A Versenyhivatal szerint ez így rendben van. A Versenytörvény logikus módon a vásárló szemszögéből vizsgálja a dolgokat, a vásárló legnyilvánvalóbb érdeke pedig az (legalábbis a multi-lobbi szerint), hogy minél olcsóbban jusson hozzá a termékekhez. Ezért nézik rossz szemmel mondjuk az árkartellt.
Az más kérdés, hogy szerintem az is a vásárló érdeke lenne, hogy az etikátlan (és nálunk sajnos nem törvénytelen) árverseny hatására ne legyen monopólium egyetlen cég se.
Nálunk most kb. 3 cég közös monopóliuma van szinte minden kiskereskedelmi ágazatban. Sikerült néhány éva alatt elérni, hogy csak a legnagyobb városokban lehet normális CD, vagy DVD-választékot találni, mert a tisztességtelen árversenyben a kisvállalkozások, a lelkes kis CD-boltosok, akik próbáltak réteg-termékeket is tartani és odafigyelni a vásárlókra, sajnos nem bírták az iramot.
Ennek a következménye az is, hogy hagyományos DVD-boltocskákat sem találni szinte sehol az országban. Menj be egy T-betűvel kezdődő multiba, és a raklapnyi gagyi 990 forintos filmeken meg a muszályból tartott nagy újdonságokon kívül próbálj megtalálni egy-egy régebben megjelent rétegfilmet. Próbáld megkérni az eladót, hogy hozassanak neked. Nem fog menni. Egy hagyományos régi CD-DVD boltban felvették rá az előjegyzést, és a következő héten mehettél érte.
Másik példa: az egyik műszaki multi most nyitott saját magának konkurenciát, és úgy tesz, mintha működne a piacgazdaság. Amíg az egyik hálózatában akcióz egy filmet, ugyanaz a film esetenként kétszer annyiba kerül a másikban, és fordítva. Vagy beszerzési áron ad 5-6 nagy filmet, de lehet, hogy az akciós árra betévedő néhány ezer vásárló közül sokan ott veszik meg a karácsonyi ajándéknak szánt digitális fényképezőgépet, esetleg 4-5000 forinttal drágábban, mint amennyiért megvehették volna egy szakboltban. Máskor persze egy-egy digitális fényképezőgépet adnak minimális haszonnal (mint mondtam, a multi akkor is keres, ha látszólag veszít), és más terméken hozza be busásan a hasznot.
Nemrég olvastam, hogy a T-betűs hálózatnál Angliában éveken át végeztek egy felmérést független piaci szakemberek, és kiderült, hogy miközben mondjuk a reklámok szerint összesen 100 millió font értékben csökkentették bizonyos termékek árait (szóltak a beszállítóknak, hogy jó lenne ha még olcsóbban szállítanának be), addig más termékeknél összesen 200 millió font áremelést hajtottak végre. (Nem pont ezek a számok voltak, csak arányaiban emlékszem rá.)
Na mindegy. Szerintem az is a vásárló érdeke lenne, ha nem csak 3 helyen vásárolhatna, de ez csak szerintem van így. Se a törvények, se a kamarák, se a fogyasztóvédők, se a versenyhivatal nem látja így, és természetesen a vásárlók zöme se, úgyhogy biztos nincs igazam. :)