Keresés

A te filmzene gyűjteményed

2009. október 8., csütörtök 2:25
Nekem nagyon tetszik, folytasd! (Az első film bakelitlemezéhez mellékeltek ilyen leírást.) Egy tanács, vagy kérés: érdemes odaírni az angol címeket is; azonosítás szempontjából ez (nyelvtudástól függetlenül) hasznos lehet, hisz mindhárom Star Wars-filmzene megjelent több verzióban is, néhol eltérő tételcímekkel...

Amúgy sokan azt hiszik, ugyanaz szól három (hat) részen keresztül, ami persze hülyeség, kitérhetsz a különbségekre és a visszatérő elemekre... Sok sikert és türelmet, ez nagyon nagy meló...
0
2009. október 8., csütörtök 2:15
A hósiklók felszállnak: Han Solo rátalál Lukera, és megmenti a haláltól.
4.  Birodalmi kutasz: a Birodalom rátalál a lázadók bázisára, és felkészülnek a felszíni támadásra.
0
2009. október 8., csütörtök 2:11
folytatása következik
0
2009. október 8., csütörtök 2:08
1.  Alfred Newman – 20th Century Fox Fanfár
2.  Főtéma: A jól ismert klasszikus téma, ami alatt a film közvetlen előzményeit ismerjük meg a görgő szöveg által)
A Hoth jégbolygó: egy idegen, hó- és jég borította környezet, ahol újra látjuk Luke Skywalkert, a főhőst, aki a havas táj közepén vizsgálódik, majd beszél barátjával, Han Soloval, és közli vele, hogy azonnal visszatér a lázadók bázisára, csak megvizsgál egy közelben becsapódott meteoritot. Ám ekkor egyszer csak egy ismeretlen lény elkábítja, és elhurcolja. A zene egy idegenszerű helyet mutat be, ám a menedék békéjét, nyugalmát sugallja egyúttal. Ezután Han Solo és  szerelme, Leia hercegnő romantikus évődését halljuk, mely nagyon kedves melódiákat vonultat föl. A zenei részlet nyugtalanságot éreztetve ér véget, hiszen Han Solo aggódik Lukeért.
3.  A lény(wampa) rejteke: Luke magához tér a barlangban, és kiszabadítja magát, ezután elmenekül. Eközben Han Solo Lukeot keresi. Luke kimerült, a halálán van.
Obi-Wan szelleme: Ekkor megjelenik előtte halottnak hitt tanítója, Obi-Wan, és elmondja, hogy küldetést kell teljesítenie, meg kell keresnie Yoda mestert, hogy ő tanítsa. Mindez alatt jobbára Luke témáját halljuk.
0
2009. október 8., csütörtök 2:07
Gondoltam, ezt megosztom azokkal, akiket érdekel az ilyesmi.
Én most először csináltam ilyet amolyan unaloműzés céljából egy kedves ismerősömnek, akivel szeretném megszerettetni a filmzenét. Most is szereti, csak még azt nem tudtam egészen megértetni vele, hogy mitől is működik igazán ez a műfaj, és mi adja az élvezetének valódi sava-borsát: ez pedig nem más, mint hogy miközben a zenét hallgatjuk, a fejünkben pörög a film, és gyakorlatilag a zenével együtt "nézzük" meg. Én legalább is így "élem meg" a filmzenéket, és rendkívül jól szoktam szórakozni ily módon.
A kedves barátomnak úgy szerettem volna átadni a műélvezetnek ezt a típusát - mivel ő nem tudja olyan jól vizualizálni a filmeket, mert nem látta annyiszor, vagy egyszerűen nem érdeklik annyira -, hogy kísérletképpen megírtam egy filmzene zenei szövegkönyvét.
És mit is választhattam volna, mint minden idők egyik legjobb filmzenéjét, a Birodalom visszavág korszakalkotó zenéjét, amit már több, mint százszor hallottam, és gyakorlatilag kívülről fújom előlről hátra, és visszafelé. (tudom-tudom, nekem könnyű, mert "én" írtam:-))

Szeretnén előrebocsátani, hogy ezt egy laikus számára írtam, tehát nem tudatlanságból fakad, hogy nem mentem bele a Star Wars-fanatikusok (mint jómagam is) számára magától értetődő részletességig tárgyalt dolgokba. Tehát tudom, hogy mi az a droid, hogy Obi-Wan Kenobi, hogy Leia Organa, Lando Calrissian, hogy Bespin, Dagobah-rendszer, stb, stb.
Mivel a barátom nem ért angolul, a részletek (trackek) címeit lefordítottam magyarra, és ez szabad fordítás. Én magam csak angolul nézem a filmeket, így számomra is érdekes volt lefordítani, tehát, ha eltér a hivatalos magyar szövegtől, mea culpa a magyar szinkron rajongóitól.
Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ez csupán egy ujjgyakorlat, nem komoly. Egy könyvet is tudnék írni csak erről a zenéről, és nem csak laikusok számára. De mivel a zenei szakzsargonban kevésbé járatos személynek készült a kis dolgozat, ráadásul kutyafuttában a vacsora és az esti film között, szépen kérem, hogy ne kössön bele senki a zenei nyelvezet hiányába, vagy az elemzés szakbarbár voltába, mert ezt nem is annak szántam, és nem zenekritikusok, műelemzők számára készült. Ezek csupán a zene megértését segítő és szolgáló, inkább lírai jelzőkkel ellátott hangulati aláfestő elemek, amelyek bármelyikünket eltöltik, vagy eltölthetik egy-egy zenemű hallgatása közben. Számomra mégis roppant szórakoztató élmény volt megírni ezt az elemzést, mert bár már százszor végiggondoltam, mikor milyen érzés kerít hatalmába a zene hallgatása közben, még sosem vetettem papírra, ráadásul a puszta móka kedvéért.
Nos, lehet követni a példámat, vagy ennél sokkal jobb és részletesebb analíziseket gyártani erről és más zenékről. Azért kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok róla. Ha esetleg lesz mondjuk egy olyan személy, akinek tetszik, elképzelhető, hogy írok még ehhez hasonlót (eredendően a barátom részére - feltéve, hogy neki is tetszeni fog, és segíti őt a mű mélyebb szinten történő befogadásában és élvezetében, amit szívből remélek ennyi körmölés után), ha netán igény születik rá nézvést. Na, ennyi bevezető bőven elég, még sok is tán. Jöjjön a kis mű. Voilá!
0
2009. október 8., csütörtök 2:07
.
0
2009. augusztus 18., kedd 12:23
- One Fine Day
- The Commitments
- Songs from Ally McBeal  illetve a többi Ally McBeal-es album( persze csak ha szereted Vonda Shepardot)
- Romeo+Juliet ( Kym Mazelle és a The Cardigans dala mellett még van néhány remek szám rajta)
- Runaway Bride
- Made In Hungária ( ezt nem kell megmagyarázni :-) )
- Casting minden
- Diry Dancing
0
2009. augusztus 18., kedd 1:40
Mai beszerzés:

RoboCop (Music Composed by Basil Poledouris) - Varese Sarabande, 1987 / 2003

Mindössze három számjegyű összegbe került, bontatlanul. 4 bónusz szám is van rajta...
0
2009. augusztus 5., szerda 21:21
szerintem nagyon jól sikerült filmzene album még:
Minden végzet nehéz
Piaf

score-ként pedig nagy kedvenc a Bennfentes zenéje a gyönyörű Lisa Gerrard közreműködésével!
0
2009. augusztus 5., szerda 16:04
Íme a Rockhajó dalai:

