Keresés

A vándorló palota

2006. március 20., hétfő 22:31
"Talán ezért érzik sokan úgy, hogy a háború-szál a levegőben lóg, ezért nem organikus része a filmnek"

Engem teljesen kizökkentett ebből az elvarázsolt világból minden egyes háborús jelenet, amire nálam még egyetlen Miyazaki-filmben sem volt példa. Meg egyszerűen nem illett Howl karakteréhez, amiket ott csinált.
0
2006. március 20., hétfő 22:06
"háborúellenességet sokadjára akarja lenyomni a torkunkon"

Ami ráadásul a könyvben egyátalán nem is szerepelt. Előbb olvastam a könyvet, mint hogy láttam a filmet, és elég rendesen meglepődtem, mikor felbukkantak a katonák. Talán ezért érzik sokan úgy, hogy a háború-szál a levegőben lóg, ezért nem organikus része a filmnek

Mint adaptáció nem mondhatnám tökéletesnek a Vándorló palotát, de mint mindig, Miyazaki itt is fogta a sztorit, lecsupaszította az alapjáig, és telerakta a saját ideájaival, a saját szimbólumrendszerével, ami mindig lenyűgöző.

"nem győzi hangsúlyozni, hogy ilyen korban már nem lehet megijeszteni - én meg azt hittem, hogy csak a teste öregedett"

A könyv szerint Sophie hol elfogadja, hogy megöregedett, és ilyenkor úgy is viselkedik, mint egy öregasszony, hol pedig tiltakozik ellene, és az átok ereje sem ugyanolyan, hanem ingadozik - ez nagyon jól átjött a filmben is.
0