• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A kolónia (DVD)
A kolónia The Colony
- 75%
Szállítható: BIZONYTALAN
499 Ft
Eredeti ár: 1.990 Ft

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
Az éghajlat szélsőséges viszonyai miatt 2045-re a Föld még életben lévő lakossága elszigetelt földalatti kolóniákban él. A telepek elsődleges feladata a betegségek visszaszorítása és kellő mennyiségű élelmiszer termelése a populáció számára. A Hetes számú kolónia vezetője Briggs (Laurence Fishburne) pár katonával az oldalán a távoli Ötös számú kolóniába indul, miután vészjelzést kaptak a testvértelepről. Az extrém hideg időjárást leküzdve az Ötös számú telepen egy túlélőt találnak, akinek elmondása és a talált nyomok alapján Briggs és csapata szembesül azzal, ami az ő kolóniájukat is fenyegetheti. A két telep között fekvő egykor volt nagyváros romjain keresztül visszaküzdve magukat Briggs az Ötös számú telepen látottaknál is váratlanabb változásokkal találja magát szembe, amelyeknek felelőse a telepen maradt erőszakos társa, Mason (Bill Paxton).
Stúdió:
Játékidő:
93 perc
Gyártási év:
2013
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2013. okt. 24. - 11:14
A hó fogságában
Az, hogy ismét csak bejött valami, amit a nagy többség elutasít, az önmagában már egyáltalán nem meglepő, az viszont, hogy ennek okait már nem is keresem, szerintem egyértelműen a gyógyulás jelei. Számomra A kolónia ugyanúgy egy remek film lett kategóriájában, mint mondjuk pár hónapja a Lockout volt, mindkettőt megfelelő mércével kell mérni, és mindkettő képes volt arra, ami egy mozifilmnek a lényege: szórakoztatott. Sőt, A kolóniánál még a fejemet sem fogtam a sok abnormális cselekedettől (megengedőbb egy picit az ember ilyenkor) – nem úgy, mint néhány mostani sokszázmilliós produkciónál…

Azon amúgy érdemes elgondolkodni, hogy aki a szinopszist írta, egyáltalán végignézte-e a filmet. A történettel kapcsolatban súlyos tévedések vannak benne – nem mintha ez bármiben is befolyásolná a filmélményt, csak ha valaki ez alapján nézi meg a mozit, és netán még emlékszik is a szövegre, az bizony meglepődhet… A valóság az, hogy a jövőben, mikor is a megváltoztatni próbált időjárás egyszer csak bekeményített „Egyszer csak elkezdett esni a hó és nem állt meg”, az emberiség nagy része elpusztult. Vélhetően megfagyott, de erre különösebb kitérő nincs: a hófödte apokalipszis önmagában lenyűgöző. Tisztára, mintha a Holnaputánban lennénk, azonban a mindössze 16 millió USD költségvetés sajnos picit valóban meglátszik a CGI-n. Nem rossz, de itt a hóviharnak szerintem inkább elsősorban jótékony eltakaró hatása volt, mintsem valódi hideg hangulatkelés… Nos, e fagyott világban van néhány telep (kolónia) a Földön, ahol az emberiség maradéka él és várja a javulást..

Itt rögtön két dolgot is meg kell említenem, ami tetszett. Azt leszámítva, hogy honnan a francból vannak ekkora föld alatti települések, azokat, ki mikor és hogyan építette, maga a helyszín kimondottan tetszett. Olyan volt, mint egy földbe süllyesztett űrhajó, az alagutak, az egész belső tér arra emlékeztetett, s az is igaz, hogy ilyet már sokszor láttunk: de sokszor tetszett is, s most sem volt másképp. Ridegségében olyan hiteles és komor az egész. A másik azonban érdekesebb – s ez képvisel talán fontosabb értéket számomra a moziban: az emberi természet, a csoport hierarchiája, a farkastörvények az életben maradásért… A beteges félelem a vírusfertőzésektől, mikor is gyógyszer híján a golyó a beteg számára a végleges megoldás, nos, ez bármennyire is kegyetlennek van beállítva a filmben Mason (Paxton) által, totál életszerű. Ebbe a felvázolt képbe rondít bele az SOS hívás a másik kolóniától – ahova főhőseink elindulnak. Bárki bármit mond, Fishburne (Briggs) mindig jó karizmatikus vezetőnek, itt sincs másképp. A fagyos út nagyon jó, az ötös kolónián történtek meg kifejezetten izgalmasak. Remek kamerabeállítások, sokáig nem tudjuk, mitől kell félni – sokszor örülnék, ha egy horrorban lenne ennyi feszültség. Az egész elemlámpás séta az új helyszínen, a távoli csattogással, dübörgéssel kimondottan fílinges lett: hogy aztán egy életveszélyes szituban találjuk magunkat. Itt most nem írom le, a lények melyik mozit idézték, de mivel az is nagy kedvencem, így nem zavart. A kaszabolás, az akciójelenetek pörgősek és véresek – vélhetően a vágással itt is a költségvetésbe akartak beleférni – s jut idő drámára is. Főleg a hídon: bármennyire is sablonos és kiszámítható a robbanás, engem már addigra megérintett a karakter annyira, hogy képes voltam sajnálni elvesztését.

Az újból a 7-esen történtek első fele ismét a kis közösség belső hatalmi harcainak kiváló modellezése: az erősebb kutya baszik elve alapján. Manson figurája ugyanakkor korántsem akkora geci, hogy rá lehessen építeni a fő jelenetet – az ő motivációja sosem személyes, inkább a közösség védelme, bármennyire kegyetlennek is tűnik. A másik „gonosz”-szal (és az egész csapatával) meg csupán az volt a bajom, hogy semmit nem tudtunk róluk: először ez zavart is (a „Mit akarsz? –Többet!” válaszon mosolyogtam egyet) de aztán rájöttem, hogy kb. pont annyira vagyunk képben velük, mint amennyire a megtámadottak is. Autentikus. A finálé, a remény magjával pedig kellően bizonytalan ahhoz, hogy valódi heppiendként ne lehessen elkönyvelni. Jó volt, na.

No persze, nem lenne akkora elutasítása a Kolóniának, ha ennyire rendben lenne vele minden, mint ahogy én látom. A mögöttes kérdések, az azokra megtalálhatatlan válaszok akár romba is döntenék az egész mozit, ugyanakkor a netes nemtetszések inkább a történetnek, a színészeknek és a látványnak szóltak. A történet egyszerű, de izgalmas, némi mondanivalóval, a színészekkel nekem semmi bajom nem volt, a látványra valóban lehet panasz, de a ráköltött centek tükrében korrekt. Jómagam nem éreztem kínosan magam egyszer sem, nem fájt egy jelenet sem, az Alienes, Holnaputános, Legenda vagyokos, Dologos hangulat bejött. Azon meg, hogy mi értelme van magokat őrizni, állatokat szaporítani (egyfajta Noé módon) egy fagyott világban, ezt a tevékenységet mi látja el energiával, honnan van kaja, víz???, stb, ma nem gondolkodtam. Jó passzban voltam hozzá és kész. Lehet, hogy ez is B film, de ez a kis kanadai film jobban bejött, mint néhány hollywoodi szuperprodukció. Jó helye lesz a polcon a Skyline meg a Lockout mellett.


Kosárba!
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
67%

3 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (1)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (1)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
Filmek téli estékre
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: