Keresés

2020 - A LEGJOBB FILMEK

2021. február 6., szombat 16:58
Sziasztok!

A filmek nagyon nagy részét nem láttam, összesen 17 filmből tudtam a sorrendet összerakni:

01, 1917 - /1917/ (2019)
02, A Greyhound csatahajó - /Greyhound/ (2020)
03, Tőrbe ejtve - /Knives Out/ (2019)
04, Becsületes tolvaj - /Honest Thief/ (2020)
05, Úriemberek - /The Gentlemen/ (2020)
06, Árva Brooklyn - /Motherless Brooklyn/ (2019)
07, Richard Jewell balladája - /Richard Jewell/ (2019)
08, 21 híd - /21 Bridges/ (2019)
09, Vadászat - /The Hunt/ (2020)
10, Tenet - /Tenet/ (2020)
0
2021. február 6., szombat 14:11
Ne feledjétek!

A kitolt határidő szerint holnap délután 17:00-ig érkezhetnek a listák! Utána eredményhirdetés.
0
2021. február 5., péntek 13:32
01. 1917
02. A láthatatlan ember
03. A Greyhound csatahajó
04. Richard Jewell balladája
05. A világítótorony
06. Vadászat
07. Kegyetlen zsaruk
08. Téboly
09. Becsületes tolvaj
10. Bad boys mindörökké rosszfiúk
0
2021. február 5., péntek 9:28
Weide írta:

Hát nem volt egy combos év a tavalyi... 48 filmet láttam a listáról és végigfutva a végleges táblázatomon látom, hogy az egész évet masszívan uralták a középszerű alkotások. No mindegy, talán majd idén jobb lesz a helyzet. Mindenesetre alább az én 10-es listám.

Ezért is jók ezek a listák, mert több is tetszik így előzetesen, amiket még nem láttam. Köszi!
Meg legalább itt össze lehet futni veled :) .
0
2021. február 3., szerda 16:39
Hát nem volt egy combos év a tavalyi... 48 filmet láttam a listáról és végigfutva a végleges táblázatomon látom, hogy az egész évet masszívan uralták a középszerű alkotások. No mindegy, talán majd idén jobb lesz a helyzet. Mindenesetre alább az én 10-es listám.

10. A Belko-kísérlet - /The Belko Experiment/ (2016)
Nem mostanság láttam, az igaz, de explicit brutalitása és a szórakoztató faktora máig megmaradt.

9. Bloodshot - /Bloodshot/ (2020)
Kissé bugyuta, de a tavalyi szuperhősös filmek közül ez tudott a leginkább szórakoztatni. Még a képregényt is megrendeltem a hatására.

8. Téboly - /Unhinged/ (2020)
Crowe papa odatette magát. Intő jelensége hívja fel a film a figyelmet, vagyis miért ne legyél egy kőbunkó az utakon. :D

7. Jancsi és Juliska - /Gretel & Hansel/ (2020)
Sötét, lélekig hatoló feldolgozása a klasszikusnak, az eddigi legjobb.

6. A láthatatlan ember - /The Invisible Man/ (2020)
Remélem ezen a vonalon haladva tovább építgetik majd ki az új szörnyuniverzumukat az Universal nagyokosai.

5. A másik bárány - /The Other Lamb/ (2019)
Rideg, szívbemarkoló ábrázolása a világ egyik legelborultabb jelenségének -lásd bármilyen szekta-, elképesztő képi világgal és hangulattal.

4. Téli menedék - /The Lodge/ (2019)
Kvázi ugyanaz, mint az The Other Lamb esetében, de itt még a csavar is olyat üt, hogy a fal adja a másikat.

3. Mindig az ördöggel - /The Devil All the Time/ (2020)
Az egyik legtarantinósabb nem-Tarantino-film. :)

2. Úriemberek - /The Gentlemen/ (2020)
Az legjobb moziélményem tavalyról.

1. A világítótorony - /The Lighthouse/ (2019)
Ha a tavalyi filmek közé lehetett volna ajánlani, tuti akkor is az első helyet kapja.
0
2021. február 2., kedd 15:50
Tökéletes lesz, köszönöm!
0
2021. február 2., kedd 15:49
Dylan   írta:
Hogy teljes legyen a lista írok még g két címet.

