Én nemrégiben néztem meg a Mennyei teremtményeket, és igen vegyes érzésekkel kapcsolatam ki a DVD lejátszót. Peter Jacksont minden idők egyik legnagyobb rendezőjének tartva igen elfogultan indultam neki első jelentős sikerének, melyben a ma már világsztár és nagyszerű színésznő, Kate Winslet első filmszerepét alakítja. Talán nem voltam eléggé felkészülve a történetre vagy magam sem tudtam mire számítsak, nem tudom, de úgy érzem e film felemásra sikeredett. Elévülhetetlen érdemei mellett igen sok hiányossággal és következetlenséggel találkoztam, ami elégedetlenséget és enyhe csalódottságot okozott bennem. Nem, ez még nem az a Peter Jackson, akitől tátva marad a szám. Ez csupán egy útkereső Jackson, aki igen jó úton halad egy legenda felé. Egy zseni szárnypróbálgatásának voltam szem- és fültanúja. Ha pedig így vizsgálom az alkotást, azt mondom: a Mennyi teremtmények jó film. Kate Winslet bája uralja a mozivásznat, ez vitathatatlan. A vizuális megoldások, a trükkök már mind a Gyűrűk Ura klasszikus pillanatait juttatják eszembe. Ám a karakterkezelés és a jellemábrázolás terén még erős hiányosságokat véltem felfedezni. Mivel valós történet alapján készült a film, elsiklok a dramaturgia hullámzásai felett, ha így történt, hát így történt (már ha így történt). Mindent megkíséreltem, hogy szeressem a Mennyei teremtményeket, körülbelül ezerszeres pozitív diszkriminációban részesítettem, azt gondolom, ennél kedvezőbb előítéletekkel ember nem ült még le filmet nézni. Ám még így sem éreztem át azt a leplezetlen csodálatot, mellyel e filmet kedvelői éltetik. Fenntartom továbbá az újranézés jogát, és talán idővel megkedvelem, de úgy érzem a GYűrűk Urának, vagy a King Kongnak sokkal több helyet biztosítok a közel s távoljövőben a lejátszómban és az életemben. Ezzel együtt minden elismerésem Peter Jackson és a Mennyei Teremtmények készítőinek, egy nagy rendező alkotói odüsszeiájának mindenképp jelentős állomását képviseli.
0