Végre itthon vagyok! Vegyetek több lemezt,mondják a forgalmazók,és akkor több extra lesz a DVD-n,szinkron,díszdoboz,olcsóbb.Adjatok jobb minőséget,elérhetőbb árakat,keresett filmeket,extrákat,szinkront és akkor több DVD-t veszünk,mondják a vásárlók.Egy csapda,melyből-látszólag-nincs kiút.Pedig van."És most megmondom,hogy mi lesz..."A magyar piacban megvan a nővekedési lehetőség.Mindenki tudja,hogy ennek a nővekedésnek korlátait a fizetőképes kereslet, és a 10 milliós magyarországi népesség jelenti.Ezért is kár lenne olyan illuziókba ringatni magunkat,hogy a magyarországi piac,meghatározó piac lesz.De piac,kereslettel.A DVD lejátszók árai csökkennek,egyre többen vesznek házimozi rendszert,ők(mi) jelentik a DVD lemrzrk vásárlóinak újabb generációját.Ez piac felmutatta igényeit.Igényeim vannak,tehát vagyok.És ebből mondhatni tradícionális a szinkron iránti igény.Szívesen olvasnám azért,hogy tényleg azt gondolják-e a forgalmazók,hogy csak akkor lépnek,ha nagyobb lesz a DVD vásárlások száma.Ugyanis itt már küzdeni kell a vásárlókért.Mert ha valamit drágábban adsz,akkor bizony beszerezzük külföldről,főleg ha kevesebb pénzért még többet is kapunk.Ha netalán megveszekedett gyűjtő vagyok és szerencsétlensgemre értek idegen nyelveken,akkor senki se csodálkozzék,ha sok pénzért külföldön vásárolom meg azt a díszdobozt,amire Magyarországon még halvány remény sincs a megjelenésre.Ugyanez a helyzet a sorozatokkal is.Azt pedig most nem szívesen említem,hogy az akciók többsége 9-10EUR között mozog.Remélem többen is megértik a most következő célzásaimat:ha pl. egy nyelvfüggetlen Atlantisz Németországban DTS hannggal jelenik meg,nagyon elgondolkodom a beszerzésén;ha a Vándormadarak német kiadásán több az extra,lehet,hogy inkább azt szerzem be(nyugalom megrendeltem az Xpress-től);ha a Barakka már évek óta kapható kapható külföldön,akkor vajon meddig van türelmem várni a magyar kiadásra?(én még várok egy ideig).Ezzel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet,hogy magyar piacra,magyar igények szerint érdemes/kell "termelni".Itt utalnék arra,hogy ha magyar "jellegzeteségekkel"(szinkronnal) látnak el egy DVD-t,akkor sok vásárló nem külföldről szerzi be azokat.Megjegyezném azt is,hogy az extrák nem férnek fel a másolt DVD-re.Ha érdekes és magyarul feliratozott extrákkal látunk el egy lemezt,és ennek tetejébe árakat is csökkentünk,akkor újabb szeletet hasítunk ki a másolások piacából.Ha meg idejében piacra dobjuk a díszdobozokat(melyek esetében sokszor az "ár nem számít") ott vagyunk a gyűjtők kicsiny "luxuspiacán".Itt cselekvőképes emberekre van szükség és nem lustaságukat,restségüket kifogásokkal palástolni próbáló "túlélőkre".Azt,hogy mindez lehetséges több kiadvány is bizonyítja,melyre pl. DTS magyar hang,vagy az ún. Európai,Kelet Európai DVD-nél megszokottnál több extra került fel a forgalmazók unszólására.Azt meg szerény vásárlói személyem nem igazán érti,hogy pl. egy gyerek filmet,mint pl. a Beethoven 2. hogyan lehet szinkron nélkül forgalomba hozni.Úgy veszem észre,hogy azt meg velem együtt többen sem értik,hogy ha már egyszer évekkel ezelött szinkronizálva láttunk egy filmet,akkor az hova tünt a DVD-ről? Uff,én beszéltem. U.i.:és mindezt én mondom,aki(mint a későbbiekben kiderül)nemvagyok feltétlen híve a szinkronnak.