A búcsú - The Farewell
A remény - Hope

Tökéletes, köszönöm!
A listád így ebben a formában kerül be az összesítésbe:

1. Sajnáljuk, nem találtuk otthon - Sorry We Missed You (2019)
2. Társadalmi dilemma - The social dilemma (2020)
3. Sötét vizeken - Dark Waters (2019)
4. Richard Jewell balladája - Richard Jewell (2019)
5. A platform - El hoyo (2019)
6. Nyomorultak - Les misérables (2019
7. Úriemberek - The Gentlemen (2019)
8. A befejezésen gondolkozom
9. 1917
10. A búcsú
0
2021. február 2., kedd 14:59
DNS írta:

Hej, a végén meg kedvet kapok hozzá, hogy én is rangsoroljak... Most akkor végül is meddig lett megadva/kitolva a határidő?

Február 7. Vasárnap 17:00
0
2021. február 2., kedd 14:44
Sanjuro írta:

A búcsú - The Farewell
A remény - Hope

A listád így ebben a formában kerül be az összesítésbe:

1. Sajnáljuk, nem találtuk otthon - Sorry We Missed You (2019)
2. Társadalmi dilemma - The social dilemma (2020)
3. Sötét vizeken - Dark Waters (2019)
4. Richard Jewell balladája - Richard Jewell (2019)
5. A platform - El hoyo (2019)
6. Nyomorultak - Les misérables (2019
7. Úriemberek - The Gentlemen (2019)
8. A befejezésen gondolkozom
9. 1917
10. A búcsú
0
2021. február 2., kedd 14:41
DNS írta:

A The Social Dilemma úgy emlékszem, hogy Netflix, akkor az biztosan eljutott hozzánk.

Mivel én is a Netflix-en néztem tavaly Társadalmi dilemma cím alatt, ezért egészen biztos, hogy eljutott, szóval rajta kéne legyen a listán.

Hej, a végén meg kedvet kapok hozzá, hogy én is rangsoroljak... Most akkor végül is meddig lett megadva/kitolva a határidő?

Valóban fenn van a Netflixen, de valamiért nem került fel a mozipremierek.hu adatbázisába amit alapul vettem. Így már akkor ez is választható filmek közé került.
1
2021. február 1., hétfő 19:48

A búcsú - The Farewell
A remény - Hope
0
2021. február 1., hétfő 17:59
Niwrok írta:

- Colectiv
- The Social Dilemma
- Relic
Ezek pedig nem jutottak el magyar mozikba, vagy streaming platformra.

A The Social Dilemma úgy emlékszem, hogy Netflix, akkor az biztosan eljutott hozzánk.

Mivel én is a Netflix-en néztem tavaly Társadalmi dilemma cím alatt, ezért egészen biztos, hogy eljutott, szóval rajta kéne legyen a listán.

Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2021. február 1., hétfő 14:41
Dylan   írta:

- Colectiv
- The Social Dilemma
- Relic

0
2021. február 1., hétfő 14:36
Sanjuro írta:
01. Még egy kört mindenkinek - Druk (2020)
02. Sajnáljuk, nem találtuk otthon - Sorry We Missed You (2019)
03. Colectiv (2019)

Sanjuro!

A listádon négy olyan film van, ami nem szerepel az idei választéklistán.
- Még egy kört mindenkinek: November 5-én lett volna magyar mozipremierje, de mivel akkor zártak be a mozik, tudomásom szerint ez elmaradt.
- Colectiv
- The Social Dilemma
- Relic

A plusz két címed rajt a választéklistán. Ha ezzel töltöm fel, akkor 8 filmed fog az összesítésbe szerepelni. Vagy szeretnél még írni 2-őt?
0
2021. február 1., hétfő 1:32
1. Tőrbe ejtve
2. Tenet
3. Jojo Nyuszi
4. Úriemberek
5. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
6. 1917
7. A chicagói 7-ek tárgyalása
8. Staten Island királya
9. Palm Springs
10. Kisasszonyok
0
2021. január 31., vasárnap 1:40
1. Van Gogh az örökkévalóság kapujában
2. Tőrbe ejtve
3. 1917
4. Jojo nyuszi
5. Kisasszonyok
0
2021. január 30., szombat 23:55
Érdekes év volt ez a tavalyi minden szempontból. Elindult minden rendben, aztán egy pillanat alatt megváltozott. Emlékszem úgy indult, hogy egy hétfőn fele szak ment csak be, aztán még azon a héten le- és bezártak mindent. Moziban ültem, amikor jöttek erről az üzenetek :D

Az első karantén után, a moziból gyakorlatilag eltűntek a stúdiófilmek, s csak a kisebb darabok jöttek be, szerencsére. Aztán jött a második karantén, amikor meg steamingre jöttek a jobbnál jobb filmek. Ezért is örültem, amikor Dylan a streaminget is bevette a választási lehetőségek közé, s így állhatott össze a következő lista:

1.) Sötét vizeken - /Dark Waters/ (2019)
2.) Jancsi és Juliska - /Gretel & Hansel/ (2020)
3.) A chicagoi 7-ek tárgyalása - /The Trial of the Chicago 7/ (2020)
4.) Tiszt és Kém - A Dreyfus-ügy - /J’accuse/ (2019)
5.) Árva Brooklyn - /Motherless Brooklyn/ (2019)
6.) Mank - /Mank/ (2020)
7.) 1917 - /1917/ (2019)
8.) Tenet - /Tenet/ (2020)
9.) Úriemberek - /The Gentlemen/ (2020)
10.) Tőrbe ejtve - /Knives Out/ (2020)

Tudom, hogy csak 10-es lehet a lista, de ezeket is meg akartam említeni, ha valaki kvázi filmajánlónak tekinti ezeket a listákat:

11.) Van Gogh az örökkévalóság kapujában - /At Eternity's Gate/ (2018)
12.) Teljes titoktartás - /Les traducteurs/ (2019)
13.) Bestiáda - /Seules les Bêtes/ (2019)
14.) A platform - /El hoyo/ (2019)
15.) Tyler Rake: A kimenekítés - /Extraction/ (2020)
0
2021. január 29., péntek 14:12
Úgy látom, már nem fogok tudni pótolni. Ilyen kevés filmes évem még soha nem volt - ha jól nézem, akkor ebből a listából összesen 9 db filmet láttam (a netflixes stb. bemutatók nálam nem játszottak), amiből jó szívvel hármat tudnék a listámba tenni. De hogy meglegyen a minimum öt, még kiegészítem  a listám két címmel:

1. Tőrbe ejtve
2. Tenet
3. 1917
4. Úriemberek
5. Jojo nyuszi
0
2021. január 28., csütörtök 16:24
01. Még egy kört mindenkinek - Druk (2020)
02. Sajnáljuk, nem találtuk otthon - Sorry We Missed You (2019)
03. Colectiv (2019)
04. Társadalmi dilemma - The social dilemma (2020)
05. Sötét vizeken - Dark Waters (2019)
06. Richard Jewell balladája - Richard Jewell (2019)
07. A platform - El hoyo (2019)
08. Relic (2020)
09. Nyomorultak - Les misérables (2019
10. Úriemberek - The Gentlemen (2019)

Bónuszba írok még két címet,mert a Relic biztos,hogy hazai megjelenés nélkül nem játszik és a Colectív-ről sem találtam pontos megjelenési dátumot.  

+1. A befejezésen gondolkozom
+2. 1917
0
2021. január 27., szerda 9:38
Wow, tök jó a szövegdoboz :D

Én is még a héten nézek meg 2 esélyes filmet, illetve így, hogy kitolódott a határidő, talán többet is tudok :)
0
2021. január 27., szerda 9:01
SAJÁT TOP 10

Idén is nagyjából ugyanannyi filmet láttam a választék listából mint tavaly: 51 filmet. A felhozataltól viszont most sem voltam elájulva. Lehet bennem van a hiba, de már évek óta nem láttam igazán jó 100%-os filmet. A mostani listámból is csak az első két helyezett emelkedik ki valamennyire, a többi csak simán tetszett. Így könnyedén sorrendbe raktam őket. A sorozatokért sokkal jobban tudok lelkesedni mostanában, így ezek közül is készítettem egy kis listát.

1.) Jojo Nyuszi - /Jojo Rabbit/ (2019)
2.) A platform - /El hoyo/ (2019)
3.) Tigertail – A mi történetünk - /Tigertail/ (2020)
4.) Életem fénye - /Light of My Life/ (2019)
5.) 537 szavazat - /537 Votes/ (2020)
6.) A feltaláló (2019)
7.) A chicagoi 7-ek tárgyalása - /The Trial of the Chicago 7/ (2020)
8.) A búcsú - /The Farewell/ (2019)
9.) Corpus Christi - /Boże Ciało/ (2019)
10.) Sötét vizeken - /Dark Waters/ (2019)

2020-ban látott sorozatok:

1.) Dark - S03
2.) My Brilliant Friend - S01
3.) The Mandalorian - S01
4.) The New Pope
5.) Tales From The Loop - S01
6.) The Act
7.) The Deuce - S03
8.) For All Mankind - S01
9.) Unorthodox
10.) Better Call Saul - S05
0
2021. január 27., szerda 8:57
Szolgálati közlemény:

Az Xpress zárva tartását figyelembe véve úgy döntöttem hogy a szavazási játék végét 1 héttel kitolom! A listák feltöltésének új határideje így: 2020. február 7. vasárnap 17:00
0
2021. január 27., szerda 8:17
Niwrok írta:
Teljesen nyilvánvaló, hogy a mostani helyzetben nem olyan lesz ez a lista, mint szeretném, hanem olyan, amit a lehetőségek engednek. Ezért nem is erőltettem a tízes listát, mert bár láttam tíz filmet tavaly, és sorrendbe is tudnám állítani azokat, de középszerű, egyszernézős filmekkel nem szeretném hígítani a listát, és nem akartam TOP6 meg TOP9 listákat. Nálam ez továbbra is inkább ajánló és megemlékezés a legkellemesebb, vagy emlékezetesen kellemetlen filmes élményeimről, mint egy puszta lista. Ezért is nincs BOTTOM-lista :) .

Aha, tehát van mennyiségi korlát a kommenteknél :) ... Oké, majd próbálom figyelembe venni.

Szóval...

5. Teljes titoktartás - /Les traducteurs/ (2019)
A valamilyen okból szűk térbe zárt emberek pszichológiai küzdelme általában remek táptalaj egy jófajta drámához, és nincs ez máshogy a bestseller regény közös feldolgozására egy francia kastélyba érkező fordítók esetében sem. Ami azonban elsőre csak egy, a regény várt sikerességéhez mért aranykalitkának tűnik, az a nyilvánosságra került oldalak következtében feszült és gyilkos csapda lesz. Érdekes volt, hogy a végkifejletig a film többször is stílust vált, ahogy jó a regény köré szőtt, egyre szélesebb háttér is, de közben meg szerintem nagyobb lehetőség lett volna a sokféle nyelven beszélő szakemberekben, nem csak egy trükkre lett volna az jó, ahogy egy-két helyzet kicsit ki is lóg a filmből, mint például a filozófiai beszélgetés a medence partján.

Röviden:
1. Tőrbe ejtve - /Knives Out/ (2019)
2. A vágyak szigete - /Fantasy Island/ (2020)
3. Nyílt titkok - /Das perfekte Geheimnis/ (2019)
4. 1917 - /1917/ (2019)
0
2021. január 27., szerda 8:16
Niwrok írta:
Teljesen nyilvánvaló, hogy a mostani helyzetben nem olyan lesz ez a lista, mint szeretném, hanem olyan, amit a lehetőségek engednek. Ezért nem is erőltettem a tízes listát, mert bár láttam tíz filmet tavaly, és sorrendbe is tudnám állítani azokat, de középszerű, egyszernézős filmekkel nem szeretném hígítani a listát, és nem akartam TOP6 meg TOP9 listákat. Nálam ez továbbra is inkább ajánló és megemlékezés a legkellemesebb, vagy emlékezetesen kellemetlen filmes élményeimről, mint egy puszta lista. Ezért is nincs BOTTOM-lista :) .

Aha, tehát van mennyiségi korlát a kommenteknél :) ... Oké, majd próbálom figyelembe venni.

Szóval...

A valamilyen okból szűk térbe zárt emberek pszichológiai küzdelme általában remek táptalaj egy jófajta drámához, és nincs ez máshogy a bestseller regény közös feldolgozására egy francia kastélyba érkező fordítók esetében sem. Ami azonban elsőre csak egy, a regény várt sikerességéhez mért aranykalitkának tűnik, az a nyilvánosságra került oldalak következtében feszült és gyilkos csapda lesz. Érdekes volt, hogy a végkifejletig a film többször is stílust vált, ahogy jó a regény köré szőtt, egyre szélesebb háttér is, de közben meg szerintem nagyobb lehetőség lett volna a sokféle nyelven beszélő szakemberekben, nem csak egy trükkre lett volna az jó, ahogy egy-két helyzet kicsit ki is lóg a filmből, mint például a filozófiai beszélgetés a medence partján.

Röviden:
4. 1917 - /1917/ (2019)
0
2021. január 27., szerda 8:13

* * * * TOP 5 * * * *

Amúgy is könnyű lekenyerezni egy klasszikus krimi, mondjuk Agatha Christie valamelyik történetének feldolgozásával, de hogy ezen túllépve, ezeket pusztán ihletforrásnak tekintve forgasson le valaki egy egyszerre ódon, és mégis minden elemében modern detektívregényt, az egyértelműen az év legkellemesebb meglepetése lesz onnantól. Bravúros, ahogy egyszerre rajzol karikatúrát az évszázados bűnügyi történetekből, és fordul mégis tisztelettel feléjük, ahogy a lassúnak tűnő kihallgatások ellenére is folyamatos mozgásban van a film, és az is, hogy olyan csavarok vannak a történetben, hogy van egy szakasz, amikor a néző azért kell izguljon, hogy NE derüljön ki az igazság. Ehhez még jön a látvány és a szereplők sztárparádéja, meg sajnos néhány erőltetett politikai kiszólás és egy ügyetlen autós üldözés, de így együtt sem volt kérdéses igazán a film elsősége 2020-ra. Rian Johnson nevét már sokan sokféle okból megjegyezték; én emiatt fogom.

Csaknem tíz évvel a Ház az erdő mélyén után éppen ideje volt, hogy megint egy ennyire elvarázsolt kastélyt idéző film kerüljön a palettára. Bár néhány vonásában le sem tagadhatná olcsó horroros örökségét, de a kívánságokban rejlő meglepetések és azok idővel egymásra hatása sokat tett a filmhez, és az elvárt erkölcsi tanulság is illett ide arról, hogy "Jól vigyázz, hogy mit kívánsz, mert a végén még megkapod!". Ha egy kicsit jobban kidolgozták volna a sziget misztikus remetéjének hátterét, vagy egy kicsivel kevésbé nyűgözi le a trópusi paradicsom a stábtagokat, túl sokat időzve a természeti képeken, még jobban is tetszhetett volna.

Az elmúlt négy évben négyszer került fel Paolo Genovese neve valamilyen módon az év végi listáimra, és ebből háromszor a Teljesen idegenek valamilyen formájában. De hát mit tudok csinálni, ha még mindig ennyire tetszik a baráti vacsorán az asztal közepére kirakott mobilok sztorija?! A németek feldolgozása ráadásul az eddig látott elemek, változtatások legjobbjait olvasztotta magába úgy, hogy egy kicsit aktualizált is a témákon, behozott újabb társadalmi kérdéseket, és volt egy jópofa keretsztorija is, ami segített egy kicsit hitelesebben bemutatni az évtizedes barátok kapcsolatait.

4. 1917 - /1917/ (2019)
A Vágy és vezeklés című film legtöbbször (sőt, sajnos talán egyedül) felemlegetett jelenete az, amikor a dunkerque-i partoknál átkelésre váró katonákon végigpásztázik a kamera úgy öt percben, vágatlanul. Ezt a bravúrt sikerült Sam Mendesnek csaknem két órára bővítenie, ahogy némi trükközéssel az idővel, egy szuszra mutatja be egy kiskatona szemein keresztül az első világháború sokféle arcát, hol szó szerint térdig járva a holttestekben, hol lírai merengésre váltva, háttérben annak a feszültségével, hogy a katonának sikerül-e időben eljuttatni a megfelelő helyre egy üzenetet, hogy ezzel sok száz sorstársa között megmentse a testvérét is. Maga a technikai része önmagában is megérne talán egy jobb helyet, de van benne érzelmi töltet is, és ez mindenképpen a javára válik.

A valamilyen okból szűk térbe zárt emberek pszichológiai küzdelme általában remek táptalaj egy jófajta drámához, és nincs ez máshogy a bestseller regény közös feldolgozására egy francia kastélyba érkező fordítók esetében sem. Ami azonban elsőre csak egy, a re
0