• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Nyolc tanú (DVD)
Nyolc tanú Vantage Point
- 30%
Szállítható: BIZONYTALAN
2.290 Ft
Eredeti ár: 3.290 Ft

  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Spanyolországban, egy történelmi jelentőségű terrorellenes csúcstalálkozón bérgyilkos golyója találja el az Amerikai Egyesült Államok elnökét. Nyolc idegen tisztán látta a merényletet, de mit is láttak valójában?

A szemtanúk nézőpontjából újra átéljük a lövés előtti perceket, és fokozatosan összeáll a kép. Ám amikor már azt hinnénk, hogy tudjuk a választ, akkor jön csak az igazi meglepetés...

A NYOLC TANÚ fantasztikus politikai krimi, melynek főszereplői Dennis Quaid, Matthew Fox, az Oscar®-díjas Forest Whitaker (2006 – legjobb férfi főszereplő, Az utolsó skót király), valamint Sigourney Weaver és az Oscar®-díjas William Hurt (1985 – legjobb férfi főszereplő, A Pókasszony csókja).

Játékidő:
86 perc
Gyártási év:
2008
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- lengyel - Surround (DD)
- cseh - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, bolgár, cseh, dán, finn, hindi, holland, horvát, lengyel, norvég, román, svéd, szerb, szlovák, szlovén
Képformátum:
2.40:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
 
Kimaradt jelenetek -
 
Werkfilm (így készült) - Így készült a Nyolc tanú
 
Kisfilm - Hogyan tervezzük meg az elnök elleni merényletet?
 
Audiókommentár - Pete Travis rendezővel
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2013. szep. 9. - 7:01
Nyolc tanú - Egy merénylet panoptikuma
A Nyolc tanú harmadik nézése jelentett apropót arra, hogy ennyi év után írjak róla az adatlapra, és ez azt hiszem, jelenthet valamit.

Leginkább azt, hogy a stábnak egy elég szimpla akciófilmet sikerült egy mozifilmeknél egyedi módszerrel érdekesebbé tenni, és még a műfaját is megváltoztatni kicsit. A trükk az, hogy nem az általánosan használt lineáris, legfeljebb keretes történetvezetést használták, hanem egy szűk időtartamot, nagyjából fél óra eseményhalmazát bővítették ki úgy, hogy a jelenlevőkkel/résztvevőkkel történteket a saját szempontjukból mutatják be. Zseniális, ahogy az első szakasz, háttérben a tévés közvetítőkocsival felvázolja, mi és hogyan fog történni: nézőként megtudjuk, hogy egy nemzetközi terroristaellenes csúcstalálkozó zajlik egy spanyol városban, és ennek során terroristák jól szervezett merényletet hajtanak végre az USA elnöke ellen, és ahogy az adásrendező váltogat a kamerák képe között (pontosabban mintha más-más kamera által rögzített felvételeket nézne egyesével), úgy látjuk minden szakaszban ugyanazt, de máshogy. Hiszen nem mindenki ugyanott állt, nem mindenki ugyanarra nézett, sőt, még az is megtörténhet, hogy két ember nem ugyanazt a következtetést vonja le ugyanarról az eseményről, a személyiségükből és az ismereteikből eredően. A film csak pár csomópontot ad meg (amikor a különböző nézőpontok összekapcsolódnak, vagy amit mindenki láthatott/hallhatott), és ezek közé már a nézőnek kell beillesztenie a kirakós darabjait. Ebből persze lesz/lehet sok félreértés, átverés, trükközés, ettől esetenként a legapróbb dolognak is jelentősége lesz később, és az ebből eredő információhiányra építi a film a fordulatait. Csak szemléltetésképpen: a merénylet helyszínén hallatszik egy távoli robbanás, de hogy mi, hol és miért robbant, azt csak három szakasszal és jó fél órával később tudjuk meg. Ez pedig qrvára tetszett! Még harmadszor látva is többször kaptam magam azon, hogy pörög az agyam a látottakon, pedig már tudtam, mi a vége, vagy éppen a szívem és a légzésem lett hevesebb, pedig kevés dolog untat jobban mostanában egy akciófilmben, mint egy töltelék autós üldözés, ami az összetörő autók számával egyenes arányban szokta apasztani az érdeklődésem.

Már utaltam a film tagoltságából eredő másik különlegességre: mivel emberek nézőpontjait látjuk, így a dolog sokkal személyesebbé válik. Bár a Nyolc tanú egy merényletről szól, de nem a merénylet áll a középpontban, hanem az emberek, akiknek a sorsa, az életútja speciel pont egy merényletben fonódik össze. Egy szimpla akciófilmhez képest mindenkinek egy kicsit jobban megismerjük a múltját, a céljait, a körülményeket, amik miatt erre a térre jött, és amiért részese lesz a merényletnek passzív szemlélőként, tanúként, testőrként, bűnsegédként vagy akár terroristaként. Mint egy Szent Lajos király hídja, csak van benne robbanás, autós és gyalogos üldözés, lövöldözés meg mindenféle egyéb izgalom.

Ennyi szál összefogása persze erős kezet és precíz tervezést kíván, és ez az, ahol kissé megcsúszva a film a "kiváló"-ból "csak" "nagyon jó" lett nekem. Többször éreztem úgy, mintha a film "dezorientált" lenne térben és időben, amitől bizonyos események időérzete megváltozik, és nem csak Einstein relativitáselmélete miatt:)... de ez úgyis csak azoknak mondhat valamit, akik látták. A másik egy apró negatívuma a más nézőpontú ismételgetésnek: ami elsőre unalmas, esetleg zavaróan felesleges volt, az másodszorra is az lesz, és nekem ilyen volt az FBI-osok kergetőzése a rendőrrel. A harmadik "hiba" pedig a vége, mert bár szép dolog a reflex meg a "jószándék", de azért csak hidegvérű gyilkosokról beszélünk, az ég szerelmére... De megnyugtatom az érdeklődőket, egyik sem akkora probléma, hogy bárkit el akarnék beszélni a Nyolc tanúról.

A film értelmezését segíti és az esetlegesen rejtve maradt érdekességeket tárja fel a majd 45 percnyi extra a lemezen, ami minimum piros pont. Például hogy pár szereplővel hogyan utalnak a Kennedy-merénylet egy-egy ismert figurájára, vagy hogy William Hurt hogyan oldotta meg a szerepéből adódó kihívásokat. Persze van hátlapogatás is ("X.Y. fantasztikus színész/rendező, csodálatos volt vele dolgozni"), de melyik interjús extrában nincs?

Röviden: Hogyan változtathatja meg egy esemény vagy egy ember megítélését, ha több tanú mondja el ugyanazt a történetet róluk? Erre a kérdésre keresi a választ egy ötletes kirakó keretében a Nyolc tanú, miközben egyszerre játszik a nézővel és játszatja is. Próbálkozásnak ügyes, és egyszer talán valaki felfedezi és tökéletesíti a benne rejlő potenciált.

U.i.: Azt tudja valaki, hogy jöhetett ki a címben a nyolc:)?
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2008. aug. 11. - 0:53
Na, csak találtam valamit, ami maradéktalanul tetszett... Azt hittem, már az én igényeimmel van baj, de talán mégse. Valaki írta, hogy a kritikusok lehúzták ezt a mozit, de neki tetszett. Én is így vagyok vele.

A nyolc (miért is nyolc?) tanú egy meglepoen kellemes kikapcsolódást biztosít másfél órára. Izgalmas, pörgos film, kelloen meglepo csavarokkal és egy igazán újszeru történetvezetéssel. Nekem nagyon bejött ez a mindig visszaugrunk az idoben dolog, a feszültségkeltés elsoszámú eleme lettt - hogy aztán a végén egy mindent elsöpro fináléba torkolljon. Autós üldözéssel, lövöldözéssel, ahogy egy elnökös thrillerhez illik.

A 8 tanú hasonlóan a Testorhöz, tökéletesen kitölti azt az urt, ami egy-egy 24 évad között szakad ránk. Mert ez a mozi akár egy 24 epizódnak is beillene - és ez részemrol hatalmas dícséret. Megvan hozzá a kello lendülete, fordulatossága, no meg a témája is. Sot , talán szentségtörésnek tunik, de lendülete már-már Bourne szintu. Másfelol ez a minden mindennel összefügg nézopont kellemesen emlékeztet az Inárritu filmekre ill a Chrashre - utóbbi a kislány drámai jelenete miatt ugrott be leginkább. Ezeken kívül mintha csak Jack Bauert látnám a vásznon.

No persze a filmek vannak hibái is - mint talán minden mozinak. Többet írtatok már itt illetve a fórumban, ezért nem is igazán térek ki rájuk. Mindenesetre én menet közben nem éreztem ezek fájó hatásait, így a mozi élményébol nem vettek el - maximum utána lehet dumálni róluk. Apróságoktól eltekintve teljesen jó kis film a Nyolc tanú - a maga kategóriájában.

Külön élmény volt a válogatott színészgárda, ahol mindenki hozza a kötelezot a rászabott karakterben. A film szerkezetébol adódóan ráadásul egyik sem dominál túlságosan, egyformán tesznek hozzá az egészhez.

A DVD képe számomra tökéletes volt, a hang szépen, eroteljesen üvöltött a hangszórókból - mivel egyedül volt alkalmam nézni és nem kellett tekintettel lennem senkire.. :-)) Jól szólt!


Kosárba!
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
80%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (0)
61-80%
 (2)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: