Keresés

FILMZENE

2007. február 11., vasárnap 15:56
Isten adja hogy ne legyen igazam, de jerry és basil dvdi lehet azért jöttek ki, mert elhunytak...
0
2007. február 11., vasárnap 15:47
Jerry Goldsmith-ről kijött egy korlátozott számú DVD, és Basil Poledourisról is volt anno egy VHS.. Ideje lenne tényleg Williamsről is már vmi.
0
2007. február 11., vasárnap 15:43
Kössz a tippeket :))

Gésa extrát már sikerült megnéznem, majd pótolom a többit is. Egy csak JW szóló dvd viszont ténxleg nem lenne rossz. Nem is értem ilyen nem jut eszükbe? Egyáltalán más filmzeneszerzőknek jelent meg ilyen valaha?

A War of the Worlds-el kapcsolatban olvastam, hogy az extrákból kiderül, hogy a sokak által szídott score nem mellényúlás volt, hanem tudatos alkotói koncepció, bár ettől még nem könnyebben emészthető a film nélkül.

Azért kíváncsi lennék, hány ember képes ilyen teljesítményre 73-74 évesen (1 év alatt: SW3, WOTW, Geisa, Munich)
0
2007. február 8., csütörtök 21:43
Nekem sokáig volt egy VHS-felvételem egy koncertjéről, amelyet már meg nem mondom melyik adóról vettem fel, de rongyosra néztem. A legjobb tételeket játszották el a szimfónikusok, sajna fogalmam sincs hová lett, akárcsak az ifjúkorom...
most posts by TM
0
2007. február 8., csütörtök 20:03
Sajnos nem létezik (egyelőre!) ilyen DVD, ám biztos vagyok benne, csupán idő kérdése, hogy napvilágot lásson egy csodálatos John Williams-koncertfelvétel.
Addig is be kell érnünk a számos Spielberg-film extraanyagai között fellelhető, archív felvételeket, fényképeket, interjúkat tartalmazó zenével foglalkozó kisfilmekkel.
Ajánlom az Indiana Jones, a Star Wars trilógia, a Cápa, az E.T., a Különvélemény, a Terminál, a Kapj el, ha tudsz, vagy az Egy gésa emlékiratai extralemezeket, ezeken mind nagyszerű dokumentumanyagok találhatók John Williamsről, és egy-egy klasszikus művének születéséről.
0
2007. február 8., csütörtök 17:48
igaz nem engem kérdeztél, de ha létezik is, akkor az az USA-ban sztem:(
0
2007. február 8., csütörtök 15:29
Isten éltesse a Maistrot! Nekem ő a kedvencem. Remélem még jó sok remekművel meglep még minket.

Egy kérdésem lenne a fórum Williamséhez :D

Tudsz róla, hogy létezik-e kiadott Johh Williams dvd koncertekről, interjúkkal stb? Csak mert én sehol nem hallottam ilyesmiről, de ha létezik, akkor szívesen lennék egy példány tulajdonosa. :)
0
2007. február 8., csütörtök 14:18
John Towner Williams, a világ legnagyobb filmzeneszerzője ma 75 éves.
Happy birthday Maestro!

MAY THE FORCE BE WITH YOU.ALWAYS...
0
2007. február 8., csütörtök 13:46
Sok Boldog Születésnapot kívánok (az igazi) John Williamsnak, erőben, egészségben, zenei ötletekben!!!!!!
Ma van a 75.-ik, ami a ma világban egy nagyon nagyon szép kor!
0
2007. január 11., csütörtök 13:18
na
0
2007. január 7., vasárnap 2:04
áh, így végigolvasva, sejtem ki lehetsz
talán egy zenész, aki 99-ben dolgozott Williamsal Osakában?
bár van még tippem...
amúgy mi a véleménye Howard-nak John-ról?
Hogyan barátkoztak össze?
Sztem nem volt sok a kérdés, sőt!
Spielberggel pl. beszéltél?
Egyébiránt találkoztál már,akár személyesen is, vmelyik külföldi színésszel, színésznővel?
És mikről beszélgett5él még velük-konkrétabban!
köszi
0
2007. január 7., vasárnap 1:56
Nézzenek oda, egy sorozatgyilkos kannibál követelődzik:-)
0
2007. január 7., vasárnap 1:53
ne lógj meg, válaszolj azokra is, vagy msn címet írj!
így korrekt:)
0
2007. január 7., vasárnap 1:45
:-)
0
2007. január 7., vasárnap 1:45
Kissé elragadtattad magad a sok kérdéssel, nem gondolod?:-)

A személyes jellegű kérdésekre inkább nem válaszolnék.

