Jean-Pierre Taieb - The Divide

A filmről, mely igen nagy vitákat indukált - akár itt, az Xpressen is - csak annyit írnék, hogy személy szerint nekem nagyon tetszett. Egy hete már, hogy megnéztem és még mindig a fejemben motoszkál. Lehet szeretni, nem szeretni, de kétségkívül nagy horderejű alkotás, melynek hatásmechanikája nagymértékben épül a filmzenére is.
Milyen is a jó filmzene? Megtámogatja a cselekményt, aláfest, hangulatot teremt. A The Divide zenéje mindezeknek maradéktalanul eleget tesz, sőt... Jean-Pierre Taieb kompozíciója olyan hatásfokon ég, hogy nyugodtan mondhatjuk: nélküle a címszereplő mozi feleannyit sem érne. Taieb nevére annak idején a Frontieres című, egyébként a Hasadást is jegyző Xavier Gen által rendezett horror kapcsán figyeltem fel (nem nagyon, ...kicsit). A film közben felcsendült egy rövidke dallam, ami megfogott, amit égre-földre kerestem, de nem sikerült megtalálni, viszont most, a The Divide zenéjében sokkalta többet is kaptam, mint egy apró, kis dallam.
A visszatérő főtéma egyszerűsége, hiába ismerős innen-onnan, azonnal fülünkbe mászik és bizony nem nagyon akaródzik távozni onnan.
Theme from Theme Divide
http://www.youtube.com/watch?v=7ohY9dI2uksVan néhány töltelékszám is, melyek tulajdonképpen csak akciózene plusz némi zaj és zörej (pl. Geiger-Müller számláló recsegése...stb.) keverékei, ezek említésre nem igazán méltóak, szerencsére nem túl hosszúak, így hamar le lehet tudni őket.
Ami miatt az album előrendelésben figyel a kosaramban, az nem más, mint az utánozhatatlan hangulatú finálé, ami egyszerre reménnyel teli és reményvesztett, felemelő és lesújtó és nem utolsósorban zseniális.
One Way to Life
KÜLSŐ LINK
Running After My Fate
KÜLSŐ LINK