• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > 12 majom (szinkronizált változat) (DVD)
12 majom (szinkronizált változat) Twelve Monkeys - Special Edition
- 55%
Szállítható: AZONNAL
1.490 Ft
Eredeti ár: 3.290 Ft

Már csak 1 db. van raktáron

  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
A Tizenkét Majom rejtélye a jövő és a múlt, a józanság és az őrület, az álom és a valóság határait feszegeti… 2035-ben járunk, a Föld lakosságának a 99%-át kiirtották, és akik az emberiségből még megmaradtak, egy kietlen alvilágban tengődnek. Ez a holokauszt elnéptelenítette a föld felszínét, és kétségessé tette az emberiség jövőjét.

Csupán két nyomravezető jel van, amely mentén elindulhat a vonakodó önkéntes, Cole (Bruce Willis), és segítője Dr. Kathryn Railly (Madeleine Stowe), hogy megoldja a Tizenkét Majom rejtélyét. Ha nem sikerül, az emberiséget valószínűleg teljesen eltörlik a bolygó felszínéről…
Stúdió:
Játékidő:
124 perc
Gyártási év:
1995
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- cseh - 5.1 (DD)
- orosz - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh, lengyel
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
Átlagos értékelés:
Szurov Zoltán
értékelése:
2012. júl. 5. - 15:04
Időutazós sci-fi vagy pszichológiai kitekintő?
Azon kevés filmek egyike amelyiknek tökéletesre sikerült a szinkronja, ám a dts hangsáv hiánya fájó. Különösen a földalatti jeleneteknél ahol számtalan leheletfinom hangeffektusról maradunk le emiatt.

Brad Pitt eddigi legjobb alakítását nyújtja a látszólag őrült Jeffrey Goins szerepében. Bármelyik pszichiátert félre tudná vezetni hogy Ő bolond az ideges fejrángásaival, üveges tekintetével. Érdemes néha megfigyelni hogyan gesztikulál a középső ujjával. Zseniális! És rajta keresztül döbbenhetünk rá a film kicsavart poénjára is. Goins és a 12 majom hadserege ugyanis nem őrült. Épp ellenkezőleg! Goins kicsit túlpörgött karaktere azokat a zseniket idézi meg akik előrébb jártak kortársaiknál és ezért meg nem értett személyek voltak. A film valójában egy görbe tükröt tart a pszichológia mint állítólagos tudomány elé. Katrhyn Reilly pszichiáternő pl. mikor ráébred hogy Coole valóban a jövőből érkezett, frusztráltan magyarázkodik orvos kollégájának: "Persze mi vagyunk az új vallás. Mi mondjuk meg mi helyes és mi helytelen."
Aztán amikor nyugtatót kínálnak neki hogy lehiggadjon azt feleli: "Nem szeretem a nyugtatókat mert összezavarják a fejem." Ezzel valójában kimondja azt ami nyílt titok az orvos társadalomban, hogy a mentális zavarral küzdő egyénekkel nem tudnak mit kezdeni a pszichiátrián, inkább nyugtatókkal elkábítják őket hogy addig is csendben maradjanak.

Voltaképp Goins és Cole azok akik a filmben egyedül normálisak. Számtalan igazságot fogalmaz meg Goins beteg világunkról. "Ha sokat vásárolsz mintapolgár vagy, de ha nem vásárolsz .... akkor mi vagy? Mi vagy? Kérdem én? Elmebeteg. Ha nem vásárolsz wc papírt, új kocsit, turmixgépet, ..... agyba operált sztereó fejhallgatót, csavarhúzót beépített radarrendszerrel,hanggal vezérelt számítógépet."
Sajnálkozását fejezi ki pl. a tévében látott nyulakon végzett állat kísérletek miatt is. Cole itt meg is jegyzi: "Kihívják a sorsukat maguk ellen. Az emberiség meg is érdemli hogy elpusztítsák. "És valóban! A film kezdetétől fogva csak bunkó sapiensekkel találkozunk. A rendőrök ok nélkül letartóztatják Colet és megverik. Az orvosok őrültnek tartják, indokolatlanul telegyógyszerezik, az ápolók durván bánnak vele. Az 1. világháborúban habár meztelen, mégis lábon lövik. Goins apjának egyik tudósa találóan jegyzi is meg dr. Kathryn Railly pszichiáternőnek autogramm kérés közben: "Meggyőző adatok utalnak arra hogy a Föld nem fogja túlélni az emberek mértéktelenségét. Az atomfegyverek elterjedése, a korlátlan szaporodás, a talaj, a víz, a levegő, a környezetszennyezés...."