Shore-ral a koncertről, Williams-ről beszélgettem, nem sok időnk volt a kezdés előtt. Azért haverok még nem vagyunk:-)
Maurice Jarre-ral már annál többről beszélgettünk, vele nagyon jóban lettem.
Shore és Williams nyilván igen jó viszonyban állhat egymással, hiszen meghívta őt a koncertjére New Yorkba.
Shore koncertjén Londonban voltam, Williamséin pedig New Yorkban.
A LOTR-szimfónia végigturnézza a világot, ha ügyes vagy, elcsípheted Bécsben áprilisban. Ám nem mindig ő vezényel, a zene viszont ugyanaz.
Williams Amerikában, főként Bostonban és Los Angelesben szokta vezényelni műveit (a fene vigye el, hogy nem jön Európába, csak Londonba felvételre).
Hogy lehet eljutni egy koncertre? Tudomást kell róla szerezni legalább egy évvel korábban és meg kell venni a jegyet. Aztán még a repülőjegy és a szállás, szóval nem két forint az út.
A koncertjegyek ára változó, nem sokkal borsosabb, mint egy hazai popzenei koncert belépőjegyének ára. különböző szektoroknak különböző árkategóriái vannak értelemszerűen. Az én jegyeim fejenként 120 dollárba kerültek, Front Orchestra, az első sorban ültem és gyakran néztem farkasszemet Martin Scorsesevel és Steven Spielberg-gel, akik tőlem csupán egy méterre ültek a színpadon.
Nos, mindketten a világ legszerényebb emberei, árad belőlük a kedvesség, az erő, a méltóság, a finomság. Igazi úriemberek, akiknek a közelében lenni is élmény.
Howard Shore The Lord Of The Rings Symphony című koncertjén voltam, tehát a program kizárólag e 3 film repertoárját tartalmazta.
Williams 3 koncertjén voltam, és most fejből sorolom, amiket hallottam, némelyeket több alkalommal volt szerencsém:
Star Wars Main Title, Main Theme And Shark Cage Fugue From Jaws, Excerpts From Close Encounters Of The Third Kind, Main Theme From Schindler s List, Flying Sequence And End Credits From E.T., Avner s Theme From Munich (World Premiere), Indy s Very First Adventure From Indiana Jones And The Last Crusade, Hedwig s Theme From Harry Potter And The Philosopher s Stone, Harry s Wondrous World From HP And The Chamber Of Secrets, Excerpts From Psycho, North By Northwest, Taxi Driver, NBC Theme.
Hát, ennyire emlékszem így éjnek évadján.

0
2007. január 7., vasárnap 1:24
Éljen Wagner! Na meg a botfülűek! :-) Értem ám, amit miondasz!
most posts by TM
0
2007. január 7., vasárnap 1:21
Oh, az véletlen kimaradt, hogy általában filmet, vagy zenét 5.1-es házimozirendszeren hallgatok, vagy nézek, igaz filmen kicsit jobb a zene, bár néha elnyomja hangeffektus, bár ez most nagyképű is lehetett, nem annak szántam!
Szóval, nem merem nagyon feltekerni őket, mert a szomszédok...:)
0
2007. január 7., vasárnap 1:19
mi a valódi neved?-véletlenül nem vmelyik kritikus vagy a filmzene.hu-ról?
Mikről beszélgettetek Shore-al? de gondolom Williamsal is? Vele mikről?
Ők ketten milyen viszonyba vannak?
Illetve, hol voltak a koncertjeik?
Hogy lehet oda eljutni?
Milyen emberek-nyílván ennyiből nem lehet megállapítani, tehát csak kb.!?
Mennyi egy koncertjegy?
Miket játszott még Shore bácsi a koncertjén?
És miket Williams apánk a koncertjén?
Megvan e neked bármelyiküknek a telefonszáma, vagy bármilyen más elérhetősége?
Szerintem, kezdheted sorba írni, ne egy két szavas válaszokkal:)
Előre is jó munkát, és köszi!

u.i.: bocs xpress a reklámért
u.i.: esetleg van msn címed?
0
2007. január 7., vasárnap 1:09
Igen, játszották. Felemelő érzés volt. Búgó férfikórus, ütemes dobok szóltak, fantasztikus energiák keletkeztek. Ez egy két órás szimfónia, 6 tételből áll, és mindhárom részből állította össze Shore ezt a szoros egységet. Emlékszem a Khazad-Dűmnél szinte a szék felett lebegtem néhány centire. Hát mit mondhatnék: nem tudok mit mondani róla:-) Ezt át kell élni ahhoz, hogy valójában megértse az ember. Ha maximális hangerőre kapcsolod a hi-fidet, még mindig csak töredékét érzed annak a félelmetes, ám annál nemesebb erőnek, amit A Gyűrűk Ura-trilógia monumentális zenei műve jelent. Most, hogy eszembe jutott, és mesélek róla, kirázott a hideg. Mikor tavaly áprilisban Shore-ral beszélgettem, emlékszem, a fejemben végig az járt: uramisten, ennek a hús-vér embernek a fejéből jött ki ez a fantasztikus zene. Hogy képes valaki ilyesmit írni?
De ami tovább emelte az élvezeti fokát a találkozásnak, az az volt, hogy John Williams koncertjén futottam vele össze. Nos, nekem már érdemes volt élni...
0
2007. január 7., vasárnap 0:19
ajánlom figyelmetekbe:

Howard Shore: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring:
The Bridge of Khazad-Dum

Amikor ott voltál a koncertjén, játszották e, ezt a számot? S ha igen, milyen volt?
Írd le légyszívesen!
Ostinato mindfölött!:)
0
2007. január 7., vasárnap 0:07
Amiről te beszélsz, úgy hívják Leith motif, és Richard Wagner alkalmazta először. A lényege, hogy a hallgató/néző azonnal felismerjen egy-egy jellegzetes szereplőt, amint felcsendül az ő dallama. Williams ezt emelte át a Star Wars-ba zseniálisan, és ezt fokozta aztán tovább és tovább az újabb részekkel. Én nem hinném, hogy azok, akik a főtémákat kedvelik botfülűek lennének, hiszen mindig a főtémát, a főcímzenéket, ha úgy tetszik írják meg a legjobban, elvégre amennyiben olyan típusú filmzenéről van szó, ennek kell a film elején, a főcím alatt (ugyebár) szólnia, és megteremtenie a film atmoszféráját. Még ha nem is eredeti filmzene, de mi lenne a 2001. Űrodüsszeia Strauss Also Sprach Zarathustra-ja nélkül például? Vagy A Csillagok háborúja Williams főcímzenéje  nélkül, és még sorolhatnám a végtelenségig. Ugyanakkor én magam, azaz olyasvalaki, aki már ezerszer meghallgatta Williams összes vezérmotívumát, természetesen elkezd érdeklődni a részletek iránt, amelyek Williams vagy Shore esetében például egy idő után legalább olyan élménnyel szolgálnak, mint a főtéma. Sőt, még ennél is továbbmegyek: én olyat is szoktam játszani néhány rengetegszer meghallgatott darabbal, hogy megpróbálom szétválasztani a különböző hangszereket, és mindig más szólamra figyelek, így a zeneszerző tehetségének újabb és újabb árnyalatait fedezhetem fel, és a zene mindig valami újat nyújt hosszú évek múltán is. John Williams legtöbb filmzenéje a témák (űropera, sci-fi, fantasy) folytán grandiózus, nagyzenekari művek, ahol szinte szétrobban a fülünk a sok hangjegytől. Emlékszem micsoda túláradó élmény volt a zenekartól és Williamstől 2 méterre ülve hallani mondjuk a Star Wars főtémáját, szinte szétrepült a koncertterem, olyan nagyszabású mű élőben. De ugyanezt éreztem, amikor Howard Shore vezényelte a Lord Of The Rings Symphonyt, ahol csak a három részre (nő, férfi, gyermek) osztott kórus volt 90 fő, és a különleges hangszerek (tyco dobok, fémlapok, egyebek) és a teljes zenekar játszott. Persze, hogy ehhez kell hangulat és néha valami csendes, visszafogott zenére vágyunk. Például Williams Stepmom című filmzenéje kifejezetten könnyed, szolíd muzsika, nagyon kellemes és halk. De én nagyon szeretem Philip Glass műveit, a The Hours az egyik abszolút kedvencem. A filmzene épp azért különleges zeneművészeti ág, mert legtöbbször a zene hallgatása alatt magunk előtt látjuk a filmet, a fejünkben vetítjük a jelenetet, és ettől olyan érzésünk támad (hadd utaljak ismét a Star Warsra, amit meg sem kell néznem, elég csak a zenét hallgatnom, és a fejemben pereg a film), mintha benne lennénk a történetben. A zene varázsa, hogy közvetlen, nem kell lefordítani, ugyanazt jelenti a világ minden táján, univerzális hatású. Még annyit a főtémákról: egy olyan dallamot, mint a Star Warsé, hihetetlen nehéz kitalálni. Próbáljunk csak meg írni egy ilyen néhány hangjegyből álló dallamot, amit utána dúdolni fogunk. Ehhez kell a zeneszerző tehetsége. Eszembe jut az Amadeus: "Salieri a papnak: És ezt ismeri: Pam-papam-papapapam, pam-papam-papapapam..."
0
2007. január 6., szombat 12:04
Williams nálam a Harry Potter háromnál okozott nagy pozitív csalódást. Az első két részben ugyanazokat a motívumokat használta, a két soundtrack szinte teljesen megegyezik. Aztán a harmadik részben előállt valami olyasmivel, hogy hegyezni kezdtem a fülem :) Biztos ő is érezte, hogy ez a film más lesz, mint az előző kettő.
0
2007. január 6., szombat 2:45
Nem szeretem a főcímzenéket, meg az unásig sulykolt vezérmotívumokat! Azok a botfülűeknek valók. Én inkább a fineszesebb, elvontabb, vagy szimplán csak ismeretlenebb, "kevésbé kommerszre" vagyok vevő. Nem mintha az előzőek nem lennének jók, de pl. a SW főcímét már tízévesen lejátszottam hangszeren (akkor láttam moziban), mára már jobban értékelem, ha valami elsőre nem annyira jön be, és fel kell fedezni, meg kell fejteni.
Különben egyszerű Williams képlete: sok esetben a különböző karakterekhez saját témát kreál, melyek audioformátumon önálló egységeket képeznek, és ezen alapul aztán a komplett score. Van "zenéje" Luke-nak, Leiának, a Birodalomnak, Yodának, a frigyládának, E.T.-nek, és ezek a témák mindig egyszerűek, hogy a nézők ráismerhessenek és azonosítani tudják a gazdájával. Ezért is ezek a legnépszerűbbek, ezek meg a főtémák. Ezeket már oda-vissza fújom, ezért is kaptam rá a "nevenincs" darabokra. De néha már Williams-szel is nagyon telítve vagyok unblock, dacára a sokoldalúságának, olyankor jólesik például az említett Shore, de nem folytatom, mert hosszú lenne a shore! :-)
most posts by TM
0
2007. január 5., péntek 23:22
Csatlakozhatom?
Nos, nálam az ALAP a Jurassic Park album. Ez után jöhet a Star Wars,Indiana Jones, Cápa téma....
Ha top 10, akkor az nálam így:
01. Jurassic Park Theme
02. Journey to the Island
03. Jurassic PArk: End Credits
04. Jurassic Park: The Lost World theme
05. SW I  - Duel of the Fates
06. SW II: Yoda and the Younglings
07. SW VI: Victory Celebration/End Title
08. SW VI: Ewok Feast/Part Of The Tribe
09. Jurassic Park 2: Finale And Jurassic Park Theme
10. Indiana Jones theme

De ezek tényleg amiket a legtöbbször hallgatok. DE ha azt nézem akkor a Star Wars albumok mind nagyszerű munkák, a régi trilógiáé talán kicsit jobban tetszik, ami a legtávolabb áll az az Episode III filmzene....nem tudom miért....
és hát a Jurassic Park nekem a legtökéletesebb, FANTASZTIKUS.
0
2007. január 5., péntek 22:17
Akkor a John Williams téma folytatódhat itt...

Top 10-et pusztán a Star Wars filmekhez írt tételekből is nehéz lenne összeállítani, egy egész életműből meg pláne. De mégis összeválogattam 10-et, azokat amiket hallgatva libabőrös lesz a hátam. És ez még annak a dióhéjnak is a dióhéja, amiket John Williams a másik topicban felsorolt. Aki viszonti még csak most ismerkedne a Mester munkáival szerintem egész jó alap az alábbi felsorolás:

Journey To The Island - Jurassic Park
Hymn To The Fallen - Saving Private Ryan
Duel Of The Fates - Star Wars I.
Imperial March - Star Wars V.
Theme From Schindler s List - Schindler s List
Far From Home - E.T.
The Miracle Of The Ark - Raiders Of The Lost Ark
Sea Attack Number One - Jaws
Prologue - Hook
Harry s Wonderous World - Harry Potter And The Sorcerer s Stone
0