Én nem háborgok, szerintem jól keresek! ;-) Nem figyeltél és nem olvastál a sorok között, vagy nem itt élsz - ebben az országban - már egy jóideje és esetleg nem látod a lényeget. Ha van "panelproli" ismerősod vagy családtagod, akkor ugyan kérdezd már meg tőlük, hogy mennyit is fizetnek a fűtésért? Ha nincs, akkor súgok egy kicsit:nem ritka a 45-55e Ft-os!! téli fűtés-melegvíz számla. Hogy a többiről ne is beszéljünk...
Ezzel kapcsolatban már kifejtettem a véleményem az "Utánam, kalózok!" topicban, ott lehet visszakeresgélni/olvasgatni. Addig nincs és nem is lesz - a nagytöbbségnél - morál, értékrend, mentalitás meg egyéb blődség, ameddig megélhetési problémák vannak:mert először is enni kell, utána ott vannak a számlák és ha esetleg még marad valami, jöhet a szórakozás. Kinek hogy...
Én sem vagyok gazdag - most a pénzről beszélünk - , valószínűleg már nem is leszek. Az általad említett dologra szerintem igen sokan rájöttek és figyelj, jön a matek:nem kell összeadni, kivonok! Megérkezik a fizum, féreteszem a kajára a megfelelő összeget, félreteszem az összes számlára - de inkább kifizetem hó elején mindet - és ami marad - meg ami esetleg beesik - , abból veszek ezt-azt, pár DVD-t esetleg... ;-) Pénz kérdése? Persze, mi másé lenne?!? Ha van elég pénzem, megveszem a minőségi terméket, ha nincs, akkor a gagyit. És attól még, hogy valaki tisztában van vele, hogy a kevéske pénzéért gagyit vesz, de tudja, hogy a minőségit venné inkább meg, de arra - a megfelelő darabszámra - nincs elég pénze, attól még nem ítélem el. Nem az illető tehet elsősorban a kialakult helyzetről.
Végül - és tényleg befejezem a témát - egy kicsit az értékrendről, a morálról:amikor fiatal voltam, az ált. iskolában eszembe sem jutott, hogy akárcsak felemeljem a hangom, vagy csúnyát mondjak bárkire is. Otthon meg pláne! Ha ugyanis ezt tettem, kaptam egy akkora pofont, hogy majd legurult a fejem. Amikor elmentem otthonról, általában még volt itthon valaki, amikor délután hazajöttem, akkor is. Mindig tudták a szüleim, hogy hol vagyok és mit csinálok. Na jó, nem mindig! ;-) Próbáltak értékeket, a saját tapasztalataikat átadni - hogy tanuljak vagy okuljak belőlük. Mindkét szülőmnek volt autója, minden évben mentünk nyaralni, én még egyéb táborokba is eljártam, egyszóval jól éltünk - mint akkor nagyon sokan. A mostani rohanó világban a szülőknek nincs ideje a gyerekekkel törődni:másfél/két munkahelyen güriznek, hogy legyen egy kis plusszuk. A mai gyerekek - és sajnos sok fiatal kamasz - a TV-ből kapja az "értékrendet" : látjuk, hogy milyen eredménnyel... :-(
Számomra - és sokak számára - természetes, hogy csakis eredeti DVD-ket vegyünk. Ha jónéhány ember több pénzt fog majd keresni, számukra is egyértelmű lesz:minek bajlódjanak a letöltögetéssel/másolással, ha egyszerűen meg is vehetik? Sok egyéb elfoglaltság kerül majd a látóterükbe, amire addig nem is gondoltak. Akik pedig idáig sem vettek, de megtehették volna, azok ezután sem fognak. Tehát mi, akik eddig is csak eredeti DVD-ket vásároltunk és az a réteg, aki megtenné - ha anyagilag tehetné és nem kapott volna már jópár pofont az "akciós áraktól" - , már egy eléggé szép, nagy vásárlói szám lennénk ahhoz, hogy ne legyenek problémák a hazai DVD-piaccal. Na akkor majd beszélhetünk morálról, értékrendről, mentalitásról, meg egyéb blődségekről...