórakozást ígérő film, ami futurisztikus mivolta ellenére inkább a drámaiságával és a szituációival fogja meg a nézőt. Érdekes témát boncolgat, ami roppant elgondolkodtató is. Helyenként pár egészséges poént is megereszt a produkció. Bátran ajánlom bárkinek a megtekintést, mert hasznos darabja ez a 2013-as évnek.

10\7,5
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2013. ápr. 29. - 1:20
Robotmunka
Kis költségvetés, nyolcvanas évekbeli hangulat, Frank Langella. Tömören és röviden ennyiben lehet összefoglalni a Robot és Frank című tavalyi sci-fit – amiről újfent az égvilágon semmit nem lehetett hallani. Nem is igazán értem a filmkészítőket: csinálnak valamit 2.5 millából aztán utána meg nulla publicitás biztosítanak neki. No, nem mintha a nagy hírverés bármit is jobbá tenne, de azért egy szélesebb ismertség a jobb filmeket is eljuttathatná mindenkihez. Konkrét esetben a sci-fi rajongókhoz…

Nekem fogalmam sem volt erről a műről (sem), pedig Frank Langella miatt biztos megnéztem volna, még az elbaltázott sárga borító ellenére is. Bírom az öreget, kiváló színész, s ez a mozi is teljes egészében rá épül. Egy nagyon személyes, sci-fi ellenére totál realisztikus – tán, ha 50 évvel járunk előre az időben – kis mű, ami a maga 85 percével pont arra elég, hogy egy kellemes, de nem örökre maradandó élményt okozzon. Frank, a szenilis öregember egymagában él egy vidéki házban, egy kissé zsémbes öregúr, akivé szinte bármelyikünk válhat később. Apró kis jelekből épül fel valódi személyiségrajza, ki is volt ő valójában, s ebbe a képbe, a saját kis világába robban be a Robot, amit fia hoz neki társ gyanánt. A sztori szerint a két lény kisebb-nagyobb összezördülés után egymásra talál, és valódi társakká válnak – még a nagy kalandban is. A film legfőbb témája így az ember-robot kapcsolat, annak minden, korábbi mozikból már megismert aspektusával és némi új gondolattal együtt. Az utasítások betartása kontra az erkölcs és a törvényesség, a barátság és a bajtársiasság, az önfeláldozás és az árulás végigvonulnak a mozin, arra fogékonyak számára érdekes koncepciókat és gondolatokat vetve fel…

A mozi krimiszála a lopásokkal és betörésekkel épp hogy csak árnyalja az egészet, a vázolt nem túl távoli jövőkép hiteles és reális. Ami még esetleg egyenértékű lehet a főmotívummal, az a család, Frank családjának története. A betegsége miatt széthullott família tagjainak tettei nekem kimondottan tetszettek, a való életben sem lenne másként. Nincsenek túljátszott, kihegyezett érzelmi csúcspontok, s egy icipici meglepő fordulat is belefért a sztoriba. Hunter és Madison karaktere pont annyit nyújt, amit egy adott esetben a fiú és a lánygyermek nyújtana, a feleség feltűnése, pláne kiléte meg érdekes színfoltja az egésznek. Azonban a családi vonal miatt nem lehet a Robot és Frankre kizárólag sci-fiként tekinteni, számomra épp annyira egy családi története is, mint tudományos fantasztikus mű. A költségvetés ugyanakkor inkább az előbbi felé tolja, a robot borzasztó egyszerű – de valahol pont ettől hiteles -, a mozi inkább Frank Langella játéka miatt marad meg emlékeinkben, mint hiper-szuper jövő miatt. Nem baj, kell néha az ilyen is.

Ha jól belegondolok, és szerencsém lesz, mire ilyen szenilis vénember leszek, mint Frank, talán a gyerekek nekem is tudnak már venni ilyen robotot. A neve már mindenesetre meg is van… :)

Mindazonáltal arról nem vagyok meggyőződve, hogy teljes árat érne. Nekem majd csak akcióban kerül a

Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
80%

4 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (3)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: