http://kepfeltoltes.hu/131025/timthumb.jpg_www.kepfeltoltes.hu_.pngNagy nehezen nekikezdtem a Shutter Island dupla cd-jének. Már pár éve itthon tengődik, de csak bele-bele hallgattam, mivel a filmhez hasonlóan ez is rohadtul borúsra sikeredett.
Scorsese ugye ritkán használ zeneszerzőt (hirtelen az Aviátor (Shore), A Taxisofőr (Herrmann), A rettegés foka (Bernstein) és A tégla (Shore) jut csak eszembe), legalábbis sok filmjében jellemzően csak válogatás zenék vannak jelen. Nos, hogy ezt milyen zenei producer (vagy mi a makk a neve) állítja össze én nem tudom, de szinte kivétel nélkül zseniális mindegyik. Jelen példám még ezekből is kiemelkedik, sok komolyzenei alkotással a lemezeken. Valami elképesztően erősen megidézi a filmet például a kicsit főtémaként is szolgáló On The Nature Of Daylight, vagy rögtön a 2. szám, ami erős hegedűszólóval indít (viccesen néha még Zimmer-féle hajókürtnek is hihetnénk, hisz talán a film elején szól mikor mennek a szigetre). De persze itt is megtalálható egy Cry című Johnnie Ray szám (nyugi, fingom nincs kicsoda), visszaidézendő a kort, vagy az örök klasszikus Wheel Of Fortune ami tucat filmben elhangzott már kb... (példának okáért ott az általam nem igazán csípett L.A. Confidental) De akinek a cím nem mond semmit, talán az is felismeri majd hallgatáskor.
A második cd érdekesen indul, az első szám valami hihetetlen fura. Van benne valami emelkedettség, valami, amitől az ember úgy érzi, hogy ez a lemez könnyedebb lesz, megváltást hoz, de a harmadik, Brian Eno szám végleg lesöpri ezt az érzést az asztalról. Visszaomlunk a depresszióba, mint a beteg, mikor halál előtt egy picit jobban lesz, majd váratlanul végzetesen romlik az állapota. Nem jó érzés na. A második cd-n mintha rövidebbek lennének a számok (az elsőn becsúszik 1-2 10 perc feletti), de semmivel se kevesebb mint az egyes lemez. Vannak itt korabeli betétdalok, zörejekkel teli számok, de egyikben sincs túl sok vidámság.
Az utolsó számról külön említést szeretnék tenni. A már fent említett On The Nature Of Daylight című remek alá beillesztettek egy Dinah Washtington (az ő dala szólt anno a Pickwick reklámban - What A Difference A Day Makes című számot ugye...). Szóval fogtak egy kellemesen (...) hangzó és egyébként zseniális számot This Bitter Earth címmel és olyan csodálatosan, kifogástalanul gyúrták össze a két alkotást, hogy kétség nem férhet hozzá, ezt a lemezt is kell és itt is akarjuk befejezni. Nincs feloldás, nincs megoldás csak a keserű valóság.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet.