Keresés

SZINKRON (ÉS AMI MÖGÖTTE VAN ?)

2003. december 28., vasárnap 19:52
Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy kevesen vesznek dvd-t. :] A kiadók is ezt a dumát nyomatják.
0
2003. december 28., vasárnap 19:45
itthon eddig megjelent kb 2000 - 2500 dvd. ebből kb 15-20 volt ami újra megjelent szinkronnal. magyarán elhanyagolható.

0
2003. december 28., vasárnap 19:35
Volt már rá példa, nem egyszer...
0
2003. december 28., vasárnap 19:33
nem sok film jelenik meg utólag szinkronnal.

0
2003. december 28., vasárnap 19:16
"Vegyetek több lemezt, mondják a forgalmazók,és akkor több extra lesz a DVD-n, szinkron, díszdoboz, olcsóbb."

Hogyispersze... Tegyük fel kiadnak egy filmet felirattal. "Hiányzik róla a jóöreg klasszikus szinkron, de azért megveszem! Merthát, még is csak az egyik kedvenc filmem, és már az is csoda, hogy kiadták." - gondolja magában a vásárlók többsége. Aztán eltelik egy-két év..., láss csodát: megjelenik a film szinkronnal is. Ilyenkor azokkal a vásárlókkal mi lesz, akik már megvették felirattal?! Vegyék meg mégegyszer? Ha megveszik, akkor mit kezdjenek a feliratos verzióval? Adják el? Kinek? Aki még nem vette meg, az megveheti szinkronizáltan is, hiszen arra is "mindig" ráteszik a feliratot is. Tehát mindig csak a kiadó jár jól.... Ha megveszem feliratost, akkor azért. (Mert ugye csak akkor lesz szinkronos, ha sokan megveszik a feliratost) Ha a szinkronost veszem meg, akkor azért. Ha meg mindkettőt megveszem, akkor meg pláne. Erről ennyit...
0
2003. december 28., vasárnap 18:57
Itt a szinkron hiányáról írogatunk,amikor egy francia filmről-Wasabi-lemaradt a francia hangsáv.Pedig a franciák elég híresek arról,hogy a frankofonia terjesztése érdekében pénzt sem kímélnek:) Vagy lehet,hogy ez a magyar piac jővöje,csak még mi nem tudunk róla:A Napfén Íze,Üvegtigris,Valami Amerika,A Miniszter félrelép (bocs de stb.)angol hangsávval jelenik meg,extra román,szlovák,orosz,szerb hangsáv:)
0
2003. december 28., vasárnap 18:30
Végre itthon vagyok! Vegyetek több lemezt,mondják a forgalmazók,és akkor több extra lesz a DVD-n,szinkron,díszdoboz,olcsóbb.Adjatok jobb minőséget,elérhetőbb árakat,keresett filmeket,extrákat,szinkront és akkor több DVD-t veszünk,mondják a vásárlók.Egy csapda,melyből-látszólag-nincs kiút.Pedig van."És most megmondom,hogy mi lesz..."A magyar piacban megvan a nővekedési lehetőség.Mindenki tudja,hogy ennek a nővekedésnek korlátait a fizetőképes kereslet, és a 10 milliós magyarországi népesség jelenti.Ezért is kár lenne olyan illuziókba ringatni magunkat,hogy a magyarországi piac,meghatározó piac lesz.De piac,kereslettel.A DVD lejátszók árai csökkennek,egyre többen vesznek házimozi rendszert,ők(mi) jelentik a DVD lemrzrk vásárlóinak újabb generációját.Ez piac felmutatta igényeit.Igényeim vannak,tehát vagyok.És ebből mondhatni tradícionális a szinkron iránti igény.Szívesen olvasnám azért,hogy tényleg azt gondolják-e a forgalmazók,hogy csak akkor lépnek,ha nagyobb lesz a DVD vásárlások száma.Ugyanis itt már küzdeni kell a vásárlókért.Mert ha valamit drágábban adsz,akkor bizony beszerezzük külföldről,főleg ha kevesebb pénzért még többet is kapunk.Ha netalán megveszekedett gyűjtő vagyok és szerencsétlensgemre értek idegen nyelveken,akkor senki se csodálkozzék,ha sok pénzért külföldön vásárolom meg azt a díszdobozt,amire Magyarországon még halvány remény sincs a megjelenésre.Ugyanez a helyzet a sorozatokkal is.Azt pedig most nem szívesen említem,hogy az akciók többsége 9-10EUR között mozog.Remélem többen is megértik a most következő célzásaimat:ha pl. egy nyelvfüggetlen Atlantisz Németországban DTS hannggal jelenik meg,nagyon elgondolkodom a beszerzésén;ha a Vándormadarak német kiadásán több az extra,lehet,hogy inkább azt szerzem be(nyugalom megrendeltem az Xpress-től);ha a Barakka már évek óta kapható kapható külföldön,akkor vajon meddig van türelmem várni a magyar kiadásra?(én még várok egy ideig).Ezzel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet,hogy magyar piacra,magyar igények szerint érdemes/kell "termelni".Itt utalnék arra,hogy ha magyar "jellegzeteségekkel"(szinkronnal) látnak el egy DVD-t,akkor sok vásárló nem külföldről szerzi be azokat.Megjegyezném azt is,hogy az extrák nem férnek fel a másolt DVD-re.Ha érdekes és magyarul feliratozott extrákkal látunk el egy lemezt,és ennek tetejébe árakat is csökkentünk,akkor újabb szeletet hasítunk ki a másolások piacából.Ha meg idejében piacra dobjuk a díszdobozokat(melyek esetében sokszor az "ár nem számít") ott vagyunk a gyűjtők kicsiny "luxuspiacán".Itt cselekvőképes emberekre van szükség és nem lustaságukat,restségüket kifogásokkal palástolni próbáló "túlélőkre".Azt,hogy mindez lehetséges több kiadvány is bizonyítja,melyre pl. DTS magyar hang,vagy az ún. Európai,Kelet Európai DVD-nél megszokottnál több extra került fel a forgalmazók unszólására.Azt meg szerény vásárlói személyem nem igazán érti,hogy pl. egy gyerek filmet,mint pl. a Beethoven 2. hogyan lehet szinkron nélkül forgalomba hozni.Úgy veszem észre,hogy azt meg velem együtt többen sem értik,hogy ha már egyszer évekkel ezelött szinkronizálva láttunk egy filmet,akkor az hova tünt a DVD-ről? Uff,én beszéltem. U.i.:és mindezt én mondom,aki(mint a későbbiekben kiderül)nemvagyok feltétlen híve a szinkronnak.
0
2003. december 28., vasárnap 15:57
Kedves Xpress! Ha már megtörtént,nem lehetne mindhárom,szinkronos fórumot,egyesíteni? :) Úgy értem,fizikailag.
0
2002. szeptember 14., szombat 2:27
A DD és a dts (így símán) tényleg 5.1-et jelent, ebben egyetértünk nem? Jó, igaz, hogy a DD-EX-re nem jogos a 6.1 cimke, mert a 6 csatorna nem teljesen független, de én nem is írtam olyat "DD6.1", csak DD-EX-et. Ha nem 6.1 akkor hívjuk 6+1-nek. Így már jó?
Amit a EX-ről és az ES-ről írtál, azt már én is leírtam a második hozzászólásomban pontosan úgy, ahogy te.
Ha nagyon kötözködni akarok, akkor a dts-ES discrete sem teljesen "diszkrét", mivel a hátsó center jelét még mindig ki kell vonni a jobb- és a bal hátsó jelből, a kompatibilitás miatt, tehát nem "teljesen független", de természetesen sokkal jobb eredményt produkál, mint a matrix.
0
2002. szeptember 13., péntek 18:48
derceto: "...Mindkettő 5 + 1 csatornányi, tömörített, digitális hangot jelent..."

Nem kioktatásként, de én egy picit másképp tudom, s ha már valakinek válaszolsz, (Nkrisztina), javaslom legyünk precízek mert ez így nem teljesen igaz, pontosabban szólva értelmezés kérdése. Attól függ, honnan nézzük. A helyzet ui az, hogy jelen pillanatban ugyan mindkettőnek van 7 csatornája - ahol mindegy egyes hangsáv /értelemszerűleg a sub-ot kivéve/ - teljes hangfrekvenciás tartományban "dolgozik" - viszont csakis kizárólag a DTS rendelkezik 7 db, egymástól teljesen elkülönített (discrete) hangsávval. Úgy hívják DTS-ES discrete 6.1. A Dolby Digital "7 sávos" rendszere igazából csak 6 elkülönült hangsávot jelent, ahol a 7.-et a két surroundba kódolják bele, s ahonnan azt az erősítő gyakorlatilag úgy választja le, mint ahogy a centert "generálja" a Pro-Logic esetében (mátrix kódolás). Ezért "csak" DD5.1 EX a neve és nem DD6.1!
0
2002. szeptember 12., csütörtök 3:04
ZoliO19: Olvasd el végig figyelmesen ezt a fórumot mielőtt nekiállsz hisztizni. Talán nyersz némi betekintést a dolog hátterébe.
0
2002. szeptember 11., szerda 23:08
Hello

A Szinkron az nagyon kell!!! Mert:

ha valaki megvesz egy filmet ami neki nagyon tetszik akkor azt biztos hogy másnak is meg akarja maj mutatni. Leül a család vasárnap és 10 perc mulva jön a nagy balhé hogy mi a francnak vettél meg kisfiam egy felratos filmet!! Ráadásul ennyi pézért!!!

Szoval ha van kereslet ami van jo minöségü magyar szinkronnal és felrattal elátott filmekre akkor miért nem lehet ezt az igényt kielégiteni??

És mi van most a magyar piacon? :  ha van magyar szinkron akkor nincs magyar felirat. pl: álmosvőlgy legendája, halálhajo
Nagy ritkán mind a kettö van a lemezen de akkor biztos hogy arra a filmre senki sem kiváncsi!

ha már nem megy minden lemezre a 5.1 akkor legalább egy Surround legyen de legyen!!

Vannak olyan filmek amiket kár volt kiadni mert nincs rajtuk a szinkron! pl: Titanic

És vanank olyan filmek is ahol egyszerüen vétek szinkron nélkül kiadni : pl: született gyilkosok, vagy a bárányok hallgatnak , kereszetapa!!

Én komolyan mondom ha a Ponyvaregényen nem lesz rajta a szinkron én nem veszek több DVD-t!!!!!
Remélem a véleményem eljut valamilyen kiadohoz vagy valamilyen iletékeshet és lesz magyar szinkron ha nem is minden filmed de a jobbakon igen!
0
2002. augusztus 30., péntek 22:44
Tisztára 22-es csapdája ez a szinkron/felirat vita. Azon gondolkodtam, hogy nem lenne jobb, ha a külföldi megrendeléseket felügyelné egy rendszer? Ennek a rendszernek az adatai (megrendelések száma, megrendelet filmek, stb..) szintén belekalkulálhatóak lennének a külföldi kiadok számára a magyar piaci helyzetröl. Igy változna a statisztika, ami talán arra sarkalná az illetékeseket, hogy ismét mérlegeljék ezt a kényelmetlen kérdés!!
0
2002. augusztus 28., szerda 4:43
A +6. csatorna a hallgató mögött, középen helyezkedik el. Így elöl is 3 hangsugárzó van, és hátul is. Ha körülnézel a moziban, akkor melletted és mögötted van egy csomó hangsugárzó. 5.1 rendszerben ezek kétfelé, 6.1 rendszerben pedig háromfelé vannak osztva.

Házi rendszereknél aztán lehet variálni. Mivel a +6. csatorna kifejezetten effektcsatorna, ezért talán nem a legideálisabb egy kifejezetten beszédre kihegyezett elülső center hangsugárzót használni, normál hangsugárzókat pedig többnyire párban árulnak. Így ésszerű 2 hangsugárzót szimmentrikusan elhelyezni hátul, és sorba kötni őket, vagy ha az erősítőnek van erre plusz csatlakozója, akkor oda. A dolgot tovább lehet fokozni azzal, hogy jobb és baloldali hátsó hangfalnak dipól sugárzókat helyezünk el, kb. egy vonalban a hallgatóval (a dipól sugárzó olyan, ami előre és hátrafelé is szól).

A DDEX és a dts ES matrix esetén a hatodik csatorna jelét a két hátsó csatornához keverik hozzá, így lefelé kompatibilis az 5.1-es rendszerekkel. Van egy úgynevezett dts ES-discrete kódolás, amely a fenti eljárás mellett a hatodik csatorna jelét külön is eltárolja. Az ES-discrete-t nem támogató erősítők ezt a jelet teljesen figyelmen kívül hagyják, így megmarad a kompatibilitás és a 6. csatorna jele sem vész el. Az ES-discrete-t támogató erősítők dekódolják a plusz csatornát és ezt a jelet ki is vonják a jobb- és bal-hátsó csatornákból.
0
2002. augusztus 28., szerda 3:29
Köszönöm a kimerítő választ, azt hiszem most nem csak nekem mondtál újat. Az tetszett különösen, hogy számokat is felsoroltál (haladóknak), de profán megközelítésből is rávilágítottál a lényegre. Kösz mégegyszer. Most már csak azt nem értem, hogy a 6.1-esnél a +6. hang honnan jön? Vagy ez most egy buta kérdés volt?
0
2002. augusztus 28., szerda 0:26
Dolby Digital 5.1 és dts közötti különbségek és hasonlóságok:
- Mindkettő 5 + 1 csatornányi, tömörített, digitális hangot jelent.
- Mindkettőnek van 6.1-es változata, DD-EX és dts-ES.
- Más tömörítési eljárást használnak, mindkettő saját fejlesztés. A Dolbyé AC3, a dtsé Coherent Acoustics néven fut.
- Moziban a DD hang a filmszalagon van, a dts hang pedig CD-lemezen, és a filmszalagon csak az időzítéshez szükséges jelek.
- A Dolby 16 bites hangot támogat 48 kHz-es mintevételezéssel, a dts 16 és 24 bites hangot, szintén 48 kHz-el, de már van 96 kHz-es változata is.
- A dts nagyobb adatrátát használ. Moziban a DD 384, a dts 882 kbit-et használ, DVD-n a DD 384 ill. 448 kbit-et míg a dts 754 kbit-et és 1.509 Mbit-et.

Szubjektív vélemények alapján a többség jobb minőségűnek ítéli a dts hangot, főleg zenénél. Tény, hogy a Dolby alacsonyabb bitrátája jobb kompromisszum a minőség és az elfoglalt hely között, de ha van elég hely és a legjobb hangminőség kell, akkor a dts a megoldás.

Némi filózófiabeli eltérést is fel véltem fedezni a Dolby és a dts között, nevezetesen a Dolby a "hogy tudnánk még több bitet lecsalni" elvet követi, míg a dts a "minél jobb minőség még használható méret mellett" filozófiát vallja. A kettő között persze van némi átfedés.
0
2002. augusztus 27., kedd 23:02
Most, hogy végigolvastam mind a 23 hozzászólást, okosabbnak, bár kissé lehangoltnak érzem magam ettől a szinkron körüli cirkusztól. Azt sajnos azonban még mindig nem tudom, hogy mi a különbség az 5.1-es és a DTS hang között. Megírná valaki? Köszi.
Ami a szinkron dolgát illeti, veletek vagyok - bár angolul úgy ahogy tudok, néha a jól megszokott szinkronok hiánya miatt mondok le egy-egy kiadványról. Azért DVD híve vagyok - lassan de biztosan növekszik a DVD gyűjteményem.
0
2002. augusztus 26., hétfő 1:49
Csak olvasd végig ezt a fórmot (különös tekintettel Xpress hozzászólásaira) és megtudod a választ!
0
2002. augusztus 25., vasárnap 16:01
A DVD filmek szinkronizálása, illetve nem szinkronizálása engem is kiborít. Régi kedvenc filmjeim voltak a Maverick és a Nicsak, ki beszél... sorozat. Végül mindet videón vettem meg, mert a DVD-kre nem voltak képesek rátenni a már meglévő és nagyon jól sikerült magyar szinkronokat. Az Alul semmi is ez a kategória, ott is nagyon jó volt a szinkron. Akkora hatalmas munka, vagy esetleg drágább a lemez előállítása, ha rajta van mindkettő? A felirat és a szinkron is?
0
2002. augusztus 23., péntek 3:43
Szinkron...

Sokszor felvetett probléma, de ezt magyarázza meg nekem valaki
GAZDASÁGI szempontból : ha már rákerül az a szinkron a lemezre valami
csodával határos módon  (gyönyörű példa a HMM DTS szinkronos film
melléklete (!)), akkor MIÉRT kell lemaradnia a max. 100kb. helyet
foglaló feliratnak...?

Sejtem a választ : "ha már raktunk rá szinkront, minek a felirat ?
Hiszen a szinkron a lehető legjobb dolog a világon !!!"

És megint szinkron : miért érte meg a magyar menüs, szinkronos,
szinkronos extrákat tartalmazó Harry Pottert megjelentetni (nem
beszélve a DTS szinkronos Taxiról pld.) ? És ha itt megéri, más
filmnél miért nem ? A H.P.-ből sem fognak még így sem eladni
jelentősen többet (nagyságrendileg legalábbis - bár úgy legyen !) !

És kicsit más hasonlat : Akkor miért jön M.o.-ra egyáltalán BÁRMILYEN
világcég, hiszen itt MINDENBÖL nagyságrendekkel kissebb mennyiséget
fognak eladni ??? Pl.: a világ legnagyobb mobil szolgáltatója (ez a
cég amúgy is világelsó - minek neki a "jelentéktelen" magyar piac ?)
Úgy látszik, ezeknél a cégeknél más a filozófia...

Dmn.
0
2002. augusztus 17., szombat 22:52
Hi!
Ha már feszegettétek a témát, bocsi :)
Mi a vélemények arról, hogy a DVD korongokra rá lehetne pakolni a magyar szinkront és a feliratot IS... Így mindenki igényét ki lehetne elégíteni.
Ezt egyre több DVD-nél megoldják, aminek nagyon örülök... miért nem lehet az összesnél?
0
2002. július 29., hétfő 20:30
Ha már szinkron... Nagyon jó ötletnek és nemes gesztusnak találtam, amit a mozineten láttam:
az egyik szinkronkészítő (technikus?) kért segítséget a netezőktől, hogy a magyar változat még jobb legyen. Ráadásul nem is akármilyen filmhez: a Gyűrűk Urához! Külön fórumot nyitott és várta az ötleteket, az észrevételeket a rajongóktól. Mivel a kétlemezes változattal készen vannak, most a négylemezeshez várják az észrevételeket. Így lehet, hogy meglesz a remény arra, hogy ez a lemez legyen az egyik legjobb majd a piacon. (De komplikált mondat volt ez... :-)) )
Szóval le a kalapom előtte, hogy nem bezárkózva, a maguk kedvére készítik el, aztán "nesztek", hanem begyűjtve az eddigi kritikákat, csiszolnak rajta, és még tökéletesebbé próbálják tenni. Szóval van, ahol a szinkront megbecsülik, én pedig őket, hogy értem megtesznek ennyit is. Köszönöm neki!
0
2002. július 25., csütörtök 16:33
Igazatok van persze, kis piac, kis bevétel. Csak hát elég nehéz néha várni, amikor kint már megjelent egy olyan film, amire "15 évet vártam", nálunk meg még a várható megjelenések közt sincs :)))

Azért mostanában már én is próbálok itthon venni filmeket és csak azokat rendelem meg külföldről amelyeknek esélye sincs megjelenni nálunk. Ezért (bár tudom, hogy nem rajtatok múlik) jó lenne ha a későbbiekben megjelenő filmek mielőbb feltünnének a "várható megjelenés" rovatban :)
0
2002. július 23., kedd 12:26
Hanzaki: A vásárló szempontjából nézve tökéletesen igazad van. A hazai képviseleteket azonban számtalan olyan szerződési megkötés, illetve külső körülmény akadályozza, amelyekről nem tudsz. Vannak például olyan stúdiók, amelyek nem engedik, hogy a kis piacokon előbb megjelenjen egy film, mint a nagy piacokon. A megjelenési tervet általában hónapokkal korábban el kell készíteniük, így ha nem kapnak időben pontos információt a külföldi stúdióktól a specifikációkról, illetve a hozzáférhetőség időpontjáról, elkerülhetetlen, hogy 1-2 hónapot "csússzanak" a külföldi megjelenéshez képest. Korábban bátrabban terveztek a kiadók a külföldiek által megadott paraméterek alapján, ennek az lett a következménye, hogy a kihirdetett megjelenési időpontot szinte soha nem tudták tartani, mert mindig becsúszott valamilyen technikai malőr. Mostanában a megjelenések 99%-a a meghirdetett napon meg is jelenik.
Azt is fontos tudni, hogy még mindig előfordul, hogy a hazai képviselet csak a lemez tényleges megérkezésének pillanatában tudja meg a tényleges specifikációt, így akkor kezdheti csak el a hirdetés, a csomagolás, stb. folyamatait.
Mivel kicsi a piac, a hazai kiadónak arra is figyelnie kell, hogy a nagyobb megjelenések ne oltsák ki egymást, vagyis ha lehet, ne egy héten jelenjen meg két nagyágyú, mert akkor a kisebb pénzű vásárló választásra kényszerül, így a filmek óhatatlanul "kevesebbet futnak", mint amennyi bennük volt.
Az árakról: a hazai árak nagyjából azonosak az európai árakkal - nem hiszem, hogy túl sok olyan filmet találnál Angliában, amelyik olcsóbb, mint idehaza (főleg nem vámmal), sőt az angol és német árak többsége annak ellenére magasabb a hazainál, hogy nálunk 25% ÁFA is terheli a lemezeket.
Az ausztrál árak nem csak minket lepnek meg, de a kiadókat is. Nehéz észszerű magyarázatot találni a különbségre, legfeljebb azt, hogy viszonylag elszigetelt, mégis nagy piacról van szó, tehát a helyi képviseletek szabadabban játszhatnak az árakkal. Na és az sem elhanyagolható tény, hogy kb. 200-500x nagyobb az ottani DVD-piac, mint a hazai.
Azt kérdezed: miért várjál a Predator hazai megjelenésére, ha külföldön már most is megrendelheted. A te szemszögedből nézve azt mondom: ne várjál, rendeld meg. A piac szemszögéből nézve azt mondom, azért várj, mert már így is 15 évet vártál rá, az a néhány hónap nem számít, egyébként pedig ha a hazai potenciális 1000-1500 vásárló (igen, ilyen kicsi a piac) közül csak 100-150-an nem várnak a hazai megjelenésre, az azt jelenti, hogy a statisztikák szerint 10-15%-kal zsugorodott a hazai piac, ahelyett, hogy növekedne, és ez a külföldi stúdiók felé egy újabb jelzés arra, hogy nem érdemes foglalkozni a magyarokkal.
0
2002. július 23., kedd 11:30
Xpress:
Az biztos, hogy a külföldi dvd behozatalok gyengítik a magyar piacot, de ez viszont tényleg a kiadók és forgalmazók hibája, nem a vásárlóké! Ha időben megjelennének a filmek (nem hetekkel, hónapokkal később)és hasonló áron, akkor senki sem rendelne külföldről (persze R2-re gondolok főleg). Miért várjak pl. a Predator Special Edition-re kitudja hány hónapot, ha megvehetem (magyar felirattal) már most angliából? Gyakran még a vámmal terhelt ár is kevesebb, mint az itthoni ár...
0