Én csak ismételni tudom magam: szerintem valóban az lenne az üdvözítő megoldás, amit korábban említettem és amit most Killr felelevenített. Minden filmből két változatot kihozni, és minden a helyére kerül. A gyűjtők bizalma visszatér, tudván, hogy a kedvenc filmjük nem kerül a turkálóba fullextrás változatban, és kevesebb mint egy mozijegy áráért az sem panaszkodhat, aki "csak" szinkronnal hazaviheti a film egyszerűsített változatát. A papírtok szintén jó ötlet, ebben az árkategóriában ez lenne a megfelelő csomagolás.
Délután Ausztriában jártam (kis 25 ezres városkában), ahol a helyi Libro-ban (könyves, filmes, papírboltos, CD-s, PC-játékos bolthálózat, egészséges, 1-200 négyzetméteres üzletekkel) a DVD-polcot nézegetve jutott ismét eszembe a magyar "piac". Ott volt a Szerelmes Shakespeare, amit 4 éve (!) adtak ki náluk. Akkor olyan 15-20 Eurónak megfelelő áron jelet meg, most akciós a film, és 7.99-ért viheti haza, aki akarja. Folyamatosan kapható volt, és biztos, hogy folyamatosan lehet is majd kapni. Senki nem sokallta a 15-20 Eurót, most sem rinyál senki, hogy miért kerül fele annyiba, mert 4 éve kapható, és mégis csak 50% az áresés. Az újdonságok - ahogy 4 éve - most is 15-20 Euróba kerülnek, és a legtöbb filmnél választhatunk egylemezes, kétlemezes, fémtokos, vagy hagyományos tokos változat között. Ha még 3-4 Eurót rászánunk, akkor 23-30 Euróért megvehetjük szinte bármelyik újdonság Blu-ray változatát is.
Ezek tehát az arányok:
akciós film: 8 Euró
újdonság sima kiadásban: 15 Euró
újdonság extra kiadásban: 20 Euró
újdonság Blu-ray változatban 25 Euró
A Blu-ray és az akciós film ára között tehát 3-szoros a szorzó. Nálunk 10-szeres, és akkor csak a "legdrágább" akciós filmekről beszéltünk, nem a 490-es, 350-es, 99-es kiadványokról. Ez utóbbi esetében 100x-os a szorzó a Blu-ray és az akciós kiadvány között.
A szomszédban tehát egészségesen működik a piac (és ne jöjjön nekem senki azzal, hogy persze, mert ők jobban keresnek, mert nem ez az elsődleges probléma). Ennek az az eredménye, hogy az elmúlt 10 évben legalább 5x több film jelent meg náluk, és szinte az összes megjelent film folyamatosan kapható és beszerezhető. Ebben a kis Libro-ban ott sorakozott az összes X-akták, az összes Dr. House, a Twin Peaks-ek, a Szívek szállodája, a Miami Vice és a Magnum összes évada, rengeteg klasszikus és új sikerfilm, de olyan rétegkiadványok is kaphatók, mint a kb. 5 éve megjelent Universal horror-klasszikus gyűjtemény, ami náluk még kis Drakula, Farkasember és Múmia mellszobrocskákkal is megjelent, és még mindig kapható. Az pedig természetesen nem kérdés, hogy az újdonságok is mind itt vannak, és mind megjelennek BD-lemezeken is.
A magyar piac a teljes pusztulás szélén van, és ezt tényleg csak egy ilyen radikális szemléletváltás oldaná meg. A multik pofáját tudjuk, hogy be kell tömni. Ők tojnak a DVD-piacra (meg a könyvpiacra, meg a dinnyepiacr), nekik csak egy aktuális, népszerű termékre van szükségük, amit villanthatnak olcsón a katalógusban vagy az óriásplakáton. Jó lesz nekik 990 forintért a csak magyar szinkronos Gladiátor is, de szívem szerint még az új Batman-filmből is nyomatnék a Warner helyében magyar multi-piacra szánt változatot ennyiért. Vegyék, vigyék, tegyék óriásplakátra. Biztos vagyok benne, hogy a normális kiadások, normális áron ismét jóval nagyobb számban fogynának.
De nem látom esélyét annak, hogy ebből a spirálból valaha is kikászálódna a piac, mert ahhoz kiadók közti összefogásra lenne szükség. Vagy legalábbis 4-5 meghatározó kiadó összefogására.