A szaporodással kapcsolatban van is egy találó jelenet. Amikor Cole felhív egy telefonszámot, ostoba néger nő veszi fel aki láthatóan egy gyerekkel sem bír, mégis négyet bezsákolt magának. Sok jelenetben pár fokkal megbillentették a kameraszöget, ezzel is érzékeltetve hogy a világ kibillent az egyensúlyából és nem természetesen működik. A 12 majom filozófiája egyszerűen az, ha az emberiség úgyis elpusztítaná a földi életet, legalább az állatok ne szenvedjenek ártatlanul, és olyan vírust terjeszt el ami csak az embernek árt.

Egy ilyen fajsúlyos témájú filmhez igazán fontos lett volna egy audió kommentár de Terry Gilliam rendező azt nem ad. És milyen jól teszi! Bár abból egyértelműen kiderülne miért nyomnak Cole kezébe egy feltűnően nagy pisztolyt és kapja azt a parancsot hogy a reptéren!? ahol maximálisan veszik a biztonságot,ölje meg dr. Kathryn Reillyt. Ha jól megfigyeljük észrevesszük azt is, hogy a jövőben élő, a múltba Cole-t visszaküldő tudósnő, azonos dr. Reillyval.
A film egyik érdekes vissza-visszatérő témája a skizofrénia, ami egyszerűen fogalmazva a valóság tagadása és tévhitekhez való ragaszkodás. A 12 majom szervezetén kívül egyik szereplő sem tudja beismerni az igazságot és elméleteket gyártanak a számukra lehetetlen megmagyarázására. Egy gyenge pillanatában Cole is áldozatául esik ennek egy kis időre. Bruce Willis is tökéletes ebben a szerepében. Megbecsülésre tanít az a jelenete mikor örül a friss levegőnek és könnybe lábad a szeme midőn Louis Armstrong "What a wonderful world" számát hallgatja.

Terry Gilliam műve vizuálisan és érzelmileg is felkavar, elgondolkodtat, de válaszokat nem ad. Arra már a nézőnek kell rájönnie.

Ezt az alkotást mindenkinek látnia kell!

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
critixx
értékelése:
2008. feb. 27. - 12:37
Remek kis film ez, tulajdonképpen a legjobb sci-fi, ami az utóbb 15-20 évben készült, ugyanis a mufaj sajnos manapság a CGI-ária és a lövöldözos/lézerkardozós/óriásrobotos hülyeségek szintjére süllyedt. Terry Gilliam legjobb filmje az 1985-ös Brazil mellett (ami érdekes módon szintén anti-utópia és amit érthetetlen okokból még nem adtak ki itthon DVD-n!!!).

A 12 majom egy korrekt, kelloen bizarr és szürrealista világot ábrázoló, az emberi elme, illetve az idoutazás paradoxonjainak mélyére ásó filmalkotás, remekel benne Bruce Willis - aki egyre inkább kinott az "akcióhos" sztereotípiából -, Brad Pitt és a kelloen aggódó arcú Madeline Stowe. Gilliam szokása szerint ugrál a különféle ido- és tudati síkok között, alaposan megkavarva a nézot, mindezt technikai igényességgel és gyermeki mesélovággyal tetézve. A film egyébiránt Chris Marker 1962-es rövidfilmje, A móló inspirációjára készült, de szerintem inkább hasonlítható egy 60-as évek eleji Alkonyzóna epizód groteszk, szürreális 90-es évekbeli megvalósításának. A filmet bátran ajánlom mindenkinek, aki igényes sci-fit szeretne nézni, kicsit elgondolkodni rajta és nem a röpködo zöld urhajók pixeláriája miatt leülni a képernyo/vászon elé. Többrétegu, muvészi igényu mainstream amerikai film - ritka, mint a fehér holló!
3 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással

DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: T2: