Gondoltam, ezt megosztom azokkal, akiket érdekel az ilyesmi.
Én most először csináltam ilyet amolyan unaloműzés céljából egy kedves ismerősömnek, akivel szeretném megszerettetni a filmzenét. Most is szereti, csak még azt nem tudtam egészen megértetni vele, hogy mitől is működik igazán ez a műfaj, és mi adja az élvezetének valódi sava-borsát: ez pedig nem más, mint hogy miközben a zenét hallgatjuk, a fejünkben pörög a film, és gyakorlatilag a zenével együtt "nézzük" meg. Én legalább is így "élem meg" a filmzenéket, és rendkívül jól szoktam szórakozni ily módon.
A kedves barátomnak úgy szerettem volna átadni a műélvezetnek ezt a típusát - mivel ő nem tudja olyan jól vizualizálni a filmeket, mert nem látta annyiszor, vagy egyszerűen nem érdeklik annyira -, hogy kísérletképpen megírtam egy filmzene zenei szövegkönyvét.
És mit is választhattam volna, mint minden idők egyik legjobb filmzenéjét, a Birodalom visszavág korszakalkotó zenéjét, amit már több, mint százszor hallottam, és gyakorlatilag kívülről fújom előlről hátra, és visszafelé. (tudom-tudom, nekem könnyű, mert "én" írtam:-))
Szeretnén előrebocsátani, hogy ezt egy laikus számára írtam, tehát nem tudatlanságból fakad, hogy nem mentem bele a Star Wars-fanatikusok (mint jómagam is) számára magától értetődő részletességig tárgyalt dolgokba. Tehát tudom, hogy mi az a droid, hogy Obi-Wan Kenobi, hogy Leia Organa, Lando Calrissian, hogy Bespin, Dagobah-rendszer, stb, stb.
Mivel a barátom nem ért angolul, a részletek (trackek) címeit lefordítottam magyarra, és ez szabad fordítás. Én magam csak angolul nézem a filmeket, így számomra is érdekes volt lefordítani, tehát, ha eltér a hivatalos magyar szövegtől, mea culpa a magyar szinkron rajongóitól.
Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ez csupán egy ujjgyakorlat, nem komoly. Egy könyvet is tudnék írni csak erről a zenéről, és nem csak laikusok számára. De mivel a zenei szakzsargonban kevésbé járatos személynek készült a kis dolgozat, ráadásul kutyafuttában a vacsora és az esti film között, szépen kérem, hogy ne kössön bele senki a zenei nyelvezet hiányába, vagy az elemzés szakbarbár voltába, mert ezt nem is annak szántam, és nem zenekritikusok, műelemzők számára készült. Ezek csupán a zene megértését segítő és szolgáló, inkább lírai jelzőkkel ellátott hangulati aláfestő elemek, amelyek bármelyikünket eltöltik, vagy eltölthetik egy-egy zenemű hallgatása közben. Számomra mégis roppant szórakoztató élmény volt megírni ezt az elemzést, mert bár már százszor végiggondoltam, mikor milyen érzés kerít hatalmába a zene hallgatása közben, még sosem vetettem papírra, ráadásul a puszta móka kedvéért.
Nos, lehet követni a példámat, vagy ennél sokkal jobb és részletesebb analíziseket gyártani erről és más zenékről. Azért kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok róla. Ha esetleg lesz mondjuk egy olyan személy, akinek tetszik, elképzelhető, hogy írok még ehhez hasonlót (eredendően a barátom részére - feltéve, hogy neki is tetszeni fog, és segíti őt a mű mélyebb szinten történő befogadásában és élvezetében, amit szívből remélek ennyi körmölés után), ha netán igény születik rá nézvést. Na, ennyi bevezető bőven elég, még sok is tán. Jöjjön a kis mű. Voilá!