• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (DVD)
Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
- 70%
Szállítható: KB. 1-5 NAP
999 Ft
Eredeti ár: 3.290 Ft


  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

Az 1880-as évek Amerikájában mindenki ismeri Jesse Jamest, ő a nemzet leghírhedtebb bűnözője, akire tíz államban vadásznak. Ám ő a vidék legnagyobb hőse is, a nép Robin Hoodként tiszteli. Robert Ford? Róla senki se hallott. A nagyra törő 19 éves fiú azonban tesz róla, hogy ez megváltozzon. Belép Jesse bandájába, a barátja lesz, és ha még ez sem hoz neki hírnevet, a gyilkosságtól sem riad vissza.

A barátságból rivalizálás lesz, a hírnév iránti vágyból pedig megszállottság a Ridley Scott produceri közreműködésével készült férfias filmeposzban. Brad Pitt alakítja Jesse-t csodálatra méltó hitelességgel (a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó díjat), Casey Affleck pedig az ifjút, aki céljához mind közelebb, míg saját emberségétől mind távolabb kerül.

Stúdió:
Játékidő:
160 perc
Gyártási év:
2007
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- cseh - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh, román
Képformátum:
2.40:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Remo
értékelése:
2008. jún. 20. - 15:09
A filmek legendákat keltenek életre, de olykor le is számolnak velük. Andrew Dominik vadnyugata nem az, amit évtizedek óta plántál belénk az álomgyár: nincsenek benne gyorskezu pisztolyhosök, akik az utca közepén egymással szembeállva rendezik le bajos ügyeiket. Ebben a világban mire elérkezik a népi hosként tisztelt bandita, Jesse James végzete, már egyáltalán nem megdöbbento, hogy valakit hátba lonek. A gyilkosság mocskos és szánalmas látványt nyújt, nagyjából annyi nemességgel amennyi az elkövetoikben van. Talán még Sam Peckinpah se látta ily sötéten ezt az érát. Nála útban a kihalás felé, de még valahol létezett a becsület, Dominik nézopontjában viszont nincs helye.

Ez a film két emberrol szól, az egyikük (Jesse James) különleges, a másik (Robert Ford) szeretne az lenni. A jelenetek sokszínuen írják le azt a bonyolult kapcsolatot, ami rajongással indult és árulással végzodött. Elindul az események láncolata és kezdetben még nem érteni hová vezet, de a pisztolyok szava elobb-utóbb szinte mindenkit utolér. A ráéros kibontásban olykor kulcsmomentumok is egyetlen kérdojellel végzodo zseniális jelenetbe surusödnek és csupán utólag derül fény az összefüggésre. Rengeteg információt bíznak a narrátorra, amit bár igyekeznek régies hangulattal alkalmazni, mégis a film egyik gyengéje marad. A mozgatórugókat sem sikerül teljes mértékig feltárni, habár az alkotók kétségtelenül tovább jutnak, mint elottük bárki.

A kamera szívesen idozik el a tájon és arcokon - méghozzá lenyugözo eredménnyel. A festoi ábrázolás, a környezet és a bennük mozgó emberek összekapcsolása majdhogynem Terrence Malickhez méltó. Roger Deakins ezzel a munkájával Oscar-díj nélkül is kiemelt helyet követel magának az operatorök panteonjában. A színészekrol alig lehet kevesebb elismeréssel beszélni. Brad Pitt és Casey Affleck tökéletes választásnak bizonyulnak a szerepükre. Kettejük árnyékában olyan tehetségek kapdossák a morzsákat, mint Sam Shepard, Ted Levine vagy Sam Rockwell. A mufajból adódóan a legkevesebb tér a noknek jut, így Mary-Louise Parker csak néha néz be, hogy tudjuk Jesse Jamesnek volt egy odaadó felesége.

Andrew Dominik érezhetoen még órákig tudott volna mesélni, de egy befogadható alkotásba ennyi fért bele. A Jesse James meggyilkolása nem teljes film, korlátozott idejével mégis rengeteget ragad meg az akkori világból, sokat elárul az életrol és az emberekrol. A legenda mögé kukkantva egy darab valóságot kapunk, ami ugyan nem olyan szép, mint a mendemonda, viszont sokkal inkább elgondolkodtat.

A DVD egy lófing. A képminoség hagy maga után kívánnivalót, a film látványvilága megsínyli a részletszégénységét. A hangkeverés rendben van, viszont a magyar szinkron szintén csalódást kelto. Selmeczi Roland hiába adta a hangját számtalanszor Brad Pittnek (és tragikus módon ezúttal utoljára), teljes szereptévesztéssel közelíti meg az általa játszott Jesse James-t. Egy bandita sablont tükrözo és túlzottan suttyóra vett hanghordozásában épp a figura lényege vész el. Csore Gábor sokkal inkább ráérez Robert Ford karakterére és a mellékszereplok között is akadnak kellemes meglepetések, sok az ismert közremuködo, mint például Reviczky Gábor. A szinkron legüdítobb színfoltja Végvári Tamás, aki ezúttal is kituno narrátor. A fordításba becsúszott néhány zavaró pontatlanság, amit sajnos a felirat is átvett. Nyilvánvaló tény, de azért zárszóként kihangsúlyozom: ez a film többet érdemelt volna, mint amit a hazai kiadás révén kapott.
6 látogatóból 6 értett egyet ezzel a hozzászólással
Mackey
értékelése:
2008. jún. 25. - 22:52
Megszokottól eltéro (részletesebb) kritikát fogtok olvasni. Hogyan írhatnék úgyanúgy, ha a film címe már ’lelövi’ a poént?


Történet:
1881-et írunk. Jesse James (Brad Pitt) a vadnyugat leghíresebb banditája és médiasztárja egyben. Hiába rabolja ki bandájával a vonatokat, bankokat brutális módszerekkel, az embereknek egy misztikus és bámulatos személyiség marad, akirol még kalandregényeket is kiadnak, igaz valóságtartalmuk igen csekély. A banda állandóan cserélodik, mert az alkalmi embereket vagy elkapják, vagy megölik. Mikor Jesse testvére Frank (Sam Shepard) is kiszáll, mert belefáradt az egészbe, egy utolsó bankrablásos akcióra készül, hogy családjával együtt „nyugdíjba” vonulhasson. Ehhez beszervezi barátját Charley Fordot (Sam Rockwell) és testvérét az újonc Robertet (Casey Affleck). Robert már gyerekkora óta fanatikusan imádja Jesse Jamest, de ahogy jobban megismeri, egyre kevésbé tud azonosulni vele. Ugyanis a híres bandita viselkedése egyre kiszámíthatatlanabb, depressziós és paranoiás. Saját embereivel végez, ha úgy érzi, hogy nem támogatják. Mielott o és testvére is úgy végeznék, mint a többiek, elhatározzák, hogy ellentámadásba lendülnek: megölik Jesse Jamest.

Western reality

Nos, az elobb leírt történetet igazából összefoglalja a cím. Megölik. Igen, kénytelen vagyok leírni, de ezt már a mozijegyrol is le tudjuk olvasni. Azonban nem itt végzodik a film. A film nagy része a Robert Ford – Jesse James pszicho-párbajról szól, amelyet ugyebár lezár az az egy lövés. De az egész lényege, csak ezután játszódik le. Milyen sors vár egy olyan emberre, aki bár jót cselekedett, de lelotte a nép nagy vagányát? Ezek a film legemlékezetesebb jelenetei, ahogy a (várt) taps helyett megvetik Robert Fordot, mert egy áruló és hátba lotte a vezérét. Lenyugözo és egyben tragikus nézni ezt a folyamatot, pedig az igazi gyáva nem Robert Ford, hanem Jesse James volt. Szabályosan kiprovokálta, hogy vége legyen az egésznek és ehhez kihasználta Fordékat.
Igaz, míg ehhez az izgalmas utóhatáshoz érünk, több mint 2 órát kell várni. Ez is a film egyik negatívuma. Érthetetlenül hosszúra sikeredett a 170 percével. Egy hosszú film önmagában nem gond, ha végig leköti az embert. Sajnos itt idonként tényleg érezni a hosszát, egy jó fél órát minden további nélkül ki lehetett volna vágni. Sokszor elkalandozik az alkotás, szájbarágóan visszatekint, kár érte. Cserébe nagyon aprólékosan és oszintén megismerhettük azt a western-világot, melyet én filmben még nem nagyon láttam. Ember azt hinné, hogy csak az olyanok léteztek, ahol délben a fotéren szemben áll két revolverhos vagy babot esznek a barlang elott, amíg nem jön Bud Spencer és be nem falja elolük. Nem mintha ezeket nem szeretnénk, de szép dolog egyszer egy „friss” és realisztikus bemutatásmódot megismerni.