"Stay with me"
Performed by Duffy
"All Day and All of the Night"
Performed by The Kinks
"Elenor"
Performed by The Turtles
"Judy in Disguise (With Glasses)"
Performed by John Fred and His Playboy Band
"Dancing In The Street"
Performed by Martha & The Vandellas (as Martha Reeves and the Vandellas)
"Wouldn t It Be Nice"
Performed by The Beach Boys
"Ooo Baby Baby"
Performed by Smokey Robinson
"This Guy s In Love With You"
Performed by Herb Alpert & The Tijuana Brass
"Crimson and Clover"
Performed by Tommy James & The Shondells
"Hi Ho Silver Lining"
Performed by Jeff Beck
"I Can See For Miles"
Performed by The Who
"With a Girl Like You"
Performed by The Troggs
"The Letter"
Performed by The Box Tops
"I m Alive"
Performed by The Hollies
"Yesterday Man"
Performed by Chris Andrews
"I ve Been a Bad Bad Boy"
Performed by Paul Jones
"Silence Is Golden"
Performed by The Tremeloes
"The End of the World"
Performed by Skeeter Davis
"Friday On My Mind"
Performed by The Easybeats
"My Generation"
Performed by The Who
"I Feel Free"
Performed by Cream
"The Wind Cries Mary"
Performed by Jimi Hendrix
"A Whiter Shade Of Pale"
Performed by Procol Harum
"These Arms of Mine"
Performed by Otis Redding
"Cleo s Mood"
Performed by Junior Walker & The All Stars
"The Happening"
Performed by The Supremes
"She d Rather Be With Me"
Performed by The Turtles
"98.6"
Performed by The Bystanders
"Sunny Afternoon"
Performed by The Kinks
"Father and Son"
Performed by Cat Stevens
"Nights In White Satin"
Performed by The Moody Blues
"You Don t Have to Say You Love Me"
Performed by Dusty Springfield
"Stay with Me, Baby"
Performed by Lorraine Ellison
"Hang On Sloopy"
Performed by The McCoys
"This Old Heart Of Mine (Is Weak For You)"
Performed by The Isley Brothers
"Let s Dance"
Performed by David Bowie
most posts by TM
0
2009. augusztus 5., szerda 15:32
Ja és gyerekek!!!

A szerelem hullámhosszán?
0
2009. augusztus 5., szerda 15:05
De pl. a Notting Hill-nél mindegy, mert a film alatt futó összes szám király.
Talán nincs is még egy ilyen film. Talán majd a Rockhajó!
0
2009. augusztus 5., szerda 14:55
Csak egyszerűsíteni szerettem volna a dolgodat. :)
most posts by TM
0
2009. augusztus 5., szerda 14:39
Ebben igazad van. Akkor majd válogatok.
0
2009. augusztus 4., kedd 17:46
Ha csak soundtrack kell, nem score, akkor filmzenének sem kell lennie, elég akármilyen slágerválogatás.
most posts by TM
0
2009. augusztus 4., kedd 17:43
Uh...a Notting Hillt hogy felejthettem ki?? :S
0
2009. augusztus 4., kedd 17:42
Notting Hill, Walk The Line... Mármint ha ismert slágerekről beszélünk.
Egyébként meg Fountain, Amelie, Goodbye Lenin, 21 Grams, Motorcycle Diaries, stb.

0
2009. augusztus 4., kedd 16:39
Oké!
0
2009. augusztus 4., kedd 16:35
Majd mesélj, melyik nyert a filmek közül, már zenei vonalon.
0
2009. augusztus 4., kedd 16:19
Köszi! Ebből is szemezgetek. :)
0
2009. augusztus 4., kedd 16:13
Szerintem ilyenek:

Bridget Jones naplója OST 1-2
Szép remények (1998) OST
Kegyetlen játékok OST
Juno OST (azt hiszem, ez nagyon szubjektív...)
Keresd a nőt! OST
Az ördög Pradat visel OST (ez egy különösen jó válogatás!)

És néhány kicsit más "hangjegyekből faragva":

Üldözések OST
Erőszakik OST
Kikötői hírek OST
Frida OST
Az angol, aki dombra ment fel ... OST
Beszéj hozzá OST
Felül semmi OST
Túl a barátságon OST
A Profi OST
Collateral, a halál záloga OST
Fegyvernepper OST
Belső ember OST
Mission Impossible OST
0
2009. augusztus 4., kedd 16:12
:)
0
2009. augusztus 4., kedd 16:06
MAMMA MIA! :D na azon az összes szám jó!!!
0
2009. augusztus 4., kedd 16:05
Köszi!
Igen ez oké, hogy minden filmben van egy olyan szám, ami ismert. Azért szeretnék olyan címeket összegyűjteni, ahol szinte az összes jó szám. Pl. Igazából szerelem
Ilyeneket ismertek?
A cél, ha berakom a lejátszóba az albumot, akkor annak  minden számát élvezet legyen hallgatni. :)
0
2009. augusztus 4., kedd 15:57
mátrix
evita
grease
elfújta a szél
sötét lovag
star trek (2009)
halálos iramok
jb aranyszem, a világ nem elég, halj meg máskor
titanic
top gun
forrest gump
micsoda nő
gyűrűk ura

amik hirtelen beugrottak! igazából minden felsorolt filmben van egy jó szám amiről az adott film ismert!
0