Bevallom, Jesse Jamest csak felületesen ismertem. Tudtam, hogy egy bandita volt, ezt is leginkább a Lucky Luke képregényekbol tanulhattam. Nagyjából ennyi. Ezért is sajnáltam egy kicsit, hogy a film címe már elárulta a lényeget. Igaz, szerintem Amerikában jobban ismerik a legendát, szóval nekik igazából mindegy. Én örültem volna egy sima „Jesse James”-nek, de ha minden igaz, Brad Pitt ragaszkodott a teljes címhez. Hazaérve olvasgattam wikipediát és kijelenthetem, hogy az alkotás úgymond dokumentumfilmnek is tekintheto. Lenyugözo történet, nem vitás.

Ahogy a színészek teljesítménye is fantasztikus volt. Brad Pitt újra bizonyította, hogy o bármit el tud játszani és producerként is beszállt a filmbe. Az igazi nyertes azonban Casey Affleck (Ben öccse), akire most már teljesen biztos, hogy nagy karrier vár. Alakítása annyira meggyozo volt, hogy legjobb férfi mellékszereploként Oscarra is jelölték, azonban (sajnos) nem szólították fel a színpadra. Foleg amikor Robert Ford helyett „Az ember, aki megölte Jesse Jamest” volt a „neve”, nagyszeruen játszotta el a kilátástalan és igazságtalan helyzetét.
A másik Oscart (legjobb operator) sem sikerült megkaparintani.

Összegezve:

2 ember és egy korszak lenyugözo története, fantasztikus szereplokkel, azonban a 170 percével néhol vontatott.

7 látogatóból 7 értett egyet ezzel a hozzászólással
Hege
értékelése:
2013. jan. 11. - 9:49
A vadnyugat, ahogy még nem láttad.
Vallomással tartozom. Még hozzá azzal, hogy csak nem rég kezdtem bepótolni az általam eleinte nem sokra értékelt western műfaj filmjeit. Most már belátom elég nagy hiba volt és sorra jöttek az egyre jobb filmek, a dollár trilógia, Volt egyszer egy vadnyugat, Nevem senki, Börtön vonat Yumába, Nincs bocsánat, majd következett a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford.

A film maga az első két perces jelenetével engem megvett kilóra és már akkor tudtam, hogy nem szokványos westernnel állok szemben. Nagyban eltér a hagyományos spagetti western műfajoktól. Az amerikai filmkészítéstől teljesen idegen képi világa van, már-már európai művészfilm hatást kelt. Egyszerűen minden a helyén van. A jelmezek, a világítás, az operatőri munka egyszerűen fenomenális. Teljesen ilyenek képzeltem a régi realista vadnyugatot. És még a zenéről nem is beszéltem de az még rátesz egy lapáttal és akár önálló hallgatása is fantasztikus.A forgatókönyv remekül megírt, teljesen hiteles és történelem hű, legalább is amit én tudtam eddig Jesse Jamesről. A rendezés pedig megint nagyszerű. drámai és néha komikus jelenetek váltják egymást és még pisztoly párbaj is van benne, mely nem igazán szokványos módon zajlik le. Vagyis nem ahogy egy Sergio Leone filmben szokás.

Még valamit ki kell emelnem és az a színészi alakítás. Brad Pitt nagy lobbija volt ez a film és a cím szerepet nem is akarta elvállalni, ha nem marad az a címe a filmnek, mely ma is, mert a film készítői féltek tőle, hogy az amerikai nézők idegenkedni fognak tőle, hogy az elején szét spoilerezik a filmet. Brad Pitt valami elképesztően hiteles. A 12 majom, Harcosok klubja, Hetedik magasságokig emelkedik, sőt... Casey Affleck, mint Bob Ford pedig szorosan ott van mellette. A mellék szereplők is valami elképesztőek: Sam Rockwell mint mindig zseniális, de Jeremy Renner és Paul Schneider sem marad el mellettük.

Hozzá kell tenni, hogy a film meglehetősen hosszú. 20 perc híján 3 órás, ezért nem mindenki fogja szeretni, főleg azok nem, akik nem szeretik a vontatott lassú történet vezetést és kétségtelenül a film a közepén kicsit leül, de nem zavaróan. Kicsit a Kelet Európai filmekre emlékeztet ebből a szempontból.

De aki egy kicsit is szereti a western filmeket, annak kötelező darab ez a film. Egyszerűen minden összeállt ebben a filmben és valóban elhiszem, hogy minden így történt a való életben. Ez az igazi vadnyugat!

A DVD nagyon alap kiadás, de 1000 HUF-ot teljesen megéri, azért egy audiokommentár ráférhetett volna. De nem panaszkodom. A film 10-es, a DVD kiadás 8-as. Így a kiadványt 9-es. Kosárba! Nincs kérdés.

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
87%

6 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (4)
61-80%
 (1)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: